Patrycja_KG_Lu
00:00, 26 lut 2024

Przepraszam, może to nie będzie bezpośrednio odpowiedź na Twoje pytanie, a coś do rozważenia jeśli nie jesteś zdecydowana na 100% na saunę. U nas sauna w klasycznym ujęciu, czyli taka wykończona drewnem, była w męża planach. W budowanym w tamtym czasie domu nie było miejsca na osobne pomieszczenie. Miała powstać jako taki pawilon na zewnątrz wraz z altanką w kolejnych latach. Jednak szukając rozwiązań do łazienek na amerykańskich stronach trafiłam na pojęcie „steam shower” czyli prysznica parowego. Zgłębiłam temat mocniej. Porównując koszty założenia i to, że na ogrodową byśmy czekali kilka lat zdecydowaliśmy się spróbować tej alternatywy. W pomieszczeniu obok łazienki ukryliśmy generator pary (tam mieliśmy więcej miejsca), w ścianie zrobiona jest dziura na rurę, a pod prysznicem jest dysza parowa z zagłębieniem (np. aby zadozować tam olejki eteryczne). Prysznic jest we wnęce, a ściana szklana z drzwiami sięga od podłogi do sufitu. Na suficie jest lekki spadek, by skraplająca się para ładnie ściekała w kierunku płytek na ścianie. Kiedy chcemy skorzystać z tego prysznica jako parowego wnosimy sobie krzesełka/leżaczki drewniane (takie składane z Ikea). W pozostałe dni wędrują one do schowka/szafy. Takie rozwiazanie jest ciekawą opcją kompromisu do klasycznej sauny, a nie jest jeszcze popularne w Polsce dlatego postanowiłam się tym podzielić.