Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 11:58, 10 lip 2019

TAR napisał(a)

sprobuje je przesadzic w suchsze miejsce, pryskac planuje brzozy i inne na grzyba to moge i trzcinnika pokropic. wiosna tez spryskam. dam szanse, jak dalej beda robic prblemy bez zalu je wyrzuce.

tak samo bym zrobiła
Brzozowadzie... 11:59, 10 lip 2019

Ja szałwię zasiliłam florovitem. żółta była, a teraz ładnie zielona i zaraz zacznie kwitnąć.
A jeszcze odnośnie zawilców - uświadomiłam sobie, że te sylvestris też mam Jeśli niczego nie pomyliłam One kwitną wcześniej, są niskie, znoszą suszę, ale też moim zdaniem wolą cień. Tworzą takie ładne niskie plamy. Typowo wiosenne.
Kanadyjskie są wyższe, kwitną do końca czerwca, lubią wilgoć i cień. Kwiaty początku lata.
mrokasia 11:59, 10 lip 2019

No to trochę koloru w ten pochmurny dzień

I moja największa limka na cienistej, aktualnie sięga mi do biustu
Brzozowadzie... 12:04, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Fajne zestawienie tej jeżówki z dereniem!
iwka 12:06, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)

o tym samym chyba pisze Iwka:

Iwka, a pryskałaś prewencyjnie topsinem?

tak, gdzieś w okolicach kwietnia. Teraz jak te zainfekowane pryskałam to te też przeleciałam topsinem. Chyba dwa razy można tym samym, lepiej cos zmienić ale miałam sporo rozrobionego i wykorzystałam.
mrokasia 13:02, 10 lip 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ja szałwię zasiliłam florovitem. żółta była, a teraz ładnie zielona i zaraz zacznie kwitnąć.
A jeszcze odnośnie zawilców - uświadomiłam sobie, że te sylvestris też mam Jeśli niczego nie pomyliłam One kwitną wcześniej, są niskie, znoszą suszę, ale też moim zdaniem wolą cień. Tworzą takie ładne niskie plamy. Typowo wiosenne.
Kanadyjskie są wyższe, kwitną do końca czerwca, lubią wilgoć i cień. Kwiaty początku lata.

To dziś zasilę te szałwie florovitem .
A co do zawilców to muszę poszukać czy są takie co dadzą rade w cieniu i będą kwitnąć na wiosnę. Chyba gajowe byłyby dobre.
mrokasia 13:03, 10 lip 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Fajne zestawienie tej jeżówki z dereniem!

Też mi się podoba .
mrokasia 13:03, 10 lip 2019

iwka napisał(a)

tak, gdzieś w okolicach kwietnia. Teraz jak te zainfekowane pryskałam to te też przeleciałam topsinem. Chyba dwa razy można tym samym, lepiej cos zmienić ale miałam sporo rozrobionego i wykorzystałam.

Zapisuję ku pamięci, choć póki co, odpukać, moje trzcinniki rdzy nie mają.
TAR 14:31, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)

To dziś zasilę te szałwie florovitem .
A co do zawilców to muszę poszukać czy są takie co dadzą rade w cieniu i będą kwitnąć na wiosnę. Chyba gajowe byłyby dobre.

u mnie maz sie przyznał, ze zostalo mu florowitu jak trawnik nawozil i rozsypał mi go w rabatach. normalnie kiedys go udusze ale stwierdzil, ze jak trawie pomaga to sie nic nie stanie. rece mi opadły.

gajowe sa slicznosci, troche mniejsze od wielkokwiatowych, takie drobinki. uwielbiam je w lesie ogladac
tulucy 15:09, 10 lip 2019

Zawilec grecki Anemone blanda - widny półcień i przepuszczalne (a nawet żwirowe), umiarkowanie wilgotne podłożu
u mnie rośnie na cienistej pod płotem z bluszczu