Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Milka 14:04, 10 kwi 2022

Ja też nic nie nawoziłam jeszcze.
Ela, może linkami do pionu rośliny postawisz, te co ucierpiały. Szkoda tunelu i roslin, psoci pogoda bardzo. Dziś u nas śnieg, mały grad, wiatr, deszcz, nic nie porobię, oglądam filmy i grandzę na forum.
Monika83 14:52, 10 kwi 2022

daszum napisał(a)
U nas lepsza pogoda niż u Was, ale ja też jeszcze nie rozsypałam nawozu, szczególnie chodzi mi o róże.
Sama się dziwię, liczyłam dzisiaj, mam ich 95 sztuk
U mnie nie są tak widoczne, ponieważ kupuję po kilka, kilkanaście sztuk każdej odmiany.

To spora kolekcja tyle szt róż ja mam 71 hortensji wszystkich razem ogrodowych, bukietowych i drzewiastych anabellek i jest już co robić przy nich
ElzbietaFranka 15:37, 10 kwi 2022

Milka napisał(a)
Ja też nic nie nawoziłam jeszcze.
Ela, może linkami do pionu rośliny postawisz, te co ucierpiały. Szkoda tunelu i roslin, psoci pogoda bardzo. Dziś u nas śnieg, mały grad, wiatr, deszcz, nic nie porobię, oglądam filmy i grandzę na forum.

Milus teraz przeszłam i patrzyłam na wszystko. Sporo jest do wiązania aby w pionie stały nawet tuje szmaragdy. Mają giętkie gałęzie i jak nie podwiązek to tak będą rosły. To już po świętach zrobię teraz różami się zajmuje.
U nas nie pada, ale wiatr i da się pracować.
Ale jak patrzę bardzo mokro. Cebulę hiacynty widzę, że żółkną w jednym miejscu muszę je przesadzić na górkę.
daszum 20:53, 10 kwi 2022

Monika83 napisał(a)

To spora kolekcja tyle szt róż ja mam 71 hortensji wszystkich razem ogrodowych, bukietowych i drzewiastych anabellek i jest już co robić przy nich

Moniko, oprócz róż mam 42 hortensje
daszum 20:57, 10 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Milus teraz przeszłam i patrzyłam na wszystko. Sporo jest do wiązania aby w pionie stały nawet tuje szmaragdy. Mają giętkie gałęzie i jak nie podwiązek to tak będą rosły. To już po świętach zrobię teraz różami się zajmuje.
U nas nie pada, ale wiatr i da się pracować.
Ale jak patrzę bardzo mokro. Cebulę hiacynty widzę, że żółkną w jednym miejscu muszę je przesadzić na górkę.

Elu, doszło Ci pełno dodatkowej roboty z prostowaniem tui.
Taki już los ogrodnika, trochę radości i stale robota

U mnie dzisiaj wiatr urywał głowę.
ElzbietaFranka 23:59, 10 kwi 2022

daszum napisał(a)

Elu, doszło Ci pełno dodatkowej roboty z prostowaniem tui.
Taki już los ogrodnika, trochę radości i stale robota

U mnie dzisiaj wiatr urywał głowę.

Danusiu tak się dzisiaj styrałam, że mam dosyć.
Połowę róż opatrzylam na lato. Powycinałam suche, kopczyki rozgarnelam w żwirze musiałam zebrać ziemię z kopczyków i podziałem nawozem. Kupiłam w Lidlu 2 paczki i jeszcze w obi 3 paczki myślę, że wystarczy i na drugi podsiewu w czerwcu.

Pierwszy raz i ostatni kopczykowalam zawsze przykrywalam donicami. Jakie to jest chrzanienie nigdy w życiu. Donica przykryje wiosna odsłonie i po robocie.
POd donicami są w lepszej formie niż w kolczykach.

Dzisiaj eM zauważył, że trzeba będzie jedną lub dwie wysokie sosny wyciąć przez ten mokry śnieg jedna pochyliła się na drugą sosnę i ta na następną.
Mam sporo szkód, ale to już po świętach.

U mnie dopiero krokusy kwitną i to byle jak może w przyszłym roku będzie lepiej.

Zaczyna mi Kwitnący chyba bodziszek czerwony Max frei

Klon Brendy Vine

pestka56 10:51, 11 kwi 2022

Wiosna w tym roku trudna niestety. Tak się ładnie wcześnie zaczęła i miałam nadzieję, że można będzie sprawnie i szybko ogród ogarnąć. Tymczasem niespodzianka prykra.
U mnie dopiero w sobotę zaczęły rozkwitać narcyzy, hiacynty. Cebulice ledwie wystawiły liście nad ziemię. Fiołki jakoś też mizernie. To drugie zalanie ogrodu dało roślinom popalić.

Róże na różance mam nie przycięte i też zajmę się nimi dopiero po świętach. 70 sztuk. Miałam tam trochę pozmieniać. Przesadzić 2 hortensje.
W sumie nie wiem gdzie ręce wsadzić, bo te nowe rabaty też wymagają potężnej ingerencji i cała reszta też.
No, taka wiosna.
Na pociechę kupiłam w sobotę w Konstancinie bratki i stokrotki
Kasiek 12:59, 11 kwi 2022

Masz dzisiaj zakwas miesni?
ElzbietaFranka 13:22, 11 kwi 2022

Kasiek napisał(a)
Masz dzisiaj zakwas miesni?

Kasiu nie mam zakwasow. Dosyć dużo sie ruszam,ale nie tak jak wczoraj. Mimo że pracowałam na kolanach z podkładka to jednak trzeba wstać.
Jak już zaczęłam prace chciałam zrobić jak najwięcej to za dużo dla mnie.

U nas dzisiaj raz słońce raz chmurki trochę wiatru ok 10 stopni na plusie.
Samoloty latają nad głową, Okęcie zmieniło pasy ladowania i takie kobyły leca, szyby się trzęsą w oknach.
ElzbietaFranka 00:37, 12 kwi 2022

pestka56 napisał(a)
Wiosna w tym roku trudna niestety. Tak się ładnie wcześnie zaczęła i miałam nadzieję, że można będzie sprawnie i szybko ogród ogarnąć. Tymczasem niespodzianka prykra.
U mnie dopiero w sobotę zaczęły rozkwitać narcyzy, hiacynty. Cebulice ledwie wystawiły liście nad ziemię. Fiołki jakoś też mizernie. To drugie zalanie ogrodu dało roślinom popalić.

Róże na różance mam nie przycięte i też zajmę się nimi dopiero po świętach. 70 sztuk. Miałam tam trochę pozmieniać. Przesadzić 2 hortensje.
W sumie nie wiem gdzie ręce wsadzić, bo te nowe rabaty też wymagają potężnej ingerencji i cała reszta też.
No, taka wiosna.
Na pociechę kupiłam w sobotę w Konstancinie bratki i stokrotki

Bardzo mi się stokrotki podobają, ale nigdy ich nie kupiłam sama nie wiem dlaczego. Kupiłam nasiona aby zasiać i też nie zasiałam.
Marzy mi się taka łąka późną jesienią u stokrotki rosną takie polne. Nigdzie nie ma takich.

Muszę jeszcze donice obsadzić przed świętami na balkonie bratki mam a jutro kupię może stokrotki.