Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

Toszka 11:54, 28 lis 2015

alis napisał(a)
No i cała rabata, ogólny zarys

1- rododendrony x2, azalia x1
2- rozplenica
3- wrzosy (żółte, fioletowe i białe), we wrzosach ta zielona gwiazdka to jałowiec grey montley na pniu (bardzo nisko szczepiony)
4- sosna górska winter gold x1
5- jodła koreańska 'Blauer Pfiff' x1
6- berberysy Orange Rocket
7- berberysy Erecta Aurea x5
8- perukowiec, który chciałabym poprowadzić w kulkę
9- miskant zebrinus
?- tutaj chciałabym posadzić coś na pniu naprzeciwko tarasu, może umbry? a między nimi trawy?
10- róże (?)
11- hortensje 'Limelight' x4
12- szałwia omszona
13- no i tutaj w rogu może dereń biały elegantissima?
14- żurawki marmalade (pomarańczowy pasek)
15- miskant Gracillimus x3
no i śliwa wiśniowa Pissardii w żurawkach

Muszę się dopytać
za płotem tej rabaty "robi" się dom z oknami na was. Nie planujesz tam żywopłotu? Nie będzie ci przeszkadzać, że ktos z okien zaglada do ciebie?

Druga rzecz - na zdjęciach widzę, że owo miejsce nie obfituje zanadto w słońce. Jak tam jest z nasłonecznieniem? Jaka to wystawa?
alis 21:32, 28 lis 2015

Toszka, na tej fotce słabo widać trochę, tam jest taki zielony pasek na całej dł. rabaty, to ma być żywopłot ze szmaragdów, bo najwęższe.
Po przeciwległej stronie rabaty jest ta moja rabatka 30 cm na której mam w chwili obecnej posadzone clematisy i dzikie wino.
Wejście do domu i front domu jest od stony południowej, niefortunnie trochę, ale to już inna historia. Projektowana rabata jest od strony wschodniej. Słońca sporo jest w tej początkowej części rabaty gdzie zaplanowane są hortensje i kawałek róże, dalej jest raczej półcień i cień. Taras mam od strony wschodniej i dużo słońca z rana, później jest cień, ma to swoje plusy i minusy, to tak mniej więcej.
Z czasem szmaragdy też dadzą cień.
alis 22:40, 28 lis 2015

[url=http://]https://www.ogrodowisko.pl/watek/1080-iglakowa-czesc-wypoczynkowa-do-ogarniecia?page=3

Tym ostatnim zdjęciem na tej stronie sugerowałam się planując śliwę bliżej brzegu rabaty.
alis 23:18, 28 lis 2015

''Dorobiłam" żywoplot od strony drogi.
Nr 1

Od strony drogi na zdjęciu cisy, nie wiem czy pomysł dobry, ale byłyby nawiązaniem do przeciwległej rabaty, gdzie najprawdopodobniej będa cisy z clematisami, zgodnie z Twoją sugestią Toszka.
nr 2

i nr 3 wersja z dereniem, ładnie badylki prezentowałyby się zimą.

Wszystkie prawie identyczne, chyba nic nowego nie mogę wymyśleć, dalszy ciąg rabaty na razie bez zmian. Brak weny i brak pewności czy we właściwym kierunku zmierzam.
alis 23:20, 28 lis 2015

jona napisał(a)
Alicjo, na planowanie masz całą zimę. To dobry czas, bo niemożność wykonywania prac w ogrodzie pozwala na weryfikację pomysłów. Przydadzą się, i przerwy w planowaniu i cierpliwość do siebie, gdy się ma sto pomysłów

Joasiu, chyba tej cierpliwości do siebie zaczyna mi brakować, że jestem tak niezdecydowana.
Toszka 23:48, 28 lis 2015

Alis - po pierwsze: nudzisz mnie tłumacząc się, że coś jest niefortunne lub coś tam... jest jak jest i całą teraz sztuką jest tak zaplanować nasadzenia aby wszystko zdrowo rosło i zgodnie z upodobaniem rosliny i ogrodnika.

Druga sprawa - kierunki świata to jedno, ale w ogrodnictwie mamy pojęcie wystawy, czyli z której strony pada słońce. Np. mamy rabatę po wschodniej stronie ogrodu, a pomiędzy płotem i tą rabatą mamy żywopłot, który od wschodu/wschodniego słońca osłoni rośliny. Czyli słońce będzie padać na rabatę od południa i zachodu. I to jest clou planowania nasadzeń.

A odcinek z wiśniami i pytajnikiem (na mapce) będzie mieć tylko częściowe, chwilowe nasłonecznienie. Od południa. Od zachodu rabatę osłania dom.

Dalej (po wzroście szmaragdów) sosna, jodła, berberysy, perukowiec. będą rosły w cieniu lub też z niewystarczającą ilością światła (do zdrowia, wzrostu, wybarwienia). Akurat są to rosliny, które źle znoszą przesadzanie. Tudzież odchorowują
alis 18:01, 30 lis 2015

Dziekuję Toszka za wyczerpujący wykład i kubełek zimnej wody
Jako ogrodnik - amator i laik w dziedzinie ogrodnictwa inaczej pojmowałam kierunki świata w ogrodzie. Czyli mam wystawę południowo zachodnią od frontu, północno zachodnią od strony ogrodu i cień.

Wiśnia osobliwa UMBRACULIFERA na tym fr. naprzeciwko tarasu odpada, doczytałam, że preferuje stanowiska nasłonecznione, chwilowe nasłonecznienie to dla niej za mało? Szkoda, bardzo mi się spodobała.

Czy miłorząb będzie odpowiedni, wyczytałam, że lubi cień.
Co innego będzie dobrze się czuło w takim mało nasłonecznionym miejscu, o dość wąskiej koronie i będzie się efektownie prezentować?

Mira104 22:04, 06 gru 2015

Alu w google wpisz sobie drzewa do cienia, albo rośliny lubiące cień i będziesz miała w czym wybierać. Potem jak już coś Ci się spodoba to czytasz specyfikację danej roślinki i już wiesz
Pozdrawiam Mikołajkowo
Toszka 10:27, 07 gru 2015

Czy sadzić wiśnie wg planu musisz sama poobserwować jak na owym fragmencie z nasłonecznieniem - ile godzin. Gdyby zakupić wiśnie min. 2,30-2,50m to tuje można ciąć poniżej korony drzewek. Patrzę tylko na plan i wydaje mi się, że w planie wiśnie mają za małe odstępy... ale to już techniczne szczegóły

Alternatywą są graby. Można je formować i też przecież są bardzo piękne.
bql3 10:32, 26 gru 2015

Alicjo - życzę Ci oraz rodzinie spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia. AD 2015r.

Jan