Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Więdnące tuje szmaragdowe 08:30, 24 paź 2020

Do góry
Nie wiem, ale podejrzewam że coś ze stosunkami wodnymi w glebie, albo było za sucho albo za mokro..nie wiem jaka pogoda była u ciebie. Bliskość dużych drzew też mogło zrobić swoje. Raczej do wywalenia, ale przyjęcie się nowych egz. w tej gęstwinie będzie trudne, trzeba podlewać.
Uprawianie roślin w donicach 08:27, 24 paź 2020

Do góry
Niezupełnie taki był mój pomysł, ja katalp nie cierpię akurat, ale to tylko moje zdanie Natomiast chciałąbym poradzić, że tych roślin towarzyszących masz zdecydowanie za mało. Jeden wrzos...przy Hakone - trawa go zje i zabije.Należało posadzić 15 wrzosów i nic więcej, co najwyżej zwisający karłowy jałowiec 3 szt lub irgę aby murek nieco zakryła.
Hakonechola All Gold nie lubi słońca, jeśli to jest to nie będzie rosła. Będzie przypalana, brązowe plamy. Lepsza jest zwykła H. macra.

Katalpa jeśli chodzi o jakość drzewa nie ma korony tylko dwa zwiędłe patyki, ale może się odbuduje.

PO obu stronach powinno być symetrycznie moim zdaniem, ale każdy ma swoje.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:18, 24 paź 2020

Do góry
Nie wiem jaka jest "normalna" cena, każdy wycenia po swojemu w zależności od kosztów utrzymania firmy, czyli tego m.in. ile płaci dobrym pracownikom i jaki ma sprzęt. Narobiło się firm, ale wiele nie ma pojęcia, działają na "głupotę klienta" (przepraszam za wyrażenie) i udają że są mądrzejsi, a czasem klient wie więcej niż firma.

Ja zakładam trawniki z rolki, dla klientów nie sieję. Zawsze proponuję z rolki aby osiągnąć od razu idealny efekt.
Sieję jedynie u siebie jak mam duży areał do zasiania. Mniejsze u siebie fragmenty też robię z rolki. Nadmieniam że obecnie "fragmenty" trawników u mnie mają po 1500 m2, a cały ogród 3 ha.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:16, 24 paź 2020

Do góry
Trawę należy ratować. Zrób wertykulację, posyp dobrą ziemią, przegrab.
Zbadaj pH gleby, może jest za kwaśna... wtedy posyp mączką bazaltową. Ja bym tak zrobiła.
Żywopłot z irgi błyszczącej Cotoneaster lucidus 08:10, 24 paź 2020

Do góry
1. Tak, to doskonały termin na sadzenie z gołym korzeniem, tylko dobrze podlej po wsadzeniu, żeby ziemia oblepiła korzenie
2. Nie czekać z planami do wiosny, wiosną przytniesz.
3. Sadzić w jednym rzędzie. Ja tak radzę, a są dwie szkoły, w jednym rzędzie albo na mijankę. Żadna nie jest nieprawidłowa.

Wskazówki tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/368-sadzenie-zywoplotow-lisciastych-z-nagimi-korzeniami
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 23 paź 2020

Do góry
Tulipanów jeszcze nie sadziłam, posadziłam rabatę limonkową i teraz mam już gdzie sadzić cebulowe - białe i żółte. Będę sadzić w sobotę. Pozdrawiam mocno
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:12, 22 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taki oto ptaszek u nas zamieszka.

O fajny ptaszek. Może zakoleguje się z moim
Będę podglądać jak trzeba ciąć, bo ja samouk jestem
Tulipany już sadziłaś?
Pozdrawiam Danusiu
Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 08:35, 22 paź 2020

Do góry
To nie nagonka, to wskazywanie zasad prawidłowego ściółkowania. Szmata nim nie jest.
Zapobiega obiegowi materii organicznej, czyli procesy te przez szmatę nie przebiegają, korzenie nie dostają próchnicy, a że rośnie, no to chwała że rosną.
Nie wszędzie jest tak słodko.

Powiem tak: "wolnoć Tomku w swoim domku", rób co chcesz, to nie mój ogród, ale nie pozwolę tutaj na pewno na pochwałę szmaty lub na jej akceptację.

I więcej nie pytaj jak coś zrobić, skoro zabiegi te są niemożliwe poprzez szmatę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:42, 21 paź 2020

Do góry
Super, dobra decyzja ogrodnicza, dostosowanie roślin do warunków siedliskowych to podstawa sukcesu Gratulacje.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:25, 21 paź 2020

Do góry
8 zł to bardzo niska cena. Jaka cena taka praca. Tak myślę, ale mogę się mylić.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 20:19, 21 paź 2020

Do góry
Zamykam ten wątek ponieważ strasznie pomieszał się z pojedynczymi pytaniami na temat projektowania rabat... Poległam przy przenoszeniu postów.

Na tym wątku miały być zasady, wskazówki, przykłady a jest to samo co w pytaniach. Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:09, 21 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz astry, więc mam w astrach

Nie tyle astry..co ta pomarańczowa bluzeczka kolor absolutnie doskonały Avatarek aż świeci radością
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:45, 21 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest przecena w LM?

Nie było jeszcze przeceny, ale mam zamiar Emusia wysłać w któryś dzień bo i tak musi śrub dokupić to może dokupiłby mi czosnków w łąkę jeszcze, bo sobie umyślałam jeszcze w łąkę dać Może coś przecenią już bo się sezon kończy....
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:44, 21 paź 2020

Do góry
Moja rabata jest narysowana w skali , twoja nie, jest zbyt długa, nieproporcjonalna. Skoro ma 3 na 8 metrów, to twoja wychodzi za długa. 3 m to jakby 1/3 długości a u ciebie ma więcej... nie 3 razy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:43, 21 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najbardziej rozśmieszyło mnie jak eMuś włazi tyłem do budy My zamierzamy zrobić ogrzewaną podłogę i domek dla kotów
Pusia wystraszyła się nowych kotków i sama się wygnała, ale teraz trochę już wraca do "starego" domku...Pchyka na kotki..Przyda się jej zimowy domek na wszelki wypadek. Obecnie pomieszkuje w namiocie, zrobiłam jej przesmyk...

Kotki potrafią się obrazić, a czasem i wyprowadzić jak się pojawia konkurencja Może się przyzwyczai Nasze na razie maja do dyspozycji całą stodołę, ale w przyszłości też trzeba będzie pomyśleć o czymś gdy będzie budowa szła
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:40, 21 paź 2020

Do góry
Czyli dobrze zrobiłam, masz już rabatę, patrzysz na nią od domu.

Zrób szpaler hortensji przed bukowymi żywopłotami, placyk osłoń żywopłotem z cisa. Włączysz to do całości, bo wszystko masz oderwane od siebie.
Dodaj klony polne na wysokim pniu lub inne ale 3 jednakowe drzewa. Lewa strona dodaj 3 miskanty 'Variegatus'.
Rabatę 1 masz zaprojektowaną.

Rabata 1.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:26, 21 paź 2020

Do góry
Ja też nie jadłam obiadu, bo wysyłam zdjęcia do książki kolejnej
Obawiam się, że zaraz pojadę w teren, ale co tam - nie zjem kolacji i pomogę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:25, 21 paź 2020

Do góry
Jest przecena w LM?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:21, 21 paź 2020

Do góry
Najbardziej rozśmieszyło mnie jak eMuś włazi tyłem do budy My zamierzamy zrobić ogrzewaną podłogę i domek dla kotów
Pusia wystraszyła się nowych kotków i sama się wygnała, ale teraz trochę już wraca do "starego" domku...Pchyka na kotki..Przyda się jej zimowy domek na wszelki wypadek. Obecnie pomieszkuje w namiocie, zrobiłam jej przesmyk...
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 13:19, 21 paź 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obwódki z turzyc (są zimozielone) - kolor do wyboru. Stipa odpada, nadaje się na suche stanowiska na słońce, preriowe ogrody, jeżówki itp. a hortensja to całkiem nie ten klimat

Dziękuję. U mnie właśnie trochę preriowo. Cały ogród w pełnym słońcu, hortensje jakoś dają radę, choć kwiatki popalone.
A ta Hakonechloa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies