Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 11:37, 13 wrz 2014

Toszka napisał(a)
to w takim układzie (pomijam kwestie warzywnika) mam jednak wątpliwości czy berberysy będą się należycie wybarwiać...

tak, zasłonięte nieco miskantami mogą mieć słońce tylko do godziny 12
mam berberysy erecta, które ładniej mi się jesienią przebarwiały gdy miały słońce popołudniowe, niż obecne - do południa
może powinnam zadać pytanie w dziale berberysy czy tyle słońca wystarczy?

mogę je jeszcze przerzucić w miejsce bażyny, tam słońce byłoby dłużej, tylko wtedy trzeba zmienić projekcik; brązowa turzyca z czerwonym berberysem nie bardzo
myślę

mogę dać za 3 berberysy 3 kępy różowych żurawek
a dla nich w przyszłości inne miejsce znajdę...
a już myślałam że sobie posadzę 3 kuleczki
popcorn 12:01, 13 wrz 2014

Nie wybarwione berberysy też są ładne? Posadziłabym jak zaplanowałaś i ostatecznie, jak efekt nie będzie zadowalający, przesadziłabym. Planik ładnie sobie narysowałaś, do dzieła!
Malgosik 12:05, 13 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Nie wybarwione berberysy też są ładne? Posadziłabym jak zaplanowałaś i ostatecznie, jak efekt nie będzie zadowalający, przesadziłabym. Planik ładnie sobie narysowałaś, do dzieła!

ale jak nie będą ładnie czerwone, to nie będzie tego efektu jaki chcę uzyskać

popcorn 12:25, 13 wrz 2014

ach, perfekcjonistka to kombinuj nie mam pomysłu jak z tego wybrnąć..
Goosieq27 12:54, 13 wrz 2014

Kochani wczoraj kupiłam róze pienna Rosa ; i juz widze ze cos z nia nie tak , czy ktos wie dlaczego te liscie sa jakies pokrecone i szare na obrzeżach , moze to maczniak ? zdjecie wyszlo jak na zlosc niewyrazne .

A to czesc roslin juz posadzonych a połowa do kupienia ; posadziłam w rabacie takze tawuły ktore stały w doniczkach .

Pozdrawiam
Malgosik 13:26, 13 wrz 2014

popcarol napisał(a)

skoro i tak chce mieć te berberysy, to mogę potem przesadzić, a tu dać żurawki
popcorn 16:30, 13 wrz 2014

Małgosik -

Goosieq, tylko 1 listek zniekształcony, czy reszta też? Jak tylko ten jeden, to urwij i tyle.
Coś rzadko na tej rabacie? Będziesz jeszcze dosadzać? Trzymaj się ilości sztuk narysowanych przez Danusię!

pozdrawiam!!
Goosieq27 18:02, 13 wrz 2014

Popcarol Kilka gałązek jest takich, no ale bede obserwowac dalej jak oberwe; No jeszcze mam sporo dosadzic zurawki, berberysy, irge , musze czekac z zakonczeniem tej obwodki z tuji danica bo mam zły odpływ wody i boje sie ze moze mi podtopic rosliny .
AnnaS 20:16, 13 wrz 2014

Witam serdecznie,

bardzo proszę o pomoc w zagospodarowaniu "rabatki" na jednej ze ścian działki (tam gdzie są deski). Na początku chciałam posadzić tam kilka wrzosów - tak po prostu w trawie, potem stwierdziłam, że zrobię małą rabatę i dorzucę coś jeszcze. Dokupiłam żurawkę limonkową - 3 szt. i kostrzewę siną - 5 szt. Zrobiłam małą "rabatkę" i część roślin wsadziłam.
Doszliśmy z mężem jednak do wniosku, że może zaprojektujemy cała tą ścianę. Pomyślałam że przed tujamy posadzimy tawułę japońską a w okolicy wysokiego iglastego drzewa właśnie wrzosy - tak jak na jednym ze zdjęć - ale na tym moje pomysły się kończą. Poczytałam trochę forum i jestem pod ogromnym wrażeniem niektórych ogrodów - p. Danusiu wielkie ukłony ale mam jeszcze wiekszy mętlik w głowie a żadnego pomysłu od czego zacząć. Dodam, że jestem zupełnym laikiem zarówno jeśli chodzi o projekt jak i wykonanie. Dotychczasowe moje zaangażowanie w prace ogrodowe to co najwyżej koszenie trawy

Bardzo dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.
Dodam, że pierwsze zdjęcia są czysto poglądowe, teraz tuje są wyższe od ogrodzenia.

popcorn 20:33, 13 wrz 2014

Goosieq - super!
Anna - ale duża działka! I jaka pusta! Wiesz, przydałoby się szerzej tę rabatę wytyczyć. I wyższe, kolorowe krzewy, trawy posadzić. Bo te wrzosy i żurawki są maciupkie, niskie, z oddali nadal tuje będzie tylko widać...

pozdrawiam1