Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Gruszka_na_w... 21:48, 24 mar 2025

Mary napisał(a)
Skład przykładowego obornika granulowanego

Mary, potasu jest w tym 2% (w azofosce 19%, fosforu 2% (w a. ponad 6%). Jeśli ma się w ogrodzie rośliny o sporych wymaganiach pokarmowych, to tych składników może być ciut mało.

Na moim 5 kg opakowaniu granulowanego obornika końskiego jest napisane, że wystarcza na 60 m2.
Ogród ozdobny ma u mnie jakieś 700-800 m2 wraz z powierzchnią trawiastą. Potrzebowałabym ok. 14 paczek. Koszt jednej 5 kg paczki to 25 zł. Całkowity koszt jednorazowego nawożenia to 350 zł. Do tego trzeba dołożyć koszt nawożenia trawnika co miesiąc od marca do czerwca. Spory koszt. Obniżam go stosując kupokulki na start tylko pod żarłoczne rośliny (póżniej dostają gnojówki z pokrzyw i ze skrzypu) , a trawniki i roślinne pospólstwo dostają azofoskę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 22:56, 24 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mary, potasu jest w tym 2% (w azofosce 19%, fosforu 2% (w a. ponad 6%). Jeśli ma się w ogrodzie rośliny o sporych wymaganiach pokarmowych, to tych składników może być ciut mało.

Na moim 5 kg opakowaniu granulowanego obornika końskiego jest napisane, że wystarcza na 60 m2.
Ogród ozdobny ma u mnie jakieś 700-800 m2 wraz z powierzchnią trawiastą. Potrzebowałabym ok. 14 paczek. Koszt jednej 5 kg paczki to 25 zł. Całkowity koszt jednorazowego nawożenia to 350 zł. Do tego trzeba dołożyć koszt nawożenia trawnika co miesiąc od marca do czerwca. Spory koszt. Obniżam go stosując kupokulki na start tylko pod żarłoczne rośliny (póżniej dostają gnojówki z pokrzyw i ze skrzypu) , a trawniki i roślinne pospólstwo dostają azofoskę.

Napisałaś Haniu, że obornik granulowany to sam azot.
Azotu jest w nim tyle co potasu, a fosforu jest dwa razy więcej.
Gruszka_na_w... 09:06, 25 mar 2025

Mary napisał(a)

Napisałaś Haniu, że obornik granulowany to sam azot.
Azotu jest w nim tyle co potasu, a fosforu jest dwa razy więcej.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Dzięki Twojemu wpisowi zgłębiłam się w poszukiwanie informacji o składnikach pokarmowych w oborniku świeżym i granulowanym.
I przeżyłam lekki szok.
W oborniku świeżym azotu jest zaledwie od 0,4 do 0,7% w tonie, potasu 0.4-0,8%, a fosforu 0,05-0,2%. Nie miałam pojęcia, że są to procentowo tak niskie wartości. Najwięcej azotu zawiera obornik owczy.

Interesujące jest to, że tak znikome ilości tak korzystnie wpływają na stan gleby.

Dziękuję za skłonienie do refleksji. Człowiek się całe życie uczy
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 14:20, 25 mar 2025

No … pieknie i posprzatane
Wracam do siebie i nie wychylam nosa zeby sie nie stresowac
Judith 16:37, 25 mar 2025

Kasya napisał(a)
No … pieknie i posprzatane
Wracam do siebie i nie wychylam nosa zeby sie nie stresowac

Kasia, do posprzątania daleka droga . Ogarnięta jedna część ogrodu, połowa drugiej, trzecia jeszcze nie ruszona.
Nie ma się co stresować. Się zrobi. Albo nie - tez dobrze przecież .
Mary 18:33, 25 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Dzięki Twojemu wpisowi zgłębiłam się w poszukiwanie informacji o składnikach pokarmowych w oborniku świeżym i granulowanym.
I przeżyłam lekki szok.
W oborniku świeżym azotu jest zaledwie od 0,4 do 0,7% w tonie, potasu 0.4-0,8%, a fosforu 0,05-0,2%. Nie miałam pojęcia, że są to procentowo tak niskie wartości. Najwięcej azotu zawiera obornik owczy.

Interesujące jest to, że tak znikome ilości tak korzystnie wpływają na stan gleby.

Dziękuję za skłonienie do refleksji. Człowiek się całe życie uczy

Z nauk Toszki wyniosłam przekonanie, że zaletą obornika, szczególnie niegranulowanego, jest wprowadzenie życia do gleby. Podobnie do kompostu. Zdrowa gleba z mniejszą dawką makro i mikroelementów może być dla roślin lepsza niż jałowa gleba ze sztucznym nawozem. Szczególnie w przypadku piaszczystej gleby na Mazowszu.
Gruszka_na_w... 20:10, 25 mar 2025

Mary napisał(a)

Z nauk Toszki wyniosłam przekonanie, że zaletą obornika, szczególnie niegranulowanego, jest wprowadzenie życia do gleby. Podobnie do kompostu. Zdrowa gleba z mniejszą dawką makro i mikroelementów może być dla roślin lepsza niż jałowa gleba ze sztucznym nawozem. Szczególnie w przypadku piaszczystej gleby na Mazowszu.

I dobrze zapamiętałaś. U mnie doszło do zaćmienia umysłu.
Gruszka_na_w... 20:11, 25 mar 2025

Judith 20:29, 25 mar 2025

Mary, Haniu, po pierwszym wpisie Hani na ten temat zapytałam chataGPT o tę kwestię. Potwierdził to, co powiedziała Hania, choć zadałam mu pytanie otwarte . Przyjęłam za dobrą monetę, zapominając o swoich osobistych obserwacjach, ze rzeczony chat często mija się z prawdą . Czasem wystarczy go zapytać czy rzeczywiście jest, jak mówi i zaraz powie coś innego .
Judith 12:34, 26 mar 2025

Szybki obchód z kawusią daje mnóstwo pozytywnych doznań - tu do podziwiania uporządkowana rabata, tam kwitnące drobiażdżki, gdzie indziej młode zielone. Ogólnie - wiosna!