Krysiu, piękny tarasik jeśli poł-zach i masz mieć róże to nic innego nie pozostaje jak: trawy, lawenda, werbena. Trawy się świetnie na wietrze bujają i przy tarasie miodzio- preferuję Miskant Gracimulus, a z niskich stipa, rozplenica można też bukszpanami zimozielonymi uzupełnić wtedy zimą z trawami się świetnie skomponują (tylko tak żeby śnieg z dachu na nie nie leciał), reszta śniegu się nie boipozdr.
Proszę o pomoc w dobraniu roślin do tej rabatki, która mam miedzy wjazdem a chodnikiem. Dosypiemy ziemi i rośliny będą podwyższone. Obrzeże ma wysokość 30 cm. Zastanawiam się nad rozplenica japońska tak aby zwisala lekko ta trawa poza, jak urosnie. Albo kule bukszpan plus jakieś carexy. Preferuje cos bardziej nowoczesnego. Proszę o poradę
Po prawej stronie wzdłuż ogrodzenia rosną hortensje Limelight.
Madżen, a skąd wiesz, że to nie jest rozplenica? Nie masz rozplenic w ogrodzie i dlatego nie możesz mieć siewek?
Nawigatorko (błagam wpisz imię w stopkę, bo nie pamiętam Twojego imienia) zdjęcie mojej pokażę wieczorem, bo zrobiłam.
Moja jest ciut większa, ma już więcej piórek.
Hortensje anabelle- właśnie po deszczu większość leży . Przy ławce kupiłam podpórki, nawet się sprawdzają, a pod płotem rozłożyliśmy sznurek. To nie ro o co nam chodziło, ale przynajmniej nie padły całkiem na glebę.
Rozplenica hameln.
jak większośc u mnie kupiona bez nazwy
to połączenie zaprojektowała Danusia więc chyba tak się robi i jest bezpieczne, ale w innym miejscu nie mam już rozplenic żeby porównać ich wzrost
ta z rozchodnikami trawka to rozplenica? Nigdy nie wpadłabym na takie połączenie. Jaka to odmiana rozplenicy? W bardziej nasłonecznionym miejscu nie zagłuszałaby swym wzrostem rozchodników ?
A właśnie przesadziłam rozplenice ale littel buny i pobrałam sobie mała sadzonkę i stwierdziłam ze kłosy ma właśnie podobne. Mam juz je w doniczce- zobaczymy. A dzielisz wykopując Cała dzielona trawę z ziemi czy tylko odcinasz w ziemi?
Śliczne te donice u Ciebie ...a siewki to chyba nie rozplenica bo rozplenica ma pojedyńcze kłoski...ale możesz posadzić je gdzieś i obserwować...mnie się rozplenica nie sieje....ja dzielę ją łopatą......ale mi się nic nie sieje. ...wieć może u Ciebie się wysiała jednak????
Najwyżej wyhoduje sobie chwasty.tylko tam gdzie je zebrałam nie bardzo ma się co innego wysiac.to rabata na wysokości z kamyszkami.i nigdy nie miałam tam chwastow.stąd moja wątpliwość co to. A rozplenice które dzieliłas wykopyealas w całości czy pobierałas sadzonki jakoś z boku?
Ta ciemna rozplenica jest bombowa!
(Tak samo jak łan hortensji i jeżówek)
Wiesz, u mnie zakwitły Twoje werbenki Dzwonki już pościnałam. Myślisz, że mogę wykopać Ci teraz taką sadzonkę???
No to drzewko po lewej odpada. A po prawej ?głupio ?
może śliwa wisniowa ?ostatnio sama wsadzilam i bardzo mi się podoba.Jakieś musi być niewielkie drzewko. Ją lubię kolny -golden globe,flamingo . Rozplenica -nazwy nie znam ale mi podobają się bialokwitnace . I tych kulek więcej ,tak jął Juzia narysowała 3co najmniej.