Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 11:13, 12 sie 2023

Do góry

Ogród bez roweru 11:11, 12 sie 2023

Do góry
Słoneczne okienko na wąskiej rabacie od zachodu. Podobne warunki glebowe i świetlne. Wydaje się, że Prim White lepiej sobie radzi niż Greta Star. Czas podlać Great Star.

Prim White

Greta Star

Te rabaty od jednej strony mają ścianę domu od drugiej ściana z kasztanowca, świerka, jodły i tujek sąsiada. Dlatego słońce w tym wąskim pasku pojawia się na krótko.
Za drzwiami do ogrodu... 11:08, 12 sie 2023

Do góry
Róże powtarzają kwitnienie bez szału, ale zawsze to jakiś dodatkowy kolor

Ogród Muszelki 11:07, 12 sie 2023

Do góry

Kolor na zdjęciu przekłamuje. W realu kwiaty są barwy wiśniowej/amarantowej, w miarę przekwitania stają się ciemnoróżowe. 'Alberich' to bardzo zdrowa róża. Kwitnie obficie od czerwca do mrozów (oczywiście największy szał ma w czerwcu).
Przycinam ją co roku. Gdyby nie to, pożarłaby wszystko, co u mnie rośnie

Córka z Zięciem przesadzili 'Alberich' ode mnie jesienią, a już w czerwcu mieli wielką plamę koloru.

Za drzwiami do ogrodu... 11:03, 12 sie 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 10:59, 12 sie 2023

Do góry
Teraz czas hortensji i budlei. Te drugie lubię za zapach i tabuny motyli, które przyciągają

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:28, 12 sie 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)

To wygląda przecudnie. Bluszcz tak splywa pieknie!! Też tak chce. Na murku tak zrobię! Przecudnie w tej donicy. Ja bym tam nic nie zmieniała. Poza ewentualnym dosadzeniem świdośliwy
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:18, 12 sie 2023

Do góry
O takie 3 kępki mam:

Niestety już nie mają. Jakby były, to bym Ci mogła przesłać. Taki rzut bylinowy był właśnie, że poprzywozili tak po 30 sztuk i zeszło im to szybko. Naparstnice bylinowe też właśnie wtedy kupiłam.

Boczniaczek niepostrzeżenie wyskoczył z wora
Pokażę nasz ogród 09:58, 12 sie 2023

Do góry
Pokażę nasz ogród 09:57, 12 sie 2023

Do góry
Pokażę nasz ogród 09:56, 12 sie 2023

Do góry
Najpiękniejszy poranek, bo w swoim ogridzie
Trawiasto liściasty bez thui 09:25, 12 sie 2023

Do góry
Ok. To musiały być białe jak byliśmy na wakacjach

Na szczęście te trzymają kolor
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:08, 12 sie 2023

Do góry
Ogród w malinówkach 09:01, 12 sie 2023

Do góry
Odpowiem zbiorczo

Te paski wzdłuż chodników to miało być rozwiązanie na ukrycie zasuwki od wody.

Przypomnę:

Zasuwka wypadła niestety w miejscu gdzie był by krawężnik. Przesunięcie o 15 cm nie wchodzi w grę, bo będzie to widocznie i będzie mnie drażniło.

Rozwiązanie pierwsze to te paski z kamyczków wzdłuż chodników. Wówczas thuje są wyeksponowane i nie będą się wygałacać od innych roślin. Wiele takich nasadzeń widziałem, zwłaszcza wzdłuż długich podjazdów. Może tu akurat nie pasuje.

Co do zmniejszenia wizualnie rabaty - no coś za coś. Za to hortensjom chciałem zrobić lepiej, by rosły jednak w korze
Widuje się rabaty frontowe, gdzie są w ogóle jakiej esy floresy, wzorki, dwa rodzaje kamieni. Więc pomyślałem, że tak zrobię jak wczoraj narysowałem.

Rozwiązanie drugie to cała rabata w kamieniu, co też na froncie wcale nie jest rzadkością.

Mogła być też opcja powtórzenia rządków kulek w wąskich rabatach. Czyli chodniki do domu otoczone iglakami. Ale faktycznie traci to sens w zimie.

Co do roślin:
1. Mam do wyboru hortensje Polar Bear, Limelight i Vanille Fraise. Nie wiem, czy ta limonkowa by tu pasowała, a może biało-różowa?
2. Jeśli faktycznie rozrzucę kulki to powtórzę rośliny z wąskich. Wtedy mam 3 spójne rabaty. Ale czy to nie zbyt nudne? 2 dni temu myślałem by frontowe (sesleria, szałwia, kocimiętka i kulki) powtórzyć za domem, między tarasami. Takie nawiązanie do frontu. I już wyobrażam sobie jak siedzę na tarasie i widzę te czosnki
3. Mam problem z układem tych hortensji. Może one powinny być w osi tej rabaty razem z miskantami? Wtedy idąc chodnikiem widać wyższe piętro, niższe i obwódkę. Bo z tej strony się ją ogląda. Taki sam widok miał by brat. A od strony domu mniej się ogląda.

No i skąd ten pomysł na 4 hortensje. Otóż chciałem zrobić "skarpetę" dla drzewa. Mogły to być też 4 miskanty. Choć słyszałem o zasadzie sadzenia nieparzyście.

Trochę się wytłumaczyłem, ale czuję, że długa droga przede mną z tym projektowaniem. Komuś łatwo doradzać, a u siebie tak ciężko
Ogród Muszelki 08:51, 12 sie 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Powinnaś użyczać swojego ogrodu do zdjęć w katalogach , jest perfekcyjny!
Muszelko, może i 3 rośliny (chociaż ja widzę więcej), ale za to jakie! Te szpalery krokusów, ciemierników, stada hortensji i mnóstwo innych roślin. Ogród wygląda jak z bajki ❤️

Agatorku, cha, cha! Do tych katalogów dołączę zdjęcie mojego perfekcyjnego kompostownika!

Kiedyś cyknęłam zdjęcie po ścięciu przekwitniętych 'Alberich'. Miałam wówczas 10 sztuk. Teraz mam 5. Resztę wydałam córce w ramach ujmowania sobie pracy (ten, kto przycina okrywowe, wie o czym piszę) i jednocześnie  realizowania szczytnego celu upiększania jej ogrodu. Taka sprytna jestem! W październiku drugiej córce wydam kolejne 2 sztuki

Tym sposobem każda z nas będzie miała radość. Z posiadania róż i z nie posiadania róż
Ogród pod lasem 08:33, 12 sie 2023

Do góry
Magleska napisał(a)
Ja mam taką fotkę - też mi wpadł w oko
ale jeszcze nie kupiłam ,bo brak mi narazie pomysłu ,gdzie posadzić

Śliczna.
Ogród w malinówkach 08:29, 12 sie 2023

Do góry
Dorii napisał(a)
Ja to bym widziała tak ale choć to cięzka sprawa ale walczę z symetrią. Mam wrażenie że brak symetrią dodaje lekkości kompozycji.

Gwiazdki to mogła by być werbena patagońska albo wysokie jeżówki.

Co do zestawienia stipa caradonna i kocimiętka to jest to przepiękne zestawienie i choć pozornie obie byliny mają podobne kwiatostany to wielkość samych kwiatkówjest inna co robi robotę, do tego kolory wspólgrają wzorowo.

Tu kolory pewnie nie twoje ale zestawienie też super i pokazuje kontrast nie tylko koloru a jeszcze ksztaltu
klik
I jeszcze jeden tak na szybko
klik
Oczywiście, że mi się podobają te zestawienia

Ile razy już łapałem za doniczkę z krwawnikiem... Bo kolory mają piękne. Dlatego w wąskiej rabacie wspomniałem o rozchodnikach okazałych, jest kwiatostan podobny do krwawnika.

Drugie zestawienie też ładnie. O ile na dużej rabacie wrzuciłem jeżówki (za radą Wioli), by kwitło też coś po szałwii, tak na małej jest już za ciasno. Te 1,5 m to niedużo, a do tego przy każdym brzegu do 20 cm betonu...
Ogród bez roweru 08:22, 12 sie 2023

Do góry
Dwa lata temu w lipcu podzieliłam jeżówki Virgin na maleńkie sadzonki. Za gęsto było. Poszerzyłam poletko, przesadzając co drugi egzemplarz.
Ogród bez roweru 08:17, 12 sie 2023

Do góry
Doczekałam promyczka słońca na Citronelkach.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:17, 12 sie 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ja bym posadziła lekko przesuniętą. A na pozostałej części jedno- lub dwugatunkowe nasadzenie.

Może hosty w jednej odmianie?
Albo jakieś trawy plus np szałwia lub kocimiętka lub rozchodniki?

Aga, mnie też jakoś bardziej się widzi posadzenie śś niesymetrycznie . Jak kupię i przymierzę to samo wyjdzie w praniu. Na razie wbiłam szpadel .
A co do nasadzeń pod - tam już sporo rośnie i nie chcę tego zmieniać (hakonki, bergenie, bluszcz, bodziszki). Hakonki to normalnie kochają tę donicę . Ale masz rację co do jednorodności nasadzeń. Chyba po prostu na wiosnę hakonki przesunę bliżej środka, rozsadzę bergenie i już. Mooooże po prawej stronie wsadzę kulkę cisową.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies