Rozchodniki i rozplenica oraz tawuły i rozplenica - piękne inspiracje ma Zeta w Roztoczańskie klimaty. Podpatrzyłam i też zapragnęłam mieć choć namiastkę takiego cudeńka, będę tworzyła takie miejsce w moim ogrodzie
Zobacz przesyłam Ci link https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=714 zdjęcia na dole
Prawda, że pięknie
Ogrodowe wciskałam wiosną, ścinałam z góry kawałki gałązek, tam gdzie ścięłam, na głównym krzaku nie kwitło, ale poszły nowe przyrosty, ale dzięki temu wiem, z których mam sadzonki; bez ukorzeniacza robię, w ziemię i najlepiej po deszczu, a potem wilgoc była przy okazji podlewania rodków i wszystkie kwitnągdybym była cierpliwa, to jeszcze te młode bym uszczykiwała, aby sie zagęszczały, ale byłam ciekawa czy wydadzą kwiat...i jest
pewnie Marta, trzeba, masz ogromny ogród, twój las, Polinka mi mówiła, hortki i rozplenica Black, to jest to dam ci nasiona jesienią
Juziek ,Beata nasionka dostałam od Mirki i jak dobrze pamiętam to Czarna Rozplenica Piórkowa Tej mi się uchowało z 10 sztuk
Druga to Hameln ,ta u mnie tez słabo 4 sztuki
Tak, na ostatniej fotce ML
U mnie ML nie jest strasznie wysoki, ale dziewczyny twierdzą, ze będzie wyższy. Ja mam sadzony zeszłej jesieni i teraz wiosną. Różnicy w wysokości nie widzę między nimi.
Na carexach się nie znam. Ale się poznam. Rok temu nie wiedziałam, co to rozplenica
Nawet mam w związku z tym anegdotkę:
Wiosną Ewa zaprosiła mnie do swojego ogrodu i obdarowała mnie wszelkim dobrem, którego bym sobie chyba przez dwa sezony nie kupiła
Miskanty, żurawki, runiankę (ha, zapomniałam nazwy, musiałam wyjść przed dom i na nią popatrzeć, aby nazwa wróciła) i inne trawki. Zapowiedziała też, ze dostanę rozplenicę
Pakowałam roślinki i się zastanawiałam po cichu, kiedy tę rozplenicę dostanę, przejęta, jak małe dziecko, co mu zabawkę obiecali. Zamiast tego podarowała mi piórkówkę , ale nic nie powiedziałam, wszystko pięknie zapakowałam, podziękowałam za gościnę i pojechaliśmy do domu.
Całą drogę byłam zła na siebie, że o tą rozplenicę się nie przypomniałam W domu usiadłam do kompa i sprawdzałam w necie opisy roślin. Jakież było moje zdziwienie kiedy przeczytałam opis: Rozplenica japońska - piórkówka
Ot, ogrodnik ze mnie Do dziś w duchu się śmieję.
Tak, tak, Ewa, wiem, ze ty też to przeczytasz. Buziak
Foteczka mojej innej rabatki z trawa rozplenica 'Hameln'
troche ta rabatke za bardzo zasmiecilam i musze czesc roslin przesadzic
Mysle, zeby od brzegu po srodku wsadzic kilka zurawek czerwonych, moze dodalyby troche koloru, bo tak smutno troche. Tylko czy da rade w pelnym sloncu?
Myslalam tez ewentualnie, zeby posadzic rozchodnik ale jest glownym daniem slimakow niestety :/
jak na zalaczonym zdjeciu sporo tam kamieni, wiec musi byc cos co da sobie bez problemu rade ...
jak ja skoncze to albo wysypie kora albo luskami kakaowymi nie wiem co lepsze
Nie nie ja Ci pokazałam dwie rabaty rozplenicowe
Jedna to tulipany rozchodniki w dwóch kolorach i rozplenica hammeln
Druga to tawuły po trzy po każdej stronie przypory od domu.....i rozchodniki jeden gatunek....ale jeśli chcesz gęściej sadzić to polecam matronę rozchodnika ciemnego który jest wyższy i myśle ze lepiej będzie wychodzić spod rozplenica i może ta franca go nie zagłuszy....
Zdjęcia z poprzednich lat mam na innym kompie...nie pamiętam czy robiłam zdjęcia tej rabaty późną jesienią .....fajnie wyglądają te rozchodniki nawet przyschnięcia już w rozplenicy ....ale ja ją i tak wiążę .....zdjęcia na jesień będą napewno....
Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź i zdjęcia porównawcze - fakt rozplenica bardzo się rozrosła.
Czyli na tej rabacie są trzy rodzaje roślin rozplenica hammeln, rozchodnik dwa kolory i tawuła, a wiosną tulipany dochodzą.
Mam rozchodnika szt 1 to jeszcze przed ogrodowiskiem kupowane pojedyncze sztuki Nigdy go nie zostawiałam na zime, bo taki brzydki mi się wydawał. W tym roku zostawię i zobaczę jak będzie wyglądał
Hosta w sumie mała małe ma liście, w tym roku niech rośnie spokojnie w przyszłym ją podzielę
a ja niezmiennie poproszę o rozeznanie się w trawkach u mnie jakieś strasznie drogie
już myślałam, że moja rozplenica padnie, ale jakoś powoli powoli daje radę
Trawa to rozplenica hammeln
Rozchodnik zostaje na zimę nie ścięty a rozplenica wiązana w snopki...
Na wiosnę są tulipany ale......rozplenica je zabija pomału ....trzeba dać więcej miejsca na rozchodniki bo i one potrafi zagłuszyć...ja mam posadzone co 35 cm ale to za mało...myślę że co 45 trzeba
Rozchodniki mam dwa jeden z zielonym liściem i jeden karminowy z ciemniejszym wpadającym w bordo....spróbuję znaleść zdjęcia z poprzednich lat to wstawię