Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród z tatarakiem w tle 15:38, 21 mar 2015

Do góry
Wrzucam jeszcze parę ujęć nowej rabaty, może natchną do nowych pomysłow
Z góry przepraszam za jakość- zdjecia z telefonu, robione w biegu.

A tutaj moja "kalina koralowa"!

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:15, 20 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, w ostatnim Gardeners World jest artykuł o roślinkach do cienia. Wkleję ci kilka fotek z gazety, jeśli pozwolisz, może coś wykorzystasz z tych podpowiedzi:

Iwonko, dzięki wielkie , znam większość tych roślin.
U mnie w ogrodzie w cieniu (czyli pod koroną drzew) z wymienionych roślin daje sobie radę: fuksje, funkie, żurawki, bukszpan paproć. Pozostałych nie mam ( oprócz naparstnicy) więc się nie wypowiadam. Ale ciemiernika kupiłam i będę testować, w planach też bergenia i śnieżyczka. Wymieniona kalina u nas ma problemy z zimowaniem w gruncie. Mam jeszcze róże, dzwonek, trzmielinę, barwinek, tulipany, narcyzy i te sobie też dają radę.

Kalina - Viburnum 20:01, 20 mar 2015

Do góry
Mam trzy kaliny
- kalina koralowa, ogromna jest
- kalina bodnatska Dawn, aktualnie ładnie kwitnie, wyprowadzona na drzewko,
- kalina koralowa chyba Roseum lub Grandiflorum, pięknie kwitnie w maju, całe drzewko pokryte białymi lekko zwisającymi pomponami,
- a i jeszcze kalinę mohawik, na razie w doniczce, rośnie wolno jest mała choć kilkuletnia, aktualnie w pąkach.
Ogólnie twierdzę, że to rośliny mało wymagające, mohawik na razie jest otoczona większą moją opieką, szczególnie zimą.
Kaliny kochają mszyce, ale ja nie zawsze je opryskuję i dają radę.
Kalina - Viburnum 19:20, 20 mar 2015

Do góry
Jakie warunki lubi kalina hordowina? Czy na piaszczystej i kwaśnej glebie leśnej pod sosnami będzie jej dobrze..?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:16, 20 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
A tak z roślin które sprawdzą się w głębokim cieniu to ja z doświadczenia tylko kalinę sztywnolistną mogę ci polecić. Mam ją od północnej strony domu i radzi sobie świetnie. Jest zimozielona. No i rzeczywiście szkielet z grabu i bukszpanu byłby idealny. Nie chcesz żywopłotu od strony tej siatki? A sorry, teraz doczytałam że przy diatce ligustr jest. Nie widziałam go na zdjęciu. No i paprocie to do cienia fajna rzecz, dodają takiego leśnego charakteru. A napisz jeszcze (bo mam pewien pomysł) jak ci trawa w tej części ogrodu rośnie? Dużo mchu? Głowa do góry Masz śliczne róże, piękne powojniki i takiego sobie kota czego chcieć więcej?

Czy kalina sztywnolistna mocno pachnie? Czuć ją z daleka? Można ograniczyć jej rozmiary cięciem? Potrzebuje dużo wody?
Żywopłot będzie z trzmieliny pnącej - już rośnie.
Robiąc miejsce dla hortki przesadzałam paprocie - tak się umęczyłam z ich wykopywaniem, że ciepnęłąm je na kompost. Są jakieś małe samosiewki i ważą się ich losy.
Mchu jest bardzo dużo. Pod czereśnią to rośnie tylko mech, tam nawet trawa nie chce rosnąć.

A chcę co najmniej oczka wodnego .

Ciekawa jestem jaki to masz pomysł?

Ogród na glinie 10:11, 20 mar 2015

Do góry
Karolinek napisał(a)
To będzie się działo, roboty masz co nie miara. U mnie też z -3 było, rodki,runianki, kalina sztywnolistna wszystkie pozwijane z samego rana.
Też muszę przesiać kompost na warzywnik, ale może w przyszłym tygodniu... jeszcze sił za mało, pozdrawiam

lepiej się wykuruj, nie ma co się nadwerężać
Ogród na glinie 09:05, 20 mar 2015

Do góry
To będzie się działo, roboty masz co nie miara. U mnie też z -3 było, rodki,runianki, kalina sztywnolistna wszystkie pozwijane z samego rana.
Też muszę przesiać kompost na warzywnik, ale może w przyszłym tygodniu... jeszcze sił za mało, pozdrawiam
Kolorowy ogród na piasku 23:25, 19 mar 2015

Do góry
Wielkie poruszenie wywołał mój lasek Snujecie różne domysły a tu nie będzie nic specjalnego
Zmiany były konieczne, bo ta część ogrodu powodowała spory dysonans w stosunku do swojego sąsiedztwa.
Na początku zakładania naszego ogrodu była tu koniczność posadzenia czegoś co szybko dałoby wyciszenie ogrodu od silnych zachodnich wiatrów i przesłonę tego wszystkiego co było widoczne dla oczu poza naszą miedzą. Ponieważ w tym miejscu jest najgorsza ziemia, żywy budowlany piasek posadziliśmy sosny (zwykłe, leśne). Posadzona jest też lipa, jesion. Z przodu były pęcherznice, forcycja dające przesłonę dla tego miejsca, które z czasem stało się składem kompostu. Nie myślałam, że coś będę tutaj chciała robić. Ale pęcherznice bardzo zbrzydły, sosny trzeba było podcinać, zmiany były konieczne.
Nie mogę tutaj posadzić roślin typowo cieniolubnych o dużych wymaganiach wilgotnościowych, nie dałyby rady. Wymyśliłam, że posadzimy podszycie leśne w postaci grabów (dość spore, przywiezione z zaprzyjaźnionego lasu). Wiem, że dla nich też za słaba ziemia ale dostały bardzo solidne zaprawy pod korzenie i powinny dać radę. Nie zależy mi aby urosły na duże drzewa ale by dawały nastrój temu miejscu. Runo leśne będzie zapewniał barwinek Mam ogromne zaplecze na sadzonki, pewnie nie dam rady w tym roku ale z czasem mam nadzieję ziemia zazieleni się.
Przesadziliśmy też dużą hortensję miekkowłosą i oczar tam, gdzie dostaną więcej światła.
Z lewej strony ławki posadzona jest kalina Kilinadjaro (maleńka sadzonka ) a dalej w lewo będą jeszcze hortensje.
W lasku już wszystko posadzone (oprócz horetsji), nie mam zdjęcia, może jutro zrobię. Chociaż teraz w stanie bezlistnym niewiele widać.
Nie wiem czy będzie pięknie, mam nadzieję, że będzie praktycznie

Zauważona ciemna pryzma zniknie w tym roku A wał to drugie dobrodziejstwo dla naszego ogrodu. Ziemia uprawna z pola, z której robimy mieszanki pod rośliny. Aby bardzo nie straszyła i nie zarastała chwastami obsdzę ją jasnotą (pozbieraną z całego ogrodu ) i barwinkiem. Będzie zielonym, ubywającym wałem

Największa praca czeka mnie poniżej tego miejsca i będzie to przedłużenie rabaty hostowej. Tutaj jest lepsza ziemia i będę mogła sadzić byliny cieniolubne. Znaczna część będzie z podziału tych, które już mam w ogrodzie, coś dokupię.

Tak wygląda teraz to miejsce pod byliny cieniolubne
Widać trawersem biegnącą ścieżkę, której brzeg trzeba obłożyć kamieniem, by piasem się nie osypywał.

tu w odwrotnym kierunku

będzie przedłużeniem takiego widoku

Znowu na wsi 20:19, 19 mar 2015

Do góry
Wiosna zawitała, ale dzisiaj był przymrozek. Fotek brak, bo ostatnio zalatana pracowo i rodzinnie jestem.
Na razie zdążyłam przyciąć nieco zeschniętych bylin i traw, a reszta "leży" i czeka na mój wolny czas. Najbliższy weekend wolny, więc jeżeli pogoda pozwoli to trochę ogarnę ogród.Może też jakieś fotki bendom .
Aha, chyba zaczynają przekwitać przebiśniegi a pokazują się niebieskie kwiatki cebulic. Nadal kwitnie kalina bodnantska i trochę ranników oraz nieliczne krokusy.
Ładnie zapowiadają się posadzone jesienią tulipany i narcyzy.
Ogród z tatarakiem w tle 10:27, 19 mar 2015

Do góry
Mam prośbe o pomoc w doborze roślin.
Tak sobie planowałam:

Brzozy pozyteczne- 5 sztuk
1-paprocie lub funkie
2- zurawka bordowa
3-rozchodnik okazały rózowy
4- miskanty chyba ml
5- hortensje limki
6- tawułki niskie na obwódke, ciete w kule

Co dalej?
Tam juz rosnie jałowiec, oraz 2 szt. forsycji oraz jakies drzewko, które w tym roku po raz pierwszy mi zakwitło! Miała to być kalina koralowa, a jest nie wiem co
Chciałabym zostawić te rosliny, koże dosadzić jeszcze jakies jałowce na przód rabaty.
Zalezy mi, żeby ta rabata chociaż częściwowo była zimozielona.

Czy ktoś mógłby pomoc?
Ogród w cieniu brzozy 22:12, 18 mar 2015

Do góry
My też palimy różane gałęzie. Za dużo kolców i szarpania się, żeby to jeszcze ciąć na mniejsze kawałki, bo rozkładają się długo.
Kalina w pąku urocza.
Mój kawałek planety 08:46, 17 mar 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

no własnie nie mam, wszystko jakoś jak na dłoni, , nawet tutaj przesadziłam przed nimi gigantusy ktore miały byc do wywalenia, docelowo przed nimmi ma być kalina ale zanim urosnie ... teraz tez miałam rzucone na kupę ale już trzebabyło z tym zrobić jakiś porządek, jak się bedzie odształcać to wywalę i pomyślę o czymś innym, u Ciebie pryzma jest spora -jak dużą masz działkę ?

Kochana w tym kompost będzie Ci szybko przesychał i będzie masakra z przerzucaniem (chyba, że ta siatka się jakoś łatwo rozpina)... Jak byś reflektowała to mam na zbyciu jeden kompostownik plastikowy (zielony) - nówka. Ale generalnie najlepsze są dechowe (minimum 2 komory, a najlepiej 3). Albo pryzma.
Ja mam cały zakątek kompostowy ale jest on porządnie schowany. I wiecznie mi mało miejsca w kompostownikach... Zwłaszcza jesienią.
Mój kawałek planety 08:23, 17 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Kasiu - oczywiście, że możesz, o ile taka objętość Tobie wystarczy i o ile będziesz potem miała ochotę na wybieranie wszystkiego celem rutynowego przerzucenia "do góry nogami". Wydaje mi się, że ta siatka może się odkształcić pod wpływem ciężaru np darni. Czy nie masz gdzieś w narożniku działki miejsca na zwykłą pryzmę? Ja nie mam żadnych desek, siatki, ani innych ograniczników. Po prostu mam wydzielone miejsce ta pryzmę odpowiednią do wielkości mojej działki.

Po dwóch sezonach zimą wyglądała tak: /uwaga! dla ludzi o mocnych nerwach/

no własnie nie mam, wszystko jakoś jak na dłoni, , nawet tutaj przesadziłam przed nimi gigantusy ktore miały byc do wywalenia, docelowo przed nimmi ma być kalina ale zanim urosnie ... teraz tez miałam rzucone na kupę ale już trzebabyło z tym zrobić jakiś porządek, jak się bedzie odształcać to wywalę i pomyślę o czymś innym, u Ciebie pryzma jest spora -jak dużą masz działkę ?
Dwa ogrody 22:37, 15 mar 2015

Do góry
mmmm... kalina już pachnie, prawda?
Ja posadziłam iryski Harmony. Są już spore, ale nie kwitną. Kiedy patrzę na Wasze łany wiem, że na pewno dosadzę ich więcej.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:15, 12 mar 2015

Do góry
Rumianka i w tle róża pnaca - różowa

W sumie to nie pierwszy raz kupuje w marketach, często rośliny sa dość biedne ale jeszcze żadna mi nie padla

Na liście miałam tez choiny które kupiłam bardzo okazyjnie jako pierwszy wiosenny klient, 1 cyprysa columnarisa jako tło - tego pstrykne jutro, ma 1 metr i kosztował 8,99 zł

Poza tym zostało mi: 2 horty Bobo, 1 horta dębolistna, wawrzynek lub kalina różowa, 2 ostrokrzewy, 4 szmaragdy i jedno coś, nie wiem jeszcze co, ale coś na pewno
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:46, 12 mar 2015

Do góry
Kasia doczekasz się

cebulica Tubergena

kalina bodnantska

jaśmin nagokwiatowy kolejny tydzień

Ogród pod trzema dębami 22:16, 09 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Piękne krokusy.
Będę czekała na zdjęcia kaliny w pełnej krasie

Kalina teraz jest najciekawsza. Jak tylko zrobi się ciepłej kwiatki znikną. Latem jest to bardzo cienisty zakątek ze względu na dęby.
Działka wkoło Lubczyka :) 01:00, 09 mar 2015

Do góry
aaaa, no teraz lepiej widać na tamtym zdjęciu nie było widać, że tujki tam nie rosną )
sprawdź jaką ten świerk będzie miał docelowo średnicę, wtedy będziesz wiedziała.
Hortensja - jak już napisałam, przynajmniej 1,5 m od tujek - hortka urośnie, ale tuje też
Leszczyna powiadasz? ...nie lubię leszczyn, mają korzeń jak pająk i wszystko wyjadają oraz wybijają od korzenia. Ja bym jej nie sadziła, no chyba, że miałabym 2 ha, to może gdzieś na samym końcu działki dla zobrazowania wieloletniego korzenia:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/571-trudne-pieknego-poczatki-ogrodek-kasiwb?page=320

Weź też pod uwagę jej docelowy rozmiar i rozmiar docelowy kaliny. A jaka to kalina? Ja kalinę angielską posadziłam podobnie jak była mała, a teraz mi już między tuje wlazła - będę oczywiście ją przesadzać )a jak

Przemyśl Kasieńko Buziaki
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:24, 08 mar 2015

Do góry
Piwonia drzewiasta wypuszcza listki

patyczki róż od Vivy chyba się przyjęły

przylaszczka siedmiogrodzka (H.transsylvanica) też już zakwitnie

kalina będzie kwitła ojej też zamazane zdjęcie
Działka wkoło Lubczyka :) 19:58, 08 mar 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Kasia, piękny kancik, brawo
a co to za roślinka posadzona przed tujami? hortka? bo jak tak, to odsuń ją dalej od tujek - w/g mnie chociaż jakieś 1,5 m (ja bym nawet dalej posadziła), bo rozrośnie się z czasem a tuje się ogołocą. Piszę z doświadczenia )
Tego świerka (chyba) też bym odsunęła zdecydowanie od tujek. Ile ten świerk będzie miał docelowo szerokości?
Przy jednych tujach rosną u mnie kosaćce i tuje mi wyłysiały, a innym miejscu hortki były za blisko i też tuje wyłysiały

Pozdrawiam

Dziękuję Kochana, tak kancikowałam, że urządzenie mi pękło
najpierw przed tujkami mam leszczynę, będę ją na drzewko cięła, a przed tym jest kalina
horti rośnie kawałek dalej, widać nad ziemią etykietę, to pinky winky
a świerk to podobno wolnorosnąca odmiana, który docelowo ma mieć 3-4 m i nie rosną za nim tujki
teraz nie wiem, co przesuwać? jak radzisz?
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies