Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:35, 24 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co masz za drewutnią w prawym dolnym rogu przy podjeździe? Trawa tam do ogrodzenia podchodzi? Nie kojarzę tego miejsca za zdjęć.

Prawy dolny róg zdjęcia był zbyt skomplikowany do narysowania.
Wzdłuż podjazdu do garażu jest garażowa, która kończy się jakiś metr przed narożnikiem budynku. Ten koniec obsadzony jest dwiema tujami. Patrząc od strony bramy wjazdowej przed tujami rośnie świdośliwa Lamarcka, której zdjęcie ostatnio cytowałaś u siebie. Tuje maskują kącik gospodarczy, w którym stoi zamykana skrzynia na ogrodowe przydasie (głównie doniczki), walec ogrodowy, worek na plastikowe odpady, a w sezonie wiadra z gnojówkami. To miejsce wyłożyłam betonową kostką. Utwardzenie tego kawałka bardzo ułatwia transport drewna na taczce do drewutni i manewrowanie walcem.

Naprzeciw drewutni jest wąska rabatka z lawendami, bo pod okapem trawa nie chciała rosnąć.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 21:20, 24 mar 2025

Dzięki za wyjaśnienia. Teraz w wyobraźni połączyłam zdjęcia z rysunkiem 2D. Ta ŚŚ to moja ulubiona z Twoich sześciu, na ciemnym tle żywopłotu z tym układem gałęzi wygląda super. Jestem Ci wdzięczna, że mi wtedy doradziłaś wraz z dziewczynami bym na froncie posadziła u siebie ŚŚ.
LIDKA 06:40, 25 mar 2025

TAR napisał(a)
W zeszlym roku zdecydowalam sie na zakup pecherznicy Chameleon. Cudna jest i nieduza. Zmienia lolory w zaleznosci od pory roku.
Mialam tez Lady in Red. Bardzo ladnie sie wybarwia.

Widzialam wczoraj lady in red w markecie za dobra cene . Chyba rano zajade i sie skusze . Tylko sprawdze jaka docelowo wysoka będzie .
MagdaLenka 09:18, 25 mar 2025

LIDKA napisał(a)

Widzialam wczoraj lady in red w markecie za dobra cene . Chyba rano zajade i sie skusze . Tylko sprawdze jaka docelowo wysoka będzie .

Lidka bierz od razu wszystkie sztuki i dziel na sprzedaż. Lady in Red trudno dostać. Na pewno znajdą się chętni.
TAR 09:25, 25 mar 2025

Magda, chyba nie. Tej pecherznicy jest sporo w ogrodniczych i na necie
MagdaLenka 10:27, 25 mar 2025

TAR napisał(a)
Magda, chyba nie. Tej pecherznicy jest sporo w ogrodniczych i na necie

O masz! Myślałam, że chodzi o miskanta.
Gruszka_na_w... 12:42, 26 mar 2025

Każda hortensja i róża jest już podsypana garścią suchego końskiego obornika. Dzisiaj wysiałam pietruszkę naciową, koper, drugi rzut marchewki z rzodkiewką i rukolę. Po południu rozpocznę kancikowanie długiej prostej i spulchnianie tam gleby. Pogoda sprzyja.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:44, 26 mar 2025

Judith 12:44, 26 mar 2025

Ale piękne magnolie już! U mnie w tym roku chyba nici z kwitnienia…
A na jakim etapie masz już ŚŚ?
Gruszka_na_w... 13:06, 26 mar 2025

Judith napisał(a)
Ale piękne magnolie już! U mnie w tym roku chyba nici z kwitnienia…
A na jakim etapie masz już ŚŚ?

W przyszłym tygodniu mają być nocne przymrozki do -4. Kilka dni się pocieszę kwieciem magnolii, a potem pewnie będą nieco nadgryzione mrozem i zbrązowieją.
Świdośliwa sprzed minuty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies