Gruszka_na_w...
21:48, 24 mar 2025

Mary, potasu jest w tym 2% (w azofosce 19%, fosforu 2% (w a. ponad 6%). Jeśli ma się w ogrodzie rośliny o sporych wymaganiach pokarmowych, to tych składników może być ciut mało.
Na moim 5 kg opakowaniu granulowanego obornika końskiego jest napisane, że wystarcza na 60 m2.
Ogród ozdobny ma u mnie jakieś 700-800 m2 wraz z powierzchnią trawiastą. Potrzebowałabym ok. 14 paczek. Koszt jednej 5 kg paczki to 25 zł. Całkowity koszt jednorazowego nawożenia to 350 zł. Do tego trzeba dołożyć koszt nawożenia trawnika co miesiąc od marca do czerwca. Spory koszt. Obniżam go stosując kupokulki na start tylko pod żarłoczne rośliny (póżniej dostają gnojówki z pokrzyw i ze skrzypu) , a trawniki i roślinne pospólstwo dostają azofoskę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz