Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:02, 11 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tnijcie bukszpan teraz, nie patrząc na przyjęcie się.

W jakich odstepach czasu wykonujemy cięcia. Za jednym zamachem, czy co kolejny sezon?
Testowe dodawanie zdjęć 09:12, 11 lip 2013

Do góry
Rozmiar jest dobry, sprawdziłam - 640x480
Ogrodowisko w Japonii 09:11, 11 lip 2013

Do góry
Fajnie, że są filmy. To takie realistyczne posłuchać szumu rwącej rzeki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:05, 11 lip 2013

Do góry
Poszukam drzewa odpowiednio wysokiego, teraz połowa wiąza żyje, ale ratowac go nie będę, bo go już nie kocham
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:02, 11 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A mój wiąz usycha... nie sadźcie wiązów, szkoda nerwów. Myślałam że mojego ta choroba nie dotknie... a jednak Teraz myślę już co w jego miejsce posadzić?

poczekam co wymyślisz bo w miejsce mojego też coś muszę wsadzić bo pusto jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:57, 11 lip 2013

Do góry
Gruszę wierzbolistną mam u Babci Jasi, szczepioną, taki małe zwisające drzwko. Jest atrakcyjna jeśli chodzi o kolor. Jarżaby mączne też sadziłam w latach 90-tych, teraz nie, bo uważam że są ładniejsze drzewa. Ale ten jarząb ma ładne zdrowe liście, ładny jest.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 08:54, 11 lip 2013

Do góry
Raczej szeroko, ale to małe drzewo więc fundamentom nie zaszkodzi, U mnie rośnie od muru pół metra.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 08:53, 11 lip 2013

Do góry
Najbardziej chor kulki usunęłąm i rosną już nowe.

Najbardziej szkodzi zbyt duża wilgotność powietrza jak są długotrwałe opady, Wtedy lepiej nie przycinać bukszpanów. Zbierać liście opadłe, bo zarodniki zimują w ziemi.
Klon 'Globosum' - Acer platanoides 'Globosum' 08:50, 11 lip 2013

Do góry
Klony Globosum to taka właśnie odmiana kulista (nazwa "globosum" oznacza formę kulistą - hodowlaną, taka będzie rosła) Nie trzeba więc jej przycinać, chyba że zdarzy się jakaś gałazka która znacząco wybije dalej niż kula, więc ją skrócisz.

Teraz zastanów się czy podsypałaś jej dobrej ziemi do dołka podczas sadzenia? Jeśli nie to jeszcze pora na wyjęcie bryły, powiększenie dołka i podsypanie kompostu.

Potem pamiętaj o podlewaniu bryły, (musi być uformowana miska wokól,żeby woda nie spływała.
Wyściółkuj korą, żeby tak woda n ie parowała i trzymało wilgoć w korzeniach. Nie kłądź maty p. chwastom.

Taki klon potrzebuje co najmniej jednego wiadra wody na jednorazowe podlanie i to musi wsiąknąć w bryłę.

O nawożeniu na razie zapomnij, bo jeśli dobra ziemia jest w dołku to wystarczy w tym roku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:45, 11 lip 2013

Do góry
Hakonechloa macra Aureola, żurawki, paprocie niskie typu Drypteris. Turzyce Evergold.
Rozmnażanie hortensji 08:39, 11 lip 2013

Do góry
madzielena napisał(a)
Czy hortensje przez zanurzone w ukorzeniaczu patyczki rozmnażać można o każdej porze? Czy teraz w lipcu można?

Najlepiej pobierać wiosną patyki bez liści podczas cięcia. Poczytaj też ten wątek od początku, jak i kiedy robiły osoby które zabierają tutaj głos.
Choroby trawnika 08:37, 11 lip 2013

Do góry
Jeśli posiałeś trawnik za gęsto, to często się zdarza takie zamieranie młodych siewek, bo po prostu mają za ciasno. Pokaż ten problem na zdjęciu. Bo może to po prostu kropelki rosy a nie pleśń
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:34, 11 lip 2013

Do góry
Amonowe nawozy ja sypię na trawnik tylko raz, na start, potem używam nawozów wieloskładnikowych. Rolnicy używają chyba po pierwszym pokosie na łąkach, czyli jeszcze raz najwyżej posyp, ale moim zdnaiem zabezpiecz go i postaw w suche miejsce do następnego roku.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:31, 11 lip 2013

Do góry
Ważniejsze było wymieszanie piasku z gliną zanim nasypałaś dobrą ziemię na wierzch. Teraz tej dobrej nie musisz mieszać z piaskiem.

Chodzi o to że glina stanowi barierę dla wsiąkania wody, w trawniku to nie ma aż takiego zanaczenia, trawa wypije wodę, ale nadmiar wody może gdzieś w rabaty przepływać w niższe miejsca i zalewać rośliny.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:28, 11 lip 2013

Do góry
Kosiarki wrzecionowe jak je znam, to mają nisko koszenie, prawie po ziemi, trawa nie ma siły tak szybko odrastać i ścinasz jej "piórka", zostaw trochę wyżej no i nie wiem czy dobrze rozpuściłeś nawóz, Poprzyglądaj się z bliska, czy nie leżą resztki niebieskich granulek? Rozpuść je lejąc więcej wody.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:24, 11 lip 2013

Do góry
Mój grujecznik rośnie od Święta Róż, kupiłam dużego, ładnie wyprowadzonego na wysokim pniu. Korona jest wąska, bardzo regularna. W przyszłym roku nie będę ciąć. Kiedyś skoruguję tylko pojedyncze gałązki gdyby mi wchodziły w samochód, dach albo świerki. Niech sobie rośnie.

A mój wiąz usycha... nie sadźcie wiązów, szkoda nerwów. Myślałam że mojego ta choroba nie dotknie... a jednak Teraz myślę już co w jego miejsce posadzić?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:20, 11 lip 2013

Do góry
Hogata napisał(a)

Jak oni to zrobili, ze wszystka ziemia się zmieściła do dołka i jeszcze miejsce na darń zostało? U mnie jak coś kopią to zawsze kopiec zostaje w tym miejscu. Była ciekawa jak wyjdzie u ciebie. A tu równiutko

Hogata, cała ziemia jaką sie wydobywa musi wejść spowrotem. Mamy do tego specjalny ubijak i pan idzie i wali tym ubijakiem w ziemię.

Jeśli chesz to zobaczyć popatrz na ten film.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/685-zakladanie-systemu-automatycznego-nawadniania-w-istniejacym-ogrodzie
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 08:18, 11 lip 2013

Do góry
Wymuszenie obiegu wody, ściśle mówiąć napowietrzanie pomoże (figurki dadzą tego powietrza zbyt mało moim zdaniem), ale na zewnątrz w krzewach umieść filtr duży, w plastikowej beczce (chyba są takie gotowe), a dodatkowo lampę UV.

Są środki ekologiczne Soll.
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 08:15, 11 lip 2013

Do góry
Czy coś mu sią zmieniło odnośnie warunków w jakich rośnie?
Może woda z nawozem z trawnika spływa, albo poziom wód się podniósł. Analiza chemiczna gleby mogłaby wyjaśnić sprawę. Ja się nie spotkałam z takimi objawami, zanika barwnika, zielenieje na brzegu - nie wiem co to.

Może chloroza? Zobacz czy nie jest posadzony z agłęboko, bo on nie lubi.

Pomyśl co ostatnio w okolicy buka robiłeś? Opryskiwałeś w upał, no nie wiem, Jakby brakowało czegoś w glebie albo było za dużo. Na grzyb to nie wygląda. byłyby brazowe uschnięte brzegi albo pozwijane listki,
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:09, 11 lip 2013

Do góry
Nic, obejrzeć czy jakieś chrząszcze albo gąsienice nie siedzą, jak nie ma to nic nie robić, bo tego już nie zmienisz. Wpadły, podryzły i wyniosły się.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies