Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 19:50, 24 mar 2025

Zamówiłam dziś sadzonki truskawek. Finalnie biorąc pod uwagę te które mam i te nowe to plonowanie powinno wyglądać tak:

bardzo wczesne:
NN od sąsiadki

średniopóźne:
Senga Sengana

późne:
Florence
Bogota Gigant

powtarzające owocowanie:
Albion
Selva
Patrycja_KG_Lu 10:40, 26 mar 2025

Dziś od rana piękna pogoda. Zajęłam się pracami krawędziowymi na froncie.

Świdośliwa na takim etapie.

Zawiedziona jestem zakupionymi krokusami z Lidla. Moje poprzednie są wielkokwiatowe, a te jakieś mikrusy. Nie doczytałam jak je kupowałam. Poniżej widać różnice rozmiarowe.
Makao 10:54, 26 mar 2025

Och kanciki to i mnie czekają
U Ciebie słońce a u mnie od rana pochmurno i deszczowo. Nic na dworze nie zrobię ale chociaż się ogród podleje.

Ja przestałam kupować cebulowe w marketach spożywczych. Za dużo pomyłek było lub nie chciało rosnąć.
vita 18:37, 26 mar 2025

Pogodę miałyśmy dzisiaj wspaniałą, też sporo zrobiłam w ogrodzie
Czy planujesz przykrycie marchwi i cebuli siatką? To u mnie zawsze problem.
Ciekawe odmiany truskawek zamówiłaś, znam 'Florence', bardzo smaczna. A sąsiadka zna odmianę tych bardzo wczesnych truskawek? I też nacięłam się na krokusy z marketu, bynajmniej nie spożywczego
Patrycja_KG_Lu 20:34, 26 mar 2025

vita napisał(a)
Pogodę miałyśmy dzisiaj wspaniałą, też sporo zrobiłam w ogrodzie
Czy planujesz przykrycie marchwi i cebuli siatką? To u mnie zawsze problem.
Ciekawe odmiany truskawek zmówiłaś, znam 'Florence', bardzo smaczna. A sąsiadka zna odmianę tych bardzo wczesnych truskawek? I też nacięłam się na krokusy z marketu, bynajmniej nie spożywczego

O jaką siatkę Ci chodzi? Na razie przykryłam je tylko agrowłókniną wiosenną.

Niestety te truskawki to NN, wiele lat temu (powyżej 20-tu) sąsiadowi ktoś przywiózł z zagranicy tą odmianę. W Polsce wtedy nikt jej nie znał, moja sąsiadka je od niego dostała i od tylu już lat sama dalej rozmnaża. Coś jej synowi kojarzyła się nazwa "Lwie serce", ale sąsiadka stwierdziła, że pomylił z czymś innym. Po tej nazwie też nic nie znalazłam truskawkowego po polsku czy angielsku. Ofiarowała mi kilka sadzonek i ja też je mam już w drugim pokoleniu. Sprawdziłam po zdjęciu i w zeszłym roku 26 maja zebrałam w ilości średniej miseczki. Chcesz sadzonki? Teraz mam już krzaki poczyszczone, ale mogę zostawić wąsy jak puszczą na sadzonki dla Ciebie. Możesz też zajechać i spróbować smak wcześniej jak będą owocować, zapraszam.

Ja muszę doczytać terminy krokusowe i wybrać kolejne odmiany na jesienne sadzenie. Mam Victor Hugo i Joanna d'Arc, ale lekko terminy ich kwitnięcia się rozjeżdżają. Chciałabym by te dwa kolory były obecne w tym samym czasie.
Rojodziejowa 21:25, 26 mar 2025

Też mam te krokusy takie mikre. Moje to Ruby Giant a takie dzajanty, że szok

Kora mielona dookoła, żeby skalę złapać
Patrycja_KG_Lu 08:25, 27 mar 2025

Twoje Asia wyglądają na duże, tzn. proporcja liści do kwiatu.
Kasya 08:46, 27 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zamówiłam dziś sadzonki truskawek. Finalnie biorąc pod uwagę te które mam i te nowe to plonowanie powinno wyglądać tak:

bardzo wczesne:
NN od sąsiadki

średniopóźne:
Senga Sengana

późne:
Florence
Bogota Gigant

powtarzające owocowanie:
Albion
Selva

Ale apetyczne
U mnie jskos zle zimuja w skrzyniach
Nie wiem jaki powod
Rojodziejowa 08:53, 27 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Twoje Asia wyglądają na duże, tzn. proporcja liści do kwiatu.

Wydaje mi się, że porównanie z Joanna d’Arc wypadłoby tak jak u Ciebie.
Polon 14:35, 27 mar 2025

Patrycja, u mnie jednocześnie kwitną krokusy Ice Queen i Blue Ocean. Może Ci podpasuje to zestawienie