Może najpierw sprawdź pH, powinno być kwaśne.
Nie może mieć za mokro, nie może mieć za głęboko zakopanych korzeni.
Nie może mieć za mokro, ale też nie za sucho.
Danuś ja czasami myślę o sobie jak o miszczzzzuuu slalomu pomiędzy przeszkodami ... ale to, że mój areał zaczął się przeobrażać w jaką formę ogrodu ... to, że pojawiły się w miarę sensownie sprecyzowane zielone marzenia ... baaa ... te marzenia zaczęły nabierać realnej formy ... to to już tylko i wyłącznie sukces forum, które Stworzyliście ... idealnego a jednak zmieniającego się bukszpanowego ... Tych Dziewczyn z pasja, które są i motywują ... są i inspirują ... i tych ogrodów dziewczyn i chłopaków żeby nie było ... mi się TU gust sprecyzował ... TU przekonałam się na własne oczy jak szybko wbrew pozorom rosną roślinki ... i TU uwierzyłam, że można mieć ogród a nie tylko o nim marzyć ... mili jeszcze nie pokonałam ale jestem za półmetkiem ...
Cis pospolity jest rośliną rozdzielnopłciową, dwupienną, a więc mogą być albo okazy męskie (mają męskie kwiaty) albo okazy żeńskie (mają żeńskie kwiaty).
Jak, które kwiaty wyglądają jest tutaj pod hasłem kwiaty
Okazy T.baccata mogą być zarówno męskie jak i żeńskie.
Taxus media 'Hicksii" jest klonem wyłącznie żeńskim, nasiona w osnówkach zawiązuje bardzo wcześnie, powstał w wyniku krzyżowania cisa japońskiego (Taxus cuspidata) z cisem pospolitym (Taxus baccata).
Dla odmiany Taxus media 'Hilli" jest klonem wyłącznie męskim, nie zawiązuje nasion i tym samym nie wytwarza osnówek.
Moja rada jest taka, aby ujednolicić ten żywopłot pomieszaj je na przemian, albo dosadź jednakowe okazy.
Druga rabata, modrzew Pendula w żwirku? Będzie się sypał nieźle i nijak to będzie sprzątnąć. Zamieniłabym na inne drzewko, nawet iglak na pniu albo bonsai.
1. Bonsai lub drzewko pienne iglaste
2. Thuja Danica lub Miriam 3 szt
3. Andromeda lub kostrzewa sina 9 szt
4. Wrzosy jedna odmiana 15 szt
5. Wrzosiec Rubinteppich 9 szt
6. Carex Buchannanii
7.Wrzosiec o białych kwiatach 7 szt
8. Carex testacea 7 szt
Patrze na to zdjecie i nie moge wyjsc z podziwu bo to tylko fragment Twojego ogrodu ale bardzo dobrze moze sluzyc za przyklad aranzacji malego ogrodeczka, sposob w jaki poprowadzilas sciezke taki zygzak dodaje tajemniczosci ma sie wrazenie ze sciezka sie nie konczy tylko biegnie dalej za swierkami. Jak dojda zwirki i lustra to bedzie bajka.Mistrzostwo swiata Danusiu JESTES WIELKA!!!
Danusiu coś niesamowitego i przepięknego
Pobiłaś chyba wszelkie reokrdy w ilości kulek na metr kwadratowy
Powinnaś napisać bogato ilustrowaną książke o twoim ogrodzie, byłbym pierwszy po egzemplarz z autografem
Ładnie się uśmiecham i proszę o fotki w większej rozdzielczości... idealne na tapete