Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 15:09, 09 lis 2014

Do góry
A co myślicie o pęcherznicy, jaśminowcach, kalinie koralowej, tawule japońskiej i perukowcu? Jaśminowce mam dwa i całkiem nieźle rosną, choć niestety słabo kwitną, tawuły japońskie radzą sobie super choć te w cieniu słabiej się wybarwiają i są bardziej jasnozielone niż złotawe. Perukowiec rośnie pod domem na słońcu i nie wiem, jak by się czuł w cieniu... Macie jakieś doświadczenia z tymi krzewami?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:18, 08 lis 2014

Do góry

Niestety kolorowe liście oznaczają że za chwilę drzewka i krzewy będą łyse, pokazą sie wszystkie mankamenty ( u mnie się juz zaczęło stąd kilka juz zmian, przesadziłam 3 tujki, cyprysika, tawuły, hortensję, krzewuszke, kilka traw i innych bylin - rany a ja sie dziwię że mnie kręgosłup boli
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:15, 08 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
O za wykład o buku dziękuję, mój kolumnowy zdecydowanie i mam go już kilka lat, ale koloru czerwonego się w tym roku nie doczekałam, a w poprzednich było wow liści mu nie obrywam, za duży jest
To przedpłocie faktycznie irytujące mocno

U mnie buk z cudnego rudego dziś zrobil się brazowy a może to bark słonka nie wiem

no i ró tu przedpłocie to bym musiała czekać 10 lat i nic - w takich sytuacjach zawsze się ryzykuje, oby mi się róża przyjęła - reszta tawuły to raczej dobrze będzie a na dodatek dziś zasypali rów i przy pomocy biletów powsadzali a ja troszke namieszałam hehe i oby mi asfaltu nie władowali to będzie super.

pozdrawiam
Ogród Bogusława 12:26, 08 lis 2014

Do góry
Modrzewie i tawuły japońskie rozbarwiają zieleń

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:30, 08 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ależ on się pręży ten tulipanowiec. Pokazuje kto tam rzadzi.

Ewa, chyba dopiero pokaże, będzie wielki, na razie sosny dużo większe są
wyjątkowo fajnie jego liście się grabi

baterie podładowałam i pokazuję kolorki, śliczna tegoroczna jesień, wprawia w dobry nastrój
irga płonie
pierwszy raz mam tak wybarwione liście hortensji

tawuły, takie pospolite, a takie śliczne o każdej porze
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 13:14, 07 lis 2014

Do góry
a z krzewow lisciastych to jeszcze tawuły dobrze tam rosna
i jeszcze, juz nie krzewy , ale polecam bo pieknie sie rozrastaja i kwitna przylaszczki
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:54, 06 lis 2014

Do góry
No a teraz trochę ogródka w jesiennych barwach. Najbardziej mnie zaskoczyły berberysy i tawuły

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:21, 05 lis 2014

Do góry
Na froncie przebarwiły się tawuły i liście piwoni

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:40, 05 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

W weeknd trzeba wszystko dokładnie podlać, bo sucho ...
Zapowiedzi takiej temp skłaniają mnie jeszcze do przesadzenia carexów...

Tez sprawdzam wilgotność gleby, zwłaszcza pod rh i azaliami i nowymi nasadzeniami donice nadal podlewam, jak się wyrobię oczywiście
Będę robić to samo, bo zmieniam nasadzenia na domku letnim, wywalam tawuły Gold Carpet....tylko gdzie!?, a daję trawy, chyba będą lepiej rosnąć, wniosek z obserwacji traw, co mam w głowach, no i będą cały sezon cieszyć przesadzanie to nie dzielenie, śmiało można to robić
radosnego dnia życzę, bo pogoda nas rozpieszcza
Ogród wyrozumiały 19:08, 04 lis 2014

Do góry
Hihihi Doczytałem o skarpie, bo trochę się w temacie zagubiłem.
Modrzew odpada. Świerk zwisający raczej też w tym miejscu.
Tawuły dają świetny efekt dywanu tylko w masie. Musi być ich z 50 sztuk minimum, żeby był efekt.
Tak patrzę na ten taras i chyba zastosował bym tylko iglaki. Na liściaste masz cały ogród. Wymyśliłem sobie coś takiego, ale możesz zignorować, bo to tylko tak na szybko ;p
Żółte mogą być te jałowce 'Golden Carpet' co masz, niebieskie np. jałowce 'Blue Chip'. Stożek to świerk serbski 'Nana', albo inne coś nana co rośnie małe w stożek Od jednej strony dwie kulki na pniu, a od boki jedna, z czegoś co nie trzeba ciąć. Może to być jakaś sosenka szczepiona lub żywotnik. Wsadzisz i nic więcej nie robisz. Raz na jakiś czas wchodzisz sprawdzić jak się wszystko trzyma.
Nie baw się w berberysy, tawuły, trzmieliny i inne, bo często trzeba docinać w kostkę. Tutaj nawet jakby się poprzerastały jałowce to ciekawie to może wyglądać.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 17:53, 04 lis 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

Gosia- w myślach czytasz, czy Ty taka Czarodziejka jesteś? Właśnie wróciliśmy z Przytoku i zastanawialiśmy się nad berberysami zamiast zurawek. Musze zobaczyć u Marzenki, bo Ona ma takie co się same kulkują.
Tawuły mam już w dwóch miejscach i nie chciałabym powielać, a turzycy jeszcze nigdzie.

