Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:11, 02 paź 2014

Do góry
Mira, dziękuję za wieści! Nie mam i chyba mieć nie będę, bo piwnicy brak, garaż nieogrzewany.. pewnie by się nie udało utrzymać. A i tak 3 róże pienne i pewnie kilka doniczek dodatkowo będę musiała gdzieś przechować. I werbenę miałam wykopać.. ech.
Obwódka z tawuły jest fajna, tylko dość często trzeba ciąć, migiem rośnie. Cebule - cieszę się że już w ziemi

pozdrawiam!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:58, 02 paź 2014

Do góry
Karola widziałam pytanie o eucomisa - trzeba przechować nie zimuje, ja mam w donicy więc donica po przycięciu myk do garażu i dopiero pod koniec lutego lekko podleję i tyle

obwódka z tawuły mnie zainspirowała - super, no i zazdroszczę posadzonych tulipanów, fajne te cebulowe wiosną ale jak teraz przyjdzie sadzić to jakoś mi to idzie po grudzie.

hej
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:00, 02 paź 2014

Do góry
Ładna ta obwódka z tawuły!!! I jak ładnie przycięta!

Też myślałam, że zebriniusy nie kwitną
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:21, 02 paź 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

Obwódka z tawuły wygląda fajnie cały rok, wypadałoby ją pociągnąć do końca...

miłego!

Ślicznie wygląda ta obwódkaKarolka,

Lukniesz do mnie, potrzebuję wsparcia, Tesia na urlopie, cisza jakaś na O.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:41, 02 paź 2014

Do góry
Zebrinus zbiera się do kwitnienia! A myślałam że to niemożliwe

Obwódka z tawuły wygląda fajnie cały rok, wypadałoby ją pociągnąć do końca...

miłego!
"Baśniowy" Ogród 22:24, 01 paź 2014

Do góry
Ja ciacham 1/3 na wiosnę wszystkie tawuły Ładnie się krzewią i nie rosną jak szalone

Fajne masz nowe lokatorki A jajka już noszą ?
"Baśniowy" Ogród 21:35, 01 paź 2014

Do góry
Ula pałąki są tymczasowe ,jak roślinki troszkę podrosną to je wyjmę Myślałam nad bukszpanami,ale dużo czasu musi upłynać żeby urosły i chciałam coś żółtego żeby rozjaśniło to miejsce

Przemek Danika to nie głupi pomysł, tym bardziej, że mam kilka sztuk w nieciekawym miejscu i muszę je przesadzić, tylko będę musiała wykopać te zółte tawuły po bokach, prawda? Złe wspomnienia mam z tą rabatą dość, że przerabiałam kilka razy to jeszcze naciągnęłam sobie ścięgno w ręce - ból niesamowity, więc muszę teraz uważać, albo zatrudnić ogrodnika hahah
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:36, 30 wrz 2014

Do góry
Raczej nie mam takiego zdjęcia Doniu.
Widok z daleka.
To ta rabata, z przodu obwódka z berbrysów, tawuły i żurawek.

Wczoraj wyrzuciłam stąd jałowca płożącego i stipę i wsadziłam dwie róże rabatowe.
Ta różyczka na drugim zdjęciu rośnie w donicy i stoi tu tymczasowo.
Mirkowy ogród (początki) 21:43, 24 wrz 2014

Do góry
Teresko takie tyko na razie fotki mam Tu gdzie eM stoi wzdłuż tych dużych drzew jest jeszcze 1000m ale w takim trójkącie taki mały lasek brzozowy.Na końcu działki mam przechowalnik dużych roślin szmaragdy,jałowce skayroket,tawuły, pęcherznice perowskia z niej robię sadzonki na żywopłot .To nie zielsko tylko gryka posiana na zielony nawóz.Po lewej widać tegoroczną anabelkę i po prawej werbeny.Szerokość od zielska po lewej do nawłoci po prawej.Ogladaj szybko bo zaraz usuwam
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:22, 24 wrz 2014

Do góry
ANIA super sprawa nawet ubłocona mogę iść do niej

Janka niech no teraz wszystko szybko rośnie tak jak te tawuły

Życie w wiejskim ogrodzie 22:45, 23 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Witam wieczorową porą

Dzisiaj minął drugi dzień prac nad czerwono-żółtą rabatą Udało mi się niewiele zrobić bo noc jak zawsze mnie zastała ale prace posuwają się do przodu

-róże Red Fairy posadzone między żywopłotem z szmaragdów
-wszystkie tawuły zmieniły swoje miejsce Czas przeznaczony na tą czynność 3 godziny
-bukszpany przesadzone choć nie wiem co z nich będzie bo grzyb je zżera
-miskanty podzielone i posadzone w rzędach

Tyle mi się udało zdziałać Zdjęć oczywiście brak takiego bajzlu to ja dawno nie miałem w ogrodzie

Pozdrawiam

Nie wierzę
Pokazuj ten bałagan
Jestem ciekawa, jak wyszło
Bajkowy ogród Weroniki 21:09, 23 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Piękny i apetyczny ten pokaz
i gdzie dasz te weigla, moja mimo cięcia w kulę, znowu zakwitła ale też coś liście, chore po tych deszczach, bukszpany masakra!

Irenko, krzewuszki cudowne czyli weigele wykopane, podzielone i głównie do lasu. Zatrzymałam małą podzieloną o brązowych liściach przy azaliach, póki jeszcze się mieści. U mnie tez kwitną krzewuszki cały czas, nie tak obficie jak w czerwcu, ale jednak.
Czerwonej krzewuszki już nie ma na frontowej rabacie, a trzy nowe róże zajęły jej miejsce.
Koło tawuły wsadziłam różyczkę okrywową Chimo, i jeszcze jedna okrywowa różowa przybyła z drugiej strony Anabelek.

Pod tawułą czerwona okrywowa CHIMO. Między astrami mało widoczne teraz pnące róże niebieskie CZAS WALCA i BŁĘKITNA RAPSODIA i jeszcze trzy nowe między iglakami. Przyznasz, że mało nie jest.
Życie w wiejskim ogrodzie 20:41, 23 wrz 2014

Do góry
Witam wieczorową porą

Dzisiaj minął drugi dzień prac nad czerwono-żółtą rabatą Udało mi się niewiele zrobić bo noc jak zawsze mnie zastała ale prace posuwają się do przodu

-róże Red Fairy posadzone między żywopłotem z szmaragdów
-wszystkie tawuły zmieniły swoje miejsce Czas przeznaczony na tą czynność 3 godziny
-bukszpany przesadzone choć nie wiem co z nich będzie bo grzyb je zżera
-miskanty podzielone i posadzone w rzędach

Tyle mi się udało zdziałać Zdjęć oczywiście brak takiego bajzlu to ja dawno nie miałem w ogrodzie

Pozdrawiam
Makowo na Kociewiu 19:56, 23 wrz 2014

Do góry
Obiecałam zdjęcia ze zmian
było: za miskantami jest tawuła

w trakcie, usuwanie tawuły

jest
Posadzone tuje, przesunięte Variegatusy i Gracek z lewej poszedł jako trzeci za horti
przesadzony berberys spod cyprysa na miejsce Gracka:

Makowo na Kociewiu 08:20, 23 wrz 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Kochani !!!!
Jesteśmy Mistrzami Świata!!!!
Jestem bardzo szczęśliwa i gratuluje chłopakom i ich młodemu trenerowi, i temu starszemu też!!!
A teraz o Makowie

Wszystkie plany powyższe zostały zrealizowane
Tawuły szare zostały wykopane za pomocą samochodu, logistyka akcji była bardzo skomplikowana ale udało sie
Następnie posadziłam 3 tuje i zaczęło się !!!
Wykopałam liliowce, łany ubiorka wiecznie zielonego, 3 taczki rozrośniętych funkii, tawuł japońskich które poszły w dobre ręce
- posadziłam róże NN z donic,
- wykopałam, podzieliłam, posadziłam (mam nadzieję, że się przyjmą )Georgia peach.
- przeniosłam z flanki na flankę, floksa niebieskiego i astra belgijskiego i funkie,
- przeniosłam 2 Variegatusy, Gracimilusa i Apacza,
- wywaliłam wiecznie chorującego czyśćca wełnistego
- przeniosłam malutką różę nn i dosadziłam jej stipę
- posadziłam Wenlock
- posadziłam 6 sztuk zawilca japońskiego i jeszcze poprzesuwałam kilkanaście rośli
- posadziłam 4 kulki bukszpanowe !!! ufff

Muszę teraz tylko zrobić kanciki, odchwaść w niektórych miejscach, zrobić porządek w mojej ogrodowej kuchni czyli przy kompostowniku, przerzucić kompost, umyć donice część z nich wyrzucić i posadzić około 700 cebul, wymienić rośliny w donicach na jesienne i to by był plan na najbliższe dni

O, to widze że nie tylko ja mam jeszcze pełne ręce roboty Pozdrawiam!
Makowo na Kociewiu 08:12, 23 wrz 2014

Do góry
Kochani !!!!
Jesteśmy Mistrzami Świata!!!!
Jestem bardzo szczęśliwa i gratuluje chłopakom i ich młodemu trenerowi, i temu starszemu też!!!
A teraz o Makowie

Wszystkie plany powyższe zostały zrealizowane
Tawuły szare zostały wykopane za pomocą samochodu, logistyka akcji była bardzo skomplikowana ale udało sie
Następnie posadziłam 3 tuje i zaczęło się !!!
Wykopałam liliowce, łany ubiorka wiecznie zielonego, 3 taczki rozrośniętych funkii, tawuł japońskich które poszły w dobre ręce
- posadziłam róże NN z donic,
- wykopałam, podzieliłam, posadziłam (mam nadzieję, że się przyjmą )Georgia peach.
- przeniosłam z flanki na flankę, floksa niebieskiego i astra belgijskiego i funkie,
- przeniosłam 2 Variegatusy, Gracimilusa i Apacza,
- wywaliłam wiecznie chorującego czyśćca wełnistego
- przeniosłam malutką różę nn i dosadziłam jej stipę
- posadziłam Wenlock
- posadziłam 6 sztuk zawilca japońskiego i jeszcze poprzesuwałam kilkanaście rośli
- posadziłam 4 kulki bukszpanowe !!! ufff

Muszę teraz tylko zrobić kanciki, odchwaść w niektórych miejscach, zrobić porządek w mojej ogrodowej kuchni czyli przy kompostowniku, przerzucić kompost, umyć donice część z nich wyrzucić i posadzić około 700 cebul, wymienić rośliny w donicach na jesienne i to by był plan na najbliższe dni
Ogródek Iwony 16:14, 22 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, wczoraj się tu działo, dziewczyny zaglądały i wszystko jak lawina poszło. Nawet M chciał na koniec rozwód brać
Ale propozycję Danusi na rabatkę bynajmniej mam, muszę tylko sobie to rozpisać, bo parę nasadzeń już poczyniłam i chciałabym, by została np. obwódka z przymiotna wkoło jodły. Bynajmniej na razie. Przecież wszystkiego od razu nie uda mi się kupić. A moje dwie tawuły wędrują z rabaty na rabatę w głąb ogrodu, znowu muszę je stamtąd zabrać, jeśli obwódka bukszpanowa miałaby zostać.
Wczoraj nawet do dziewczyn wszystkich, gdzie zawsze zaglądam, nie zdążyłam wpisów zostawić

powoli powoli i ostateczna koncepcja tej przytarasowej rabatki wyklaruje się w głowie
ale widzę, że Danusia potraktowałą ją obwódką całościowo, bez oddzielania kwadrata przy świerku i reszty

Ogródek Iwony 14:28, 22 wrz 2014

Do góry
Małgosiu, wczoraj się tu działo, dziewczyny zaglądały i wszystko jak lawina poszło. Nawet M chciał na koniec rozwód brać
Ale propozycję Danusi na rabatkę bynajmniej mam, muszę tylko sobie to rozpisać, bo parę nasadzeń już poczyniłam i chciałabym, by została np. obwódka z przymiotna wkoło jodły. Bynajmniej na razie. Przecież wszystkiego od razu nie uda mi się kupić. A moje dwie tawuły wędrują z rabaty na rabatę w głąb ogrodu, znowu muszę je stamtąd zabrać, jeśli obwódka bukszpanowa miałaby zostać.
Wczoraj nawet do dziewczyn wszystkich, gdzie zawsze zaglądam, nie zdążyłam wpisów zostawić
Eksperymentarium 12:43, 22 wrz 2014

Do góry
moje "przedpłocie" - za miesiąc będą graby z gołym korzeniem sadzone tak zeby powstał z nich ekran. Generalnie drzewami i grabami chcę osłonić sie od parkingu.

Na tle grabów- hortki -limki. myślę o pierwszym rzędzie ale jest dość wąsko

czy lepiej róże niskie,
czy tawuły golden princess,
czy trzmielinki biało zielone które będą całoroczne....
czy zostawić i nic już nie dosadzać i czekać aż rozrosną się hortensje...

Drzewa to wiśnia Royal Burgundy, a bardzie po prawej klony Red Sunset
Proszę o pomoc w stworzeniu rabaty za domem 07:00, 21 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Perukowiec i pęcherznica mają ten sam kolor, nie warto ich łączyć na jednej rabacie, Do pęcherznicy trzeba dać albo krzewy o białych liściach (derenie Ivory Halo), albo o żółtych liściach (trzmieliny, tawuły japońskie Golden Princesse albo żółte berberysy.

Pęcherznice są dość wielkie, może inna odmiana, taka o powycinanych listkach? Może do nich miskanty Variegatus?

Perukowiec bardzo późno puszcza liście i choruje w ten sposób, że nagle cały krzew albo połowa zamiera.

dziekuę Danusiu za podpowiedż ,
To co tam zasadzić przed tym murem ?
Danusiu kochana jakie tło zrobic dla tej rabatki nie umie sie na nic zdecydować może świerki kuliste ? napewno niskie chce żurawki może hortensje bukietowe akbo niskie róże no i chciałabym zrobić taką zatoczkę zawijanica z bukszpanów a w środku jakies drzewko
Danusiu jak bys miała jakiś pomysł to czekam z niecierpliwością fajna pogoda u mnie do sadzenia , buziaczki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies