Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:16, 09 sie 2014

Do góry
Tawuły też tracą liście na jesień
Kilka takich sosenek by Ci nie zasłoniło zbytnio, a dodało rytmu i elegancji, moim zdaniem. Z tego powodu zrezygnowałabym z tej pęcherznicy - nieporządne to krzaczysko, no i znowu liście!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:06, 09 sie 2014

Do góry
Właśnie nie jest moim celem zakrywać siatkę, jak już pisałam wyżej chcę żeby to miejsce było widoczne dobrze z ulicy - cel to takie prywatno-publiczne miejsce. Chodzi o to że jak się idzie np do takiego eeleganckiego sklepu to zazwyczaj jest wokół otwarta przyjazna przestrzeń. O to właśnie mi chodzi. Może siatka tu nie jest zbyt piękna ale może kiedyś wymienimy to na ogrodzenie systemowe żeby lepiej wyglądało. Na razie brakuje tych papierowych na to
I ciągle mam jakiś opór z dosadzaniem czegoś na miejsce od ulicy bo boję się że zrobi się bardzo przysadziście i ciasno. Raczej skłaniam się teraz ku berberysowi. Może tak - dwa berberysy które będę trzymać w ryzach żeby nie były za duże i zamiast żurawek jasne tawuły.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:54, 08 sie 2014

Do góry
Śpioch

Tawuły cięłam już dwukrotnie w tym roku i z uporem maniaka zamierzają kwitnąć

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:54, 08 sie 2014

Do góry
Śpioch

Tawuły cięłam już dwukrotnie w tym roku i z uporem maniaka zamierzają kwitnąć

Ogród Eli 15:16, 08 sie 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)

Łał...! marudzisz, że się nie możesz zdecydować a tu proszę! W mig rabata powstała!
No pięknie będzie
I nawet korą zaczęłaś wysypywać.
Ja też wczoraj korę kupiłam na swoję rabatę

rabata powstaje powoli bo roślinki nie takie tanie a puste miejsca zapełniam tym co mam w nadmiarze tzn. rozchodnik i czyściec choć ten ostatni na 100% w przyszłym roku wywalę tak jak i tawuły, ale na razie tak zostanie a kory to mi tam wejdzie , że ho ho

no i już pada, i grzmi ale skończyłam kosić

taki prostokącik sobie przystrzygłam i mi się podoba

żurawki do podziału jesienią na dalsze uzupełnienie łezki

fajny ten baronek, muszę go rozmnożyć

bonica rusza po raz drugi
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:52, 06 sie 2014

Do góry
Ja w temacie roundapu... i perzu

Po pierwsze - jednorazowy oprysk herbicydem nie zwalczy perzu w sposób niepozwalający mu na odrodzenie się. wiem, bo kiedyś nabylismy zaperzoną działkę, dopiero kilkakrotne opryskanie przyniosło zamierzony skutek. Pryskaliśmy dwa razy w sezonie, oprysków było cztery albo pięć.
Więc choćby z tego powodu propozycję pani z firmy trawnikowej nalezy uznać za mało poważną.

Po drugie - nie zgodziłabym się na zastosowanie roundapu przez firmę, bo wykonawcy zawsze się spieszą, a oprysk tak drastycznym środkiem w pobliżu innych roślin trzeba przeprowadzać bardzo, bardzo ostroznie. Mówią że się rosliny okryje. Ale folia tu się odchyli, tam podniesie... tylko ciut, ale tzw. "odkurz" poleci na rośliny i spali. Oprysk roundapem trzeba robić przy bezwietrznej pogodzie, co ma miejsce najczęsciej wieczorem - nie wydaje mi sie, by firma chciała robić to o tej porze.

Po trzecie - moje doświadczenia nie potwierdzają wypalania przez korzenie pędzelkowanych roslin na korzenie roślin sąsiednich. Mozliwe, że coś się komuś wypaliło przy pędzelkowaniu, ale moim zdaniem to efekt tego, że opędzelkowana roślina połozyła się, sięgając gleby lub innych roslin. A z gleby herbicyd przeniósł się do okolicznych roślin. Pryskałam perz wokół tawuł japońskich - w ramach pomocy sąsiedzkiej, jako że sąsiadka wsadziła w perzowisko małe tawuły. Zrobiłam to wieczorem, bardzo nisko (kilka centymetrów) utrzymując lancę. Perzu nie ma (na razie), tawuły nie poniośły żadnych szkód.
Ale to nie znaczy, że zachęcam do zastosowania roundapu u Ciebie. Z powodów podanych wyżej - odradzam wykonanie tego zabiegu u ciebie, a już na pewno nie zleciłabym tego firmie.
Kosolkowa Pasja 22:26, 03 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Asiuniu, ja to za pokrętnie i za dziko gadam chyba Pierwsza na rysunku już jest, poobsadzana nawet. To ta o którą się radziłam. Pamiętasz? Tawuły van Heutte, krzewuszki i vanikli plus derenie i - po wysłuchaniu uwag tutaj - zimozielone jakies. Zimozielone jeszcze nie wiem jakie i w którym jej miejscu. Druga i trzecie - oddarnione, wstępny kształt nadany. Jeszcze puste, kształt do zmiany ewentualnej.

Olu, nie wiem czy za pokrętnie ale może to ja za mało kumata jestem. Za dużo wątków chyba przeglądam i za dużo wkładam do swojej głowy. I to może stąd się bierze. Muszę jeszcze ograniczyć ilość wątków przeglądanych Plus ta temperatura, o której napisałam Mózg robi się miękki
A jak darń zebrana to już początek rabaty jest. Teraz myslę, że zapamiętam
Kosolkowa Pasja 21:43, 03 sie 2014

Do góry
Asiuniu, ja to za pokrętnie i za dziko gadam chyba Pierwsza na rysunku już jest, poobsadzana nawet. To ta o którą się radziłam. Pamiętasz? Tawuły van Heutte, krzewuszki i vanikli plus derenie i - po wysłuchaniu uwag tutaj - zimozielone jakies. Zimozielone jeszcze nie wiem jakie i w którym jej miejscu. Druga i trzecie - oddarnione, wstępny kształt nadany. Jeszcze puste, kształt do zmiany ewentualnej.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:52, 31 lip 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

wow wow wow miej litość aż mnie skręca w żoładku jak patrzę na te cuda. Mogę się na Tobie wzorować? Wysokościowo piękne wygląda ten kształt trójkąta. Podobają mi się też te iglaki. A czym obsadziłaś obwódkę?
Jestem w prawdziwym szoku, że ktoś chce to szaleństwo kopiować Iglaków tu prawie nie ma, rosną z tyłu sobie. Obwódka hmmm, kochana! wciąż w przeróbce, ta linia jest wciąż odsuwana od płotu, bo mi ciasno. Posadziłam tam zdobyczne funkie i smagliczkę, ale smagliczkę przesadzę gdzie indziej, a tu chcę poutykać trawy. Albo tawuły, jestem na etapie myślenia co i jak.
Metamorfozy ogrodowe 14:13, 30 lip 2014
Do góry
No to jeszcze widok na zagajnik z przodu rok 2008 i teraz...
W zagajniku jest wbudowane szambo.Część roślin,które nie mają rozbudowanych systemów korzeniowych rośnie właśnie na nim jak tawuły,trzmieliny,hosty,byliny,hosty.Jest poprowadzona ścieżka...

Zagajnik wiosną tego roku

Mój kawałek planety 16:38, 29 lip 2014
Do góry
Zobacz ogrodnika cieszy chociażby nowy przyrost na roślince.Fajne te nasze ogródki i pasja nie?
Katka przed choinami masz tawuły,tawułki to byliny Tawuły są śliczne,na pewno przekonasz się do nich.Weź sekator i poobcinaj przekwitłe kwiatostany.Zrób zdjęcie z bliska,może będzie już je można przycinać w kulkę,wstawię zdjęcie moich i zobaczysz jak wyglądać będą za jakiś czas.Ja swoje tawuły tnę dwa,trzy razy w sezonie
Metamorfozy ogrodowe 16:48, 28 lip 2014
Do góry
Katia tawuły i lawendy częściowo już rosły na tej rabacie,resztę roslin poprzesadzałam z innych części ogrodu,oj było latanie w tę i z powrotem.A kompost to jak Ci napisałam najlepsze co może być dla roślin,nie na próżno nazywane "czarne złoto ogrodników"
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:22, 28 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jeju kaloszki boskie jeśli wazonik to super, jesli gumowe to ukradnę !!

wazonik, a w końcu same klamoty w nim trzymam
to jeszcze tawuły i futro niedźwiedzie
tu mi się zestarzałą, wycięłam środek i prowadzę 2 kulki

róża Irena zaskoczyła mnie drugim kwitnieniem, jest o wiele lepsze

Kosolkowa Pasja 08:26, 27 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Hmmm.. To wizualizacja rabaty.. Z przodu trzmielina, dalej hortensje, za nimi krzewuszki (ale musiałam tu dac Pink Prince bo nie było mojej Rumby), alej tawuły. Dodałam cisy, żywotniki i cyprysiki. Po prawej dereń elegantssima, po lewej też ale go nie widac Jak te iglaki się mają do tej rabaty?

nie bede sie dalej upierać ze krzewuszek nie bedzie widać..
ale napisze Ci jakie plusy zauważylem w tej rabacie...krzewuszki Ci zakwitna wiosną, beda cieszyc kwiatem a ja juz przekwitna to zostana zasloniete przez hortensje i one zrobia spektakl fajnie że wrzuciłas iglaki bo jak pisała Asiach w zimie tez nie bedzie nudno
Kosolkowa Pasja 01:02, 27 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Hmmm.. To wizualizacja rabaty.. Z przodu trzmielina, dalej hortensje, za nimi krzewuszki (ale musiałam tu dac Pink Prince bo nie było mojej Rumby), alej tawuły. Dodałam cisy, żywotniki i cyprysiki. Po prawej dereń elegantssima, po lewej też ale go nie widac Jak te iglaki się mają do tej rabaty?

Mnie się bardzo podoba. Nie ma monotonii a i zimą będzie na czym oko zawiesić
Olu, miłego weekendu
Kosolkowa Pasja 16:42, 25 lip 2014

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:15, 25 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)

pomiędzy kolumnami, już bielutkie, wszystko jeszcze raz będzie malowane, będą robione donice i do środka posadzę tawuły Gold Carpet, moje ulubione...za całokształt

Miejsce magiczne będzie, nie mogę się doczekać końcowego efektu, donic z tawułami Jakie będziesz robić donice?
pięknie tworzysz Irenko. Zdolna i pracowita!!!
życzę pięknego weekendu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:42, 24 lip 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Irenko ... Kopara mi opadła i leży na podłodze i wroćic nie chce na swoje miejsce..ten zakątek na biało..dzizasssss..moje marzenie..wszytsko bielone... Aaaaa..dzis spać na pewno nie bedem

Po prostu nie mogę..języka mi w gębie zabrakło ,a to u mnie rzadkość , uwierz

Oj Eluś, tylko kolor zmieniony krzesła były do kompletu z ławką i stolikiem, ale są w innym miejscu i w necie udało mi się znaleźć stolik idealnie pasujący, potem już tylko malowanie, bo u mnie wszystkie meble w ogrodzie białe, to kolor przewodni domu i domku, oraz mur, płyty itd
....tylko zakątek medytacji niebieski, ale placyk biały
dzięki
pomiędzy kolumnami, już bielutkie, wszystko jeszcze raz będzie malowane, będą robione donice i do środka posadzę tawuły Gold Carpet, moje ulubione...za całokształt

to są meble od krzeseł, też zmieniałam im kolor...wcześniej
myślę czy tę latarnię na świece jeszcze nie przemalować, farba jest

więc i te tak zrobiłam

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:05, 24 lip 2014

Do góry
Ciachnęłąm w końcu tawuły i zrobiło się kuliście

Doczekałam się ładnych limek

Nowe nabytki

Mam w końcu GREAT STAR!!!

Kosolkowa Pasja 22:24, 23 lip 2014

Do góry
Na drugim zdj - tawuły jeszcze nie sa okopane z darni, na trzecim - rabata jeszcze zakręci w prawo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies