Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Mój 4 arowy azyl... 23:10, 17 lut 2014

Do góry
Celina napisał(a)
Witaj Basiu wyprawa na działeczkę była? Dużo już powyłaziło u Ciebie?

Jak nic nie wypadnie innego to czmychnę dzisiaj choć na chwilkę.

Ale bez dokładki na kompost Mój kompostownik opatulony i przerabia do wiosny. Miałam sporo na jesieni.

Była, Celinko, była. Taki piękny był dzień, że zostaliśmy dłużej niż planowaliśmy. Najpierw zrobiłam obchód i martwię się, bo wyłażą tulipany! Kiełki krokusów na razie są niewielkie.

Kwitnie biały wrzosiec a różowy zakwitnie na dniach

Przycięłam dwie jabłonki, jutro zajmę się ostatnią. M podciął kilka gałęzi sosny, bo zacienia mi teren. Sosny rosną poza działką, ale dość blisko granicy i w tym problem. Jutro trzeba będzie zasmarować rany po cięciu i spryskać brzoskwinię p/kędzierzawości, bo pąki zaczynają pękać. Potem będzie za późno!
Mój 4 arowy azyl... 10:22, 17 lut 2014

Do góry
Witaj Basiu wyprawa na działeczkę była? Dużo już powyłaziło u Ciebie?

Jak nic nie wypadnie innego to czmychnę dzisiaj choć na chwilkę.

Ale bez dokładki na kompost Mój kompostownik opatulony i przerabia do wiosny. Miałam sporo na jesieni.

Moja działka. 20:32, 15 lut 2014

Do góry
Witam. Posiadam kompostownik od jakiś 3 lat wrzucam wszystko co się da i co oczywiście może trafić do kompostownika. Dziś korzystając z ładnej pogody chciałam sprawdzić czy po takim czasie mam już przekompostowane to co było najwcześniej rzucane wiec dokopałam się do dna a tam szok ponieważ tak jak wrzucałam tak wszystko leży ani troszkę świeżego kompostu czy ja robię coś nie tak? Ziemie mam gliniasta zbita i ciężka dlatego kompost jest jak najbardziej wskazany a tu nic nawet na 1 dżdżownice nie natrafiłam. Jak je przyciągnąć do kompostu a może się nie mogą przebić przez te bryły gliny jak bym kupiła dżdżownice to coś by dało czy by od razu się rozpełzły z mojej pryzmy? proszę o porade. pozdrawiam
Moja działka. 21:40, 11 lut 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Ja też słyszałam o tych skórkach po bananach i też spróbuje,narazie to nosze na kompostownik,na działkę

Na zimę opatuliłam kompostownik ,żeby się przerabiało do wiosny, Mam nadzieje ,że będę miała dużo kompostu.

Teraz to nie miałabym gdzie tak długo trzymać odpadków, rzadko jeżdżę na działkę.
Zapaszek byłby w domu ,że ho,ho
w Oborze też mogą być ogrody 21:22, 11 lut 2014

Do góry
Zgadza się Gosiu szybko się z tym uwinęli Następny w kolejce jest kompostownik
Moja działka. 18:32, 11 lut 2014

Do góry
Celina napisał(a)
Witaj Bogusiu Superaśna paczka z nasionkami

Widziałam pytanko u Bogusi o skorupki.

Ja daję pod Clematisy. bardzo im służy!

w tym roku spróbuję z kolei ze skórką po bananach pod róże zobaczymy jaki będzie efekt

Ja też słyszałam o tych skórkach po bananach i też spróbuje,narazie to nosze na kompostownik,na działkę
W cieniu - zacieniona 18:07, 11 lut 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Bogusia nasionka otrzymałam i bardzo dziękuje
Ze skorupkami robię tak samo, czy wysypujesz na kompostownik czy pod roślinki?
Ja wysypałam trochę pod ciemierniki
Cieszę się,że dotarły.W czasie,gdy jestem na działce to dokładam do kompostownika.Teraz ,zimą,suszę w papierowej torebce i kruszę.Wiosną wkopuję pod lawendę,ciemierniki,goryczkę,lewizję ,macierzankę....
W cieniu - zacieniona 17:16, 11 lut 2014

Do góry
Bogusia nasionka otrzymałam i bardzo dziękuje
Ze skorupkami robię tak samo, czy wysypujesz na kompostownik czy pod roślinki?
Ja wysypałam trochę pod ciemierniki
Ogród z tatarakiem w tle 15:31, 10 lut 2014

Do góry
EwaG napisał(a)
Kasiu,
popatrzyłam na Tówj ogród i plany. Aby coś pomóc to muszę widzieć w jakiej sakli rysowałaś plan i jakie masz zamierzenia co do ogrodu za domem (plac zabaw, warzywnik rabaty). Jaki ma on obszar.
Przydało by się też zdjęcie całości domu z garażem. Jakie te budynki mają charakter?
Czy jest jakiś styl który preferujesz.?
Co do rowu przed posesją to pewnie musi być drożny. Myślę, że pęcherznica 'Diabolo' (chyba się nie mylę) byłąby w tak dużej amsie dość przygnębiająca. Z pęcherznic to proponuję odnę złotolistną (może być z nieregularnie rozrzuconą Diabolo). Biorąc jednak pod uwagę warunki wilgotnościowe może dobrze było by posadzić wierzby np. wierzba całolistna 'Hakuro-nishiki' (w fromie krzewiastej) albo sachalińską.

Witaj Ewo.
Dziękuje, że zajrzałaś do mnie.
Sama widzisz, jak jest-nie będę komentować...

Mapka rysowana przy założeniu, że 1 kratka=1 m.

Pr
zed płotem chciałam posadzić pęcherznice ze względu na ich kolor, który ładnie komponowałby się z kolorem dachówki (bordo).
Jeśli nie pęcherznica, to co?
Może jakieś berberysy?

Z tyłu domu mam taras otoczony podniesioną rabatą z roślinami jednorocznymi i liliowcami. Chciałabym tam jeszcze dosadzić trochę lawendy, żeby ładnie pachniało. Ogólnie z tyłu domu ma być sielsko i naturalistycznie.

Naprzeciw tarasu planuje plac zabaw dla Córci, oraz miejsce na pranie itp.

Warzywnik,sad i kompostownik mam za płotem.

Dom i budynki gospodarcze będą docelowo pomalowane w jasnym kolorze, coś w stylu:

Z ogrodów podobają mi się:
1. ogród u Sylwi
2. U Anny_art z dużo ilością żurawek, hortensji, traw
3. ogród z lustrem Danusi
4. zimozielony ogród Danusi realizacji
Generalnie przód elegancki, w kolorach róż, biel, bordo i fiolet z akcentami żółtego. Z tyłu domu-bardziej naturalistycznie, sielsko i niezobowiązująco.
Ogród u stóp klasztoru 22:18, 08 lut 2014

Do góry
Alina - gorczycę w spożywczym kupisz... jako przyprawę
Ale się dzisiaj naumiałam... ochocho... mam kompostownik - jesienią dorabialismy trzecią ogromniastą komorę ze starych palet... A to wapno ma być takie ogrodowe... dobrze rozumiem. Można w casto kupić? Alina mnie jeszcze te mikroorganizmy po mózgownicy chodzą.... one szybko wszystko przerabiają... oglądałam w Mai... Znasz temat?
PS
Kaffka może być gdzie chcecie
Ogród u stóp klasztoru 22:38, 07 lut 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Alinko witaj. Ja już gdzieś tam wcześniej u Ciebie byłam. Po ostatnich stronach i widokach na nich same pochwały Ci się należą. Rabata z werbeną dla mnie najładniejsza, ale wgłębnik ją na pewno goni. O nawożeniu poczytałam, również stosuję gnojówkę z pokrzyw i skrzypu.
Zapytam o Larissę, czy ona ma rzeczywiście takie małe kwiaty? Wygląda ślicznie. Pozdrawiam.

Witaj . dziękuję za miłe słowa . Werbenę pokochałam przez ogrodowisko i pierwsze nasionka dostałam od Danusi ,teraz to już sama się wysiewa a sadzonek starczyłoby dla całego ogrodowiska , na wiosnę niestety cześć idzie na kompostownik . do wysyłki dla forumek się nie nadają , bo za słabe żeby przetrwać pocztę .ty jesteś z naszych okolic to zapraszam na sadzonki .

Larisa to jedna z najukochańszych moich róż . kwiaty nie są aż tak malutkie , nawet powiedziałabym że duże jak na okrywową . zauważyłam tez że róże w miarę jak się starzeją maja większe kwiaty . pierwszy rok nigdy nie daje dużego kwiecia ,polecam tę różę

Ogród u stóp klasztoru 16:40, 04 lut 2014

Do góry
SEBEK , GABI
ANECZKA , RENIA
--- jak mam czas to lubię powspominać i sama byłam lekko zdziwiona ...dobrze , że albumy mam pogrupowane latami , więc o pomyłce nie mam mowy ...
Tak bardzo czas ucieka .....

jeszcze nie dawno ubolewałam że kompostownik sie rzuca w oczy

a ani się oglądam a już muszę się przeciskać do niego .

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:00, 03 lut 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Danusiu czy można popiół z kominka sypać na kompostownik....

Zależy czym palisz, drzewny można, jedni sypią wszystko, ja zalecam trochę, nie może kompost składać się z samego popiołu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:11, 03 lut 2014

Do góry
Danusiu czy można popiół z kominka sypać na kompostownik....
w Oborze też mogą być ogrody 19:53, 01 lut 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Może jednak nie wysyłaj męża na dach. Znalazłam Twój planik ogrodu na początku watku - tam widać co i jak. Po weekendzie, jak będę miała czas (a ty mi przypomnisz), to zerknę na to dokładniej.

Jak się go dzisiaj zapytałam czy wejdzie na dach to zapytał czy antenę trzeba przestawić, a ja mu na to że ogród trzeba sfotografować jego mina bezcenna
Tam po drodze jak wymyślałam jakieś projekty to ten plan uzupełniałam o np. kompostownik bo jak być na Ogrodowisku i nie mieć kompostownika
Przypomnę się i dziękuję za chęci pomocy :* buzi łap
Pozdrawiam i miłej soboty
Aneczkowe marzenia 15:09, 01 lut 2014

Do góry
W nasadzeniach i wyborze roślin ci nie pomogę bo nie potrafię ,dopiero raczkuję w tej dziedzinie , sama też polegam na innych .Odwiedziłaś mnie dzisiaj przybiegłam więc i ja przywitać się z tobą.Kiedy przeczytałam jaką miałaś pracę kosztem rodziny i własnego życia to aż mnie ścisnęło w dołku Jakie to szczęście że ją straciłaś, ale radość twej rodziny z tego powodu wzruszyła mnie dogłębnie .Paskudne czasy,nieprzyjazne rodzinie Nie będe jednak rozwijać tego tematu bo sie rozzłoszczę a niczego i tak nie zmienię.Wracając do ogrodów które dają więcej radości przynajmniej spokój zachowam .Ziemię mamy taką samą ,pod każdą prawie roślinę wykopuję duży dół i zamieniam ją na dobrą To diabelny koszt ale nie mam innego wyjścia kiedy chcę mieć piękne rośliny Pod róże, hortensje to już mus .Inne rośliny wybieram takie którym odpowiada moja gleba Serby tolerują tylko wapienną glebę i rosną przepięknie bo mam ich 15 szt .Tuje też wybrałam na wapień i nie zawiodły mnie ani grama .Mam duzy kompostownik i wyrzucam do niego wszystkie odpadki kuchenne i nie tylko bo i liście papier czasami popiół z drewna wrzucę podsypuję to ziemią a w środku dżownice to przerabiają.Wiosną taki kompost to złoto dla roślin Kiedy koszę latem trawę rozkładam ją na rabaty i tak z czasem gleba się zmieni na lepszą Warto mieć kompostownik ,to darmowa odzywka dla roslin .Miłego dnia życzę całej twojej rodzinie
Kamienny ogród 23:53, 30 sty 2014

Do góry
Basiu - kompostownik jest super. Jak moje zaczną się unicestwiać to każę mężowi takie zrobić jak Twoje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies