Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 09:59, 10 lip 2019

TAR napisał(a)

Kasiu kochana jednak jesli u siebie podlewasz to nie powinnas miec z nimi problemow, niech ci rosna jak najpiekniej

Będę miała poligon doświadczalny .
mrokasia 10:00, 10 lip 2019

TAR napisał(a)
dziewczyny jeszcze jedno, przez te deszcze i wczesniejsze wilgocie wylazla mi rdza na trzcinnikach,

Jak wygląda rdza na trzcinnikach?
TAR 10:51, 10 lip 2019

Kasiu jak rdza na czymkolwiek, liście brązowieja. sama trawka wyglada paskudnie jak przy jesiennym zasuszeniu. chyba nie bede ich reanimowac. z jednej strony szkoda wywalic 6 ładnych kępek z drugiej szkoda srodkow i czasu na naprawe. u mnie nie za bardzo im w tej ciezkiej mokrej glebie. mam kawałek piachu ale takie chore tam przesadzac?
malgol 10:56, 10 lip 2019

Na moim Overdamie nigdy rdzy nie miałam ,ale ponoć jeśli wiosna się Topsinem opryska to potem jest spokój.Nawet jeśli w tym sezonie mają rdzę to w przyszłym roku po oprysku wcale juz nie muszą
iwka 11:30, 10 lip 2019

trzcinników mam od groma, no może nie tyle co Navi ale trochę ich jest. Rdza łapała je co roku i zauważyłam, że rosnące w pobliży beatlesy też łapały. Beatlesy przycinałam i odbijały a trzcinników szkoda było przycinać. Po oprysku na grzyba trochę odbijały ale już nie wyglądały ładnie.
W tym roku wiosną po raz pierwszy zrobiłam oprysk prewencyjny na jednej rabacie i do dzisiaj rdza się nie pojawiła. Na innych jest.
mrokasia 11:44, 10 lip 2019

TAR napisał(a)
Kasiu jak rdza na czymkolwiek, liście brązowieja. sama trawka wyglada paskudnie jak przy jesiennym zasuszeniu. chyba nie bede ich reanimowac. z jednej strony szkoda wywalic 6 ładnych kępek z drugiej szkoda srodkow i czasu na naprawe. u mnie nie za bardzo im w tej ciezkiej mokrej glebie. mam kawałek piachu ale takie chore tam przesadzac?

Jeśli chcesz je zachować to ja bym przesadziła, popryskała teraz i na wiosnę.
mrokasia 11:45, 10 lip 2019

malgol napisał(a)
Na moim Overdamie nigdy rdzy nie miałam ,ale ponoć jeśli wiosna się Topsinem opryska to potem jest spokój.Nawet jeśli w tym sezonie mają rdzę to w przyszłym roku po oprysku wcale juz nie muszą

o tym samym chyba pisze Iwka:

iwka napisał(a)
trzcinników mam od groma, no może nie tyle co Navi ale trochę ich jest. Rdza łapała je co roku i zauważyłam, że rosnące w pobliży beatlesy też łapały. Beatlesy przycinałam i odbijały a trzcinników szkoda było przycinać. Po oprysku na grzyba trochę odbijały ale już nie wyglądały ładnie.
W tym roku wiosną po raz pierwszy zrobiłam oprysk prewencyjny na jednej rabacie i do dzisiaj rdza się nie pojawiła. Na innych jest.

Iwka, a pryskałaś prewencyjnie topsinem?
MirellaB 11:45, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, czy szałwię po cięciu czymś zasilacie by wspomóc drugie tłoczenie?

Florovitem
TAR 11:50, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Jeśli chcesz je zachować to ja bym przesadziła, popryskała teraz i na wiosnę.

sprobuje je przesadzic w suchsze miejsce, pryskac planuje brzozy i inne na grzyba to moge i trzcinnika pokropic. wiosna tez spryskam. dam szanse, jak dalej beda robic prblemy bez zalu je wyrzuce.

mrokasia 11:57, 10 lip 2019

MirellaB napisał(a)

Florovitem

Właśnie o nim myślałam .