Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 21:35, 04 mar 2025

U nas nie było problemu ze zgodą. Lubimy sąsiadów Jeden pień rósł przy samym ogrodzeniu. Będzie nowe, mam nadzieję, że to mnie ukoi.
Wiaan 22:54, 04 mar 2025

Makao napisał(a)

Anetko, np. ten ambrowiec.

Tak Aniu, ładny jest i jego szczupła sylwetka tutaj pasuje
Wiaan 22:59, 04 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Ooo., Amanogawa by tu pasowała . W gruncie.
I zgadzam się z Judith, że przesadzanie conic jest ryzykowne. Moje trzy padły… Świerki mają bardzo płytki i szeroki system korzeniowy. Trudno mówić o bryle. Przy wykopywaniu bardzo łatwo o osypanie się ziemi.

Kasia może udałoby się zostawić te świerki, jak usuniemy kamień to wszystko się wyjaśni. One mi nie chorują, przycinam też aby miały ładny pokrój.
Amanogawa też wąska i piękna wiosną. Dwa typy w takim razie mam
Jeszcze kusił mnie klon palmowy ale zanim on urośnie...
Makao 08:22, 05 mar 2025

Tylko Amanogawa śmieci po przekwitnięciu. Te wszystkie kwiaty usychają i opadają. U mnie na rabaty to nie ma problemu ale u Ciebie na kostkę więc będziesz znowu sprzątanie tak przez tydzień lub dwa. Potem już spokój do opadania liści.
DariaB 10:14, 05 mar 2025

Trochę szkoda brzozy ale rozumiem dlaczego zdecydowaliście się ją wyciąć. U mnie sąsiad za płotem ma brzozy ale nie przeszkadzają mi bo rosną w rogu działki. Kiedyś przyciął im mocno czubki bo się chyba bał, że się złamią i spadną nam na ogrodzenie albo działkę.
Wiśnia faktycznie może śmiecić po przekwitnięciu, może jakiś miłorząb, też są odmiany kolumnowe. Ambrowiec też fajny.
pestka56 13:56, 05 mar 2025

Na pewno nie posadziłabym w tym miejscu drzewa, które w 10 lat wyrośnie do 10 m. Mam poważny kłopot z moimi wierzbami białymi.
Śliwy wiśniowe Pisardii sieją kwiatkai i liśćmi gdy je gubią na potęgę, więc sąsiad byłby niezadowolony.
Raczej poszukałabym nawet za większe piędządze efektownego iglaka kolumnowego. Może sosnę Green Tower albo podobne dtrzewko. Porozglądaj się tutaj w zdjęciach (https://www.facebook.com/groups/1822276808337062). Wszystkie są opisane odmianami
Co do klona palmowego... poczytaj co piszą klonomaniacy i zawodowi szkółkarze. Zapytaj co by ci radzili. To świetna grupa (https://www.facebook.com/groups/470679237352841).
Patrycja_KG_Lu 14:07, 05 mar 2025

Głosuję za ambrowcem kolumnowym. Jedynie liście do sprzątania przy nim
Wafel 16:00, 05 mar 2025

Ja oprócz Amanogawy, wybrałam dla siebie jarząba Flanrock nieduże, kolumnowego drzewko - wiosną soczysta, piękna zieleń, jesienią pięknie się przebarwia, tylko nie wiem czy zaakceptujesz pomarańczowe, drobne owoce A jak nie chcesz brudnej kostki to faktycznie iglaki. Bardzo mi się podoba u sąsiadów cyprysik Lawsona Ivonne - wesoły cały rok.
Patrycja_KG_Lu 20:02, 24 mar 2025

Wiaan napisał(a)

Deep blue, niezła średnica

Wiann, ile to ta niezła średnica? W nogach mojego ambrowca planuje dać seslerię jesienną i tą szałwię. Na seslerię zakładam średnicę 50 cm, a na nią ile liczyć przy planowaniu i sadzeniu?
Wiaan 10:14, 03 kwi 2025

Patrycja 50 cm, może nawet 60