Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ranczo Edy 08:41, 07 paź 2015

Do góry
Hej Edzia Dalej przesadzasz hehehehe trudno się powstrzymać co nie Nowy miskant super przecież trawek nigdy dość Bardzo kolorowa jesień u Ciebie, a wczoraj tak zamgliłaś, że i do mnie doleciało Dzisiaj za to mam 2 stopnie brrrrr Ciepłego słonecznego dnia życzę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:51, 06 paź 2015

Do góry
Póki co jest miskant yuka Jima czy jakoś tak są stipy w ilości wszystkie jakie miałam i zastanawiam się nad rozplenicami ale coś mi one tu nie pasują i nie wiem dlaczego
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:56, 06 paź 2015

Do góry
Naniosłam obwódkę z montany (jest dalej na prawo parę szt więc chyba będzie dobra taka kontynuacja).
Red Fox przed Artemis.
Wtedy pasowałyby te jeżówki blade różowe z prawej strony.
Miedzy rożami jest 1m odległosci - cos tam mi pasuje dodać... a może róża w burgundzie?

Spójrz Luki jak to wygląda.

Dla mnie teraz jest najważniejsze czy przesadzać cisy przed ten szpaler miskantów. Ogólne założenie miało byc takie że cięłabym je do pewnej wysokosci (to Hilli), powiedzmy 1,20, a miskant miał swobodnie przewieszać sie nad tym żywopłocikiem...
Ale teraz nie wiem czy to nie bedzie sztucznie wyglądało i nie wiem już czy na siłe nie chcę tych cisów przesadzać - bo gdzieś je musze przesadzić...

Drugi problem - czy już widzisz miejsce gdzie wpakowac perowskie i rdest?
W najgorszym wypadku pójda na rabate pod murem... ale podobają mi sie i jak tu rózanka bez perowski...?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:15, 06 paź 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka - dziękuję Ci za opis gracków i fajne pokazowe zdjęcia
Opis wydrukowałam i wklejam do zeszyciku

Więc jeszcze dopytam
1. To co ile radzisz je sadzić, żeby swobodnie mogły się rozrastać?
2. Jak radziłaś sobie z ich dzieleniem, bo już swoja masę miały?
3. Czy wiesz jak maksymalnie one się rozrastają? Chodzi mi o to co z nich będzie jak ich nie będę dzieliła, bo to dzielenie traw mnie w dalszym ciągu przeraża.

Myślę, że na bylinową zakupię właśnie Gracki i Miskanty Klaine Fontane, które widziałam u Iwonki i też mi się spodobały i oczywiście wystosowałam pytania tak jak do Ciebie Wiesz ja najpierw robię wywiad, należycie się przygotowuję do wyboru i sadzenia Tego mnie Ogrodowisko nauczyło - przemyśleć

Może głupie pytanie gracki to Miskant Gracillimus?

Mirelka nie ma za co Cieszę się, że na coś się przydałam.

Więc odpowiadam
1. Nie mam pojęcia co ile sadzić...ML sadziłam co metr ale one są mniejsze od grailimusów, choć nie wiadomo do jakich rozmiarów się rozrosną...Jeśli bardzo boisz się przesadzania to 1,5m powinno wystarczyć na kilka lat.
2.Dzieliłam siekierką ale dziewczyny radziły aby użyć zwykłej, ręcznej piłki do drewna i na wiosnę muszę sobie taką sprawić
3. Na wiosnę jak będę dzieliła swoje to mogę Ci zrobić dokładną fotorelację. Naprawdę to nic strasznego tylko ciężko trochę. Najpierw ścinam te trawy po zimie, póżniej wykopuję i dzielę
Mój ogród - trudne początki - Paula 13:45, 06 paź 2015

Do góry

Filemon24 napisał(a)
nie polecam mozgi trzcinowatej walor dekoracyjny mały a jest bardzo ekspansywna. Jak chcesz to mogę w przyszłym roku podesłać za darmo lepiej kup sobie w to miejsce coś lepszego a ja ci podaruje jak chcesz, tylko się przypomnij.
Pytałam eksperta od traw czy można sadzić napisał, że jeszcze można. Dzielić jednak nie radzę zostaw to na następny rok.

Dziękuje Ci za propozycje, jestem wdzięczna Kurde pytałam sprzedającego i nic mi nie wspominał żeby była ekspansywna w takim razie faktycznie chyba narazie sobie ją daruje. Tyko mówił że miskant olbrzymi bywa ekspansywny ale na niego mam przygotowane ograniczniki do wkopania w ziemie

margaretka3 napisał(a)
Dokładnie to samo chciałam napisać, kup, zasadź jak najszybciej, ale teraz już nie dziel. Wyjdzie trawkom na zdrowie. I na pewno nie zimuj ich w pomieszczeniu

Miałam na myśli pomieszczenie w nowym domu które M mi przerobił na coś ala szklarnie.

Iggia napisał(a)
Paula, uważaj z stipą i ophiopogonem - kiepsko zimują.
Ophiopogona trzeba nakryć włókniną, bo może wymarznąć.

A kurde pytałam sprzedającego o zimowe i twierdził że te trawy które wybrałam zimują bez problemu :-/

iwka napisał(a)
stipy teraz bym nie zamawiała, może zmarznąć, z konwalnikiem nie miałam problemu, nigdy nie okrywałam no i tak jak głosy wyżej nie trzymaj w domu bo zmarnujesz, posadź teraz bez dzielenia

Nie miałam na myśli trzymać w domu, M mi przerobił pomieszczenie na coś ala szklarenke.

Iggia napisał(a)
A co do Stipy - to może poproś kogoś o nasionka i na wiosnę sama posiej do doniczek. Ja tak będę robić, zobaczymy co mi z tego wyjdzie

Nie lubie się narzucać komuś bo źle się czuje z takim proszeniem a co do siana to mam 2 lewe ręce

Dziewczyny dziękuje za szybki odzew trawy mam zamówić wieczorem więc się nad tymi zastanowie.
Czyli jednak sadzić do gruntu? Szkoda bo liczyłam że je podziele i na wiosne juz będę miała sporo do obsadzenia.

A z tą stipą to może przemarznąć jak ja tak późno wsadzę czy ogólnie przemarza? Jakbym na wiosne kupiła to będzie ok czy lepiej wogóle zrezygnowac??
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:40, 06 paź 2015

Do góry
Hm tak siedzę codziennie i czytam to forum i szukam inspiracji do swojego ogrodu. Watek swój pisałam na 389 stronie. Wymyśliłam ze posadze na tym kawałku hortensje żurawki i miskanty. Azalie i rododendrony przesadze tutaj gdzie jest margarytka na pniu. Tam jest wejście do domu. Co o tym myślicie? Tam mam dwie hortensje ogrodowe różowe i niewiem czy je zostawić czy przesadzic? To wtedy 2 hortensje lime light jedna ogrodowa i miskant (taka opcja moglaby byc?) zrobiłam zdjęcie moich zakupow wczorajszych jeszcze nie mam miskanta. Pokaze zdj pozaostalej części ogrodu (kwiatów nigdzie nie mam) tu gdzie hustawka będzie altana ogrodowa stala, za nią jest ogródek warzywny. Proszę o opinie Wasze
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Dla tych która nie czytali mojego wcześniejszego wątku to chodź mi o zagospodarowanie miejsca wzdłuż tego chodnika (na zdj. Gdzie stoi bus sąsiada) i tam tez mysle dać mate wiklinowa na siatkę. Z góry zdj. Ostatnie
Szmaragdowy Zakątek 10:14, 06 paź 2015

Do góry
Kilka ilustracji ze „szmaragdowego”…
nadal kwitnie zawciąg

a to, posadzony wiosną miskant ZEBRINUS, chyba mu u mnie dobrze, bo właśnie zakwitł (dwa malutkie kwiatostany…ale to zawsze coś…)

ślicznie też zarumieniły się CHAMPIONY

Wczoraj łaziłam po krzakach, żeby cyknąć parę nie pokazywanych nigdy ujęć…

Ogród tworzony z pasją 09:16, 06 paź 2015

Do góry
Miskant śliczny
też kiedyś sobie kupię
Kosolkowa Pasja 21:17, 05 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj
Podglądam troszeczkę Twój ogród Spodobało mi sie bardzo zestawienie zawilców z trawką Mogłabyś powiedziecć jaka to?

Reniu- to miskant variegatus. Na razie malutki.. Zawilce rosną między miskantami a hort ogrodowymi. Podgladaj
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:49, 05 paź 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)

Miskant chiński Yaku Jima. Jeszcze nie kwitnie i nie wiem czy zdąży, ale przebarwił się na bordo, fioletowo.

a pokaz calego, on taki raczej niewysoki ?

czy to ten ?

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:47, 05 paź 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Pawle co to za trawka?

Miskant chiński Yaku Jima. Jeszcze nie kwitnie i nie wiem czy zdąży, ale przebarwił się na bordo, fioletowo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:07, 05 paź 2015

Do góry
A ja mam za to konkretne pomysły

1. Berberys 'Bagatelle 3 szt
2. Miskant 'Morning Light' 2 szt
3. Żurawki Marmelade lub żółte - 15 szt
4. Hortensje 'Vanille Fraise 2 szt
5. Śliwa wiśniowa 'NIgra' na wysokim p[niu nad płotem korona 1 szt

Wierzbę Hakuro Nishiki wywalisz za 2 lata, więc od razu wywal i posadż miłorzęba kulkę na pniu (odmiana Mariken).
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 15:58, 05 paź 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Waldku, dziękuję za te tańczące wiechetki. Czy to miskant cukrowy, czy inny?

To jest Haniu miscanthus sinensis ,,Ballerina" z tym, że jest to rzeczywiście mieszaniec miskanta chińskiego z cukrowym.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 15:56, 05 paź 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Kasya - była u Ciebie popatrzeć na miskanta i nie wypatrzyłam go. Raczej miskant powinien mieć chociaż jedną wiechę... nawet młody... może jeszcze dla niego za wcześnie? Zaglądałaś do środka.. nic nie puszcza??

wstawilam fotki, ciezko ze zdjecia, ale czy to mozliwe zeby nie chcial kwitnac ? czy raczej pomylony i jakas odmiana pozno lub wcale nie kwitnąca ?
Ogród na glinie 13:42, 05 paź 2015

Do góry
funkie, miskant i miłorząb powoli zmieniają kolory na jesienne

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 06:45, 05 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Za truskaweczki ode mnie dla Ciebie jesienny widoczek z mojego ogrodu.

Waldku, dziękuję za te tańczące wiechetki. Czy to miskant cukrowy, czy inny?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:38, 04 paź 2015

Do góry
Irenko, pięknie jesiennie !
Red barony super Ci rosną ( moje też nienajgorzej...) , ten miskant Afrika cudny, pierwszy raz widzę tę odmianę, rozplenice Hameln super rozrośniete i piekne kwiatostany mają- mam nadzieję, że moje mizerne kupione nie tak dawno też takie kiedyś będą
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:22, 04 paź 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Goście walą drzwiami i oknami..a gospodyni nie ma.. sorki.. los tak chciał..

Sylwia - nie wszytko rośnie.. ale takie życie..

Aniu Tre - czas leci coraz szybciej... wiec i wnuki rosną coraz szybciej..

Justyna - zimowity wszystkie ładne, ale muszą rosnąć w kępie.. moje kępy już pozarastały.. i nie mam już gdzie ich przesadzać.. trudno ..

Kasya - była u Ciebie popatrzeć na miskanta i nie wypatrzyłam go. Raczej miskant powinien mieć chociaż jedną wiechę... nawet młody... może jeszcze dla niego za wcześnie? Zaglądałaś do środka.. nic nie puszcza??

Też chciałabym , żeby jednak rosło wszystko................no może oprócz chwastów i trawa mogłaby wolniej bo w sezonie nie nadążam z koszeniem
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:03, 04 paź 2015

Do góry
Goście walą drzwiami i oknami..a gospodyni nie ma.. sorki.. los tak chciał..

Sylwia - nie wszytko rośnie.. ale takie życie..

Aniu Tre - czas leci coraz szybciej... wiec i wnuki rosną coraz szybciej..

Justyna - zimowity wszystkie ładne, ale muszą rosnąć w kępie.. moje kępy już pozarastały.. i nie mam już gdzie ich przesadzać.. trudno ..

O....! 16:36, 04 paź 2015

Do góry
Miskant ML kwitnie ???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies