Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 11:51, 08 lut 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

O, nie wiedziałam że masz cyklameny. Dobrze rosną? Rozrastają się czy to raczej kolekcjonerski kaprys?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:31, 08 lut 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Zdjęcie kradzione - to połączenie plus zimozielone świerki serbskie, widzi mi się

W Lublinie zrobili to połączenie przy ulicy Smorawińskiego. Posadzili rośliny w rzędach pod ukosem. Piękny ten kontrast zimą jest.
.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:27, 08 lut 2024

Do góry
Tu bedzie moj ogródek

A tu działka 7k

I patrząc w dół działka 3k

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:25, 08 lut 2024

Do góry
Chłopakom został front I się żegnamy

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:19, 08 lut 2024

Do góry
Zdjęcie kradzione - to połączenie plus zimozielone świerki serbskie, widzi mi się

Pszczelarnia 11:15, 08 lut 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)

Ewo, po założeniu krawężników, wiosennej wertykulacji i aeracji najlepiej trawnik zwałować. Potem posypać kompostem/dobrą ziemią, lekko przegrabić. Następnie zrobić dosiewkę w pustych/słabych miejscach i jeszcze raz całość zwałować.

U nas rok temu, w kwietniu były zakładane krawężniki (ok. 100 mb). Pod koniec maja trawnik już wyglądał pięknie. Zrobiliśmy tak, jak wyżej opisałam.

Bardzo dziękuję, zadziałam.

Pszczelarnia 11:12, 08 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)
U mnie były góry i doliny w trawniku po kreciej robocie. W poprzednim roku wiosną zmobilizowałam się i postanowiłam wyrównać te, które mnie najbardziej denerwowały. Zdjęłam obniżony fragment trawnika, podsypałam ziemią i położyłam kawałki trawy z powrotem. Może idealnie prosto nie jest, ale na pewno równiej . W ten sam sposób obniżyłabym wystające ku górze fragmenty, oczywiście usuwając nadmiar ziemi. U mnie to były niewielkie powierzchnie stosownie do siły kreta. Pomysł podpatrzyłam bodajże w Gardeners World, sama na niego nie wpadłam.

Masz żeleźniaka Roussela, próbowałaś go przesadzać? To odnośnie twojego wpisu u mnie, bo planuję go przesadzić w inne miejsce.

Pisząc u Ciebie, miałam na myśli phlomis tuberosa, żeleźniaka bulwiastego.

Tutaj żeleźniak Russela. Tylko młode siewki dają się dobrze przesadzić, daje bogaty samosiew.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:54, 08 lut 2024

Do góry
azalie też po malutku .Pąki są ale boję się o mróz.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:51, 08 lut 2024

Do góry
Moja wiosna bardzo jeszcze delikatna.

[

Wszystkiego po trochu 09:36, 08 lut 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)

Muszelko, to ten którego u Ciebie wypatrzyłam,Ice N Roses Red

Od razu skojarzył mi się z moimi, ale jest tyle pięknych, nowych odmian...

Będziesz z niego bardzo zadowolona. To najlepsza z odmian, które u mnie rosną. Obficie, niezawodnie i szybko zaczyna kwitnąć (mniej więcej od listopada).

Ten rok jest wyjątkowo trudny dla ciemierników, a mimo tego, 'Rose Red' ładnie kwitnie.
Blaski i cienie nowego życia 08:11, 08 lut 2024

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 02:47, 08 lut 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Aniu sporo zrobiłaś, dzielna dziewczynka patrząc na Twoje zdjęcia doszłam do wniosku, ze moją orlikolistną muszę przesadzić w jakieś towarzystwo lepsze kwiatowe

W zimie jakoś dokładniej i wnikliwiej ogląda się letnie fotki, bo nie mamy bieżących widoków ogrodowych. można przyjrzeć się zestawieniom roślin, zaplanować zmiany

Za drzwiami do ogrodu... 02:36, 08 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ania to Ty już kawał roboty ogrodowej masz zrobiony ja dopiero coś zaczęłam nieśmiało bo pogoda nie bardzo pozwala. A już powinnam drzewa i krzewy ciachać. A za oknem tak , że nawet psy nie chcą z budy wychodzić

Trochę ogarnęłam, ale sporo roboty zostało. A przez wiatr nie da się nic robić, poza tym mam wnuki na feriach, w dodatku kaszlące więc jesteśmy uziemieni w domu.

Za drzwiami do ogrodu... 02:20, 08 lut 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)

Super rozważania o wiosennych porządkach, ze zdjęciami to trochę wyprzedziłaś porę

Porządki wstrzymane, strasznie wieje, co raz pada, wstrętna pogoda. Choć temperatury dodatnie, to nie przyjemnie cokolwiek robić. A fotki z lata miło się ogląda

Za drzwiami do ogrodu... 02:01, 08 lut 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Jak romantycznie! To jest nieprawdopodobne, że taki spektakularny efekt można uzyskać na piachu...
Przez Twoje zdjęcia jeszcze bardzie tęskno mi do lata.

Bez użyźniania na bieżąco nic by z tego nie było!
Wszystkiego po trochu 21:10, 07 lut 2024

Do góry
Nasza transylwańska, dla Ciebie

Wiary i mocy
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:41, 07 lut 2024

Do góry
I jaki ten pokidorowy w smaku? Zastanawiałam się czy kupić nasiona, ale w końcu zdecydowałam się na Amethyst Jeweli Black Beauty.
No właśnie jeszcze nie wiem ile jakich pomidorów będę mieć. Muszę zrobić jakiś plan.

Masz zdjecie jaknprowadzilas cukinie i czym podwiazywalas do palika?

Jeśli chodzi o nawadnianie to mieliśmy taki inteligentny zawor i aplikacja sterowała nim
Pszczelarnia 20:29, 07 lut 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jeszcze cisza wielka w ogrodzie.

Lubię takie kadry i to zestawienie materiałów.
Pszczelarnia 20:11, 07 lut 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ten stożek zalicza przeprowadzkę.

Teraz przesadzasz? Nie dałam rady jesienią przesadzić kilku cisów i myślałam, że do nowej jesieni muszę czekać. A nie pomyślałam, żeby na przedwiośniu to zrobić. Ziemia rozmarznięta, wilgotna, chyba dałyby radę.

Miałam też zapytać o te nowe obrzeża, ale już to pytanie padło.
Glina i zielsko 18:58, 07 lut 2024

Do góry
pestka56 napisał(a)
Do przemyślenia 5 pomysłów na rozplanowanie.
Czarna kropa pośrodku to może być drzewko, krzew, może konstrukcja na którą będzie się wspinać jakieś pnącze.
Szare to wąskie ścieżki pomiędzy nasadzeniami. Moje różankowe doświadczenie mnie nauczyło, że muszą być ścieżki, bo inaczej dbanie o krzewy róż, gdy jest ich posadzone kilka w grupie jest po prostu katorgą.

Może cię zainspirują te podziały.

Trzy ostatnie są super bo dodatkowo zapewniają dobre wietrzenie róż.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies