Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:41, 22 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Kasiu znalazłam zdjęcia kaliny bodnateńskiej, wstawiłam w moim wątku.

Jolus dziękuje, widziałam ją w przelocie - mam teraz wariackie dni -klasyfikacja w szkole i z dziecmi siedzę nad książkami.
Kalina jest piękna i mam na nią miejsce, zarazona jestem po uszy
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:40, 18 sty 2015

Do góry
Czy to kalina burkwooda ? Nie okrywasz jej ?
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:41, 18 sty 2015

Do góry
Karol możesz próbować spowolnić i ograniczyć wzrost ale prędzej czy później zaczną śmigać

chyba że będziesz się bardzo bardzo starał i strzygł jak juhas owieczki

masz jeszcze parę lat prób zanim podejdą pod zakaz wycinki

kalina i jej zimowe listeczki
Kosolkowa Pasja 22:10, 16 sty 2015

Do góry
Viola, z każdej opinii czy porady na pewno wyciągne jakieś wnioski i coś się wyklaruje. Więc dziękuję
Najważniejsza decyzja- kalina, jasmin i derenie się wyprowadza. Ziemia jest tu najlepsza ze wszystkich rabat jak narazie.. Ale jej nie badalam. Wszystko tu rosło bardzo ładnie. Nawet budleja którea nie lubi cienia Kwasnolubne dostały swojej ziemi. Druga wersja z trawami też podoba mi się bardziej. Oczywiście nie jest ostateczna. Róż tu nie chcę. Poza tym ciężko pewnie znaleźć takie typowo cieniolubne. Słońce jest tu do ok 11 a w najwyższym miejscu chyba do 10. Stożki i kulki wciąż mijają się z moją wizją. Choć jest kilka kulistych kształtów u mnie, jednak nie takich radykalnie okraglych Trawy oprócz tych na tyłach- jak najbardziej. Rh kwitnie krótko, ale obok niego mogłoby rosnąć cos kwitnacego w innym terminie. Jeszcze zurawki mogłyby wchodzić w grę. Ale do nich także nadal nie jestem przekonana..
Miskanty ładnie by nam szumialy przy tarasie
Kosolkowa Pasja 11:24, 16 sty 2015

Do góry
Ja wole bujne, naturalistyczne ogrody. Tu wymysliłam rabate prostą, z kilkoma gatunkami Nie wiem czy to dobry pomysł. Może ktoś rzuci inne propozycje roślin po prostu?
Pisałam kiedys, ale musze powtórzyc - co mam na niej w tej chwili. Od strony kratki: jasminowiec, deren, thuja sunkist, kalina, bukszpan, parzydło leśne, azalia, rh, bukszpan, budleja, thuja reingold, dereń, wzdłuż bordera hosty, środek to hortensje ogrodowe 5 szt, tawułki chyba 3 szt, tawułka japońska, trzmielina,paprocie, hosty o biało-zielonych liściach, bergenie 5szt..

Dwa ogrody 10:08, 15 sty 2015

Do góry
viva napisał(a)
A ja po tylu latach zaakceptowałam swój piasek Wiem, że szaleństwa na nim nie będzie ale po ulepszeniu da się z niego coś wycisnąć

No Viva zarty sobie z nas robisz??Toż u Ciebie jest szaleństwo np rózane ale i każde inne.
Mariolka kalina prawie kwitnie , byle jej nie zmroziło teraz.Pozdrówka.
Znowu na wsi 16:28, 06 sty 2015

Do góry
Wszystkiego zielonego w Nowym Roku
Kalina super!
Ogród na glinie ? 22:13, 03 sty 2015

Do góry
Szukałam na forum ogrodów, których właściciele borykają się z takimi samymi problemami jak ja i trafiłam do Twego ogrodu. Masz duże pole do popisu

Na swojej glinie w miejscu warzywniaka dodawałam też piasek (wg wskazówek znalezionych w internecie) ale efekty były opłakane. Lepiej było jak dodawałam torf ale pewnie w ten sposób zmieniałam ph gleby.
Nie wiem czy masz już krzewy w ogrodzie ale polecam: perukowiec, pigwowiec, leszczynę (również pogiętą ale na skarpach a nie w dołku), dereń jadalny i ozdobne, kalina rośnie u mnie jak drzewo no i oczywiście wierzba (ja mam o żółtych pędach zwisającą, silnie rosnącą), nie narzekam na tuje szmaragdy.
Jeśli chodzi o byliny to rosną bardzo dobrze piwonie, liliowce i hosty.

Niestety pod większość pozostałych roślin trzeba odpowiednio przygotować podłoże, w którym mają rosnąć.
Bajkowy ogród Weroniki 21:38, 02 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
No faktycznie.. tam wierzą w Oko Proroka Dzięki za odpowiedź.. drzewko fajnie wygląda z tymi oczami

W różach nie pomogę bo jestem laik w tym temacie... ale muszę przyznać, że masz bardzo dorodne okazy.

W telewizji pomieszali nazwy roślin.. ha, ha, ha.. nawet kwiatowa telewizja kłamie ... kuliste kwiatki to kalina Eskimo (potem podprawili nazwę). Niestety nie pachnie, ale świetnie rośnie w półcieniu. U mnie słoneczka dużo mnie ma..

Nie choruj, bo czytam, że Cię rozłożyło... święta idą... (ja akurat przed świętami mogę zaniemóc byle niczego nie robić czytaj nie gotować )

Aniu,dziękuję za wyróżnienie. Dla Ciebie, wspaniałego 2015 roku!
Łóżko mnie trzymało w tym roku długo, ale na święta się pozbierałam, i coś tam przygotować musiałam. W teraźniejszych świętach widzę coraz mniej świąt, ale coś tam dla siebie wynajduję tematycznie związanego z Narodzinami i Posłannictwem Chrystusa...by sens miał ten czas świąteczny.
Kartek gifowych system już nie przyjmuje, ale raz mi się udało, i kartka Bożonarodzeniowa jest wcześniej a życzenia aktualne.
Pogoda szara, więc i widzenie świata podobne, powiem krótko, nic mi się nie chce i nic mnie nie cieszy. Sniegu, słoneczka i błękitnego nieba mi się zachciało, a potem szybko wiosennych roślinek.

Wstawię chociaż różyczki, które mi chorowanie umilały, a pod nimi worek leków.

Znowu na wsi 17:00, 02 sty 2015

Do góry
Bogdziu, Danusiu, Aniu, Haniu dziękuję za wasze odwiedziny.

Danusiu, mrozy i mnie nie ominęły. Niedawno było któregoś ranka - 14 st. Kalina stula kwiatki w takie zimno i rozwija przy wyższej temperaturze. Obserwowałam kilka lat temu taką piękność i stąd moja znajomość z ową kaliną i moje marzenie o niej.
Znowu na wsi 20:40, 31 gru 2014

Do góry
Kalina na Boże Narodzenie? Mam nadzieję ze nie było mrozu i nie zmroził pączków. Dzięki za zyczenia u mnie . Tobie równiez zyczę wszystkiego dobrego w tym roku, zdrówka miłych chwil w ogrodzie i na spotkaniach.
Dwa ogrody 12:11, 27 gru 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
yolka, u nas pogoda dziś była podobna, zrobiłam kilka fotek między jednym a drugim wyjazdem. Stare bombki mają wartość sentymentalną i to jest najważniejsze
Mala Mi szkoda, że tak daleko mamy do siebie z Łodzi do mnie jeszcze godzinka drogi, przydałoby się wypośrodkować miejsce spotkania na trasie Łódź - Rzeszów - Wieliczka
Agania u mnie zima leciutka i kolorowa nie tylko w domu

ognik

trzmielina, chyba taka sama, jaką Dzidka ostatnio pokazywała

kalina

Ale pokarmu dla ptaszków pozdrawiam po świątecznie
Dwa ogrody 23:04, 26 gru 2014

Do góry
yolka, u nas pogoda dziś była podobna, zrobiłam kilka fotek między jednym a drugim wyjazdem. Stare bombki mają wartość sentymentalną i to jest najważniejsze
Mala Mi szkoda, że tak daleko mamy do siebie z Łodzi do mnie jeszcze godzinka drogi, przydałoby się wypośrodkować miejsce spotkania na trasie Łódź - Rzeszów - Wieliczka
Agania u mnie zima leciutka i kolorowa nie tylko w domu

ognik

trzmielina, chyba taka sama, jaką Dzidka ostatnio pokazywała

kalina
Ptasi Ogród 13:16, 25 gru 2014

Do góry
Kalina koralowa dla ptaków

Trawy pożna jesienia
Ogródek Anity 08:30, 22 gru 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Macham o pocieszeniach zimowych poczytałam

Hej Uleńko!
U mnie ciemierniki kwitną i jakieś drzewko, jakaś Kalina (!) temperatura dodatnia, ale leje jak z cebra i wieje jak na otwartym morzu !!! Chyba jednak wolałabym już śnieg! Nawet nie ma jak psa wyprowadzić!
Ogród w cieniu brzozy 13:45, 15 gru 2014

Do góry
Dziękuję za pokaz kaliny. Bardzo pouczające. Ja szykuję swoje do przesadzenia wiosną i tak sobie myślę. Te o pokroju rozpostartym "plicatum" to na pewno rośliny na wyeksponowanie, właśnie ze względu na pokrój (brzeg, róg rabaty?). Te burkwooda i angielskie już mniej.

Mam Mariesi i Watanabe i jeszcze taką NN o nieczytelnym układzie gałązek. Watanabe rzeczywiście bardzo wolno rośnie.

Cascade i jeszcze kalina Judda mi chodzą po głowie. Oprócz oczywiście Kilinandżaro.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 06:03, 15 gru 2014

Do góry
Na nowy Rok nowe pomysły na rabaty - Przy altanie po lewej:

Z bliska - jest tylllle miejscaaccuba stąd wylatuje, zostają 3 złotliny variegata i kalina roseum na środku.

W cieniu - zacieniona 20:27, 13 gru 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Kalina podobała mi się właśnie ze względu na pokrój kwiatów.Zobaczymy,czy będzie u mnie dobrze rosła.

Lubię też pięciornika...tego o białych kwiatach...u mnie jeszcze malutki krzaczek...

Mnie to szałwie ktoś powinien mi wysiać i dać sadzonki bo tyle razy próbowałam z nasion i nic tego pięciornika też bardzo lubię, żółtego nie pozdrówka
W cieniu - zacieniona 12:03, 12 gru 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Szałwię też będę siała na drugi rok
Kwiaty kaliny podobne trochę do hortensji
Kalina podobała mi się właśnie ze względu na pokrój kwiatów.Zobaczymy,czy będzie u mnie dobrze rosła.

Lubię też pięciornika...tego o białych kwiatach...u mnie jeszcze malutki krzaczek...

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:29, 11 gru 2014

Do góry
Viva, Laurowiśnia, Pszczółka -
komp mi szwankuje, net się wiesza.. co to za kalina już nie dojdę.. jest piękna, podoba mi sie i chyba na tym zostanie. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, jak nie jestem pewna. Pozostanie nn. Wszytko dzięki rzetelnym sprzedawcom.. którzy często maja w nosie co sprzedają. A i klienci chodzą po szkółce przestawiają kartki i doniczki.. im wszytko jedno co to jest. Tak kultura ...

Resztę pozdrawiam i odmachuję, ale komp odmówił współpracy.. moje nerwy już się wyczerpały do drania.

W ramach treningu przed spotkaniem z dziewczynami (dużo nas się nie uzbierało) pobawiłam się sama w wiankowanie. Jeden stoik poszedł już w ludzi, a dwa się zostały. Wianek pójdzie na moje drzwi. A ze świeczkami dam jako prezent..

Nie chwalić bo wiem jak wyglądają, ale nie to sie liczy. Liczy się że własnoręcznie To tak jak z ogrodem, nawet jak ciut nie wyjdzie to cieszy, że samodzielnie

Fotki nie wchodzą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies