Była, Celinko, była. Taki piękny był dzień, że zostaliśmy dłużej niż planowaliśmy. Najpierw zrobiłam obchód i martwię się, bo wyłażą tulipany! Kiełki krokusów na razie są niewielkie.
Kwitnie biały wrzosiec a różowy zakwitnie na dniach
Przycięłam dwie jabłonki, jutro zajmę się ostatnią. M podciął kilka gałęzi sosny, bo zacienia mi teren. Sosny rosną poza działką, ale dość blisko granicy i w tym problem. Jutro trzeba będzie zasmarować rany po cięciu i spryskać brzoskwinię p/kędzierzawości, bo pąki zaczynają pękać. Potem będzie za późno!
Witam. Posiadam kompostownik od jakiś 3 lat wrzucam wszystko co się da i co oczywiście może trafić do kompostownika. Dziś korzystając z ładnej pogody chciałam sprawdzić czy po takim czasie mam już przekompostowane to co było najwcześniej rzucane wiec dokopałam się do dna a tam szok ponieważ tak jak wrzucałam tak wszystko leży ani troszkę świeżego kompostu czy ja robię coś nie tak? Ziemie mam gliniasta zbita i ciężka dlatego kompost jest jak najbardziej wskazany a tu nic nawet na 1 dżdżownice nie natrafiłam. Jak je przyciągnąć do kompostu a może się nie mogą przebić przez te bryły gliny jak bym kupiła dżdżownice to coś by dało czy by od razu się rozpełzły z mojej pryzmy? proszę o porade. pozdrawiam
Cieszę się,że dotarły.W czasie,gdy jestem na działce to dokładam do kompostownika.Teraz ,zimą,suszę w papierowej torebce i kruszę.Wiosną wkopuję pod lawendę,ciemierniki,goryczkę,lewizję ,macierzankę....
Bogusia nasionka otrzymałam i bardzo dziękuje
Ze skorupkami robię tak samo, czy wysypujesz na kompostownik czy pod roślinki?
Ja wysypałam trochę pod ciemierniki
Witaj Ewo.
Dziękuje, że zajrzałaś do mnie.
Sama widzisz, jak jest-nie będę komentować...
Mapka rysowana przy założeniu, że 1 kratka=1 m.
Przed płotem chciałam posadzić pęcherznice ze względu na ich kolor, który ładnie komponowałby się z kolorem dachówki (bordo).
Jeśli nie pęcherznica, to co?
Może jakieś berberysy?
Z tyłu domu mam taras otoczony podniesioną rabatą z roślinami jednorocznymi i liliowcami. Chciałabym tam jeszcze dosadzić trochę lawendy, żeby ładnie pachniało. Ogólnie z tyłu domu ma być sielsko i naturalistycznie.
Naprzeciw tarasu planuje plac zabaw dla Córci, oraz miejsce na pranie itp.
Warzywnik,sad i kompostownik mam za płotem.
Dom i budynki gospodarcze będą docelowo pomalowane w jasnym kolorze, coś w stylu:
Z ogrodów podobają mi się:
1. ogród u Sylwi
2. U Anny_art z dużo ilością żurawek, hortensji, traw
3. ogród z lustrem Danusi
4. zimozielony ogród Danusi realizacji
Generalnie przód elegancki, w kolorach róż, biel, bordo i fiolet z akcentami żółtego. Z tyłu domu-bardziej naturalistycznie, sielsko i niezobowiązująco.
Alina - gorczycę w spożywczym kupisz... jako przyprawę
Ale się dzisiaj naumiałam... ochocho... mam kompostownik - jesienią dorabialismy trzecią ogromniastą komorę ze starych palet... A to wapno ma być takie ogrodowe... dobrze rozumiem. Można w casto kupić? Alina mnie jeszcze te mikroorganizmy po mózgownicy chodzą.... one szybko wszystko przerabiają... oglądałam w Mai... Znasz temat?
PS
Kaffka może być gdzie chcecie
Witaj . dziękuję za miłe słowa . Werbenę pokochałam przez ogrodowisko i pierwsze nasionka dostałam od Danusi ,teraz to już sama się wysiewa a sadzonek starczyłoby dla całego ogrodowiska , na wiosnę niestety cześć idzie na kompostownik . do wysyłki dla forumek się nie nadają , bo za słabe żeby przetrwać pocztę .ty jesteś z naszych okolic to zapraszam na sadzonki .
Larisa to jedna z najukochańszych moich róż . kwiaty nie są aż tak malutkie , nawet powiedziałabym że duże jak na okrywową . zauważyłam tez że róże w miarę jak się starzeją maja większe kwiaty . pierwszy rok nigdy nie daje dużego kwiecia ,polecam tę różę
SEBEK , GABI
ANECZKA , RENIA
--- jak mam czas to lubię powspominać i sama byłam lekko zdziwiona ...dobrze , że albumy mam pogrupowane latami , więc o pomyłce nie mam mowy ...
Tak bardzo czas ucieka .....
jeszcze nie dawno ubolewałam że kompostownik sie rzuca w oczy
a ani się oglądam a już muszę się przeciskać do niego .
Jak się go dzisiaj zapytałam czy wejdzie na dach to zapytał czy antenę trzeba przestawić, a ja mu na to że ogród trzeba sfotografować jego mina bezcenna
Tam po drodze jak wymyślałam jakieś projekty to ten plan uzupełniałam o np. kompostownik bo jak być na Ogrodowisku i nie mieć kompostownika
Przypomnę się i dziękuję za chęci pomocy :* buzi łap
Pozdrawiam i miłej soboty
W nasadzeniach i wyborze roślin ci nie pomogę bo nie potrafię ,dopiero raczkuję w tej dziedzinie , sama też polegam na innych .Odwiedziłaś mnie dzisiaj przybiegłam więc i ja przywitać się z tobą.Kiedy przeczytałam jaką miałaś pracę kosztem rodziny i własnego życia to aż mnie ścisnęło w dołku Jakie to szczęście że ją straciłaś, ale radość twej rodziny z tego powodu wzruszyła mnie dogłębnie .Paskudne czasy,nieprzyjazne rodzinie Nie będe jednak rozwijać tego tematu bo sie rozzłoszczę a niczego i tak nie zmienię.Wracając do ogrodów które dają więcej radości przynajmniej spokój zachowam .Ziemię mamy taką samą ,pod każdą prawie roślinę wykopuję duży dół i zamieniam ją na dobrą To diabelny koszt ale nie mam innego wyjścia kiedy chcę mieć piękne rośliny Pod róże, hortensje to już mus .Inne rośliny wybieram takie którym odpowiada moja gleba Serby tolerują tylko wapienną glebę i rosną przepięknie bo mam ich 15 szt .Tuje też wybrałam na wapień i nie zawiodły mnie ani grama .Mam duzy kompostownik i wyrzucam do niego wszystkie odpadki kuchenne i nie tylko bo i liście papier czasami popiół z drewna wrzucę podsypuję to ziemią a w środku dżownice to przerabiają.Wiosną taki kompost to złoto dla roślin Kiedy koszę latem trawę rozkładam ją na rabaty i tak z czasem gleba się zmieni na lepszą Warto mieć kompostownik ,to darmowa odzywka dla roslin .Miłego dnia życzę całej twojej rodzinie