Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

agata19762 19:51, 05 mar 2015

Sebuś szczęściarz jesteś
takie stokroteczki w takiej cenie....moje marzenie
czekam na wianek ja już zrobiłam, po wizycie Danusi tak mnie nosiło

pozdrawiam wiosennie

Sebek 20:00, 05 mar 2015

Pawlus napisał(a)
Widzę, że też zmieniasz w tym roku front. Ja już kupiłem buksiki na obwódki i od soboty wywalam wszystko sprzed domu. Nic nie zostawiam. Będę na bieżąco śledzić Twoje rewolucje.

Paweł - stwierdziłem, że co roku zmieniam rabatę frontową... Nie było sezonu bym napisał, że jest OK... I pewnie nigdy tego nie zrobię
Jednak ta zmiana obejmie nie tylko okolice chodnika, ale całość... Jak się bawić to się bawić - pół ogrodu rozkopać i od nowa posadzić
Sebek 20:05, 05 mar 2015

agata19762 napisał(a)
Sebuś szczęściarz jesteś
takie stokroteczki w takiej cenie....moje marzenie
czekam na wianek ja już zrobiłam, po wizycie Danusi tak mnie nosiło

pozdrawiam wiosennie

Wianki widziałem, ale chyba nie zostawiłem wpisu??? Mam nadzieję, że moje zimowej odsłony mieć nie będą...
Gabriela 20:08, 05 mar 2015

Sebek napisał(a)
Właśnie wróciłem z giełdy i melduję, że kupiłem pudełko stokrotek po 1.25 W kwiaciarniach płaciłem po 3 złote za sztukę... Skandaliczny skandal

)

Śliczności, a moje polne od Ciebie ciągle się rozrastają w sadzie.
Już drugi rok myślę o stokrotkach do donic, ale jakoś w zeszłym roku ich nie było, same bratki. Mam w planie giełdę, więc może się trafią.
Madzenka 20:13, 05 mar 2015

Dobrze, że mi o stokrotkach przypomniałeś. Posadze jak w Keukenhof w szafirkach w szarych donicach
Zielona 21:33, 05 mar 2015

Trzy razy czytałam Twój opis zmian i porównywałam z rysunkiem. Wszystko masz przemyślane, a Danusine rady są bezcenne. Jak już zaczniesz kopać, to chyba jakieś wagary sobie zaplanujesz? Czy masz ochotę machnąć to wszystko w ciągu weekendu?
Sebek 21:54, 05 mar 2015

Zielona napisał(a)
Trzy razy czytałam Twój opis zmian i porównywałam z rysunkiem. Wszystko masz przemyślane, a Danusine rady są bezcenne. Jak już zaczniesz kopać, to chyba jakieś wagary sobie zaplanujesz? Czy masz ochotę machnąć to wszystko w ciągu weekendu?

Wagarów niet, bo nam obecności non stop sprawdzają... Ale wolne by się przydało, nie powiem Na szczęście udało mi się weekend rozplanować tak, że mimo kończących się zajęć o 13 wrócę dopiero wieczorem do domu, ale przynajmniej sobota będzie cała dla mnie Jednak ponoć jest u mnie mokro i zacznę pewnie dopiero za dwa tygodnie - i uwierz mi, że jak się dorwę do łopaty to jeden dzień mi wystarczy na rewolucję Moja lista zadań na weekend pójdzie się paść... A ładna była

-na początek wygrabienie lub wertykulacja trawnika(może pierwszy raz uda mi się wypożyczyć sprzęt do tego zabiegu) plus pierwsze nawożenie trawnika
-oprysk Miedzianem
-może kanciki - nóż do kantów całą zimę spędził na zewnątrz - dobrze, że jest ze stali nierdzewnej
-przycięcie liściastych zrzucających liście na zimę - pęcherznice, berberysy, hortensje, tawuły, wierzby, derenie, itd.
-wycięcie resztek bylin, które zostały na zimę
-wycięcie miskantów, wyczesanie turzyc i innych traw
-podlanie żurawek Dursbanem
-nawożenie cebulowych
-obsadzenie donic bratkami lub prymulami
-zrobienie wianków wiosennych (muszę się zaopatrzyć w Tychach)

Jednak biorąc pod uwagę warunki atmosferyczne może połowę uda mi się zrealizować Na pewno dwa ostatnie punkty, bo materiał dziś zakupiony

Idę co Ciebie coś napisać
Sebek 21:57, 05 mar 2015

Madzenka napisał(a)
Dobrze, że mi o stokrotkach przypomniałeś. Posadze jak w Keukenhof w szafirkach w szarych donicach

U mnie najprawdopodobniej różowe wyglądują w białych donicach, a do szarych trafią białe - i nie kuś mnie bym jeszcze szafirki dokupił Będzie minimalistycznie
Sebek 21:59, 05 mar 2015

Gabriela napisał(a)

Śliczności, a moje polne od Ciebie ciągle się rozrastają w sadzie.
Już drugi rok myślę o stokrotkach do donic, ale jakoś w zeszłym roku ich nie było, same bratki. Mam w planie giełdę, więc może się trafią.

U mnie jeszcze gdzieniegdzie się pokazują, ale ogólnie się ich pozbyłem na rzecz murawy idealnej - może kiedyś nią będzie

Na giełdzie będą na 100%
mira 22:28, 05 mar 2015

Dla portfela oczywiście te bratki drobne są późniejsze ponoć, a o 7 rano jak byłeś na giełdzie to z tego co słyszałam trochę późno, lepiej uczyć się całą noc albo pół i jechać koło 4-tej / brrr ja bym nie wstała /

pozdrawiam