Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

waldek727 07:17, 22 lip 2015

babka napisał(a)

Oprócz tego znów mszyce :/ ... i pełno takich białych przecinków. No kurcze, psikam czym się da a robale wciąż zjadają moje róże Takie słabeusze z nich

Olu.
A może spróbuj teraz psiknąć tym czym się nie da.

Piszę już od dawna w wielu wątkach, że środki chemiczne dostępne w handlu od 2015r dla ogrodników amatorów mają takie samo działanie na szkodniki co woda z mydełkiem Fa. Wydawanie na coś 50 czy nawet 100 złoty, co tylko połechce owada po pleckach i zaraz przestaje go miziać mija się z celem.
Neurotransmisję w układzie nerwowym owadom zaburza pyretryna. Alkaloid ten zawarty jest w kwiatostanach złocienia dalmatyńskiego.
siakowa 07:23, 22 lip 2015

babka napisał(a)

kosolka 07:47, 22 lip 2015

babka napisał(a)
Zrobiłam dziś przegląd róż bo mi brzydko wyglądają i na spodnich stronach liści znalazłam to:

(

Olus, a pokaż co masz nie tak z liśćmi. Ja na podstawie tej foty nic Ci nie powiem. Powiększalam sobie ją nawet, bo ślepawa jestem, ale nie pomogło Nie wiem co to - to na liściu.
A co do "białych przecinków"- ja cały czas myślałam że to młode mszyce..Jakieś ich tam jedno z pierwszych stadium rozwoju. Mylę się? Może kto uświadomi Pozdrawiam!
waldek727 08:47, 22 lip 2015

kosolka napisał(a)

A co do "białych przecinków"- ja cały czas myślałam że to młode mszyce..Jakieś ich tam jedno z pierwszych stadium rozwoju. Mylę się? Może kto uświadomi Pozdrawiam!

Skoczek różany.
07_Rene 09:27, 22 lip 2015

Robisz coraz lepsze zdjęcia Lubię Twój wątek

Szary niby neutralny, sama mam sciany szare w domu i do wszystkiego pasuje, ale jak będziesz mieć tylko jeden element na szaro w ogrodzie to może nieco dziwnie wygladać... Może zrób sobie jakąś próbę, wizualizację. łatwiej Ci będzie podjąc decyzję
Juzia 10:29, 22 lip 2015

Ja mam żółtawą elewację, czerwony dach i cegły i klinkier czerwony z szarym, i brązowe/palisander altanę, drewutnię, płot i balkony.... a zrobiłam sobie ławki na szaro Dokupiłam szarych donic. Teraz jeszcze skrzynki na warzywa szare i kompostownik i huśtawka i poduchy na paleciaki.... Aaaaa a meble na tarasie mam czarne!
To dopiero misz masz

Zamiast hortki od razu na myśl przyszła mi mała rozplenica
Kuba 10:34, 22 lip 2015

waldek727 napisał(a)

Olu.
A może spróbuj teraz psiknąć tym czym się nie da.

Piszę już od dawna w wielu wątkach, że środki chemiczne dostępne w handlu od 2015r dla ogrodników amatorów mają takie samo działanie na szkodniki co woda z mydełkiem Fa.

ale jak się ma schowany środek od ub. roku to już się da...

Motylek śliczny, też namiętnie biegam za motylkami
iwka 14:49, 22 lip 2015

dzięki za wizytę u mnie zapraszam częściej

Ja u Ciebie bywam ale po cichu
07_Rene 22:59, 22 lip 2015

Babeczko i jak róże....? Zrobiłaś nowy oprysk? U mnie inwazja skoczka
jazzy 06:31, 23 lip 2015

o! będą gracki
ja bym je posadziła ok. 40cm od podkładów a juke bym na razie zostawiła
Ale wiesz, że się nie znam