Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

MagdaLenka 22:03, 28 sty 2024

To faktycznie przykra wiadomość, gdyby jednak miało dojść do tej budowy drogi...
Jednak lepiej, że macie informację o tym już teraz. Moi znajomi dowiedzieli się, że S17 będzie szła przez ich salon, pół roku po zamieszkaniu w nowo wybudowanym domu.
AgaBoso 22:09, 28 sty 2024

O matko. Pewnie też nie było żadnych informacji w planach zagospodarowania przestrzennego. Znaleźli nowe, fajne miejsce na dom?
LIDKA 22:23, 28 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
O matko. Pewnie też nie było żadnych informacji w planach zagospodarowania przestrzennego. Znaleźli nowe, fajne miejsce na dom?

Te plany czasem są stare i w dodatku głupie. Chciałam dom z dachem czterospadowym bez kalenicy. Nie dostałam zgody bo w planie jest zapis że kalenica musi być równoległa do drogi.

A 4 lata po nas gościu postawił dom parterowy z dachem płaskim. Taki potworek.

Aga trzymam kciuki żebyś nie musiala szukać nowej działki.
Rojodziejowa 23:02, 28 sty 2024

Moja znajoma miała taką samą sytuację, jak opisuje MagdaLenka. Najgorsze było to, że dom na kredyt wybudowany, żeby następny wybudować to ciężko dostać kolejny, a wyprowadzić się grześ trzeba. Kasę dostaje się po wyprowadzce.
MagdaLenka 23:02, 28 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Tak, i to nawet fajniejsze. Wybudowali drugi dom, który już sprzedali. Teraz mieszkaja w bloku, bo po 60. stwierdzili, że nie mają już siły na ogrodnictwo i wystarczy im działka nad jeziorem (zwłaszcza, że dzieci też poszły na swoje i nie potrzeba im już tyle przestrzeni). Także przeróżnie się w życiu układa.
Muszelka 23:08, 28 sty 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Moja znajoma miała taką samą sytuację, jak opisuje MagdaLenka. Najgorsze było to, że dom na kredyt wybudowany, żeby następny wybudować to ciężko dostać kolejny, a wyprowadzić się grześ trzeba. Kasę dostaje się po wyprowadzce.

Omatkoscurkom...
AgaBoso 08:35, 29 sty 2024

Dziękuję Wam za wsparcie i podzielenie się historiami znajomych. Przykre, że trzeba zostawić za sobą dom, bo władzy się zamyśliło nagle wprowadzić zmiany. Każda zmiana przynosi coś dobrego, ale zanim się to zobaczy to trzeba się pogodzić ze stratą, jakaby ona nie była.

Moje emocje już opadły, na razie skupię się na tegorocznym sezonie. Poziomki kiełkują, w tle papryki.

ewsyg 22:05, 30 sty 2024

Witaj Agnieszko. Trochę podczytuję Twój wątek. Właśnie czytam, że masz turkucia podjadka. U mnie w okolicy też jest to brzydactwo. Sąsiedzi mi mówili, że musieli zrezygnować z sadzenia warzyw okopowych, bo im wszystko niszczył. Posłuchałam ich bo boję się, że przywędruje do mnie. Agnieszko planujesz drzewka owocowe. Poczytaj sobie o zapylaczach. Niektóre odmiany są samopylne, a inne wymagają zapylaczy dla dobrego i obfitego owocowania. Lepiej wstrzymaj się z sadzeniem drzew jeżeli nie masz miejsca docelowego. Polecam sadzenie ich do doniczek i zadołowanie doniczki. Ja tak robiłam, drzewo wtedy nie cierpi przy przesadzaniu. Kupując drzewa owocowe zwróć uwagę na jakiej podkładce są szczepione. Ja upolowałam Burlat na podkładce skarlającej.Mam trzy czereśnie. Jedna jest na skarlającej a dwie na colcie, rosną trochę wyższe. Mam kilka drzew owocowych,więc możesz mnie pytać, może uda mi się pomóc. Kiedyś czytałam o pomidorach, że dobrze je zasilać gnojówką z liści pomidorów i ja tak robię, ale liście muszą być zdrowe. Przy sadzeniu ( a mam je w donicach) daję obornik granulowany i Astvit. Dużo fajnych informacji dziewczyny napisały, warte zastosowania. Z ta drogą to Ci nie zazdroszczę, można się załamać. Poziomki też mam z własnego siewu. Koniecznie znajdź im dobre miejsce, nie mogą rosnąć w pełnym słońcu. Kiedyś tak posadziłam i wszystko mi popaliło, a owoce suche. Teraz posadziłam do kastry budowlanej i mogę je przenosić. Jaka odmianę wysiałaś ?
AgaBoso 12:04, 31 sty 2024

Cześć Ewo Na całym ogródku znalazłam tylko jednego turkucia, będę obserwować w tym sezonie. Finalnie nie użyłam obornika, jedynie wzruszyłam ziemię, posiałam poplon i na kilku grządkach mam rozłożony kompost.
Bardzo Ci dziękuję za rady co do drzewek. Zorientuję się w sprawie podkładek, wolę mieć niższe drzewka. Posadzę je w donicach. Czy w przypadku borówek i jeżyny też tak postąpić?

Poziomki mam Reginę i jaką odmianę bezimienną. Planuję je posadzić w donicach, dostałam kilka dość niskich i szerokich. Myślę, że w sam raz na poziomki.
Patrycja_KG_Lu 12:21, 31 sty 2024

Polecam książkę Bronisława Gałczyńskiego „Ogród owocowy na 300 metrach kwadratowych”. Trochę stara (książka z 1956 roku), ale krótka, przystępnie napisana. Tutaj dostępna publicznie jako PDF - https://issuu.com/pawerichter/docs/bronis__aw_ga__czy__ski_-ogr__d_owo. Odmiany archaiczne - trzeba się rozejrzeć za współczesnymi wersjami, ale sens, podstawy uniwersalne do teraz.

Zespół sympatyków i aktywistów TZM Polska ma przyjemność przedstawić Państwu odświeżoną, cyfrową wersję książki Bronisława Gałczyńskiego „Ogród owocowy na 300 metrach kwadratowych”. Pan Bronisław Gałczyński prosto i rzeczowo opisuje jak zmienić kawałek ziemi tak, aby dostarczył on ok 400kg owoców rocznie, poświęcając na to nie więcej niż 2 godziny pracy tygodniowo. Zdigitalizowaliśmy dla Państwa wydanie z 1956, uzupełnione przez dr M. Kalicką. Trzeba w tym miejscu zaznaczyć, iż przedstawiamy państwu opracowanie identyczne z w/w. Nazwy odmian, nawozów, środków ochrony roślin oraz ceny są podane w brzmieniu takim jak w wydaniu z 1956 roku. Zachęcamy do dalszego zgłębiania wiedzy sadowniczej w celu samodzielnego dobrania współczesnych odpowiedników. Na chwilę obecną przygotowaliśmy wersję PDF w formacie A4 do samodzielnego wydruku w domu.