Dzisiaj tez doglądnęłam pięknego Wredei- muszę się chyba ogarnąć, bo szczepiony i troszkę kosztuje, ale mnie kusi bardzo.

Oczywiście nie wyjechałam z niczym Kupiliśmy pięknego jałowca szczepionego do posadzenia przy wejściu. Grzesiowi się bardzo podobał.

Czarownica raczej A gdzie fotka jałowca?? Na 100% berberys lepszy będzie i bezobsługowy Przy Twoim areale to ważne Wspomnę jeszcze że piękne żółte berberysy tyż somAle widzę że ta turzyca cię korci Niech więc będzie jak chcesz
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 17:19, 04 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu a zamiast żurawek które jak mówi Luki, trzeba odmładzać aby ładne były to może bezobsługowe berberysy admirationy? Niektóre moje żurawki już wyrośnięte i trzeba rozsadzać. Przy naszych kręgosłupach to może lepiej cuś mniej pracochłonnego? Takie żółte kulki mi się podobają przy huśtawce a może zamiast turzycy tawuła golden princesWygląda dokładnie jak na symulacji?Chociaż turzyca też super

Gosia- w myślach czytasz, czy Ty taka Czarodziejka jesteś? Właśnie wróciliśmy z Przytoku i zastanawialiśmy się nad berberysami zamiast zurawek. Musze zobaczyć u Marzenki, bo Ona ma takie co się same kulkują.
Tawuły mam już w dwóch miejscach i nie chciałabym powielać, a turzycy jeszcze nigdzie.

Dzisiaj tez doglądnęłam pięknego Wredei- muszę się chyba ogarnąć, bo szczepiony i troszkę kosztuje, ale mnie kusi bardzo.

Oczywiście nie wyjechałam z niczym Kupiliśmy pięknego jałowca szczepionego do posadzenia przy wejściu. Grzesiowi się bardzo podobał.

Ogród wyrozumiały 14:47, 04 lis 2014

Do góry
Olili napisał(a)
a jakby posadzić berberysy i tawuły Lp tylko bez tych jałowców???

Wtedy zimą są same gałązki i jakby nieco monotonnie się robi.

Mam mieszane uczucia co do modrzewi w ogóle to się może nie wypowiem. I nie miałam własnego, więc może popytaj na forum jak sobie radzą. Ja jednego widuje z okna i właśnie schodzi śmiercią naturalną. Choć na działeczkach ROD widuję też bardzo ładne egzemplarze. No i zimą jest łysy. Jakbym miała tam sobie coś posadzić takiego spływającego i niezimozielonego to szybciej wybrałabym szczepioną karaganę.

cała przyjemność po mojej stronie
Ogród wyrozumiały 14:30, 04 lis 2014

Do góry
a jakby posadzić berberysy i tawuły Lp tylko bez tych jałowców???
Ogród wyrozumiały 14:21, 04 lis 2014

Do góry
A jak by dać berberysy,tawuły Lp, jałowce,tawuły Lp,berberysy..??
Ogród wyrozumiały 14:21, 04 lis 2014

Do góry
Olili, zobacz sobie na tej stronie na zdjęciu jak wyglądają koło siebie niektóre krzewy okrywowe. Tak w ogóle a nie a propos skarpy.

http://www.administrator24.info/artykul/id5105,tam-gdzie-nie-rosnie-trawnik...

A na stronie zszp przy opisie tawuły Lp jest takie zdjęcie, które przedstawia ją koło niskiego jałowca, trochę mało widać, ale może da Ci jakieś wyobrażenie o różnicy wysokości.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Spiraea%20japonica%20%27Little%20Princess%27&lang=1
Ogród wyrozumiały 14:10, 04 lis 2014

Do góry
Olili napisał(a)
Oj ,jak u mnie pięknie na skarpie - DZIĘKUJĘ

Obleciałam pobliskie szkółki i nie mają berberysa red carpet, tylko green carpet no i dylemat....bo teraz (jesienią) ten green carpet jest czerwony ale czy wiosną gdy będzie zielony to nie zleje mi się kolorystycznie z tymi jałowcami...???? bo jałowce dokupiłam..tawuła little princess w lokalnej szkółce jest, ale jeszcze jej nie nabyłam,bo tak mślę że ona ma pokrój płasko kulisty czyli nie całkiem zadarniający..no i wtedy pielenie ..ale ładna jest....była też tawuła dreem carpet (zadarniająca )ale zielona.......
Hmmm.. a może w tych jałowcach dać kulki berberysa admiration..nie no choinka jasna bie wiem..
A może ten red carpet zamówić przez alle..??

Na pewno różne żółcie i zielenie bardziej się ze sobą zleją niż z czerwonym. To już kwestia tego czy chcesz mieć bardziej kolorowo czy mniej. Jałowiec jest bardzo płaski i żółto zielony a berberysy różnią się od niego znacząco pokrojem, więc będą widoczne ale mniej kolorowe.

'Little princess' można stosować jako okrywową, trzeba ją po prostu odpowiednio blisko siebie posadzić, tak żeby kępy zachodziły lekko na siebie (po rozrośnięciu oczywiście, nie przy sadzeniu)i da zwartą okrywę. Nie znam osobiście akurat 'Dream carpet', ale myślę, że te typowo okrywowe tawuły są jeszcze troszkę niższe i mają bardziej spłaszczony kształt. Mnie się podobają takie kopuły koło siebie z posadzonych blisko 'Little princess', bo jest bardziej nierówno. Generalnie sens był taki, żeby kolejne plamy kolorów różniły się też nieco wysokością, bo jest szansa, że z kolei berberys 'Red carpet' wyjdzie troszkę wyższy niż tawuła 'Lp' i z tego względu zaproponowałam taką akurat kolejność. Wydaje mi się że zamiana kolejności tawuł i berberysów to nie bardzo się ułoży. Ale można oczywiście użyć innej tawuły niż 'Lp'. Lubie ją bo jest gęściutka i ma taki bylinowy wygląd jak kwitnie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:20, 04 lis 2014

Do góry
Ania zostawiam trochę ciepła dla Eweresta, chętnie przytuliłabym go bo kocham zwierzęta, mój Tygrysek ma już 11 lat zmienia się, pyszczek posiwiał, wiem że kiedyś nadejdzie ten czas.....
Misiek, mój pies w domu rodzinnym dożył pięknego wieku miał 21 lat.
Ale przeżycia związane z utratą psiego przyjaciela są ...........

Ania u mnie kwitną Azalie i Lawendy i Tawuły zbzikowały
Ogród wyrozumiały 00:24, 04 lis 2014

Do góry
ok rozumiem.
Okazało się, że założenia się zmieniły , jak to w życiu bywa.

Mnie się to półkole wydaje ciekawe - można fajnie wykorzystać. Można w nim zrobić przejście i wstawić w nie pergolę, albo przeciągnąć je w falę odgradzająca część ogrodu,a za nia zrobić taki bardziej tajemniczy ogród, z drzewami widocznymi góra ponad żywotnikami albo dorobić mu drugie po przeciwnej stronie i zamknąć nimi koło z trawnika a do środka przesunąć plac zabaw, albo zakończyć je drzewem o kulistej koronie posadzonym trawami,albo podsadzić całe pólkole trzmieliną biało-zieloną, żeby nawiązywała kolorem do dereni, jeśli wylądują na rabacie z domkiem i serbami, itd, itp

To wracając do skarpy można wykorzystać te jałowce które już masz i troszkę je przesunąć tylko, żeby uzyskać takie kulki w płaskim plus kulka na pniu przy schodach. Kulki na przykład sosnowe. Raczej z zielonej sosny niż żółtej, bo jałowce są żółte. Za to jałowce będą płaskie nawet bez strzyżenia, w odróżnieniu od trzmieliny (zielone kulki na żółtym jałowcu są na zdjęciach od Ani Małej Mi). A dalej posadzić skosem pas z tawuły japońskiej 'Little princess', a na samym rogu berberysy 'Red carpet' za zakrętem analogicznie tawuły i jałowce z kulkami lub bez. Albo z małymi czerwonymi berberysami jako kulki, jak 'Bagatelle' czy 'Atropurpurea nana'/ Wady ma takie to rozwiązanie, że berberysy kłują a tawuły dobrze jest wiosna przyciąć na krótko, choć jak tego nie zrobisz to nic strasznego się od razu nie stanie, zwłaszcza jeśli już będą trochę rozrośnięte i gęste.
Mam marzenie 17:15, 02 lis 2014

Do góry
hej, wklejam, może Cię zainteresuje
W Leroy w super cenie fajne trzmieliny, ładne sadzonki po 3,5 zł, wydłużone zielone listki z białym muśnięciem -oryginalne, nie widziałam takich jeszcze. Dużo sadzonek, można sobie żywopłocik-obwódkę gdzieś strzelić. I żółtolistne tawuły po 3 zł. Sosenki karłowe Pumilo po 6 zł.
I mnóstwo bardziej lub mniej śniętych iglaczków i innych w dobrych cenach, ale nic szczególnego nie rzuciło mi się w oczy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies