Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród Eli 14:17, 09 lip 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
Grażyna ja również

Ola plamek nie mają, kupie im witaminki a florovit dostały już dwa razy

chciałabym tu coś posadzić co by przy wjeździe witał mnie w miarę ładny widok dumam i dumam i na razie kicha teraz między grzybkami rosną tawuły, myślałam co by im za plecki posadzić dereń biały lub pęcherznice czerwoną ale nie wiem czy to ma jakiś sens wszelkie wskazówki mile widziane

Ela czym obcinasz te grzybki ?
Pszczelarnia 13:37, 09 lip 2014

Do góry
Róży Heritage teraz nie zamówiłam ale zalazła mi w pamieć, jak patrzyłam to ma niebywale piękny jasny kolor różu i szukam dal niej miejsca ale w towarzystwie nie bylinowym - albo z jasno żółtymi iglakami albo w towarzystwie tawuły - uff wyleciało ma na jednym krzaku białe i rózowe kwiatki
Ogród Eli 11:09, 09 lip 2014

Do góry
Grażyna ja również

Ola plamek nie mają, kupie im witaminki a florovit dostały już dwa razy

chciałabym tu coś posadzić co by przy wjeździe witał mnie w miarę ładny widok dumam i dumam i na razie kicha teraz między grzybkami rosną tawuły, myślałam co by im za plecki posadzić dereń biały lub pęcherznice czerwoną ale nie wiem czy to ma jakiś sens wszelkie wskazówki mile widziane
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:23, 08 lip 2014

Do góry
Przycięłam w ramach ogólnego cięcia tawuły - nie lubię ich ciąć ale się rozpędzilam

Katalpa zrzuca kwiatki, ale też liście znów grzyb daje znać o sobie pomimo ze pstrykałam

tawułka z wielkich

lato na bylinowej

z zapożyczonym krajobrazem

Po prostu ogród... 23:15, 08 lip 2014

Do góry
baraga - melduję że bukszpany przycięte, tawuły częściowo, oprysk spłukany przez deszcz, a maszyce w tym roku jakoś wyjątkowo czepiają się wszystkiego (dwie surfinie już mi wykończyły )

Dzisiejsza deszczowa fotka ogrodu
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:39, 08 lip 2014

Do góry
agam napisał(a)

Sylka czyli tawuły plus rh to niedobre połączenie, czy ze względu na słońce przesadzasz?

Tylko ze względu na słońce je przesadzam ... Wyczytałam , że preferują półcień i wilgotne podłoże .... A ja z tym podlewaniem to mam różnie a tam słońce ... Dam je jednak do cienia z hostami a w zamian za nie na coś się zdecyduję kiedyś
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 21:29, 08 lip 2014

Do góry
Czy do miłorzęba pasować będzie np.Carex morrowii "Ice Dance" ?
Pokazuję zdjęcie bo nie wiem jeszcze co dodać- pod miłorzębem na zdjęciu tawuły japońskie-obecnie już ich nie ma i miłorząb rośnie tam sam .

Szukam dobrego zestawienia do tego miłorzęba a brak mi pomysłu

Ogrodowe skarby 00:48, 06 lip 2014

Do góry
Brak czasu mnie rozbraja nie wiem jak nie którzy na O to robią że pracują, mają własne ogrody i jeszcze są na bieżąco
Na nowej rabacie dosadziła hortensje VANILLE FRAISE
Dzisiaj trafiłam na promocje w szkółce kupiłam tawuły były po 5 zł spodobały mi się też bez promocyjne modrzewie na pniu cena mnie zaskoczyła 15 zł wzięłam ostatnie 3 szt . Zdjęcia jeszcze nie zrobiłam bo pracowałam przy borówkach obsypywałam je trocinami ...trochę gimnastyki

Fotka na dobranoc

Po prostu ogród... 09:55, 05 lip 2014

Do góry
Enya73, Anna_studio - dziękuję za życzenia
Ogrodeczek, Dorota123, Agata19762 - dziękuję dziewczyny za odwiedziny i zostawienie śladu pozdrawiam
Ewa - nic nowe, wszystko rośnie, dzisiaj będę ciachać dopiero bukszpany i tawuły, no i koszenie trawnika znowu mnie czeka, więc sobota pracowicie się zapowiada, a i oprysk topsinem mus zrobić.
Pozdrawiam i bawcie się dobrze w F.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:32, 04 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
I na róże u Ciebie też trafiłam

Ja Cię na prawdę podziwiam Marzenko...przedpłocie wielkie...u mnie córka posadziła na kawałku wzdłuż wjazdu, przed furtką, tawuły i barwinka, kawałek dosłownie! Co tydzień to plewić trzeba, rosną chwaściska jak niemądre, ale tego miejsca psy nie odwiedzają. Natomiast z drugiej strony mozga rośnie, szybko eksmisję z ogrodu dostała. Ją psy z lubością odwiedzają, mam wrażenie, że wszystkie wiejskie psy tam skrzynkę kontaktową mają...ale jej chyba nic nie zaszkodzi

A u Ciebie kawał przedpłocia...szacuneczek!

Kindzia od dwóch lat plewię to przedpłocie... Kory tam nie mam wysypanej. Od momentu wykonania drogi nie mam na niej kamienia i chwasty rosna jak szalone... Planowałam skończenie rabaty od roku i od roku myślę o kamieniu... A chasty rosną.... Masz rację Kasiu plewienie takiego łysego kawałka to najgorsza robota w moim ogrodzie!!!! Dlatego robię to tylko raz na dwa tygodnie i zakupiłam w tym celu wiosna haczkę

Goście sie spóżniaja to mogę odpowiedziec na pytania
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:54, 04 lip 2014

Do góry
I na róże u Ciebie też trafiłam

Ja Cię na prawdę podziwiam Marzenko...przedpłocie wielkie...u mnie córka posadziła na kawałku wzdłuż wjazdu, przed furtką, tawuły i barwinka, kawałek dosłownie! Co tydzień to plewić trzeba, rosną chwaściska jak niemądre, ale tego miejsca psy nie odwiedzają. Natomiast z drugiej strony mozga rośnie, szybko eksmisję z ogrodu dostała. Ją psy z lubością odwiedzają, mam wrażenie, że wszystkie wiejskie psy tam skrzynkę kontaktową mają...ale jej chyba nic nie zaszkodzi

A u Ciebie kawał przedpłocia...szacuneczek!
Żywopłot mieszany 21:56, 03 lip 2014

Do góry
Mało wymagające są derenie białe, pęcherznice, tawuły, forsycje.
Co się stało kwiatom ... 21:26, 02 lip 2014

Do góry
Haniu Dziękuję, mam jeszcze kilka Bodziszków w okolicy to wykopię i zrobię tak jak piszesz.

Aniu Witaj jak mi miło że zaglądasz, za miłe słowa bardzo dziękuję szczególnie za słowo szczerze
Widziałam Twoje piękne zakupy pozdrawiam Cię bardzo cieplutko.
Miałam robótkę w ogrodzie, przycięłam tawuły, bo były rozczochrane a ja lubię jak wszystko jest równe , i robię obwódki z kostki granitowej chcę się z tym uporać jak najszybciej, i zapomnieć o tego typu pracach, i pod sosną zrobiłam porządek, przesadziłam kilka bukszpanów , to było konieczne, przycięłam róże, fotek brak bo mało czasu miałam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:19, 02 lip 2014

Do góry
Mam ogromną prośbę. Mam taką dużą rabatę przed wykuszem połączoną z jedną z rabat frontowych. Tak wygląda

A takie ma wymiary

Rośliny, jakie mam do dyspozycji:
3 berberysy Admiration, 2 sosny szczepione na pniu (na zdjęciu), 8 lawend, 4 róże pienne, 3 rabatowe, 5 świerczków karlowych (na zdjęciu), 12 trzmielin żółtych, 12 zielonych, 9 berberysów bordowych (nie znam nazwy), 3 żurawki black beauty, 3 zurawki Marmalade, 2 świerki (te ciemnozielone na zdjęciu, też nie znam nazwy, ale karłowe), 1 jałowiec pstry dwukolorowy, 3 azalie japońkie Marushka, 3 tawuły, jedną dużą kosodrzewinę (na zdjęciu), 3 sosny Pumilo, 3 niewielkie kulki bukszpanowe, jedną wyprowadzoną tak, że ma dwie kulki , jedna nad drugą, jeden świerk conika, jeden cyprysik groszkowy żółty , 1 danicę i 4 hosty.
Oto kilka z nich:

Chciałabym choć część z tych roślin wykorzystać i dokupić ewentualnie jakieś. Tak jak widać, rabata jest długa i bardzo trudno mi ją zaprojektować. Na środku myślałam o różach piennych w lawendzie? Czy to dobry pomysł? Jest tam jedyne u mnie bezwietrzne miejsce, w innych róże szarpie wiatr. Aha, jest to strona południowo-wschodnia.
Bardzo proszę Was o pomoc
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:27, 02 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Zastanawiam się aby pociągnąć w łezkę trawkę która rośnie pod bukiem i zahaczy o rh .... a w ciągu dalszym myślę nad trzmieliną a przy wiśni posadzę hortensje ... To tak na dzień dzisiejszy ... jak mi się poprzestawia to Ci powiem

aaaa widzisz już mi się w trakcie poprzestawiało ... alternatywą trzmieliny mogą być hosty i o nich również kiedyś myślałam

nie śpieszę się

Sylka czyli tawuły plus rh to niedobre połączenie, czy ze względu na słońce przesadzasz?
Ogród prawie romantyczny 11:55, 02 lip 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Był, tylko z innej perspektywy
Tawuły są w sumie trzy, dwie z tyłu gold flame, jeżeli dobrze pamiętam, i japanese dwarf z przodu. Wiosną czuprynki przycięłam im krótko na jeżyka, a teraz takie potwory urosły

ładne sa bardzo, ja dzisiaj działam w ogrodzie zakładowym, fajna pogoda sie robi
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 00:42, 02 lip 2014

Do góry
to dobra decyzja . elewacyjne prace zawsze rujnują rabaty i to nie tylko blisko murów .

dlatego chcę ci uświadomić że najlepszy ogród powstaje jak współgra z otoczeniem a nie jest sztucznie przyklejonym tworem ...wtedy wygląda jak sztuczny obrazek . możesz sobie zrobić żwirowe rabaty , ale rzuć na nie jakiś rodzimy głaz lub większy kamień .
rabata którą widziałaś u mnie jest pod samym murem , tam jest najcieplejsze miejsce w ogrodzie . lawenda rozsiewa się tam na kamieniach , ale tylko tam i nigdzie więcej .
jednak nie opisałabym jej jako śródziemnomorskiej . są tam tawuły , głazy .....ale co tam styl ..nie trzymaj się sztywno możesz przemycić jakieś detale tego stylu na swoje rabaty . a w jakich okolicach mieszkasz ...bliżej Krakowa czy bliżej Makowa , bo to już też ma znaczenie przy wyborze roślin. chciałam moją koleżankę z Bystrej podhalańskiej uraczyć roślinkami i nici ...większość popadało .
Ogród ogrodniczki 21:08, 01 lip 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)

Bardzo zmieniła się ta rabata i jest cudna z różami

tawuły tnę bo lubię kolor liści a nie kwiatów, ja mam Golden Princess.
Ogród prawie romantyczny 12:40, 01 lip 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

bardzo ładna tej strony ogrodu u Ciebie jeszcze nie widziałam tawuła olbrzym i rozchodnik piękny

Był, tylko z innej perspektywy
Tawuły są w sumie trzy, dwie z tyłu gold flame, jeżeli dobrze pamiętam, i japanese dwarf z przodu. Wiosną czuprynki przycięłam im krótko na jeżyka, a teraz takie potwory urosły
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:58, 30 cze 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

niby zmiany dla Kasi ale i ja się wepcham i pooglądam mały się wszędzie wciśnie
świetna ta rabata a tawuły w kuleczkach fajnie na niej wyglądają czemu usunęłaś wiśnie?

Ela kruszynko ...nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tej figury
kiedyś też taka byłam

wiśnia wylądowała na drugiej stronie ogrodu ...
stwierdziłam, że za zielono jest na tej rabatce,
dlatego są zielono-żółte akcenty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies