Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 01:19, 05 lut 2024

Bodziszek, czosnki, szałwia caradonna, dzwonki brzoskwiniolistne, sesleria jesienna

Żeleźniak

Kocimiętka i jarzmianka

MagdaLenka 10:54, 05 lut 2024

Jak romantycznie! To jest nieprawdopodobne, że taki spektakularny efekt można uzyskać na piachu...
Przez Twoje zdjęcia jeszcze bardzie tęskno mi do lata.
Urszulla 11:29, 05 lut 2024

anpi napisał(a)
Dziewczyny, dziękuję z wszelkie zachwyty!
Choć ogród spod śniegu rozczochrany i już nie tak klimatyczny

Zima trochę odpuściła więc i ja delikatnie rozpoczęłam nowy sezon ogrodowy Ścięłam seslerie skalne i jesienne. Przy warzywniaku uprzątnęłam wszystkie rabaty ozdobne, tzn, ścięłam tam wszystkie trawy i byliny i wyściółkowałam korą. W ogrodzie ozdobnym ogarnęłam rabaty przy domku ogrodnika. Tam wycięłam byliny i przycięłam clematisy, bo mają nabrzmiałe pąki, zostały do przycięcia róże i hortensje na pniu. Oczyściłam tam ziemię z liści( bo tam przeważnie różane)i uzupełniłam korę. Reszta rabat czeka na kolejne okienka pogodowe jak tylko błyśnie słonko to w moment wstępuje we mnie ogromna energia, że rzuciłabym wszystko i gnała do ogrodu
Są ferie więc miałam też małych pomocników do grabienia trawnika i pierwsze zabawy w ogrodzie (pierwsze kwiatki i zimozielone listki zebrane na czarodziejską miksturę, ukrywanie i poszukiwanie skarbów śladami strzałek rysowanych kredą na drzewach i na czym się da...)
Z innych ogrodowych działań:
przejrzałam nasiona,kupiłam brakujące i ziemię do wysiewów oraz obornik granulowany i florowit. Zamówiłam trawę i kratki trawnikowe, muszę ułożyć w przejściu na część warzywną, bo tam jesienią i wiosną bo tam zawsze niszczy mi się trawa rozjeżdżana taczką, glebogrezarką i przez częste wędrówki tą trasą. Dodatkowo ryją tam krety i nornice i potem zapada się ziemia i co roku muszę tam wyrównywać teren i dosiewać trawę.
Nie mogę doczekać się kolejnych działań ogrodowych, choć jak zwykle w domu nie dokończone jeszcze zimowe plany. Więc by je zrealizować spokojnie potrzebuję jeszcze chwilę zimy

Super rozważania o wiosennych porządkach, ze zdjęciami to trochę wyprzedziłaś porę
sylwia_slomc... 13:22, 05 lut 2024

Ania to Ty już kawał roboty ogrodowej masz zrobiony ja dopiero coś zaczęłam nieśmiało bo pogoda nie bardzo pozwala. A już powinnam drzewa i krzewy ciachać. A za oknem tak , że nawet psy nie chcą z budy wychodzić
Kordina 14:38, 05 lut 2024

Aniu sporo zrobiłaś, dzielna dziewczynka patrząc na Twoje zdjęcia doszłam do wniosku, ze moją orlikolistną muszę przesadzić w jakieś towarzystwo lepsze kwiatowe
Rumianka 15:31, 06 lut 2024

U nas mokro wszędzie i jeszcze nic nie działam w ogrodzie ale w pierwszej kolejności mam zamiar przesadzić złotlin i trzmielinę oskrzydloną. Chcę zamienić je miejscami, by trzmielina miała więcej słońca do wybarwiania jesiennego. Złotlinowi jest wszystko jedno, tak mi mówił...
Dziś od rana (a właściwie już od nocy) biało, w mazistej postaci, bo teraz już i deszcz dołączył do tego niechlubnego towarzystwa...strach się bać. Wyszłam ze śmieciami i o mało brakowało, a byłby niekontrolowany szpagat...
Na żadne prace ogrodowe w najbliższym czasie nie ma szans... pozostaje tylko jeść, pić i lulki palić...
anpi 02:01, 08 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)
Jak romantycznie! To jest nieprawdopodobne, że taki spektakularny efekt można uzyskać na piachu...
Przez Twoje zdjęcia jeszcze bardzie tęskno mi do lata.

Bez użyźniania na bieżąco nic by z tego nie było!
anpi 02:20, 08 lut 2024

Urszulla napisał(a)

Super rozważania o wiosennych porządkach, ze zdjęciami to trochę wyprzedziłaś porę

Porządki wstrzymane, strasznie wieje, co raz pada, wstrętna pogoda. Choć temperatury dodatnie, to nie przyjemnie cokolwiek robić. A fotki z lata miło się ogląda

anpi 02:36, 08 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ania to Ty już kawał roboty ogrodowej masz zrobiony ja dopiero coś zaczęłam nieśmiało bo pogoda nie bardzo pozwala. A już powinnam drzewa i krzewy ciachać. A za oknem tak , że nawet psy nie chcą z budy wychodzić

Trochę ogarnęłam, ale sporo roboty zostało. A przez wiatr nie da się nic robić, poza tym mam wnuki na feriach, w dodatku kaszlące więc jesteśmy uziemieni w domu.

anpi 02:47, 08 lut 2024

Kordina napisał(a)
Aniu sporo zrobiłaś, dzielna dziewczynka patrząc na Twoje zdjęcia doszłam do wniosku, ze moją orlikolistną muszę przesadzić w jakieś towarzystwo lepsze kwiatowe

W zimie jakoś dokładniej i wnikliwiej ogląda się letnie fotki, bo nie mamy bieżących widoków ogrodowych. można przyjrzeć się zestawieniom roślin, zaplanować zmiany