Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Pan Maluśkiewicz 19:58, 10 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Rozchodniki i rozplenica oraz tawuły i rozplenica - piękne inspiracje ma Zeta w Roztoczańskie klimaty. Podpatrzyłam i też zapragnęłam mieć choć namiastkę takiego cudeńka, będę tworzyła takie miejsce w moim ogrodzie
Zobacz przesyłam Ci link https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=714 zdjęcia na dole
Prawda, że pięknie

o tak! fakt zachwycałam się ostatnio tą kompozycją
Pan Maluśkiewicz 19:40, 10 lip 2015

Do góry
Rozchodniki i rozplenica oraz tawuły i rozplenica - piękne inspiracje ma Zeta w Roztoczańskie klimaty. Podpatrzyłam i też zapragnęłam mieć choć namiastkę takiego cudeńka, będę tworzyła takie miejsce w moim ogrodzie
Zobacz przesyłam Ci link https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=714 zdjęcia na dole
Prawda, że pięknie
Skąpana w słońcu 19:04, 10 lip 2015

Do góry
A taką rabatkę zaprojektowałam i wykonałam z moją młodzieżą w pracy

Ma delikatna kolorystykę

magnolia, 2 hortki, jeżówka Aloha, lawenda i trawa rozplenica

Muszę jeszcze traw dosadzić

Kiedys pokaże Wam inne rabatki w pracy
Pan Maluśkiewicz 18:32, 10 lip 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)

Hej hej, jestem na 2 stronie może już ktoś to napisał. Do rozchodników pięknie wygląda rozplenica japońska.

Hej witam serdecznie i dziękuję poczytam o rozplenicy. czy tam w tym piachu podoła.
Pan Maluśkiewicz 15:40, 10 lip 2015

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Pod płotem mam rzędem posadzone rozchodniki. Ziemia tam jest bardzo kiepska, jałowa, zbita i piaszczysta. Miejsce bardzo słoneczne. Co mogłabym tam posadzić żeby wzbogacić tą rabatę?
Myślałam o Imperacie Red Baron z przodu. Tylko stanowisko jest suche. Nie wiem czy sobie poradzi.
Wybadczcie zielone plastiki, na chwilę obecną muszą być

Hej hej, jestem na 2 stronie może już ktoś to napisał. Do rozchodników pięknie wygląda rozplenica japońska.
Typografia ogrodu 23:03, 09 lip 2015

Do góry
No właśnie nie wiem czy o cień chodziło ....ale myślę że rozplenica woli słońce pozatym w cieniu nie kwitła mi wcale.....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:00, 09 lip 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Aniu jak to robisz, ze rozplenica w donicy juz kwitnie ..piekna i duza jak wszystko u Ciebie
nie wiem, podlewam tylko i czasami nawożę, fakt kupiłam spore sadzonki, moze to tajemnica
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:34, 09 lip 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Wtykałaś wiosną po cięciu, czy jesienią? Z ukorzeniaczem, czy bez?

Ja dochowałam się własnych limek z patyków od Any, ale nie są tak duże jak Twoje. Mimo tego próbuję dalej. Darmowych roślin nigdy dość

Ogrodowe wciskałam wiosną, ścinałam z góry kawałki gałązek, tam gdzie ścięłam, na głównym krzaku nie kwitło, ale poszły nowe przyrosty, ale dzięki temu wiem, z których mam sadzonki; bez ukorzeniacza robię, w ziemię i najlepiej po deszczu, a potem wilgoc była przy okazji podlewania rodków i wszystkie kwitnągdybym była cierpliwa, to jeszcze te młode bym uszczykiwała, aby sie zagęszczały, ale byłam ciekawa czy wydadzą kwiat...i jest

pewnie Marta, trzeba, masz ogromny ogród, twój las, Polinka mi mówiła, hortki i rozplenica Black, to jest to dam ci nasiona jesienią
Co z tym ogródeczkiem począć 14:19, 09 lip 2015

Do góry
Juziek ,Beata nasionka dostałam od Mirki i jak dobrze pamiętam to Czarna Rozplenica Piórkowa Tej mi się uchowało z 10 sztuk
Druga to Hameln ,ta u mnie tez słabo 4 sztuki
Chętnie przyjmę różne bylinki itrawy 13:39, 09 lip 2015

Do góry
Aniu, jeśli chcesz, to firletki dam, bodziszki kwitnące na różowo, jeżówki nasiona, rozplenica Black nasiona, to jesienią
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:28, 08 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Tam jest sesleria??? BYłam pewna, że to jakaś rozplenica!

Duża jest. I ładnie jej z różami... hmmm

Rozplenice mam w innych miejscach , tu jest własnie sesleria.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:55, 08 lip 2015

Do góry
Tam jest sesleria??? BYłam pewna, że to jakaś rozplenica!

Duża jest. I ładnie jej z różami... hmmm
Ogródek Iwony 20:02, 08 lip 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Tego miskanta to sobie zamówię..i posadzę obok róż...jaki wysoki u Ciebie bo widać,że spory.Myślę jeszcze nad carex ice cream...takie niskie i planuję dać pod iglaki.

Tak, na ostatniej fotce ML
U mnie ML nie jest strasznie wysoki, ale dziewczyny twierdzą, ze będzie wyższy. Ja mam sadzony zeszłej jesieni i teraz wiosną. Różnicy w wysokości nie widzę między nimi.
Na carexach się nie znam. Ale się poznam. Rok temu nie wiedziałam, co to rozplenica
Nawet mam w związku z tym anegdotkę:
Wiosną Ewa zaprosiła mnie do swojego ogrodu i obdarowała mnie wszelkim dobrem, którego bym sobie chyba przez dwa sezony nie kupiła
Miskanty, żurawki, runiankę (ha, zapomniałam nazwy, musiałam wyjść przed dom i na nią popatrzeć, aby nazwa wróciła) i inne trawki. Zapowiedziała też, ze dostanę rozplenicę
Pakowałam roślinki i się zastanawiałam po cichu, kiedy tę rozplenicę dostanę, przejęta, jak małe dziecko, co mu zabawkę obiecali. Zamiast tego podarowała mi piórkówkę , ale nic nie powiedziałam, wszystko pięknie zapakowałam, podziękowałam za gościnę i pojechaliśmy do domu.
Całą drogę byłam zła na siebie, że o tą rozplenicę się nie przypomniałam W domu usiadłam do kompa i sprawdzałam w necie opisy roślin. Jakież było moje zdziwienie kiedy przeczytałam opis:
Rozplenica japońska - piórkówka
Ot, ogrodnik ze mnie Do dziś w duchu się śmieję.

Tak, tak, Ewa, wiem, ze ty też to przeczytasz. Buziak
Witam wszystkich serdecznie 16:25, 08 lip 2015

Do góry
Foteczka mojej innej rabatki z trawa rozplenica 'Hameln'

troche ta rabatke za bardzo zasmiecilam i musze czesc roslin przesadzic
Mysle, zeby od brzegu po srodku wsadzic kilka zurawek czerwonych, moze dodalyby troche koloru, bo tak smutno troche. Tylko czy da rade w pelnym sloncu?
Myslalam tez ewentualnie, zeby posadzic rozchodnik ale jest glownym daniem slimakow niestety :/

jak na zalaczonym zdjeciu sporo tam kamieni, wiec musi byc cos co da sobie bez problemu rade ...

jak ja skoncze to albo wysypie kora albo luskami kakaowymi nie wiem co lepsze
Roztoczańskie klimaty 13:05, 08 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź i zdjęcia porównawcze - fakt rozplenica bardzo się rozrosła.
Czyli na tej rabacie są trzy rodzaje roślin rozplenica hammeln, rozchodnik dwa kolory i tawuła, a wiosną tulipany dochodzą.

Mam rozchodnika szt 1 to jeszcze przed ogrodowiskiem kupowane pojedyncze sztuki Nigdy go nie zostawiałam na zime, bo taki brzydki mi się wydawał. W tym roku zostawię i zobaczę jak będzie wyglądał

Nie nie ja Ci pokazałam dwie rabaty rozplenicowe
Jedna to tulipany rozchodniki w dwóch kolorach i rozplenica hammeln
Druga to tawuły po trzy po każdej stronie przypory od domu.....i rozchodniki jeden gatunek....ale jeśli chcesz gęściej sadzić to polecam matronę rozchodnika ciemnego który jest wyższy i myśle ze lepiej będzie wychodzić spod rozplenica i może ta franca go nie zagłuszy....

Zdjęcia z poprzednich lat mam na innym kompie...nie pamiętam czy robiłam zdjęcia tej rabaty późną jesienią .....fajnie wyglądają te rozchodniki nawet przyschnięcia już w rozplenicy ....ale ja ją i tak wiążę .....zdjęcia na jesień będą napewno....
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:50, 08 lip 2015

Do góry
Aniu jak to robisz, ze rozplenica w donicy juz kwitnie ..piekna i duza jak wszystko u Ciebie
Roztoczańskie klimaty 10:38, 08 lip 2015

Do góry
Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź i zdjęcia porównawcze - fakt rozplenica bardzo się rozrosła.
Czyli na tej rabacie są trzy rodzaje roślin rozplenica hammeln, rozchodnik dwa kolory i tawuła, a wiosną tulipany dochodzą.

Mam rozchodnika szt 1 to jeszcze przed ogrodowiskiem kupowane pojedyncze sztuki Nigdy go nie zostawiałam na zime, bo taki brzydki mi się wydawał. W tym roku zostawię i zobaczę jak będzie wyglądał
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 09:41, 08 lip 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Skąd wytrzasnęłaś taką wielką hostę..?? Ogromniasta, jak na świeży zakup Bardzo ładna, śliczne ma kwiaty

Edit: Zapomniałam napisać - w CO jeszcze nie byłam Planuję jakoś na dniach podjechać, więc jakbyś chciała bym coś popatrzyła dla ciebie, to napisz co dokładnie mam szukać

Hosta w sumie mała małe ma liście, w tym roku niech rośnie spokojnie w przyszłym ją podzielę
a ja niezmiennie poproszę o rozeznanie się w trawkach u mnie jakieś strasznie drogie
już myślałam, że moja rozplenica padnie, ale jakoś powoli powoli daje radę
Roztoczańskie klimaty 09:37, 08 lip 2015

Do góry
Tu rabata z tawułka.sprzed dwóch lat.....rozchodników nie widać teraz ....tak je zarosła rozplenica

A tu rok temu....

Jeszcze troszkę widać rozchodniki
Roztoczańskie klimaty 09:32, 08 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

A ja bym to chciała Bardzo mi się podoba i zrobię kopiuj - wklej, tylko tak dużo miejsca nie mam. Teraz żałuję, że nie kupiliśmy większej działki, ale bałam się, że nie ogarnę, a wszystko prawie robię sama.

Taka rabata u mnie koniecznie musi powstać - już zaczynam planować

Kilka pytań
A ta trawa to jak się nazywa - rozplenica?
Jak rozchodni przekwitnie to na rabacie zostaje sama trawa czy np. na wiosnę są jakieś cebulowe?
W jakim kolorze jest rozchodnik? Mam nadzieję, że pokażesz to miejsce jak rozkwitnie

Trawa to rozplenica hammeln
Rozchodnik zostaje na zimę nie ścięty a rozplenica wiązana w snopki...
Na wiosnę są tulipany ale......rozplenica je zabija pomału ....trzeba dać więcej miejsca na rozchodniki bo i one potrafi zagłuszyć...ja mam posadzone co 35 cm ale to za mało...myślę że co 45 trzeba
Rozchodniki mam dwa jeden z zielonym liściem i jeden karminowy z ciemniejszym wpadającym w bordo....spróbuję znaleść zdjęcia z poprzednich lat to wstawię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies