Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 13:47, 12 kwi 2022

Te stokrotki, które kupiłam podobno wysiewają się same. Zobaczymy za rok. Mnie też bardzo się podoba stokrotkowa murawa. Miałam różowe. Zniknęły na kilka lat, a teraz widzę w dwóch miejscach kilka kwiatuszków.
Wyobraź sobie zakwitły u mnie przylaszczki, a czytam, że już w innych ogrodach przekwitły. No, taki to spóźnialski ten mój ogród
ElzbietaFranka 20:17, 12 kwi 2022

Kasiu u mnie też zaczyna dopiero wszystko kwitnąć. Tylko hiacynty w pełnym słońcu ta kępka kwitną. Reszta to dopiero wychodzi.

Przylaszczki ładne niebieskie kwiatuszki. U mnie zawilce wiosenne białe się pokazały nigdy ich nie sądziłam albo z kora przywiezione albo ptaki przyniosły.
Pojadę w czwartek aby dokończyć pracę różane. I wszystko nawieźć.
daszum 20:31, 12 kwi 2022

U mnie cieplej, ja nigdy nie kopczykuję róż.
Wychodzę z założenia, że co ma przeżyć to przeżyje.
U mnie róże dobrze przetrwały zimę, natomiast widzę, że zaszkodziła im później miesięczna susza. Kilka wygląda kiepsko.

Ja dzisiaj się utyrałam.
Kupiłam Azofoskę i rozsypałam wokół róż,kwiatów i liściastych, a później motyką mieszałam nawóz z ziemią.
Jutro podleję, bo już dzisiaj nie zdążyłam.
pestka56 11:19, 13 kwi 2022

Zawilce też zakwitły dopiero co. U mnie też się pojawiły kilka lat temy magicznie, ale rosną tylko w mocno zacienionym miejscu i nie mają zamiaru wyrosnąć w innych miejscach.

Dziś śliczne słońce i dosyć ciepło. Może też coś zrobię w różach.
anabuko1 14:07, 13 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Danusiu tak się dzisiaj styrałam, że mam dosyć.
Połowę róż opatrzylam na lato. Powycinałam suche, kopczyki rozgarnelam w żwirze musiałam zebrać ziemię z kopczyków i podziałem nawozem. Kupiłam w Lidlu 2 paczki i jeszcze w obi 3 paczki myślę, że wystarczy i na drugi podsiewu w czerwcu.

Pierwszy raz i ostatni kopczykowalam zawsze przykrywalam donicami. Jakie to jest chrzanienie nigdy w życiu. Donica przykryje wiosna odsłonie i po robocie.
POd donicami są w lepszej formie niż w kolczykach.

Dzisiaj eM zauważył, że trzeba będzie jedną lub dwie wysokie sosny wyciąć przez ten mokry śnieg jedna pochyliła się na drugą sosnę i ta na następną.
Mam sporo szkód, ale to już po świętach.

U mnie dopiero krokusy kwitną i to byle jak może w przyszłym roku będzie lepiej.

Zaczyna mi Kwitnący chyba bodziszek czerwony Max frei

Klon Brendy Vine

Piękne listeczki klon już ci wypuszcza.U mojego jeszcze nic nie widać.Mam nadzieję,że nie zmarzł ;(
Przykro mi ,że masz szkody Ech,życie ogrodnika nigdy jest monotonne ani czasami spokojne .
Hiacynty cudne
Pozdrawiam Cieplutko Elu
ElzbietaFranka 20:34, 13 kwi 2022

Aniu to klin Brendy winę jeszcze liści nie ma on tak zakwita. Zresztą wszystkie klony najpierw kwitną, a później liście wypuszczają.

Jutro jadę i przed deszczem jeszcze sypne nawozu.
ElzbietaFranka 08:53, 15 kwi 2022

Ekologiczne opryski z mydła potasowego warto wiedzieć.

https://deccoria.pl/artykuly/porady-ogrodnicze/przygotujesz-z-niego-i-oprysk-na-szkodniki-i-nawoz-zadbaj-o-ogrod-bez-nadmiaru-chemii-34-10559
Rumianka 11:35, 15 kwi 2022

Bardzo ciekawy artykuł, zawsze to lepsze niż agresywna chemia.
ElzbietaFranka 11:38, 15 kwi 2022

Rumianka napisał(a)
Bardzo ciekawy artykuł, zawsze to lepsze niż agresywna chemia.

Ja często używam mydła w płynie jak robię opryski na grzyba. Wtedy dłużej płyn się trzyma tak szybko nie spływa.
ElzbietaFranka 11:45, 15 kwi 2022

Wczoraj resztę róż ogarnęłam. Nawiozlam rododendrony, wrzosy, borówki, resztę róż, i hortensje. Dzisiaj deszcz popaduje będzie dobrze.

U mnie dopiero krokusy kwitną. Irenka już zapomniała o krokusach taka to różnica klimatyczna.

Chyba będzie kwitła moja magnolia Aleksandrina ma jednego paka. Więc się ciesze.
Za to hiacynty na skalniaku powinny ładnie kwitnąć.