Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi 2017 01:52, 08 cze 2023

Do góry
Najlepsze rośliny jakie posadziłam w ogrodzie to zdecydowanie różaneczniki. Moja ogromna wdzięczność dla Bogdzi za to jakie posadzić by cieszyły jest ogromna. Cały rok są piękne, a jak zakwitną to dech zapiera. Niewymagające i zachwycające. Kocham ogród bez zastrzeżeń jak kwitną. Już zakończyły swój spektakl.... Większość oskubana z kwiatów. Kocham je. Kocham też kukliki bo to jedyne byliny które długo kwitną i nie jedzą ich ślimaki. Resztę żrą na potęgę.
Trochę widoków z tego sezonu ku pamięci.
Pahjola daughter jest zawsze pierwsza

Zaraz za nią CW

A potem to już kolorowy zawrót głowy

Nie wiem ile ich mam.... Ale na pewno za mało .....nie da się wrzucić w jeden post kilkudziesięciu piękności. Tu z mamcią....
Ogród Małej Mi 2017 01:39, 08 cze 2023

Do góry
Kurcze, jak dawno mnie tu nie było
W ogrodzie wciąż to samo i tak samo zachwyca i denerwuje.
Teraz czas piwonii. Wcześniej różaneczników. Najlepszy czas dla ogrodu.

Piwonie....mam ich dużo....zachwycam się nimi ciągle i nawet to że krótko keitną nie ma znaczenia.
W ogródku emerytki 01:05, 08 cze 2023

Do góry
Tu mam niebieskie ostróżki, obiedkę szerokolistną, bodziszek.

Tu rdest himalajski Orange Field i przetacznik Aztec Gold.

I jeszcze driakiew Butterfly Blue, werbenę patagońską, jarzmiankę nn.

I taką ciekawostkę, to bylina, a wygląda jak trawa - dianella.

A w gratisie dostałam szarotkę i lagerstroemię.

Koniec
Grzebiuszka ziemna 00:53, 08 cze 2023

Do góry

No powiem Ci bardzo ładnie te delikatnie, białe kwiatki, porastające korzeń, a w nich paprotki, bardzo ładnie to wygląda, podoba mi się co to za kwiatki, pamiętam je z ogrodu mojej mamy, kiedyś, dawno na pewno je miała, czy nadal ma, nie wiem, one też chyba delikatnie pachną? chyba, że je mylę z jakimiś innymi?
W ogródku emerytki 00:49, 08 cze 2023

Do góry
I reszta roślin
Rozplenica Rubrum i Uncinia Rubrum, jednoroczne, ale długo zdobią

Do oczek pałkę małą i skrzyp.

Do wiadra, żeby ujarzmić, skrzyp zimowy.

Między płyty kamienne posadziłam izotomię.
Ptasi gaj 00:41, 08 cze 2023

Do góry
Elu, dzięki za wyczerpującą odpowiedź, odpisałem na nią. W nagrodę dla ciebie listopadowe popołudnie nad Niagarą.
W ogródku emerytki 00:33, 08 cze 2023

Do góry
Nie było mnie trochę, ale była u nas córka Ania i trochę wojażowaliśmy
Byliśmy np. w mini Zoo w Łącznej i karmiliśmy lemury

Dziecię już odjechało, a ja ruszyłam na zakupy, oczywiście roślinne
I nieźle zaszalałam, oto efekty
Z wszystkiego się cieszę, ale najbardziej z cudnego judaszowca Forest Pansy

I z sosny wejmutki Tiny Curls na nóżce
Wilczy ogród 00:10, 08 cze 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Koniec fotek na dziś

z planów ogrodowych :

kanty zrobiłam ,więc zostało mi skończyć plewienie .....

i zakończyć temat kształtów rabat i trawnika na części użytkowej ,czyli tam gdzie szklarnia i warzywnik
to początek prac ....narazie chodzę i rozmyślam ,jak zrobić by było i ładnie i praktycznie

ta ścieżka trawiasta też pójdzie do likwidacji -chcę mieć jak najmniej zakamarków do koszenia
tu prawdopodobnie zrobię przejście z kamyczków -nie chcę łączyć tych rabat -ale jakoś sensownie je przedzielić

Miłej Niedzieli

Madziu, tak soczystej zieleni to ja dawno nie widziałam. Cudna. A perfekcja aż bije. Wszędzie ją widać. Kanciki, rabaty wszystko piękne, równe, bez żadnego chwaścika. Gratulacje. Trud pewnie był ale warto było. Podziwiam.
Madziu, ja się nie za bardzo znam na ogrodach ale te przewężenia w tym perfekcyjnym trawniku ( na 2 zdjęciu) nie widzą mi się. Nie wiem co Ty na to. Z serca piszę, nie za bardzo je rozumiem. I te betonowe poprzeczne ścieżki tak samo. Lepiej było moim zdaniem bez tego. Piękny trawnik też jest ozdobą. A u Ciebie trawnik jest bardzo ładny. Wiadomo, jakieś miejsca gorsze zawsze się znajdą.
Pozdrawiam.Wiem, że nie będziesz miała mi za złe moich słów. I dobrze, bo płyną one z serca.
ps, Twój ogród przypomina mi ogród Danusi w Przypkach.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:06, 08 cze 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, podziwiam nieodmiennie wszystko
Zaintrygowało mnie to pomarańczowe w centrum. Pamiętam, że masz takie kukliki, czy to one? Takie wysokie???
Grzebiuszka ziemna 23:53, 07 cze 2023

Do góry
Asiu - zrób swój żłobek, a co! W tym roku trochę zaszalałam z tymi nasionami i rozsadami, a wszystko przez to Ogrodowisko rzecz jasna

mirkaka napisał(a)
Daj więcej zdjęć z Islandii, pliss

Mirko ok, ale muszę trochę pogrzebać w mojej pamięci przenośnej

anabuko1 napisał(a)
Mój bodziszek jesst bardziej niebieski...ake całkiem podonmy.
Mam jeną kępę .Ale mam ochotę na więcej.
Powojnik cudny.
Co to a odmiana ?

Aniu chyba obydwie mamy bodziszka wspaniałego? Rozdzieliłam moją wielką kępę. Aparat przekłamuje niebieskości, fiolety i czerwienie.
Powojnik jasny to Proteus, ciemniejszy Dr. Ruppel wielkokwiatowy

Elisko - dzięki, ale ja przy Twoim ogrodzie to pikuś jestem

Okolice oczka w różnych porach dnia:

Glina i zielsko 23:16, 07 cze 2023

Do góry
Dziewczyny
Bardzo dziękuję za pochwały.
Porzadeczek jakoś się udaje utrzymać. Lubię pielić choć ostatnio głównie podlewam. Susza totalna.
Nasadziłam bylin z p9 na platanowej i leje te wode. A komary żrą .

Pomóżcie wymyślic tu obwódkę.
Mam tu rzędami na mijanki
Od tyłu;
-tuje
-Proso dallas blu
Hortensje głównie candelight 15szt,
Miscant rptsilber co 3 hortki.
Potem pas ok 1.5 różnych bylin z rorzuconymi iglakami

Na obżeżu rabaty mam drzewa i 8 cisków na poduchy.

Mam bodziszek korzeniasty i biały rozchodnik do zagospodarowania ale najbardziej to mi w duszy gra niska szałwia.

Ogród prawie wymarzony … 23:13, 07 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Justynka jakie masz reflektorki do podświetlania drzew? Możesz jakieś polecić?

Moja MW jedna jest sztywna a drugiej kwiaty też się uginają. Ta starsza jest sztywna właśnie. Nie mogę uchwycić koloru na zdjęciu.

Aneciu to najtańsze reflektorki . U mnie są po to aby podświetlić drzewa i trochę proso . Mam tez kule ( na zwykle żarówki ) kupione w obii i właśnie takie oświetlenie u Ciebiw widzę.

To zdjęcia z dzisiejszego wieczoru

Małymi krokami-Ogród Wioli 22:56, 07 cze 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kocimiętka Walker's low

Walker's low

Fajne te nowe niskie kocimiętki
Purrsian blue

Cat's s pajamas

Witam Wiola

Przywołuje te fotki bo są piękne. Hakomki, kocimiętki i szałwię nic dodać nic ująć.

Mam wszystkie rodzaje kocimiętki wolkers, persians..., kat's pajamas u mnie 2 lata.
Jednak najładniejsza jest kat's pajamas. Niska ok ,30 cm ma kwiaty od samej nasady od ziemi. Piękny kolor niebieski i bardzo gęste.
Jakbym miała wybierać między persona.. i kat's wybralabym kat's. Muszę sobie sadzonek narobić.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:53, 07 cze 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wiem, że to zdjęcie z Twojego folderu, ale kos tak fajnie uchwycony
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:37, 07 cze 2023

Do góry
Z zaplanowanych prac mam jeszcze uzupełnienie dziur po śliwie i świerku serbskim na froncie. Czuję się tak, jakby ogród stracił strategicznego zęba.

Optymizmem powiało w warzywniku. zakwitł groszek cukrowy. Mała rzecz, a cieszy.

Dlaczego zakupiłam nowe odmiany bodziszków? Ten, którego miałam najwięcej, kwitnie tylko raz, króciutko i ma tendencje do inwazyjności liściowej.

Udanego długiego weekendu!

Ogród pod lasem 22:31, 07 cze 2023

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Ale ładne ujęcie, roślinki w otoczce promieni
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:21, 07 cze 2023

Do góry
W brzozowym zakątku zakwitły chabry. To samosiejki. Pilnuję się bardzo, aby ich nie wypielić.

Po ścięciu oliwników tyły tej rabaty dostaną więcej zachodniego słońca.

Dawno nie pokazywałam ronda i okolic. Z ronda wypadły z powodu wilgoci prawie wszystkie stipy. Byliny, poza rozchodnikami, trudno się tam aklimatyzują. Nie wiem, czy to moje ostateczne wyobrażenie tego miejsca. Wiosną mocno przycięłam tę sporą zimozieloną kulę po lewej. To jakaś karłowa odmiana świerka. Zaczął się nagle mocno wypiętrzać ku górze. Trochę mi przeszkadza ta jego wielkość

Lewa strona ronda.

Prawa strona z klonem ściętolistnym i różami LO, Kimono, Eden rose i Plaisanterie oraz fioletowymi powojnikami.

Na końcu tego prawego półksiężyca rok temu zlikwidowałam lichą "plantację " poziomek i powsadzałam trawy oraz byliny i tulipany. Tegoroczny wygląd będzie mizerny, ale widzę jakościowa zmianę w wyglądzie tego miejsca. Może się nawet pierwszy raz w życiu doczekam kwitnienia penstemonów.

ku pamięci

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:02, 07 cze 2023

Do góry
Starszy egzemplarz Rhapsody in blue coś mi zmizerniał i obfitego kwitnienia raczej nie będzie. Młodszy już zaczął.

Pierwszy kwiatek pokazała druga rosa rugosa. (pierwsza jest w rogu tarasu)

Zrywam płatki tych róż tuż przed końcem kwitnienia, zanim opadną, do dzbanka, dodaję świeże listki mięty i melisy, zalewam zimną wodą i wstawiam do lodówki. Różano-ziołowa woda świetnie gasi pragnienie w gorące dni.

Jesienią mocno odmłodziłam Mary rose. Krzaczek o połowę zmniejszył swoją wielkość, ale kwitnie. Za rok powinno być już normalnie.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:59, 07 cze 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Zdjęcia dla Edi.
Planowanie i wyznaczanie kształtu rabat:

Po 3 latach - dosadzałam sukcesywnie, długo rabata była pustawa

Podziwiam Cię, ja chyba nie miałabym wyobraźni jak zagospodarować przestrzeń pod takim dużym drzewem, brawo Jest busz ale bardzo estetycznie, nawet kompostownik ozdobny
Ania na Żuławach 21:53, 07 cze 2023

Do góry
A z kocimiętki zostało to...

Ta jest w trochę lepszej kondycji (na pierwszym planie, z tyłu mięta, ta ma się dobrze i nie interesuje kotów zupełnie)

Moje sierściuchy nie dadzą jej się ukorzenić, chociaż walczy dzielnie, chce żyć, a ja jej pomagam
Na szczęście tylko moje. Nie zaobserwowałam większej aktywności okolicznych kotów. Co nie znaczy, że jej zupełnie nie ma... np.kiedy ja śpię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies