Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:48, 02 cze 2019

Do góry
Ale masz piękne brzozy za płotem. Marzę o domu pod lasem, a piki co mam pole

Śliczna ta Twoja szałwia
Ogród przydomowy - Hosty 22:14, 02 cze 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Pięknie klimatyczne to nowe miejsce, tyle drzew, zwłaszcza brzóz, które bardzo lubię.
Ale teren spory, będziesz miał co robić.
Czy tunel do likwidacji, czy będziesz stawiał i do czego wtedy będzie?

Brzozy trochę za gęsto były ale co na piachu urośnie, tunele do złożenia.
Ogród przydomowy - Hosty 15:02, 02 cze 2019

Do góry
marba napisał(a)
Wojtku, bardzo urokliwie miejsce, z potencjałem. Jaką ma powierzchnię? Fajny ten brzeziniak w tle. Będę podglądać Twoje poczynania na tym terenie.

Basiu,
Tylko 1.3ha, brzozy były tam tak gęsto że nie dało się wejść na działkę. Tunele dopiero przyjechały w wolnej chwili je poskładam.
Ptasi gaj 22:59, 31 maj 2019

Do góry
Mydli i powidło na skalniaku

Nie dokończona rabata ale najważniejsze trawy posadzone, kocimiętka i róże bonici. Trzeba jeszcze wykończyć obwódka albo dam odpady płytki granitowe albo kołki brzozy wbije do ziemi i poprzeplatam pędami z winobluszczu.

Ptasi gaj 22:45, 31 maj 2019

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda udało mi się wypielic najdłuższa rabatę pod szmaragdami. Ciężko było bo tam jałowce płożące badyle długie na 1,5 metra aby wyciagnac chwasty z korzeniami trzeba się natargac, ale zrobione spokój.
Teraz cięcie jałowców i skalniak do pielenia brzozy samosiejki już rosną

Po prawej choina kanadyjska ok. 4 metrów przepiękna tysiące bombelkow na końcu każdej gałązki

Róże powoli sie już u mnie rozwijają mróz im krzywdy nie zrobił
Przy altanie jeden kwiat

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:44, 31 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Nadrabiam, ale to musiałam zacytować - ten układ traw z lawendą masz boski!
I te brzozy, co były wcześniej! Niedługo hamaczek zawiesisz
Świetne te szerokie ujęcia!

Dzięki Agatka! Brzozy mam dość blisko siebie, więc nie mam pewności czy się hamak zmieści. Może krzesło brazylijskie
Tajemniczy Ogród 17:46, 31 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Aaa, wstawiłaś zdjęcie kloników, a ja pochwaliłam zdjęcia tej odmiany, jak sobie w necie obejrzałam. To teraz muszę Twoje własne okazy pochwalić po raz drugi! Cudowne tfu!! są i będą świetnie na froncie wyglądać i widok z okna kuchennego masz świetny

A brzozy.. wszystko powiedziane

Dzięki Kasiu! Mam nadzieję, że się u mnie odnajdą
Tajemniczy Ogród 15:27, 31 maj 2019

Do góry
Aaa, wstawiłaś zdjęcie kloników, a ja pochwaliłam zdjęcia tej odmiany, jak sobie w necie obejrzałam. To teraz muszę Twoje własne okazy pochwalić po raz drugi! Cudowne tfu!! są i będą świetnie na froncie wyglądać i widok z okna kuchennego masz świetny

A brzozy.. wszystko powiedziane
Tajemniczy Ogród 15:15, 31 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Właśnie stanęłam w drzwiach tarasowych i pomyślałam, że brzozom można wszystko wybaczyć, pylenie, śmiecenie, za ten światłocień. I za ten szum.

podpisuje sie pod tym wszystkimi konczynami, bo za to wlasnie kocham brzozy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:58, 31 maj 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Nadrabiam, ale to musiałam zacytować - ten układ traw z lawendą masz boski!
I te brzozy, co były wcześniej! Niedługo hamaczek zawiesisz
Świetne te szerokie ujęcia!
Miejski azyl 19:33, 30 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Miejsce super ale hakone lubi wodę, a brzozy ją całą wyciągają. Sprawdzą się róże okrywowe, na bank sobie poradzą

Mam podlewanie kropelkowe i wysoką wodę gruntową (nie taką jak kiedyś, ale jest) - zaryzykuje
Róże- hmmm... zaraz poszalejemy na austinie
Miejski azyl 05:28, 30 maj 2019

Do góry
Sima napisał(a)

Jest przyjemnie - ale w tylko siedząco brzozy są szczepione dosyć nisko. Po przeciwnej stronie mamy teraz 11 brzóz które poprowadzimy wyżej tak by swobodnie się pod nimi poruszać

Nie mam pomysłu. Podobają mi się niskie róże - ale która do suchego cienia...?... Ten romans raczej się nie uda
Myśle też o Hakonechloa i jarzmiankach - ale przydałoby się coś jeszcze.

Miejsce super ale hakone lubi wodę, a brzozy ją całą wyciągają. Sprawdzą się róże okrywowe, na bank sobie poradzą
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:49, 29 maj 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kolejne piękne drzewko i brzozy zamówione,wow szalejesz kochana

Dziękuję, szaleństwo kontrolowane
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:32, 29 maj 2019

Do góry
Kolejne piękne drzewko i brzozy zamówione,wow szalejesz kochana
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:57, 29 maj 2019

Do góry
Brzozy Doorenbos sztuk trzy przyjadą w przyszłym tygodniu bo za wysokie do auta. Śmieszne bo mega wysokie a prawie nierozgałęzione, za małe doniczki chyba miały. U mnie w puszystej glebie nabiorą ciałka
Podmiejski ogródek 15:38, 29 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No tak, my tu sobie gadu-gadu, a o Chelsea Flower Show nikt nie wspomni?
Myślałyście że odpuszczę?

Generalnie, tym dziewczynom którym się zeszłoroczna wystawa nie podobała, ta też nie przypadnie do gustu
Trend na odtwarzanie naturalnego środowiska kosztem nowoczesnych i prostych linii się pogłębia. Zero żywopłotów (poza ogrodzeniami rzecz jasna), pojedyncze przypadki zimozielonych topiarów, rzeźb (tak popularnych w zeszłym roku). Widziałam chyba jednego bukszpana i wcale nie był strzyżony. W jednym ogrodzie były chyba kopuły ze strzyżonych buków.
Za to pojawiły się w dużych ilościach krzewy liściaste, których wcześniej nie było prawie wcale: derenie, kaliny, klony palmowe (forum jest na topie). W większości ogrodów występował kamień - czy to w formie żwiru, czy też potężnych bloków porośniętych mchem.
Generalnie większość ogrodów miała leśny charakter, przez co były chyba mniej kolorowe niż zwykle.

Pojawiły się dwa ogrody w zasadzie wyłącznie warzywne (ten i ten - z estetycznego punktu widzenia w obu przypadkach jestem na nie).
Chyba trzy ogrody pokazywały naturę wracającą do przestrzeni industrialnych.

Facebook Garden zupełnie mnie nie zachwyca, jakiś taki ponury
Podobnie Family Monsters Garden - te brzozy to zdecydowanie nie doorenbosy
Green Switch - wielbicielki klonów japońskich powinny być usatysfakcjonowane; myślę jednak, że gdyby konstrukcja tych pawilonów była z czarnego metalu, to efekt byłby dużo lepszy;
Kampo no Niha - jeden z mniej naturalistycznych ogrodów, bardzo podoba mi się ta pergola; roślinność została dobrana pod kątem właściwości leczniczych
The kingston Maurward Garden - nooo, ten się zdecydowanie wyróżnia i pewnie zostanie na długo zapamiętany - takiej ilości bordo nie widziałam nigdy i nigdzie; oczywiście okropny jest, ponury i przytłaczający, ale zdecydowanie się wyróżnia; podoba mi się tylko zestawienie pomarańczowych kwiatków na tle bordowego buka.
RHS Bridgewater Garden - w zasadzie nie ogród, tylko skwer miejski. Imponujący dereń i bukowe kopuły; znakomite kompozycje roślinne Toma Stuarta-Smitha; nie bardzo rozumiem, czemu nie dostał żadnej nagrody; może dlatego, że rośliny za mało wymieszane?
The Dubai Majlis Garden - dopiero co rozmawiałyśmy o połączeniu szarego z żółtym, a tu proszę: podoba mi się;
the Greenfingers Charity Garden - kolejna, już chyba trzecia, dwupiętrowa konstrukcja;
The Montessori Garden - bardzo podoba mi się pomaranczowo-fioletowy zestaw kolorystyczny; świetna zielona ściana; zwykle nie lubię architektury w takich mocnych kolorach ale w ogrodzie dla dzieci jest całkiem na miejscu.
Morgan Stanley Garden - ooo, w końcu jakieś poduchy zimozielone! Powtarza się duża sosna (ale w przeciwieństwie do poprzednich dwóch - to jakaś pięknie powykręcana, szlachetna pinia, a nie zwykły drapak; znowu czerwone buki ale tym razem w formie żywopłotu. Generalnie - bardzo mi się podoba;
Back to Nature Garden - podobno zaprojektowany przez księżnę Kate; taki leśny plac zabaw dla dzieci; ten domek na kurzej łapce jest czadowy

ten post stał się chyba wystarczająco długi

Post nie za długi a ta rabata z kuklikiem na brzegu (ta z darowanymi roślinami) bardzo, bardzo akuratna.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:01, 29 maj 2019

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Ewa jak znajdziesz fajne brzózki daj znać, jak poogládam w tym tygodniu w okolicznych szkółkach to się odezwę tylko jakie duże szukać dla Ciebie

Zestawienie zieleń, limonka I bordo to to co lubię

Ps
Hakonecholi zazdroszczę szczerze

Kasiu, znalazłam po 110 zł za takie już lekko wybielone wysokość ok. 2,5-3 m. Jadę dzisiaj do tego sklepu negocjowac cenę, będę też tam kupować klona japońskiego więc może za 3-4 brzozy i klona da chociaż z 10-15% rabatu a nie jak zwykle tylko 5%.
Obejżdziłam i obdzowniłąm okoliczne szkółki, pewnie nie wszystkie ale nikt nie ma ... jak już to wielkie po kilka stów a na takie mnie nie stać.

Dziękuję za miłe chęci jak znajdziesz doorenbosy daj znać.

Hakonki są boskie, uwielbiam je.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies