Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 22:56, 22 mar 2025

Ciemierniki boskie, fajna pocieszajka teraz

Widzę, że Twoja miodunka już kwitnie Moje strasznie zmarnowane po zimie, jak nigdy dotąd.

Dalie wysiałam jednoroczne - chyba będę szła tą drogą W marcu jest tyle roboty, że nie ma co sobie dokładać, tym bardziej, że u mnie zimowaniem karp nie wyszło
antracyt 08:02, 23 mar 2025

Miodunki też mam zmaltretowane po zimie, zakwitła tylko jedna z siewek. Mam ich dostatek, chociaż liczę że mateczne rośliny jednak wrócą do formy. A może one krótkowieczne są?

Ciekawe jakie Ci się daliowe kwiatuchy wyhodują. To zawsze jest niespodzianka
Basieksp 09:41, 23 mar 2025

Miodunki odbiją, moje też średnio wyglądają, ale zaczynają kwitnąć, potem liście wypuszcza i będzie ok

Też muszę za moje dalie się zabrać, nie mam ich dużo ale coś tam mam do posadzenia
antracyt 10:38, 23 mar 2025

To mnie pocieszyłaś, poszukam w stercie zdechłych liści pąków kwiatowych

Dzisiaj wieje tak, że na razie najprzyjemniej ogląda się słoneczny ogród przez okno tarasowe ale zbiorę się w ciągu godziny i ogarnę zaciszne miejsca. Lawendowa doczeka się cięcia i pielenia szybciej niż planowałam. Chciałabym też rozrzucić obornik pod różami zanim pokaże się zapowiadany na późne popołudnie deszcz. Na razie niebo nie wygląda na skłonne do opadów... niestety.
LIDKA 12:43, 23 mar 2025

Moją jedną mateczna miodunke pdzielułam latem na pojedyńcze sadzonki i one ładne listki puszczają ale kwiatków nie widać.

A druga miodunka ,moonshine chyba, rośnie w takiej zbitej i wyniesionej kępie. Wyglada marnie ale żyje. Jak m podłączy pompe to ją podziele.
Teraz nosze wodę konewkami z kotłowni i podlewam tylko co musze czyli nowe drzewka owocowe.

Czy one rosną w takich wyniesionych kępkach?
Wygląda to troche jak kopiec po krecie.
LIDKA 12:45, 23 mar 2025

Zuza dużo masz tych wiosennych kwiatuszków.
One cieszą.
I widze że robota wre.
Gruszka_na_w... 13:55, 24 mar 2025

Ciemierniki masz bardzo wypasione. Kępy są nad wyraz dorodne. Moje dalie też już zadoniczkowane, ale ilościowo jestem daleko za Tobą.
Na wiosnę nie ma się co dołować tym, co jeszcze do zrobienia. Trzeba patrzeć, ile już zrobione.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgaBoso 14:25, 24 mar 2025

antracyt napisał(a)
Aga, te kępki mam chyba od 3 lat. Dostałam je od forumowej Helen jako malutkie siewki. Kwiaty utrzymują się na nich bardzo długo, a potem je obcinam. Wcześniej wycinam sporą część liści, młode pojawiają się w trakcie i po kwitnieniu.

Gdybyś miała nadmiar siewek to powiedz, przyjmę
Kordina 20:52, 24 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Na wiosnę nie ma się co dołować tym, co jeszcze do zrobienia. Trzeba patrzeć, ile już zrobione.

O właśnie, ja się będę tego trzymać jak tonący brzytwy
O jeżu ogrodowy! Ile ja zrobiłam?!

antracyt napisał(a)
Ja do truskawek jeszcze nie dotarłam

Ale za to ogarnęłam dalie (przynajmniej te stare i część nowych które dotarły)

Zuzia, ale zostawiasz je na powietrzu, czy do pomieszczenia?
antracyt 08:21, 25 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Moją jedną mateczna miodunke pdzielułam latem na pojedyńcze sadzonki i one ładne listki puszczają ale kwiatków nie widać.

A druga miodunka ,moonshine chyba, rośnie w takiej zbitej i wyniesionej kępie. Wyglada marnie ale żyje. Jak m podłączy pompe to ją podziele.
Teraz nosze wodę konewkami z kotłowni i podlewam tylko co musze czyli nowe drzewka owocowe.

Czy one rosną w takich wyniesionych kępkach?
Wygląda to troche jak kopiec po krecie.

One rzeczywiście potrafią się wypiętrzać. To dobry moment na dzielenie, bo ładniejsze już raczej nie będą. Ja nie dzielę, stawiam na siewki.
Przyjrzałam się starej kępie i widać pąki kwiatowe, ale mniej niż w zeszłym roku.

Miało padać ale pokropiło chwilę. Kolejny deszcz prognozowany jutro, ale na porządne podlanie ogrodu już nie liczę.