Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:54, 20 lis 2013

Do góry
Nie zapomnieli, ale to Twój wątek więc wklejaj zdjęcia ogrodu
Pnącza do cienia/półcienia 22:51, 20 lis 2013

Do góry
On się może nie udać, masz już go i rośnie?
Języczka pomarańczowa - Ligularia dentata 22:47, 20 lis 2013

Do góry
Rozmnażanie języczek

- Zbieramy nasiona późnym latem. Kwiaty wysychają i widać, że nasiona łątwo się oddzielą, jak u mniszka. Siejemy świeże lub przechowujemy je w chłodnym, suchym miejscu, aż do późnej zimy.

- Przygotowujemy ziemię do wysiewu (ogrodowa, torf, piasek lub perlit). Wysiewamy po wierzchu, naciskamy aby lekko zagłębiły się z ziemi, posypujemy cieniutko. Zraszamy.

- Powtarzamy zraszanie codziennie.

- Wschody powinny nastąpić po około 14 dniach. Dalej zamgławiamy aż wytworzą 2 parę liści.
Wtedy pikujemy na miejsce stałe lub do doniczek.

Pnącza do cienia/półcienia 22:39, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bluszcz ok, takie same powojniki proponuję. Róza biała dobrze.

Danusiu dzięki , o powojniku myślałam tylko jednym jako tło dla róży a z boku kratki z bluszczem - powojnik ten z zielonymi wypustkami na białym chyba spasuje do tej róży co ma zielony środek

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 22:32, 20 lis 2013

Do góry
Może być u Szmitów, jeździmy tam na zloty.
Pnącza do cienia/półcienia 22:26, 20 lis 2013

Do góry
Bluszcz ok, takie same powojniki proponuję. Róza biała dobrze.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 22:16, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zakwaszasz tak jak napisałeś, siarczanem amonu, teraz jednak chyba już nie ma co, zrób to na wiosnę, odkop ziemi wokół i nawieź torfem kwaśnym pomieszanym z przekompostowanym obornikiem spróchniałym.

Tak właśnie zrobiłem - tyle, że bez obornika, bo nie posiadam. A na wiosnę obserwacja i dalsze działanie .
Moj ogrodeczek 22:14, 20 lis 2013

Do góry
Podziwiam za ten dobór roślin, ślicznie jest w maju niewątpliwie. Bardzo lubię te skalniaki wiosną, dają masę kwiecia.
Moj ogrodeczek 22:13, 20 lis 2013

Do góry
Popraw link w podpisie - nie działa, pewnie odstępów przy nawiasach nie zlikwidowałaś.

Tutaj podaję Twój link, zrób cytuj i skopiuj ten kod poniżej bez słów quote

Pozdrawiam - Mój ogródeczek
Borówcowy raj 21:01, 20 lis 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Właśnie o Umbrach myślałam, ale zmierzyć muszę. Chyba mam mniej tam niż 3 metry. Będę jeszcze poszukiwać kulistego drzewa, ale to obciach być członkiem O. i nie mieć tej wiśni .

Możesz posadzić bliżej, zetkną się po prostu.
Borówcowy raj 21:00, 20 lis 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Zastanawiam się tylko jakie kuliste drzewa tam posadzić. Wiśnie Umbra chyba za duże co? Idę je pooglądać.

Możesz kupić szczepione na dowolnej wysokości Nawet 1,20 cm.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:56, 20 lis 2013

Do góry
UlaB napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź.
ach, czyli mogę co najwyżej kupić wiosną i traktować jako roślinę sezonową (drugi koniec PL od Wrocławia) albo zapomnieć. Serce mnie boli, gdy rośliny umierają... w domu pewnie go nie przezimuję? Nie mam werandy niestety, garaż, piwnica, kotłownia ciemne....

Irence zimują w donicach. W garażu zbrzydnie na pewno, ja go kupuję od jakiegoś czasu, ponawiam jego obecność, bo mi się podoba jego wesoły kolor. I to, że przestoi zimę w miarę w ładnej formie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:22, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lustro istniejące jest we wnęce na końcu ogrodu

Gdyby to miejsce nie było mi dobrze znajome, to przez myśl by mi nie przeszło że tydzień temu był tu "przemarsz wojsk". Wszystkie rośliny wyglądają tak jakby rosły tutaj od dawna.
Patrzę na murek od jakiegoś czasu i się zastanawiam: był pokryty bluszczem czy nie był? czy coś go przesłaniało?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:43, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To cyprys wielkoowocowy 'Goldcrest', nie zimuję go, ale stoi do wiosny i przemarza u mnie. We Wrocławiu zimuje.

Dziękuję za odpowiedź.
ach, czyli mogę co najwyżej kupić wiosną i traktować jako roślinę sezonową (drugi koniec PL od Wrocławia) albo zapomnieć. Serce mnie boli, gdy rośliny umierają... w domu pewnie go nie przezimuję? Nie mam werandy niestety, garaż, piwnica, kotłownia ciemne....
Moj ogrodeczek 19:11, 20 lis 2013

Do góry

asica -- Witaj dzięki

Gardenarium -- Witaj dzięki ze wpadłaś w ogródeczku pracuję sama dosadzając kolejne roślinki i tworzę większy chaos
co rok obiecuję sobie ze uporządkuję ogród ,ale niestety zawsze coś .W tym roku tez pod koniec lipca wyjechałam i nawet nie mam zdjęc a co wypadło bo susza okrutna była , to się okaże od wiosny kolejnego roku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:00, 20 lis 2013

Do góry
Lustro istniejące jest we wnęce na końcu ogrodu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:58, 20 lis 2013

Do góry
UlaB napisał(a)

Mam pytanie o odmiany 2 roslinek ze zdjęcia - te jasnozielone w donicach pod ścianą - jeden formowany kulkowany, drugi kolumnowy. Czy to cyprysiki? Ta sama odmiana i w ogóle jaka? Nie pamiętam czy zimujesz je na zewnątrz czy chowasz.
Pozdrawiam serdecznie

To cyprys wielkoowocowy 'Goldcrest', nie zimuję go, ale stoi do wiosny i przemarza u mnie. We Wrocławiu zimuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:55, 20 lis 2013

Do góry
Kasiek napisał(a)
Jezeli lustro ma byc w tym nowym zakatku to chyba nie w choinach, wiec na murze? Ale dlaczego rama...hm...przeciez na murze moze byc bez ramy....oj Danus ale nas trzymasz w napieciu Fajnie

Lustro będzie tutaj i rama jest potrzebna, bo będzie wspawana w kotwy wbite w ziemię. Paw będzie widoczny z jakiegoś miejsca, ale nie wiem, z którego. Na pewno kula będzie się odbijać i boki ogrodu.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:40, 20 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Od początku podziwiam ogród Szefowej i jego ewolucję. Pięknie!
Mam pytanie o odmiany 2 roslinek ze zdjęcia - te jasnozielone w donicach pod ścianą - jeden formowany kulkowany, drugi kolumnowy. Czy to cyprysiki? Ta sama odmiana i w ogóle jaka? Nie pamiętam czy zimujesz je na zewnątrz czy chowasz.
Pozdrawiam serdecznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:21, 20 lis 2013

Do góry
Pół koła, albo podłużne pół koła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies