Werbena sama się wysiewa jak kwiaty nie zostaną sciete na zimę. Nasiona musza przejść stratyfikacje. Werbena późno wschodzi. Zazwyczaj to co wiosna wzejdzie to kwitnie. Trzeba uważać aby jej wiosna nie usunąć jak się chce ją mieć.
W wyjątkowe zimy nie mroźne korzenie werbeny przezimuja w glebie i odbija na wiosnę
Niestety do nasion trzeba mieć cierpliwość. Każdego roku obiecuje sobie, że nie będzie domowo-wiosennych wysiewow, ale przychodzi luty to wysiewam. Licencjonowane nasiona Jeżowek, szałwia omaczona czekają na wysiew.
Obręcze faliste zdają egzamin można je łączyć nawet po kilka. Obręcze stosuje wszędzie gdzie się roślina rozkłada więc warto je mieć na zapas.
Wizytówkę oglądałam. Uporządkowany ogród ładnie się prezentuje.
Być może to nie jest sesleria jesienna,bo ona wiosną jest zielona a latem limonkowa
Tak każda trawa jest ładna ja bez traw nie wyobrażam sobie ogrodu
Twoje trawy piękne,nie musisz przerabiać
Eluś witaj.
Tak, u mnie cały czas pogoda jakby jesienna. Ale też ponuro, wiatry i deszcze, z tych się cieszę, bo rodkom to służy. Ale słonka brak. Wczoraj była, awaria wody u nas w gminie, to poleciałam ciąć trawy, bo już ruszają.
Ja to się najbardziej obawiam powtórki z ubiegłego roku, ze mrozy w kwietniu będa i mi podmarzły ogrodowe hortensje.
Jeszcze ciut i w końcu słonko zagości, życzę tego tobie i sobie
U ciebie te ostatnie foty to jakby zimy nie było pozna jesień.
Dopiero pierwsze dni lutego jeszcze zmrozi i sypnie śniegiem przynajmniej u nas bo to wschód.
U mnie tam jeszcze nic nie wschodzi. Zima na całego bez śniegu.
Codziennie prawie deszcz ze śniegiem z wiatrem.
W zeszłym roku piękna zima o tej porze. W tym roku oszaleć można szaro buro i ponuro słońca jak na lekarstwo.
Kupiłam jesienia 2020 seslierie jesienna i coś słabo rośnie też mi się podoba. Tak się zastanawiam czy to aby sesliera jesienna bo ma szarawe liście a nie jak to widać na fotkach jasno zielone.
Jeszcze w tym roku zobaczę. Może kupię w innej szkółce.
Każda trawa jest ładna jak jest dobrze wkomponowana w ogród.. ja sądziłam od przypadku nie miałam pojęcia co wyjdzie i tak będę przerabiać moja wyspę trawiasta.
Mam też cibore, ale ta najzwyklejszą ta twoja jest piękna. Muszę taka sobie kupić.
Cibora bardzo dobrze rośnie w oczku pobiera azotany oczyszcza oczko. Zresztą lilie też.
Na zakończenie piękny ogród dużo tego. Tak jak napisałaś róże trzeba przewietrzyć. Podlewaj gnojówka ze skórek z banana (co 2, tygodnie) będą jeszcze piękniejsze.
Mam też róże trochę inne, Novalis jest przepiękna, krolowa Szwecji też.
Odnośnie oczka, aby ryby przetrwały zome oczko musi mieć min. ok 1,20 m głębokości. Musicie kupić przerębel styropianowy zobacz w necie.
Ja mam kilka lat ryby w oczku i zimę przeżywają w zimie widzę jak pływają pod lodem.
Zawsze miałam zielone żabki tak się cieszyłam w zeszłym roku zimy nie przeżyły. Długo było ciepło i nie zdążyły wyjść przed mrozem na brzęk i zakopać się w ziemi bo tak zimują.
Elu o Grudniku czytałam i wiem ze nie można go przestawiać.Jak podrośnie też spróbuje go rozmnożyć.
Patrzyłam dziś pod okrycie Gaury i ona ma zielone listki czyli nie zmarzła.
Będę wypatrywać siewek. Nakręciłam się na nią
Byłam na 20 str od końca i przeszłam na pierwszą stronę popatrzeć ile arów matwoja działka tyle masz wszystkiego nie wierzę,że się to wszystko mieści na 500 M2. Mam pytania,ale pewnie jeszcze dzisiaj wieczorem zawitam. Na temat miskanta Kaskadę odpisałam u siebie.
Kasiu przeglądałam w necie jak wygląda i opis miskanta Kaskadę trudno określić po fotkach. Ten mój jest ogromny jestem zmuszona go przycinać od dołu aby móc przejść. Zawsze go tnę dookoła ok 10 cm.
Na tym forum konkursowym nie można pokazać wszystkiego są ograniczenia fotek kilkanaście a trzeba wybrać 4 i tak 2, razy więcej pokazałam.
Ta sama trawa wygląda inaczej szczególnie jesienią jak zmieniają się kolory.
Mam dużo traw pojedynczych w kilku miejscach np Rosi przepieknie się przebarwia na czerwono. Gracilimusy, wanilla skay, prosa, palczatki, sesliery. Misksnty posadziła nie przywiązywałam wagi do nazw. Trzcinniki Beatrycze. Też już nie będę sądziła miskantow mam z czego przesadzać.
Ja narazie róż nie kupuje. W zeszłym roku skupiłam parę krzaków. Jeszcze muszę wiosna przesądzi. Parę róż bo nie chcą niektóre rosnąć w danym miejscu. Przesadze do ziemi kompostowej może rusza. Tam wszystko rośnie ponad miarę.
Patrzyłam na twoje zakupy.
Z różami nie specjalnie dużo pracy, ale w zeszły roku wiosna mi dały tak popalić z cięciem że zaczęłam psioczyc. Wiesz pomarzly mi i co chwilę przycinalam szczegolnie pnące.
Glina dobra jest pod róże, zasobna w minerały i tłusta trzyma wodę.
Ja daję jeszcze do dołka że 2 skórki z banana siekam szpadlem i mieszam z ziemią.
Zresztą też podlewam gnojówka z banana. Ładnie kwitną,banan ma dużo potasu a róże uwielbiają potas.
Weź udział w konkursie trawiastym Danusia rozpisała.