Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

mrokasia 10:51, 24 mar 2025

Judith napisał(a)

A wszystkie rabaty kupokulkami machnąć byłoby git?

Ja właśnie mam taki zamiar . Mam końskie i bydlęce. Końskie wczoraj sypnęłam do donicy.
TAR 10:58, 24 mar 2025

Ja niestety kupokulek nie moge pod rosliny. Nie wiem czemu bardzo interesuja sie tym baranki. Obstawiam, ze zaczelyby wyżerac. Widze jak sa zainteresowane jak mam we wiaderku przy sadzeniu.
No chyba ze troche gruntu odgarne.
MartaCho 11:00, 24 mar 2025

Też wczoraj po całości po rabatach kulkami sypnęłam, bo ładnie, równo padał deszcz. Ja sypnęłam, a on przestał padać. Dzisiaj popołudniem jeszcze jest szansa na opady, mam nadzieję, że się sprawdzą prognozy i deszcz rozpuści kulki.
Gruszka_na_w... 11:06, 24 mar 2025

Judith napisał(a)

A wszystkie rabaty kupokulkami machnąć byłoby git?

Kupokulki to sam azot. Większość roślin do dobrego życia potrzebuje jeszcze potasu (kwiaty), fosforu (te słabujące i świeżo posadzone dla wzmocnienia systemu korzeniowego) oraz wielu innych mikroelementów
"Skład:

Podstawą azofoski są: azot, fosfor, potas i magnez, czyli najważniejsze minerały, wchodzące w skład każdego nawozu wieloskładnikowego.

makroelementy: azot (13,6%), tlenek fosforu (6,4%), tlenek potasu (19,1%) oraz tlenek magnezu (4,5%).

mikroelementy: miedź, mangan, żelazo, cynk, bor, a także molibden."
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 13:56, 24 mar 2025

TAR napisał(a)
Ja niestety kupokulek nie moge pod rosliny. Nie wiem czemu bardzo interesuja sie tym baeanki. Obstawiam, ze zaczelyby wyżerac. Widze jak sa zainteresowane jak mam we wiaderku przy sadzeniu.
No chyba ze troche gruntu odgarne.

O rety, zapomniałam, że moje też zainteresowane kupokulkami... Tyle, że ja sypnełam a potem pazurkami przemieszałam z ziemia, to może nie wyżrą...
TAR 14:49, 24 mar 2025

mrokasia napisał(a)

O rety, zapomniałam, że moje też zainteresowane kupokulkami... Tyle, że ja sypnełam a potem pazurkami przemieszałam z ziemia, to może nie wyżrą...

Heheh, ciekawam co z tego wyjdzie. Moje sa strasznie zawziete jak juz zapach wyczuja to chodza do upadlego. Dzis poczuly w podlewanych choinach i krecily sie wokol krzaczkow przez dobre pol godziny. W zeszłym tygodniu roze tak obwachiwaly a przeciez kulki do dolka sypnelam wscibskie siersciuchy
Judith 16:35, 24 mar 2025

TARciu, Mrokasiu, ciekawostka z tymi upodobaniami Waszych psiaków. Ja u swojego nic takiego nie zaobserwowałam. Pytanie czy dlatego, ze nie zżera, czy dlatego, ze nie patrzyłam . Muszę zwrócić na to uwagę.

Haniu, no racja. A jakby tak wszystkim dać kupokulki plus azofoskę, ale tę już w małych ilościach?

Marta, to się nazywa złośliwość losu . U mnie wczoraj trochę padało, a nawóz sypnęłam dzisiaj, tez fajnie .
Basieksp 19:18, 24 mar 2025

Ja raz posypałam kupokulki, tak poprostu, nie pomyślałam, że Aza będzie po mnie sprzątać. Dość dużo tego zjadła, zanim ją przegoniłam i zagrzebałam co się dało. Potem swoje odchorowała, była mocno osowiała trochę nas wystraszyła, bo taka słaba była. Na szczęście obyło się bez weterynarza. Teraz mocno tego pilnuję, mam nauczkę.
Mary 20:26, 24 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kupokulki to sam azot. Większość roślin do dobrego życia potrzebuje jeszcze potasu (kwiaty), fosforu (te słabujące i świeżo posadzone dla wzmocnienia systemu korzeniowego) oraz wielu innych mikroelementów
"Skład:

Podstawą azofoski są: azot, fosfor, potas i magnez, czyli najważniejsze minerały, wchodzące w skład każdego nawozu wieloskładnikowego.

makroelementy: azot (13,6%), tlenek fosforu (6,4%), tlenek potasu (19,1%) oraz tlenek magnezu (4,5%).

mikroelementy: miedź, mangan, żelazo, cynk, bor, a także molibden."
Skład przykładowego obornika granulowanego
Gruszka_na_w... 21:34, 24 mar 2025

Judith napisał(a)

Haniu, no racja. A jakby tak wszystkim dać kupokulki plus azofoskę, ale tę już w małych ilościach?

Jeśli Ci zależy na tych kupokulkach, a nie masz pod ręką popiołu z kominka i nie chce Ci się robić gnojówek ze skórek bananowych i ze skrzypu , aby uzupełnić potas w glebie i wzmocnić tkanki, to chyba najkorzystniej byłoby uzupełnić te pierwiastki używając tzw, nawozu jesiennego, czyli polifoski
"Nawóz Polifoska 6 zawiera następujące składniki:
6% azotu (N) w formie amonowej
20% pięciotlenku fosforu (P2O5)
18% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie
30% tlenku potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie
7% trójtlenku siarki (SO3) rozpuszczalnego w wodzie". Nie ma mikroelementów
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies