Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 16:35, 25 lut 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A masz je przeciez w środku miasta koło domu. Dlatego ja na swoim wydmuchowie ich niesadzę.
Fakt, przymrozki w nocy o tej porze są gorsze niż mróz w zimie.

Cięłaś już swoje hortensje? No i ciekawa jestem czy coś na parapecie posiałaś?

To fakt,że w mieście, ale tu też wiatr potrafi hulać. /nie wiem czemu ich nie okryłam, wrzosy miały lepiej, bo pod stroiszem siedziały.
Haniu, już ponad tydzień temu rzuciłam się z sekatorem na hortki, ale nie tylko. Podcięłam derenie, berberysy,kalikarpę, tawuły, w trzmielinach poucinałam te długie mało ulistnione pędy. Nawet lawendzie się dostało po grzywce.
Ogródek Iwony 05:35, 25 lut 2015

Do góry
Dzień dobry Iwonka plany porządkowe ambitne, wizytówka koniecznie
Ja wszystko co dotyczy mnie zapisuję w zeszyciku ogrodowym
Wczoraj obcięłam hortensje mają już tak duże pąki, żeby tylko nie było teraz mrozu.
Obcięłam też róże i berberysy. Dla róż pewnie za wcześnie.
Mam pytanie: kiedy obciąć trzmielinę, tawuły, budleję i śliwę wiśniową?
Dzisiaj kolejny pracowity ogrodowa dzień.
Zajrzyj do mojego wątku - zobacz jaki mam krzew bukszpanu, po naszemu gryczpanu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:26, 24 lut 2015

Do góry
Daria napisał(a)
ponawiam prosbe o opinie na temat tego zestawienia,
będę wdzieczna za odzew, zwłaszcza P. Danusi
tak wygląda to teraz, a chce posadzic od okna zaczynając cyprysiki groszkowe, rozplenice japonska i tawuły i berberys czerwony , jałowca pod tym drugim oknem chce zostawić

Absolutnie takie ilości nie wejdą, obrazek ostatni bardzo przekłamuje, co najwyżej wejdzie to

Tuje wyrównaj, drzewo podetnij bo leży prawie na rabacie, nic pod im nie urośnie. Ten "mój" cyprysik pod drzewem też nie wejdzie chyba (od tui) albo będzie miał cień.

Kołtuna ze ściany wywal, posadź ładne pnącze, nie takie nieporządne. I te kije wyrwij, po co one, tylko szpecą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:55, 24 lut 2015

Do góry
ponawiam prosbe o opinie na temat tego zestawienia,
będę wdzieczna za odzew, zwłaszcza P. Danusi
tak wygląda to teraz, a chce posadzic od okna zaczynając cyprysiki groszkowe, rozplenice japonska i tawuły i berberys czerwony , jałowca pod tym drugim oknem chce zostawić

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 18:04, 24 lut 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Tak, o tego mi chodziło

To fajnie

Ok teraz foto z dziś było ciecie berberysa tawuły, czyszczenie kaskady z liści i bluszczu i wiązy i inne prace
I teraz aż ręce mi odpadają z tego cięcia wszystkiego

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:31, 24 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A ja z kolei polecam do twojego ogrodu tawuły japońskie, świetnie sprawdzą się na obwódki i pięknie rozjaśnią ogród.

Tutaj są opisane i pokazane w różnych zestawieniach:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1032-tawula-japonska-spirea-japonica

Dziękuję Karolu,
Też mi się podobają. Na pewno gdzieś je u siebie posadzę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:29, 24 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Ta białą plamę możesz urozmaicić nie iglakami, bo już masz ich dość dużo, po ścianie mogłabyś puścić bluszcza lub kokornaka, a najbardziej pasowałaby mi róża pnąca

Wrzosy to już najniższe piętro, a co pomiędzy jakieś krzewy, np. tawuły, derenie białe, hibiskusy, karaganę syberyjską, może pęcherznicę, kalinę, lilaki np. Krasawicę Moskwy lub np. Palibin jest fioletowy, ligustra żółtego na pniu, o berberysach już pisałyście i na bukszpany w kompozycji znalazłoby się miejsce.

Klon brilantisinium jest piękny wiosną, latem zielony, będzie się zlewał z thujami, dla koloru, biorąc pod uwagę nasadzenia w szpalerze, pasowałyby Ci klony po jego obu stronach np Priceton Gold.

Na trawniku brakuje mi Magnolii?

Dziękuję Ci Agatko za tyle cennych informacji. Wiele z tych nazw muszę sobie wygooglować na spokojnie po pracy. Wiem, że brakuje u mnie koloru Jakoś tą plamę muszę zasłonić. Chciałabym żeby zimą też jej nie było widać - bluszcz byłby fajny tylko, że tam przy ścianie jest przejście z kostki do drzwi w garażu... nie wiem jakby to rozwiązać.
Pomiędzy tym najniższym piętrem myślałam o wyższych i trochę niższych trawach i niskiej kosodrzewinie, może też berberysie. A czy pomiędzy te trawy można dać werbenę a na wiosnę krokusy i tulipany? I bardziej po prawo wrzosy i wrzośce ? Ożywiłabym zieleń kolorem fioletowym, bordowym i żółtym.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:41, 24 lut 2015

Do góry
A ja z kolei polecam do twojego ogrodu tawuły japońskie, świetnie sprawdzą się na obwódki i pięknie rozjaśnią ogród.

Tutaj są opisane i pokazane w różnych zestawieniach:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1032-tawula-japonska-spirea-japonica
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:32, 24 lut 2015

Do góry
Ta białą plamę możesz urozmaicić nie iglakami, bo już masz ich dość dużo, po ścianie mogłabyś puścić bluszcza lub kokornaka, a najbardziej pasowałaby mi róża pnąca

Wrzosy to już najniższe piętro, a co pomiędzy jakieś krzewy, np. tawuły, derenie białe, hibiskusy, karaganę syberyjską, może pęcherznicę, kalinę, lilaki np. Krasawicę Moskwy lub np. Palibin jest fioletowy, ligustra żółtego na pniu, o berberysach już pisałyście i na bukszpany w kompozycji znalazłoby się miejsce.

Klon brilantisinium jest piękny wiosną, latem zielony, będzie się zlewał z thujami, dla koloru, biorąc pod uwagę nasadzenia w szpalerze, pasowałyby Ci klony po jego obu stronach np Priceton Gold.

Na trawniku brakuje mi Magnolii?

Na Francuskiej 19:18, 23 lut 2015

Do góry
Magdalenka napisał(a)

Kochana, liści to nie widać na tych zdjęciach Na rabatach jeszcze nie sprzątałam, za wcześnie, choć ręce mnie swędzą Przycięłam jedynie większe byliny.
A co do rabaty- oczywiście poza trawą i lawendą jeszcze coś tam planuję. Hortensje, szałwie, ostróżki, derenie, tawuły, rozchodniki, rudbekie...wszystko chodzi mi po głowie. Pewna jestem póki co traw i lawendy
Jakiś projekt w głowie mam, na papierze też, ale nie skończony. Oby przyszedł w końcu marzec, to zabiorę się na dobre za ogródkową pracę
Pozdrawiam.

To ja chyba za bardzo się pospieszyłam. Ostatnio wszystko wyzbierałam z rabat, jedynie stroisz na wrzosach został.
Co do Twojej rabaty, to jak najbardziej hortensje i rozchodniki wśród traw. Super!
Życzę Ci szybkiego nadejścia wiosny
Na Francuskiej 18:58, 23 lut 2015

Do góry
Karolinek napisał(a)
Madziu, zaglądam i szukam wiosny...Pięknie wszystko wysprzątałaś, żadnego liścia nie można wypatrzyć Ja już sekator nowy wypróbowałam. W tamtym roku juz w połowie lutego cięłam lawendę i dała radę. Teraz do końca lutego wytrzymałam.
Jestem ciekawa, jaki masz pomysł na rabaty koło tarasu, czy rzeczywiście na samych trawach i lawendzie się powstrzymasz

Kochana, liści to nie widać na tych zdjęciach Na rabatach jeszcze nie sprzątałam, za wcześnie, choć ręce mnie swędzą Przycięłam jedynie większe byliny.
A co do rabaty- oczywiście poza trawą i lawendą jeszcze coś tam planuję. Hortensje, szałwie, ostróżki, derenie, tawuły, rozchodniki, rudbekie...wszystko chodzi mi po głowie. Pewna jestem póki co traw i lawendy
Jakiś projekt w głowie mam, na papierze też, ale nie skończony. Oby przyszedł w końcu marzec, to zabiorę się na dobre za ogródkową pracę
Pozdrawiam.
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 17:27, 23 lut 2015

Do góry
U mnie wiosna bardzo powoli się pokazuje, mam dużo cienia o tej porze roku.
Ale już tydzień temu sekator poszedł w ruch i podcięłam lawendę, derenie, tawuły japońskie, berberysy, kalikarpę i wszystkie hortensje bukietowe.
Dzięki nowemu sekatorowi tzw.żyrafie nasza zaniedbana wysoka 'Reneta' ma ładną przejrzystą koronę, na której dojrzałam ostatnio dziwnego wróbla. Ma jakaś narośl, był trochę osowiały, ale później wypatrzyłam go przy butelce ze słonecznikiem. Biedactwo

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:31, 22 lut 2015

Do góry
Dereń raczej w pobliże drzewa, pęcherznice są za duże na tę rabatę. Raczej berbrysy albo tawuły japońskie żółte, pęcherznica to taki "byk" ze powali wszystko na tej rabacie.

Drzewko bordowe? śliwa wiśniowa, śliwa dziecięca na pniu. Korona drzewka co najmniej 120 cm nad rabatką.

Wywary, odwary, napary i gnojówki do opryskiwania roślin 19:36, 19 lut 2015

Do góry
W tym roku zamierzam zrobić moją pierwszą gnojówkę z pokrzyw. Tylko nie wiem jak często się podlewa tą gnojówką i czy mogę wszystko podlać? Chodzi mi m.in o piwonie, bukszpany, tawuły, juke,hortensje i nowo zasadzony na jesień 2014 żywopłot z ligustr-u. pozostałe rośliny z wyjątkiem ligustru są bardzo zaniedbane... wprawdzie przeszły już jesienne podcinanie ale nikt nic nie robił przy nich przez 3 lata.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 07:28, 19 lut 2015

Do góry
Prezentuje się podobnie jak wszystkie tawuły, nic jej szczególnie nie wyróżnia. Każda tawuła będzie wyglądała dobrze, pod warunkiem, że się je przycina systematycznie.

Zdjęcia
Mirkowy ogród (początki) 21:02, 18 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
nasionka posiałamOrliki,rozwary,dzielżan,szałwia trikolor,naparstnice,cynie i zrobiłam sadzonki z tawuły wczesnej w zeszłym roku nie ukorzenił mi się nawet 1 patyk.Wykiełkowała stipa a już myślałam że strajkuje

Byliny teraz siałaś? Nie czekasz na wiosnę i sianie do gruntu?

Zebrałam uschłe kwiatostany z Matrony z nadzieją na nasiona. Myślisz, że jest sens rozmnażać ją z nasion?
Tak bym chciała mieć jej dużo.
Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 09:44, 18 lut 2015

Do góry
Dziękuję Pani Danusiu za radę.
Różaneczniki zostają, ponieważ planuję usunąć ten murek koło nich a z drugiej strony tego ogrodzenia też nie będzie. Planuję przerobić podwórko, wiec miejsce się dla nich znajdzie do rozrośnięcia.
Jeśli za ładnych parę lat rozrosną się tak, że wyjdą na tą rabatkę przed nimi to tawuły przesadzę. Rh wybierałam takie małe maja się podobno rozrosnąć do 1, 5 m.
Przycięcie tui to też i z bezpieczeństwa, bo tegoroczne wichury mocno nimi bujały.
A co z tymi drzewkami ozdobnymi zostawić je czy przesadzić?? ( śliwy, rajskie jabłonki, perukowiec i wierzby)??
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:37, 17 lut 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Oj wstydzę się Marzenko i wracam z WIOSNĄ
Sezon już rozpoczęty!
-Oprysk olejowy zrobiony.
-Hortensje, perukowce, katalpy przycięte.
-Klony tylko częściowo, bo już za późno na nie - płakały.

A ile tego jeszcze zostało... wszystkie trawy do ścięcia, liście dębowe do posprzątania, tawuły do przycięcia, o przesadzaniu nie wspomnę.
Ale i tak kocham tę robotę i łapki świerzbią w oczekiwaniu na weekend
Obiecuję wtedy jakieś fotki z przedwiosennego ogrodu.

Agnieszka czym dokładnie pryskałas i co? pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:12, 17 lut 2015

Do góry
Oj wstydzę się Marzenko i wracam z WIOSNĄ
Sezon już rozpoczęty!
-Oprysk olejowy zrobiony.
-Hortensje, perukowce, katalpy przycięte.
-Klony tylko częściowo, bo już za późno na nie - płakały.

A ile tego jeszcze zostało... wszystkie trawy do ścięcia, liście dębowe do posprzątania, tawuły do przycięcia, o przesadzaniu nie wspomnę.
Ale i tak kocham tę robotę i łapki świerzbią w oczekiwaniu na weekend
Obiecuję wtedy jakieś fotki z przedwiosennego ogrodu.
Mirkowy ogród (początki) 22:25, 15 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Książki widziałam nasionka posiałamOrliki,rozwary,dzielżan,szałwia trikolor,naparstnice,cynie i zrobiłam sadzonki z tawuły wczesnej w zeszłym roku nie ukorzenił mi się nawet 1 patyk.Wykiełkowała stipa a już myślałam że strajkuje

no to się rozszalałaś z nasionkami! ja dziś też już trochę posiałam, ale to nie koniec
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies