Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Gabisia 09:42, 06 mar 2015

Sebku, wiosna od soboty MUROWANA.
Stokroty cudne, tez je zakupię.
Rewolucja - oj czekam niecierpliwie
Joaska 11:26, 06 mar 2015

Sebek napisał(a)

Nie ma innej opcji, jak je posadzę to nawet nie przewiduję by miały spędzić dni w domu - będę czarować wiosnę od jutra Zacznę od włożenia wiosennej kurtki i butów Tylko najpierw sprawdzę prognozy...

Ja tez czaruję wiosnę , dzisiaj już mam ubiór wiosenny no może prawie wiosenny .
emila 22:50, 06 mar 2015

Sebek napisał(a)

Wagarów niet, bo nam obecności non stop sprawdzają... Ale wolne by się przydało, nie powiem Na szczęście udało mi się weekend rozplanować tak, że mimo kończących się zajęć o 13 wrócę dopiero wieczorem do domu, ale przynajmniej sobota będzie cała dla mnie Jednak ponoć jest u mnie mokro i zacznę pewnie dopiero za dwa tygodnie - i uwierz mi, że jak się dorwę do łopaty to jeden dzień mi wystarczy na rewolucję Moja lista zadań na weekend pójdzie się paść... A ładna była

-na początek wygrabienie lub wertykulacja trawnika(może pierwszy raz uda mi się wypożyczyć sprzęt do tego zabiegu) plus pierwsze nawożenie trawnika
-oprysk Miedzianem
-może kanciki - nóż do kantów całą zimę spędził na zewnątrz - dobrze, że jest ze stali nierdzewnej
-przycięcie liściastych zrzucających liście na zimę - pęcherznice, berberysy, hortensje, tawuły, wierzby, derenie, itd.
-wycięcie resztek bylin, które zostały na zimę
-wycięcie miskantów, wyczesanie turzyc i innych traw
-podlanie żurawek Dursbanem
-nawożenie cebulowych
-obsadzenie donic bratkami lub prymulami
-zrobienie wianków wiosennych (muszę się zaopatrzyć w Tychach)

Jednak biorąc pod uwagę warunki atmosferyczne może połowę uda mi się zrealizować Na pewno dwa ostatnie punkty, bo materiał dziś zakupiony

Idę co Ciebie coś napisać

czy Dursban jest na opuchlaki, możesz cos o nim napisać, jak stosować, i kiedy podlewać.
justajusta 06:49, 07 mar 2015

Czym czeszesz swoje trawy, masz jakieś narzędzie? Może teź wiesz co robić z trzcinnikiem i praire fire, czy przycinać jak rozplenice?
Sebek 07:22, 07 mar 2015

mira napisał(a)
Dla portfela oczywiście te bratki drobne są późniejsze ponoć, a o 7 rano jak byłeś na giełdzie to z tego co słyszałam trochę późno, lepiej uczyć się całą noc albo pół i jechać koło 4-tej / brrr ja bym nie wstała /

pozdrawiam

Raz tak wstałem i... to bez sensu Potem sprzedawcy juz się właściwie nie pytają czy jestem hurtownikiem czy detalistą tylko po prostu sprzedają - a tych co nie chcą sprzedać w hurtowych zostawiam z niczym Nas ranem jest ciemno strasznie i to błądzenie nie wiadomo gdzie... Raz tam byłem przed samą 10, czyli o porze zamykania i też kupiłem co chciałem
Sebek 07:24, 07 mar 2015

Gabisia napisał(a)
Sebku, wiosna od soboty MUROWANA.
Stokroty cudne, tez je zakupię.
Rewolucja - oj czekam niecierpliwie

Ja też Mama odstawia Rejenta na progu broniąc obecny układ kostki, ale jakoś ją przekonam Nie takie pomysły udawało mi się zrealizować
Sebek 07:27, 07 mar 2015

Joaska napisał(a)

Ja tez czaruję wiosnę , dzisiaj już mam ubiór wiosenny no może prawie wiosenny .

I dobrze! Przeganiajmy zimę na wszelkie sposoby
Sebek 07:40, 07 mar 2015

emila napisał(a)

czy Dursban jest na opuchlaki, możesz cos o nim napisać, jak stosować, i kiedy podlewać.

Tak, właśnie na te robale... Stosujesz po prostu roztwór środka, który jest podany na opakowaniu. Najlepiej wlać go do konewki i podlać, gdy ziemia ma temperaturę 10 stopni i jest wilgotna. Najbardziej efektywnie ponoć jest stosowanie go podczas deszczu, bo wtedy środek wsiąka głęboko w glebę.

Mamy też wątek o opuchlakach, warto go przeczytać, bo również napisane tam jest o innych sposobach walki z nimi, Dursban nie działa tak jakbyśmy tego chcieli, bo larwy nadal zjadają mam ogrody...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/17-opuchlaki?page=48
Sebek 07:45, 07 mar 2015

justajusta napisał(a)
Czym czeszesz swoje trawy, masz jakieś narzędzie? Może teź wiesz co robić z trzcinnikiem i praire fire, czy przycinać jak rozplenice?

Tak, grzebień Zerknij do wątku fotorelacje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4492-fotorelacje-pielegnacja-roslin

Trzcinniki przytnij przy ziemi, a turzyce Prairie Fire potraktuj jak inne carexy, czyli wyczesz ton co martwe i przytnij końcówki
Kacha123 07:49, 07 mar 2015

Sebek widzę, że Ty już na pełnych obrotach. Przeczytałam o zamiarze rewolucji w jeden weekend - wow! Ale Ty młody jesteś, to i trzy rewolucje byś zrobił