Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród prawie wymarzony … 09:17, 04 lut 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Werbena sama się wysiewa jak kwiaty nie zostaną sciete na zimę. Nasiona musza przejść stratyfikacje. Werbena późno wschodzi. Zazwyczaj to co wiosna wzejdzie to kwitnie. Trzeba uważać aby jej wiosna nie usunąć jak się chce ją mieć.
W wyjątkowe zimy nie mroźne korzenie werbeny przezimuja w glebie i odbija na wiosnę [...]

U mnie już nie ma odwrotu, nasiona kupione, muszę spróbować Muszę poczytać o tej stratyfikacji
Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 08:55, 04 lut 2022

Do góry
No właśnie limonkowa u mnie limonki nie widać ciągle szarawa. Pojadę na wieś to zrobię fotki dokładne i popatrzysz jaka to odmiana.
Ogród prawie wymarzony … 08:43, 04 lut 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Ja koniecznie muszę ogarnąć te z donicy
Odnośnie werbeny- w lipcu 2020 kupiłam pięć sadzonek w szkółce.
W listopadzie corocznie ścinam ją na krótko i drugi rok z rzędu odbiła. Z tych pięciu sadzonek zrobiło mi się z 50 mniejszych Obdarowałam sąsiadkę a ubiegłej jesieni część pojedynczych siewek usunełam.
Nasion nie kupuję -cierpliwości nie mam. Jednego sezonu wysiałam tylko lwie paszcze -z sukcesem

Werbena sama się wysiewa jak kwiaty nie zostaną sciete na zimę. Nasiona musza przejść stratyfikacje. Werbena późno wschodzi. Zazwyczaj to co wiosna wzejdzie to kwitnie. Trzeba uważać aby jej wiosna nie usunąć jak się chce ją mieć.
W wyjątkowe zimy nie mroźne korzenie werbeny przezimuja w glebie i odbija na wiosnę

Niestety do nasion trzeba mieć cierpliwość. Każdego roku obiecuje sobie, że nie będzie domowo-wiosennych wysiewow, ale przychodzi luty to wysiewam. Licencjonowane nasiona Jeżowek, szałwia omaczona czekają na wysiew.

Obręcze faliste zdają egzamin można je łączyć nawet po kilka. Obręcze stosuje wszędzie gdzie się roślina rozkłada więc warto je mieć na zapas.

Wizytówkę oglądałam. Uporządkowany ogród ładnie się prezentuje.

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 08:18, 04 lut 2022

Do góry

Kupiłam jesienia 2020 seslierie jesienna i coś słabo rośnie też mi się podoba. Tak się zastanawiam czy to aby sesliera jesienna bo ma szarawe liście a nie jak to widać na fotkach jasno zielone.
Jeszcze w tym roku zobaczę. Może kupię w innej szkółce.

Każda trawa jest ładna jak jest dobrze wkomponowana w ogród.. ja sądziłam od przypadku nie miałam pojęcia co wyjdzie i tak będę przerabiać moja wyspę trawiasta.

Być może to nie jest sesleria jesienna,bo ona wiosną jest zielona a latem limonkowa
Tak każda trawa jest ładna ja bez traw nie wyobrażam sobie ogrodu
Twoje trawy piękne,nie musisz przerabiać
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:13, 04 lut 2022

Do góry
Witaj Milus

U ciebie te ostatnie foty to jakby zimy nie było pozna jesień.
Dopiero pierwsze dni lutego jeszcze zmrozi i sypnie śniegiem przynajmniej u nas bo to wschód.
U mnie tam jeszcze nic nie wschodzi. Zima na całego bez śniegu.
Codziennie prawie deszcz ze śniegiem z wiatrem.
W zeszłym roku piękna zima o tej porze. W tym roku oszaleć można szaro buro i ponuro słońca jak na lekarstwo.

Pozdrawiam

Eluś witaj.
Tak, u mnie cały czas pogoda jakby jesienna. Ale też ponuro, wiatry i deszcze, z tych się cieszę, bo rodkom to służy. Ale słonka brak. Wczoraj była, awaria wody u nas w gminie, to poleciałam ciąć trawy, bo już ruszają.
Ja to się najbardziej obawiam powtórki z ubiegłego roku, ze mrozy w kwietniu będa i mi podmarzły ogrodowe hortensje.
Jeszcze ciut i w końcu słonko zagości, życzę tego tobie i sobie
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:04, 04 lut 2022

Do góry
Witaj Milus

U ciebie te ostatnie foty to jakby zimy nie było pozna jesień.
Dopiero pierwsze dni lutego jeszcze zmrozi i sypnie śniegiem przynajmniej u nas bo to wschód.
U mnie tam jeszcze nic nie wschodzi. Zima na całego bez śniegu.
Codziennie prawie deszcz ze śniegiem z wiatrem.
W zeszłym roku piękna zima o tej porze. W tym roku oszaleć można szaro buro i ponuro słońca jak na lekarstwo.

Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 23:08, 03 lut 2022

Do góry
To bażanty. U mnie też pod świerkami i sosnami siedzą bo tam nie ma śniegu.
Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 22:04, 03 lut 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Nie tylko ja mam ładne trawy inne zdjęcia traw też piękne
Sadź seslerię,ja ją uwielbiam za wszystko

Kupiłam jesienia 2020 seslierie jesienna i coś słabo rośnie też mi się podoba. Tak się zastanawiam czy to aby sesliera jesienna bo ma szarawe liście a nie jak to widać na fotkach jasno zielone.
Jeszcze w tym roku zobaczę. Może kupię w innej szkółce.

Każda trawa jest ładna jak jest dobrze wkomponowana w ogród.. ja sądziłam od przypadku nie miałam pojęcia co wyjdzie i tak będę przerabiać moja wyspę trawiasta.
Ogród ciągłych zmian. 21:28, 03 lut 2022

Do góry

W żabim oczku po raz pierwszy zagościła Cibora papirusowata.Postawiłam specjalną podziurkowaną doniczkę w oczku. Rosła jak szalona.
Zamierzam ją przezimować w garażu.

Mam też cibore, ale ta najzwyklejszą ta twoja jest piękna. Muszę taka sobie kupić.
Cibora bardzo dobrze rośnie w oczku pobiera azotany oczyszcza oczko. Zresztą lilie też.

Na zakończenie piękny ogród dużo tego. Tak jak napisałaś róże trzeba przewietrzyć. Podlewaj gnojówka ze skórek z banana (co 2, tygodnie) będą jeszcze piękniejsze.
Mam też róże trochę inne, Novalis jest przepiękna, krolowa Szwecji też.
Ogród ciągłych zmian. 20:41, 03 lut 2022

Do góry
Szymka napisał(a)

trawy Cudowne są do końca lutego później zaczynają gubić pióropusze.

Odnośnie oczka, aby ryby przetrwały zome oczko musi mieć min. ok 1,20 m głębokości. Musicie kupić przerębel styropianowy zobacz w necie.
Ja mam kilka lat ryby w oczku i zimę przeżywają w zimie widzę jak pływają pod lodem.
Zawsze miałam zielone żabki tak się cieszyłam w zeszłym roku zimy nie przeżyły. Długo było ciepło i nie zdążyły wyjść przed mrozem na brzęk i zakopać się w ziemi bo tak zimują.

I teraz nie mam skąd tych ząbek wziąć.
Mirkowy ogród (początki) 20:38, 03 lut 2022

Do góry
Nie wolno w ogole grudnikuem kręcić bo nie wypuści paczków i to się sprawdza.
Mój od strony okna obsypany pąkami.
Miałam jeszcze większego w Wawie na klatce schodowej. W zeszłym roku go zlikwidowałam łodygi już były zdrewniałe i się przewracał. Nasadzilam, rozdałam u mnie się gałązki przyjęły, ale zapomniałam go podlać jadąc na wakacje dzieci zapomniały i zmarniał.

Jeszcze odnośnie hortensji i gaury. Miałam na myśli ściśle posadzone. Na focie nie widać aby były posadzone blisko hortensji.
Chodzi mi o to, że gaura jest za delikatna do ciężkich hortensji jak są blisko siebie posadzone.
Elu o Grudniku czytałam i wiem ze nie można go przestawiać.Jak podrośnie też spróbuje go rozmnożyć.
Patrzyłam dziś pod okrycie Gaury i ona ma zielone listki czyli nie zmarzła.
Będę wypatrywać siewek. Nakręciłam się na nią
Ogród ciągłych zmian. 20:32, 03 lut 2022

Do góry
Szymka napisał(a)
Moje ulubione białe czosnki. Kupuję w każdej ilości

Piękny ten rdzawy kwiat widać, że duży gdzie go kupowałeś. Jestem na etapie kupowania biżuterii ogrodowej i chętnie bym kupiła takiego kwiatucha.
Tam masz jeszcze takie kwiaty na drucie w kształcie spiralnym. Gdzie to można dostać.

Traw rzeczywiście u ciebie las, dużo jesiennego piękna i wiązania. Też uwielbiam trawy ale z miskantami daje sobie już spokój, chyba, że gdzieś znajdę jakiegoś wyjątkowego.

Nie dopatrzyłam się czy to oczko wodne otoczone cegła w środku jest folia czy pojemnik. Jeżeli pojemnik ile ma litrów bo chce kilka oczek zrobić małych 2 po działce jednak woda dobrze wpływa na rośliny w czasie suszy.

Masz piękne hosty a co ślimaki robią omijają je, że takie piękne.
Ogród ciągłych zmian. 00:21, 03 lut 2022

Do góry
Witam Kasiu

Byłam na 20 str od końca i przeszłam na pierwszą stronę popatrzeć ile arów matwoja działka tyle masz wszystkiego nie wierzę,że się to wszystko mieści na 500 M2. Mam pytania,ale pewnie jeszcze dzisiaj wieczorem zawitam. Na temat miskanta Kaskadę odpisałam u siebie.

Ptasi gaj 23:54, 02 lut 2022

Do góry
Szymka napisał(a)
Elu ten Twój miskant nn z wątku konkursowego wygląda mi na Kaskade...

Kasiu przeglądałam w necie jak wygląda i opis miskanta Kaskadę trudno określić po fotkach. Ten mój jest ogromny jestem zmuszona go przycinać od dołu aby móc przejść. Zawsze go tnę dookoła ok 10 cm.

Na tym forum konkursowym nie można pokazać wszystkiego są ograniczenia fotek kilkanaście a trzeba wybrać 4 i tak 2, razy więcej pokazałam.
Ta sama trawa wygląda inaczej szczególnie jesienią jak zmieniają się kolory.
Mam dużo traw pojedynczych w kilku miejscach np Rosi przepieknie się przebarwia na czerwono. Gracilimusy, wanilla skay, prosa, palczatki, sesliery. Misksnty posadziła nie przywiązywałam wagi do nazw. Trzcinniki Beatrycze. Też już nie będę sądziła miskantow mam z czego przesadzać.

Poniżej jeszcze wstawię tego NN

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 22:02, 02 lut 2022

Do góry
Miskant chinski NN. To pierwsza moja trawa ma prawie 10 lat. Bardzo duża i elegancka.

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 19:13, 02 lut 2022

Do góry
Fotki przedstawiają tył głównej trawiastej

Ta sama Kępa traw czerwiec i koniec sierpnia Menory na tle Melopartusa

Od prawej NN, trawa afrykańska, Menory i Melopartus

Trawa afrykańska, w tle Memory

Zima od prawej Melopartus,Memory i trawa afrykansks

Ogród w Klein Kottorz 15:34, 02 lut 2022

Do góry

Weź udział w konkursie trawiastym Danusia rozpisała.

Elu, szukam zimowych zdjęć moich traw, nie wiem czy znajdę.

Ale Ty koniecznie staw swoją trawiastą rabatę, jest piękna w każdej porze roku
Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 14:15, 02 lut 2022

Do góry
Miskant NN i rozplenice japonska. Zima w focie nadejdzie

Ogród w Klein Kottorz 23:29, 01 lut 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, u tych świerków przewodnik nie usycha, tylko w pewnym momencie zaczyna rosnąć w bok.
Pewnie brakuje im niektórych mikroelementów.
U mnie dla świerków jest gleba doskonała - piasek

Chcę jeszcze kupić kilka róż Amica, znalazłam miejsce, gdzie są dostępne.

Albo w genach świerki mają skok w bok.

Ja narazie róż nie kupuje. W zeszłym roku skupiłam parę krzaków. Jeszcze muszę wiosna przesądzi. Parę róż bo nie chcą niektóre rosnąć w danym miejscu. Przesadze do ziemi kompostowej może rusza. Tam wszystko rośnie ponad miarę.

Patrzyłam na twoje zakupy.

Z różami nie specjalnie dużo pracy, ale w zeszły roku wiosna mi dały tak popalić z cięciem że zaczęłam psioczyc. Wiesz pomarzly mi i co chwilę przycinalam szczegolnie pnące.
Ogród w Klein Kottorz 23:21, 01 lut 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Krysiu, najbardziej jestem zadowolona z róż okrywowych.
W tym roku mam zamiar posadzić kilka róż w donicach.

W dołek pod każdą różę daję mój piasek wymieszany z gliną, korą i niewielką ilością obornika.
Cały czas chodzę z psem po polach i szukam gliny, żeby ją wymieszać z moim piaskiem.

Glina dobra jest pod róże, zasobna w minerały i tłusta trzyma wodę.
Ja daję jeszcze do dołka że 2 skórki z banana siekam szpadlem i mieszam z ziemią.
Zresztą też podlewam gnojówka z banana. Ładnie kwitną,banan ma dużo potasu a róże uwielbiają potas.

Weź udział w konkursie trawiastym Danusia rozpisała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies