Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:48, 24 mar 2025

Do góry
Mary napisał(a)
Skład przykładowego obornika granulowanego

Mary, potasu jest w tym 2% (w azofosce 19%, fosforu 2% (w a. ponad 6%). Jeśli ma się w ogrodzie rośliny o sporych wymaganiach pokarmowych, to tych składników może być ciut mało.

Na moim 5 kg opakowaniu granulowanego obornika końskiego jest napisane, że wystarcza na 60 m2.
Ogród ozdobny ma u mnie jakieś 700-800 m2 wraz z powierzchnią trawiastą. Potrzebowałabym ok. 14 paczek. Koszt jednej 5 kg paczki to 25 zł. Całkowity koszt jednorazowego nawożenia to 350 zł. Do tego trzeba dołożyć koszt nawożenia trawnika co miesiąc od marca do czerwca. Spory koszt. Obniżam go stosując kupokulki na start tylko pod żarłoczne rośliny (póżniej dostają gnojówki z pokrzyw i ze skrzypu) , a trawniki i roślinne pospólstwo dostają azofoskę.
Boso przez ogródek 21:48, 24 mar 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Przesadzone krokusy kwitną.

Dziś wstałam na wschód słońca, więc przy okazji wysiałam marchewkę, rzodkiewkę i groszek cukrowy do gruntu.
Groszek wysiany do butelek nie wykiełkował.

Właśnie też przesadziłam jesienią i marnie u mnie kwitną krokusy. Wypuściły liście ale kwiatów mało. Bardzo wszystko zniszczył lutowy mróz.
Glina i zielsko 21:09, 24 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Takie zielsko mam do identyfikacji.
Małe jak 2 zł. Pełno wszędzie. Plewienie przypomina szczypanie ziemi dwoma palcami.

Może to przymiotno kanadyjskie. Białe kwiatki stokrotkowe, sieje się obficie.
Zieleń, drewno i antracyt 20:52, 24 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na wiosnę nie ma się co dołować tym, co jeszcze do zrobienia. Trzeba patrzeć, ile już zrobione.

O właśnie, ja się będę tego trzymać jak tonący brzytwy
O jeżu ogrodowy! Ile ja zrobiłam?!

antracyt napisał(a)
Ja do truskawek jeszcze nie dotarłam

Ale za to ogarnęłam dalie (przynajmniej te stare i część nowych które dotarły)

Zuzia, ale zostawiasz je na powietrzu, czy do pomieszczenia?
Ogród w malinówkach 20:46, 24 mar 2025

Do góry
Do jutra chcę przemyśleć temat nasadzeń najwyższego piętra na platanowej.

Pierwsza wersja zakładała hortensje w 2 grupach pomiędzy platanami i po jednej po bokach. Za drzewem wypadały 2 trawy (chociaż nie lubię sadzić parzyście). No chyba, że traktować jako dwie sadzonki, które się zrosną.

*Ta wersja była by spójna z rozmieszczeniem na brzozowej. Czyli hortensje w lukach między drzewami.

Druga wersja to zrobienie 3 grup po 3 hortensje pod każdym drzewem. Trawy w lukach między drzewami. Biorąc pod uwagę, że to Morning Light, to nie powinien być pod koronami drzew i kompozycyjnie tak było by lepiej.

Co myślicie?
Ogród w malinówkach 20:40, 24 mar 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
"Kulki" cisowe przy ambrowcu.

Wybrane 3 sztuki różniły się pokrojem i kolorem od reszty, są ciemnozielone i miały szeroki pokrój.Ale i tak przyciąłem, by się lepiej korzeniły.

Moje bacatty na kulki bardzo podobne. Pod koniec sezonu ich nie poznamy
Ogród w malinówkach 20:36, 24 mar 2025

Do góry
"Kulki" cisowe przy ambrowcu.

Wybrane 3 sztuki różniły się pokrojem i kolorem od reszty, są ciemnozielone i miały szeroki pokrój.Ale i tak przyciąłem, by się lepiej korzeniły.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:35, 24 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co masz za drewutnią w prawym dolnym rogu przy podjeździe? Trawa tam do ogrodzenia podchodzi? Nie kojarzę tego miejsca za zdjęć.

Prawy dolny róg zdjęcia był zbyt skomplikowany do narysowania.
Wzdłuż podjazdu do garażu jest garażowa, która kończy się jakiś metr przed narożnikiem budynku. Ten koniec obsadzony jest dwiema tujami. Patrząc od strony bramy wjazdowej przed tujami rośnie świdośliwa Lamarcka, której zdjęcie ostatnio cytowałaś u siebie. Tuje maskują kącik gospodarczy, w którym stoi zamykana skrzynia na ogrodowe przydasie (głównie doniczki), walec ogrodowy, worek na plastikowe odpady, a w sezonie wiadra z gnojówkami. To miejsce wyłożyłam betonową kostką. Utwardzenie tego kawałka bardzo ułatwia transport drewna na taczce do drewutni i manewrowanie walcem.

Naprzeciw drewutni jest wąska rabatka z lawendami, bo pod okapem trawa nie chciała rosnąć.

Glina i zielsko 20:29, 24 mar 2025

Do góry
Troszke kwiatków.
Stoją przy wejsciu do domu i cieszą.

Glina i zielsko 20:27, 24 mar 2025

Do góry
Takie zielsko mam do identyfikacji.
Małe jak 2 zł. Pełno wszędzie. Plewienie przypomina szczypanie ziemi dwoma palcami.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:26, 24 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kupokulki to sam azot. Większość roślin do dobrego życia potrzebuje jeszcze potasu (kwiaty), fosforu (te słabujące i świeżo posadzone dla wzmocnienia systemu korzeniowego) oraz wielu innych mikroelementów
"Skład:

Podstawą azofoski są: azot, fosfor, potas i magnez, czyli najważniejsze minerały, wchodzące w skład każdego nawozu wieloskładnikowego.

makroelementy: azot (13,6%), tlenek fosforu (6,4%), tlenek potasu (19,1%) oraz tlenek magnezu (4,5%).

mikroelementy: miedź, mangan, żelazo, cynk, bor, a także molibden."
Skład przykładowego obornika granulowanego
Ogrodowe wariacje 20:02, 24 mar 2025

Do góry
Wiaan napisał(a)

Deep blue, niezła średnica

Wiann, ile to ta niezła średnica? W nogach mojego ambrowca planuje dać seslerię jesienną i tą szałwię. Na seslerię zakładam średnicę 50 cm, a na nią ile liczyć przy planowaniu i sadzeniu?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:50, 24 mar 2025

Do góry
Zamówiłam dziś sadzonki truskawek. Finalnie biorąc pod uwagę te które mam i te nowe to plonowanie powinno wyglądać tak:

bardzo wczesne:
NN od sąsiadki

średniopóźne:
Senga Sengana

późne:
Florence
Bogota Gigant

powtarzające owocowanie:
Albion
Selva
Boso przez ogródek 19:16, 24 mar 2025

Do góry
A tu buraczki, rzodkiewki i sałaty.

Boso przez ogródek 19:15, 24 mar 2025

Do góry
Aksamitki już wysiałam ponad miesiąc temu, wzniesione jeśli dobrze pamiętam. Zależało mi, aby szybciej kwitła, podobnie nasturcja.

Te zwykłe jakoś nie chcą rosnąć, mam nadzieję że się wysiewają same w gruncie.

Groszki dla Magary:
- wysiane w domu i posadzone w grządce, nie wyglądają najlepiej, ale są mocne

- wysiane w wielodoniczkach i rosły w szklarni

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 19:01, 24 mar 2025

Do góry
Pierwszy żonkil

Ciemiernik cuchnący

Kukliki Mai Tai po zimie

Ciemiernik Niger - chyba trochę przymarzł

Czy to mogą być jego siewki?
Przy ścieżce 18:55, 24 mar 2025

Do góry
Mam takie zbocze w ogrodzie, próbuję je ubogacić wiosennie. Trochę przylaszczek, trochę przebiśniegów, ranników. Z czasem może stać się miłym zakątkiem. Nasadzenia z listopada, bałam się trochę, czy przenosiny np. przylaszczek nie zaszkodzą im, ale nie

Przy ścieżce 18:49, 24 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)

A ja chcę rozdzielać na jednorodne kępy, he he
Zgapione od Ciebie Rychło w czas, bo słońca brak, pomidorki na pewno by się powyciągały, a tak prosto i tanio mam wspomaganie Wystarczyło tylko wymienić żarówkę i dać podwyższenie na pojemnik z wysiewami.

To już trzecia doba, siewki w pionie i nie wyciągają się!

Nie wiem czy nie ominęłam, ale zaryzykuję...na jakie odmiany się zdecydowałaś w tym roku? Miałaś jakiś faworytów po zeszłym sezonie? Potarzasz jakieś w tym roku? Widzę sporo znaczników z odmianami Piszesz, że pikujesz pierwszy raz. Przewidujesz za 3 tygodnie-miesiąc pikować ponownie? Czytałam, że niektórzy pikują najpierw do kubeczków 200 ml potem do doniczek 400-500 ml.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:46, 24 mar 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Co kwitnie na biało? Kalina ?? Jaka odmiana?

Jeszcze ze chciałam Cię zapytać jaką masz odmianę jagody kamczackiej tej wysokiej?
Przy ścieżce 18:44, 24 mar 2025

Do góry
Ciekawa jestem jak w tym roku wyjdzie cieszynianka, z roku na rok stanowisko staje się bardziej suche, rośnie w końcu pod brzozą! Uwielbiam cieszyniankę

Obserwuję też inwazję poziomek. Kto by pomyślał, że staną się tak uporczywe? Kiedyś wprowadziłam je do ogrodu, parę kęp z lasu, reszta z siewu. W częściach cienistych ogrodu stają się uciążliwe Dobrze, że owocują, zawsze można wrócić przed południem z miseczką owoców

A tego gościa chciałabym mieć dużo, dużo i wszędzie. Długo się zadomowiał, teraz mogę powiedzieć, mam go! Na pesto, na marynowane owocniki, na jedzenie 'z garści' smakowitych liści. Czosnek niedźwiedzi

Tu mam małą zagwozdgkę, wychodzi mi co roku, nie kwitnie, nie mogę sobie przypomnieć. Jakaś cebulica jesienna? Może powinnam przesadzić ją w bardziej słoneczne miejsce?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies