Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Zimozielony ogród przy białym domu 14:20, 14 maj 2019

Do góry
A te brzozy to co ile posadzone ?

Tajemniczy Ogród 13:28, 14 maj 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Gratuluje powiekszenia powierzchni to sie zawsze przydaje. Mozecie zrobic tam czesc rekreacyjno-uzytkowa, u mnie tego wlasnie brakuje

i widoki z tarasu przepiekne, twoj ogrod mnie kupil tymi brzozami - to moje najulubiensze drzewa

No właśnie tak myślimy, zrobimy jakieś naturalne ramy, a reszta pójdzie użytkowo
Bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa! Ja też kocham brzozy od dziecka. Moja kochana Babcia, która odeszła do Pana Boga w poprzednie wakacje, gdy pierwszy raz mnie odwiedziła, to powiedziała: "Widzisz wnusiu, Ty jako małe dziecko przytulałaś się do brzóz w lesie i mówiłaś, że tam na polanie będzie Twój dom. I taki masz ten dom. Na tej Twojej polanie między brzozami"...
Ogród z wilkiem zamkn. 12:50, 14 maj 2019

Do góry
Madziu pieknie sterylna czystosc, jak ty to robisz u mnie bajzel wszedzie Juz sie nie wyrabiam. Jedynieskalniak nieruszony, ale juz nie dlugo brzozy sie rozsieja i bedzie pielenie.

U nas zimno i teraz troche pada.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:18, 14 maj 2019

Do góry
Agania napisał(a)

Przekolorowo jest w donicach, super wyglądają te poduchy
Frądy paproci i klonik tak podświetlone słońcem wyglądaja zjawiskowo trudno oczy oderwać
Sylwuś jak Ci te brzozy śmignęły, gdzie nie popatrzę wszystkim rosną rosliny jak na drożdżach, a u mnie rośliny gniją, albo znikają za sprawą nornic i karczowników

Agatka ja właśnie żegnam klona ussuryjskiego i aż mi się płakać chce, bo podrósł już ładnie i padł
Znowy trzeba zaczynać od nowa, a zależało mi by się ogród starzał równomiernie. Teraz nie wiem czy mogę kolejnego wsadzić w to samo miejsce bo nie wiem czemu padł.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:21, 14 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cos słonecznego po takim zimnym pochmurnym dniu

widać już z daleka brzozy w brzeziniaku

Przekolorowo jest w donicach, super wyglądają te poduchy
Frądy paproci i klonik tak podświetlone słońcem wyglądaja zjawiskowo trudno oczy oderwać
Sylwuś jak Ci te brzozy śmignęły, gdzie nie popatrzę wszystkim rosną rosliny jak na drożdżach, a u mnie rośliny gniją, albo znikają za sprawą nornic i karczowników
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:50, 13 maj 2019

Do góry
Cos słonecznego po takim zimnym pochmurnym dniu

widać już z daleka brzozy w brzeziniaku
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:27, 12 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

W hamaku zrobił dziurę, leżankę złamał - straszny z Niego szkodnik
Sielskie dzisiejsze zdjęcia!
Ciekawa jestem jak Twoje brzozy będą wyglądały latem - czy nadal będą tak cudownie ażurowe ...

Samo Mu się zawsze robi
Mówisz o tych purpurea? Też jestem ciekawa
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:21, 12 maj 2019

Do góry

Czasem Emuś się położy, a Starszy syn jak poleżał i sie podnosił to jedną listewke złamał Kościsty jest

W hamaku zrobił dziurę, leżankę złamał - straszny z Niego szkodnik
Sielskie dzisiejsze zdjęcia!
Ciekawa jestem jak Twoje brzozy będą wyglądały latem - czy nadal będą tak cudownie ażurowe ...
Ogród wśród pól i wiatrów 21:42, 12 maj 2019

Do góry
Jednak moją miłością tego okresu są brzozy i graby. Uwielbiam tę delikatną świeżą zieleń

Love it
Dwa ogrody 20:27, 12 maj 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Piękne dekoracje rdzą malowane i jak brzozy urosły

Fakt, drzewa podrosły, na szczęście zaczynają osłaniać od wiatrów. Nowe podpory pojawią się w najbliższym czasie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:23, 12 maj 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
Haniu, a co ile masz sadzone brzozy? W tym roku planuję zasadzić gaik brzozowy. Planowałam je sadzić co 3 metry.

Te kulki przed brzozową super wyglądają. Dodają elegancji i wykończenia. A jak się Tobie sprawdzają danice? Bo ja mam kule bukszpanowowe, ale bardzo boję się ćmy, nie mam czasu na doglądanie i opryski. Planuję też taki okrągły zakątek otoczony kulami zatopionymi w kocimiętce lub lawendzie. Tylko nie wiem, co wybrać na te kule.

Kasiu, bardzo mi miło czytać Twoje słowa. Dziękuję!

Brzozy sadziłam "na oko". Myślę, że planowane przez Ciebie 3 m powinny być OK.
Z żywotnikowych zielonych kulek mam spore Globosy, mniejsze Hosseri i jeszcze niewielkie Danic(k)i. Trochę je zmaltretowałam, bo podczas cięcia nie zadbałam o zdezynfekowanie nożyc po cięciu każdej rośliny i kilka zaraziłam grzybem sadzakiem. Mam nadzieję, że uda się je uratować.
Mam też rudawe tuje Golden Tuffet i jakieś rude pierzaste. Anula z ogrodu z rzeźbą bardzo sobie chwali kuliste tuje Miriam. Z obserwacji mi wynika, że tuje muszą mieć trochę więcej słońca niż bukszpany i cisy.

Żywotnik Hosseri.

Danica.

Globosa
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:23, 12 maj 2019

Do góry
Haniu, a co ile masz sadzone brzozy? W tym roku planuję zasadzić gaik brzozowy. Planowałam je sadzić co 3 metry.

Te kulki przed brzozową super wyglądają. Dodają elegancji i wykończenia. A jak się Tobie sprawdzają danice? Bo ja mam kule bukszpanowowe, ale bardzo boję się ćmy, nie mam czasu na doglądanie i opryski. Planuję też taki okrągły zakątek otoczony kulami zatopionymi w kocimiętce lub lawendzie. Tylko nie wiem, co wybrać na te kule.

Propo wklejania zdjęć, to właśnie po to jest to forum. Tym bardziej, że u Ciebie nie tylko są zdjęcia, ale też przemyślenia, co się sprawdza, a co nie. Tak mi się marzyło kiedyś, by u mnie też wklejać, ale nie daję rady czasowo. Ciesze się, jak uda mi się zajrzeć na Ogrodowisko i coś poczytać.W każdym razie Haniu ja też bardzo dziękuję za fotki, bo mi się już nieraz przydały, gdy chciałam coś kupić i szukałam informacji. Uwielbiam Twój ogród i podziwiam Twoją pracę

Zielony zakątek z Antonówką 07:05, 12 maj 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)

Róże rosły w bardzo lekkim półcieniu więc długo utrzymywały kwitnienie, podsypywałam je nawozem do róż długo działającym i pryskałam od mszycy i czarnej plamistości jak się tylko pojawiła, czyli nic specjalnego nie robiłam, kupiłam je w 2012 roku w dobrej szkółce.
Jak były młode to pięknie kwitły, miały dobre warunki, dużo światła, w tym roku pożegnałam się z nimi, były mocno już zdrewniałe i miały cieniutkie pędy bo to miejsce jest już zacienione przez brzozy.
Właśnie zastanawiam się co w ich miejsce posadzić, myślałam o jasnych jeżówkach bo akurat one dobrze tu rosną plus trawy, ale czy trawa poradzi sobie w takim miejscu ? Muszę się dobrze zastanowić bo mam już dosyć kopania.
Z tyłu na pewno będą hortki, potem ten jasnozielony dąb w miejscu jałowca obsadzony paprociami i na koniec znowu hortki które już tam rosną czwarty rok

Moje róże tak średnio rosną te róże. Może też źle na nie wpływają sosny sąsiada na granicy działki.
Na trawach się nie znam.
Jezowki kocham i Hortki też.
Na pewno zrobisz ładnie. No widzę że wszędzie ładnie odbierasz rosliny.
Hosty pięknie się rozwijają.
Dobrej niedzieli
...uDany ogród 20:00, 11 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Dana pod wpływem Twoich i TARci zachwytów nabyłam kalinę Popcorn. Widziałam ją pierwszy raz i faktycznie piękna. Powiedz w jakich warunkach u Ciebie rośnie? Da radę w półcieniu i na nieco suchym miejscu w okolicy sporych klonów?

Gosiu super wybór U mnie w pełnym słońcu, podłoże dość wilgotne podkład gliniasty.
Myślę, że da radę. U mnie jak brzozy podrosną też będzie w półcieniu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:13, 10 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

A nie wolisz gnojówki z żywokostu pod pomidory? Bezpieczna

Brzozy cudowne! - muszę o nich poczytać. Zazdroszczę Ci tej przestrzeni i możliwości sadzenia dużych drzew, o jakich tylko zamarzysz ☺

Żywokostu na działce dochowałam się całego jednego małego krzaczka w łące, za mało na gnojówke niech się wysiewa
Dziś kupiliśmy kolejnego klona, śliczny, ale dopiero jutro przyjedzie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:44, 10 maj 2019

Do góry

To brzozy purpurea
Śliczne są
Ze skórek nie ekologicznych, ale różom to chyba nie zrobi różnicy
Myślałam też o pomidorach, bo i tak mam wrażenie, że moje podlewane bananem będa i tak o niebo zdrowsze niż te kupne ze sklepu

A nie wolisz gnojówki z żywokostu pod pomidory? Bezpieczna

Brzozy cudowne! - muszę o nich poczytać. Zazdroszczę Ci tej przestrzeni i możliwości sadzenia dużych drzew, o jakich tylko zamarzysz ☺
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:26, 10 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Co to za dwie brzozy o ciemnych listkach po prawej stronie ? Pięknie kontrastują ☺
Czytam, że przygotowujesz preparat z bananów? Ze skórek? Jesteś pewna że chcesz? Biorąc pod uwagę ile w nie ładują chemii na czas transportu, unikam wyrzucania ich na kompost. Chyba że masz ekologiczne.

To brzozy purpurea
Śliczne są
Ze skórek nie ekologicznych, ale różom to chyba nie zrobi różnicy
Myślałam też o pomidorach, bo i tak mam wrażenie, że moje podlewane bananem będa i tak o niebo zdrowsze niż te kupne ze sklepu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:06, 10 maj 2019

Do góry

Co to za dwie brzozy o ciemnych listkach po prawej stronie ? Pięknie kontrastują ☺
Czytam, że przygotowujesz preparat z bananów? Ze skórek? Jesteś pewna że chcesz? Biorąc pod uwagę ile w nie ładują chemii na czas transportu, unikam wyrzucania ich na kompost. Chyba że masz ekologiczne.
Ptasi gaj 16:11, 10 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
U mnie poszedł przymrozek wąskim pasem po skosie od zachodniego do wschodniego narożnika ogrodu. Większość zablokował dom. Ale dostało się jednej glicynii i nowo posadzonej azalii. Zdziwiło mnie, że jedna z kęp miskanta curowego ma przymrożone liście i to nie od samej ziemi, ale dopiero na wysokości 30 cm.
Winorośle, orzecha włoskiego na szczęście oslonił dom.

Kasiu już wszystkiego nie fociłam u mnie wszystkie trawy złapał mróz. Wszędzie tam gdzie były młode przyrosty zostały zmrożone. Wczoraj rozmawiałam z miejscowymi to rano drapali lód z szyb. Było ok -4 u mnie na wydmuchowie pewnie wiecej. Klony, dęby, nawet brzozy winoroślą na płocie wszystko zmarzniete., Na oczku - eM mówił hydraulik miał przyjechać i był o godz 9.00 była cienka warstwą lodu.

Nie mogę mieć wszystkich roślin. 2 lata temu w ten sposób zmarzł mi duży migdałek.
Na szczęście piękne orliki od Sylwii których mam sporo nie zostały zmrożone. Róże też się dobrze trzymają pięknie rosną.

Na skalniaku ani jedna roślina nie padła, kamień nagrzany oddaje ciepło. Rośliny w żwirze też dobrze przetrwały za wyjątkiem traw rozplenic delikatne młode przyrosty.

Tajemniczy Ogród 11:10, 09 maj 2019

Do góry
MonikA napisał(a)

Piękny tworzysz ogród, fajny klimat, nie ma to jak brzozy i inne drzewka.

A coś tam rzeźbię i rzeźbię A drzewa cudne, to fakt. I tu nie ma żadnej mojej zasługi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies