Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat

Mój zielony świat

sylwia_slomc... 23:29, 30 lis 2015

Witam Się zauroczyły mnie tajemnicze zakątki w Twoim ogrodzie i taka różnorodność roślin to lubię Napisz coś na temat kruszyny bo kupiłam w tym roku i moja jeszcze malusia
Mala_Mi 19:56, 01 gru 2015

Zaglądam, ale tu na szybko to grzech .. wrócę.. jak się obrobię.. do 16 mam urwanie życiorysu
Dorota123 20:55, 06 gru 2015

Piękna wizytówka, a rzeczka krokusowa mnie urzekła.
Karol99 21:10, 06 gru 2015

Objerzałem wizytówke, wspaniała. Ślicznie wyglądają te krokusiki posadzone wzdłuż kraweżnika, albo ta cięta katalpa.. duzo moglbym wymieniac. Pięknie.
Justyna 21:23, 06 gru 2015

Bogdziu, Irenko, Aniu, dziękuję

Aganiu, odpowiedziałam już u Ciebie
Strzępiastokorego kupiłam u Szmita, drzewo mojego wzrostu za ok. 50 zł. Pieguska najłatwiej internetowo e-clematis, materiał od Marczyńskiego.

Sylwio, kruszyna jest dla mnie taką rośliną tła, tak jak radio jest medium towarzyszącym. Bardzo lubię taki typ blaszki liściowej, zredukowana wręcz do nerwu wygląda jak niteczka. Wnosi do ogrodu lekkość. Wiosną ma maciupeńkie białe kwiatuszki, a jesienią przebarwia się na złoty kolor. U mnie bezproblemowa w uprawie. Rośnie w zwykłej glebie na słonecznym stanowisku. Jest tłem dla hortensji, obok rośnie jeszcze miskant variegata.

Dorotko, Karolu, dziękuję
Zmobilizowałam się i powoli tworzę, dziś wiosna.
Gdzie rzeka? Rzeki kwiatów to są u Bogdzi, Mariusza, czy Małej Mi, u mnie zaledwie strużka, wstążeczka, a może lepiej ciek
ewsyg 22:35, 06 gru 2015

Witaj Justynko. Obejrzałam cały Twój wątek i troszkę poczytałam. Masz piękny ogród i mnóstwo ciekawych roślin. Zachwyciłam się też Twoim warzywnikiem.
Pozdrawiam Ewa
waldek727 14:55, 07 gru 2015

Co w tych wrocławiankach jest takiego, że potrafią przykuć mój wzrok i na dłużej ściągnąć go do swojego ogrodu.
Justynko jesteś wielka w tym co robisz, i w tym co już udało Ci się osiągnąć.
Spacerując po takich ogrodach jak Twój wrażenia z wędrówek pozostają u mnie głęboko w pamięci na bardzo, bardzo długi czas.
Co mnie urzeka najbardziej?
To, że Twój ogród odwrócony jest przodem ku naturalnemu środowisku. Nietuzinkowe rośliny pięknie wkomponowane w małą architekturę ogrodową. Eukomisy, wyniosłe tojady czy malownicze wręcz rutewki wspaniale wyglądają w towarzystwie zwiewnych traw.
Takim ogrodem mogę zachwycać się bez końca a i tak ciągle będzie to dla mnie za mało.
Przecudna Efi.
Przecudna makrofotografia roślin.
Przecudne miejsce na Ziemi.
Czy jeszcze o kimś zapomniałem? Myślę, że nie, ale pozostawię to już tylko dla siebie.

Pozdrawiam.

Ps. Pierniczki w Twoim wydaniu Justynko chyba same rozpływają się w ustach.
Wyglądają naprawdę smakowicie.
malkul 16:19, 07 gru 2015

waldek727 napisał(a)
Co w tych wrocławiankach jest takiego, że potrafią przykuć mój wzrok i na dłużej ściągnąć go do swojego ogrodu.

OT... Wrocławianki...
Pszczelarnia 16:38, 07 gru 2015

. A może nawet .
Cierpię po wycince drzew. 6 to dużo. Co posadzić koło domu oprócz magnolii?
2 inne magnolie?
Justyna 17:48, 07 gru 2015

Ewciu, dziękuję Naprawdę cały? Ogród jest dla mnie źródłem radości, staram się nią dzielić. Jest mi niezmiernie miło, jeśli goście też ją doczuwają.
Warzywnik, uwielbiam. Z pewną taką niepewnością podchodziłam do jego realizacji, ale teraz jestem bardzo zadowolona. Okazał się prosty w budowie, pragmatyczny i śliczny.
Serdecznie

Waldku, ojej Twój wpis jest dla mnie bardzo poruszający. Dziękuję. Tyle ciepłych słów i detaliczne spojrzenie świadczące o wnikliwej lekturze.
A ja, cóż, staram się jedynie sprostać mojej wyobraźni.
Przyszło mi właśnie do głowy porównanie: wyobraźnia jest jak id, a wiedza jak superego. Chyba tak właśnie w ogrodzie mam.
Korzystałam z Twojej wiedzy edukując się w wątkach tematycznych. Dziękuję Ci za nią. Tej jesieni po raz pierwszy zastosowałam mączkę bazaltową.
Serdecznie
Dla Ciebie kadr, który mnie wzrusza.

Ewo, niedługo habituacja zadziała
Miejsce na nowe drzewa to cudna perspektywa! Zazdroszczę... Uwielbiam sobie wyobrażać różne możliwości.
Trudno mi doradzić, bo mam trudność w orientacji przestrzennej bez kontaktu bezpośredniego. Potrzebuję doświadczyć miejsca, klimatu, kontekstu.
Magnolia to zawsze dobry wybór. Chcesz wzmocnić wiosnę?
A może lilak, np. Krasavica? Miły zapach blisko domu. Albo złotokap na kasę A może wiśnia ozdobna, np. Kiku. Z magnolii siedzą mi w głowie i korcą odmiany: Lennei Alba, Sieboldi, Daybreak i Felix. No i jeszcze - uwaga, uwaga - grandiflora! Ponoć odmiany tj. Maryland i Little Gem wytrzymują -20.
A poza tym uniwersalnie piękne są klony. Np. taki Atropurpureum lub griseum.
Albo buki, jakaś fajna purpurowa kolumna i pendula.
A może ciekawa odmiana Gingo Biloba, też fajna pendula by się znalazła. Byłaś ostatnio w poznańskich okolicach, a tam jest, moim zdaniem, najlepsza szkółka jeśli chodzi o nowości odmianowe - Plantmar. Do wyboru, do koloru, do pokroju. I jeszcze właściciel, który jest kopalnią wiedzy.

Ostatnio dostałam fantastyczną niespodziankę Otrzymała od naszego forumowego kolegi Przemka (który ostatnio na wątku nie jest zbyt aktywny, ale w realu działa intensywnie ogrodniczo) cudną przesyłkę. Nasionka! Opowiadałam mu, że mój cel na przyszły sezon to zwiewność i lekkość. Rośliny wnoszące właśni taki nastrój otrzymałam. Najbardziej jestem zachwycona Daucus carota Dara. Dzika marchew u cudnych różowo-bordowych kwiatach. Świetne też są Monardy, np. Punctata, Lambada. Przemku, jeśli zaglądasz, jeszcze raz pięknie dziękuję
Już się nie mogę doczekać efektów

A tymczasem, przygotowania do zimy. Ptaszęta będą miały co jeść.