Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pomidorowy Zawrót Głowy 20:52, 30 mar 2025

Do góry
Polon napisał(a)
Patrycja, złamałam postanowienie i wysiałam dzisiaj pomidory , co nie oznacza, że nie będę szukać innych sadzonek.
Piszę tu o tym, bo sięgnęłam do Twojego opisu o wilgotności ziemi - może warto dla takich początkujących jak ja, dodać tu kilka słów też o tym?

W pierwszej kolejności przy sianiu czy pikowaniu robię sobie taką mieszankę wody z ziemią oraz perlitem:

W kuwecie/wiadrze/tacy wsypuje sobie ziemie i dodaje wody. Mieszam ręką jak ciasto. Robię test ściskania. Jeśli nabierając garść i ściskając kapie woda = za mokro, jeśli po ściśnięciu grudka się rozpada = za sucho, jeśli grudka pozostaje w nadanym kształcie to wtedy jest idealnie.

Każda doniczka jest mniej więcej takiej samej pojemności i po zasianiu/przepikowaniu staram się zapamiętać jej ciężar jak mam ją w dłoni. To mi najbardziej pomagało w ocenie w pierwszych sezonach. Niestety podlewanie sadzonek pomidora wymaga pewnego wyczucia, bo najważniejszy jest umiar. Przede wszystkim, unikać jak ognia trzeba przelania. Jak pomidorki dostaną zbyt dużo wody to może się pojawić gnicie korzeni lub zgorzel siewek. Z dwojga złego już lepiej przesuszyć, bo to łatwiej odratować podlaniem niż osuszać te przelane.

Kiedy trzymałam rozsady w pracy na parapetach to po pikowaniu podlewałam około 1,5 l wody na jedną tacę metodą od dołu (15-18 sztuk doniczek P9 lub tych okrągłych około 500 ml) w poniedziałek rano, bo były spragnione po weekendzie, potem w środę i w piątek na koniec pracy by starczyło im na weekend. Wpadłam w taką rutynę. Czasem interwencyjnie podlewałam jak widziałam mniej życia w liściach (braki jędrności, zwisające liście, ziemia odchodząca od doniczki po obwodzie, ewidentnie sucha) w mocno słoneczne dni.

Od zeszłego roku już baczniej obserwuję rozsady i zwracam uwagę na szybkość parowania wody z podłoża bez trzymania się schematu. Woda znika z podłoża na dwa sposoby: przez bezpośrednie parowanie z podłoża i przez transpirację roślin. Niska temperatura zmniejsza transpirację, co oznacza, że nasze roślinki potrzebują mniej wody. W cieplejsze dni z kolei ich „pragnienie” wzrasta. Z tego powodu, im niższa temperatura, tym rzadsze podlewanie i nawożenie. Dopasowuję się więc do podlewania przez obserwację roślin i podłoża.

Ogólne wskazówki moim zdaniem są takie:
- podlewanie wodą o temperaturze pokojowej (dla podłoża rozsady pomidora podłoże nie powinno być chłodniejsze niż 16'C, nie ma co fundować korzeniom szoku termicznego)
- przed wykiełkowaniem i do momentu pikowania podlewam od góry, po pikowaniu od dołu; przy podlewaniu zraszaczem/mgiełką trzeba uważać by nie wpaść w pułapkę, że podłoże jest wilgotne tylko do połowy, a na dole zamierają z suszy korzonki
- ważne by nie lać po liściach, bo kropelka wody na liściu działa jak soczewka i skupiając promienie słoneczne pojawi się w tym miejscu oparzenie
- jeśli podlewanie jest wodą z kranu, to warto sobie do butelki/konewki nalać wodę 24 godziny wcześniej ze względu na chlor (taką radę dostałam od Muszelki przy okazji jej instrukcji o rozmnażaniu hortensji); mi w pracy czasami zdarzało się podlać taką prosto z kranu i nie było kłopotów, ale lepiej dmuchać na zimne
- jak ktoś podlewa deszczówką to w planie nawożenia trzeba uwzględnić dodatkowo magnez i wapń
- podlewanie należy uzależnić od pogody: więcej słońca to i pomidorkom mocniej "chce się pić" częściej
- im mniejszy pojemnik tym częściej trzeba podlewać
- jeśli ziemia do siewu/pikowania ma w sobie takie dodatki jak środek zwilżający i/lub krzemionkę to zwiastuje problemy z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności, dlatego takich unikam

Tutaj wyżej widać, jaki kolor ma ziemia, doniczka jest lżejsza, ziemia zaczyna odstawać dookoła na obwodzie. Podleje dopiero rano.

Tutaj widać ciemny kolor ziemi, doniczka jest cięższa od tej poprzedniej, liście jędrne.
Grab - Carpinus 20:51, 30 mar 2025

Do góry
Cześć. Kupiłem rok temu małego graba pospolitego w doniczce w sklepie ogrodniczym, ma 50 cm wysokości jest trzymany na balkonie. Na szczycie jest rozdwojony. Czy w takiej formie będzie rósł czy trzeba go przyciąć ? Poniżej aktualne zdjęcie.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 20:40, 30 mar 2025

Do góry
Ból pleców nie ustępuje.
Powinnam się bardziej przyłożyć do ćwiczeń i smarowania ale jakoś mi to słabo idzie.
Dopadło mnie wiosenne przesilenie i mam ogólny spadek mocy.
Robię absolutne minimum i żal mi siedzenie ściska bo plany były ambitne. Tymczasem wyszło jak wyszło.
Póki co ogarnęłam wysiewy.
Jednoroczne lubiące chlod rosną sobie w doniczkach w niby szklarence zrobionej z duzego pudla z pokrywą. Mają się dobrze.
Papryki sa już wielkie. To bardzo dobra odmiana, taka podłużna. Kupiłam kiedyś dwupak w pobliskich delikatesach i wydłubałem z niej nasiona.
W ciągu dnia wystawiam ją już na powietrze.
W skrzyni rosną wysiane boby.
Pomidory dzis przepikowalam. Posialam tez cynie, ostróżeczki, aminki i chabry.
W zasadzie to koniec wysiewow. I tak nie wiem kto mi to posadzi do gruntu.

Wiosna się rozkręca. Na Wielkanoc bedzie jeszcze bardziej kolorowo.
Nawet mój pustynnik himalajski wystawił juz glowę z piasku Wyglada jak cykoria…

Czego NIE ROBIĆ w ogrodzie nowoczesnym 20:00, 30 mar 2025

Do góry
Nastała wiosna i postanowiłam zrobić rewolucję w swoim ogrodzie
Wzięłam do serca wasze rady i aktualnie planuje rabaty ( wiele roślin postanowiłam oddać, jesteśmy umówieni z Panem żeby je odebrał dlatego muszę jeszcze trochę poczekać z przenoszeniem roślin ) ale mam
pytanie odnośnie moich hortensji.
Do tej pory myślałam, że to będą Anabelle(dostałam je z ogrodu mamy), ale nigdy nie miała u mnie pokaźnych kwiatów, raczej zwykłe białe kulki, ale co mnie zastanawia to kolor ich liści...
Na fotografiach znalezionych w internecie te hortensje mają głęboki ciemno-zielony kolor , moje mają bardzo jasny odcień i tak co roku. Dodam, że w ogrodzie rosną też limelight i one mają widocznie ciemniejsze liście.
Czy ktoś wie czy to może jakaś inna odmiana? Czy istnieją hortensje krzewiaste, które mają takie jasne liście? A czy moje są poprostu "głodne"i trzeba sie nimi odpowiednio zająć?
Przepraszam za jakość zdjęć, ale to jedyne jakie znalazłam w telefonie z tego lata.
Mimo słabej jakości widać różnicę chiciażby w porównaniu do rosnących w tyle brabantów.
Będę wdzięczna za odpowiedzi i pomoc
Ożankowy ogród 19:55, 30 mar 2025

Do góry
Ula, no niestety to nie kwiatostan. Ale w przyszłym roku już powinien zakwitnąć. Ciemiernik cuchnący zawiązuje go już jesienią i widać taki seledynowy pąk. Teraz tak wygląda. Potem trochę rozchylają się te zwisające kuleczki

Sezon 2017 u Hanusi 19:22, 30 mar 2025

Do góry
Jolu, m tak jakoś mi się ułożyło. I cieszę się z tego, że już można wejść do ogrodu, i z tego, że ruszyłam z posad mojego flagowego miskanta, i z tego, że ogrodu mi jeszcze nie zaorali, bo onegdaj śnił mi się armagedon na działkach.

A wiosenny wierszyk musiał być, bo jak to tak, tradycyjne wejście wiosenne, chociaż w tym roku skromne, bo bez przytupu.

Obrazków kwiatkowych nie zamieszczam, pierwiosnki przytulone do ziemi, ciemierniki kwitną, ale gleba koło nich zaśmiecona, tuje sypią liście z powodu suszy, a ja zastanawiam się z której strony ogród ruszyć.

W tygodniu może uda się na dłużej, do większego rozmachu, to wtedy ciut ogarnę, żeby w oczy ludziom z bałaganem nie leźć.

Miłego tygodnia, bo to już kwiecień za pasem.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:21, 30 mar 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
Fiołki w trawniku masz?

To poczekaj! Co Cię goni?

Tak, duzo fiolkow mi sie zrobilo nagle
W wielu miejscach
Nie chce zniszczyc

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:18, 30 mar 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:17, 30 mar 2025

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:14, 30 mar 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
A przylaszczki bledziochy

Śliczna myślę, że nic jej nie dolega, po prostu jest blado niebieska.
Ogród zacząć czas. 18:36, 30 mar 2025

Do góry
Na brzozowej zaczyna pokazywać się życie:

Tu lilak w pąkach i żylistek:

Tu frontowa tulipanowa:
Ogród zacząć czas. 18:29, 30 mar 2025

Do góry
Uff, pora odpocząć!
Podziałałam w weekend i ja. Powoli, ale do przodu, cieszę się. Lista zadań nadal dość długa.
Odhaczone
- sprzątanie na zachodniej,
- sprzątanie brzozowej i
- przesadzanie hortensji. Jest szpaler, yuppi!

W następnej kolejności oczywiście krawedziowanie tutaj, bo strasznie zarosło. Ale czosnki się same tak namnożyły.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:31, 30 mar 2025

Do góry
Takie cuda - ta strona ma je taniej jakby co

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:44, 30 mar 2025

Do góry
A ciemierniki mam bardzo bardzo rozne
Wlasciwie kazdy inny i sieją sie
To tylko kilka z okolic kompostownika

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:41, 30 mar 2025

Do góry
A przylaszczki bledziochy

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:41, 30 mar 2025

Do góry
Teraz ma dużo takich
Bardzo je lubie !

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:23, 30 mar 2025

Do góry
Czy to siewki astra czy coś innego?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:13, 30 mar 2025

Do góry
Asia tak samo buahahaha

No ale wysieje po 5 W tym roku i zbiorę nasiona jeśli się doczekam owoców! A kolejne 5 będzie na za rok.

Jakby co handelek możemy uskutecznić

Prawie kwiecień, dwa tygodnie w domu i potem do tunelu niech podrosną, w weekend majowy do gruntu jeśli pogoda pozwoli
Ogród w malinówkach 15:05, 30 mar 2025

Do góry
Angelika, zrobiłem. W sumie jeszcze rudego sporo.

A na lewo od bramy najlepsze są te cisy na końcu, a najgorszy pierwszy z prawej.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 14:18, 30 mar 2025

Do góry
Drugi dzień spędzam w ogrodzie . Dłubię, przesadzam, odchwaszam, nawożę. Endorfiny mi uszami tryskają . Mam nadzieję, że Wam też!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies