Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród w skali mikro :) 15:37, 05 sty 2013

Do góry
Właśnie trwa dyskusja czy to kompostownik zwykły czy termokompostownik ... Czy są różnice w postępowaniu z tymi kompostownikami???
Ogród Dominiki 15:34, 05 sty 2013

Do góry
Danusiu zerknij baaaaardzo proszę do mnie.. Bo wyszło na to , ze mam chyba termo kompostownik a nawet nie jestem tego świadoma .. I jeszcze ofiara w kwestii używania go ... A ja lecę do ogrodu fotkę zrobić szybciutko
Igiełkowy ogródeczek 21:10, 04 sty 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Magda, no wez nie tak po oczach bonsajami

Gosiu, co do trawki, dobrze zrobilas. To bardzo dobry sposob, polecany nawet przez Szefowa, zeby zdejmowana darn odwrocic, gleba sie uzyznia. Ja kompostownik mam plastikowy marketowy i powiem Ci szczerze porazka Jesli kompostownik to z prawdziwego zdarzenia a nie atrapy typu plastik fantastik

Ja też miałam zapędy na takowy, ale się w porę opamiętałam jak przeczytałam kilka waszych opinii.
Igiełkowy ogródeczek 19:50, 04 sty 2013

Do góry
Magda, no wez nie tak po oczach bonsajami

Gosiu, co do trawki, dobrze zrobilas. To bardzo dobry sposob, polecany nawet przez Szefowa, zeby zdejmowana darn odwrocic, gleba sie uzyznia. Ja kompostownik mam plastikowy marketowy i powiem Ci szczerze porazka Jesli kompostownik to z prawdziwego zdarzenia a nie atrapy typu plastik fantastik
Ogród Ginger 20:55, 03 sty 2013

Do góry
Witaj Elu , mój kompostownik a raczej dwa powstały w tym roku w sumie po to ,żeby trafiała tam skoszona trawa , a jak już tam trafiła to stwierdziłam ,że wykorzystam ją w przyszłości jak powstanie to złoto ogrodników. Mam drewniane kompostowniki każdą wrzuconą warstwę przesypuję tzw przyśpieszaczem kompostowania (pomaga w rozkładzie i neutralizuje zapach) i na to znów warstwa trawy itd. Do kompostowników trafia tylko popiół z kominka i ww. trawa nie wrzucam resztek jedzenia ,żeby nie zwabiać zwierzaków. Jak jest gorąco podlewam kompost wodą i napowietrzam widłami . Teraz chciałam sprawdzić jak mu to dojrzewanie idzie i stwierdziłam ,że całkiem ok jak go rozgrzebałam przyjemnie pachniał świeżą ziemią więc chyba coś z tego będzie . Moje kompostowniki nie mają dna ani pokryw i pomiędzy deseczkami są spore przerwy ,żeby był swobodny dostęp powietrza. Na wiosnę jak coś z tego będzie każdy z kompostowników dostanie rodzinkę dżdżownic kalifornijskich , które podobno bardzo dobrze sprawdzają się jako pracownice kompostowników Elu na 15 stronie na zdjęciu z huśtawką widać część jednego kompostownika. Mam dorobione w nich takie jakby drzwiczki ,żeby można było wybrać już dojrzały kompost z dołu.
Ogród Ginger 20:01, 03 sty 2013

Do góry
Witaj Dominiko zwolenniczko kompostu... Opowieść o tym że walczysz z kompostem znalazłam u Gosi od igiełek zdradz proszę parę sekretów .. Bo ja mam kompostownik plastikowy , jeszcze żadnego podłoża nie udało mi się z niego uzyskać , czyli klapa na całej linii.. A ogródeczek mam malusi ... Zajrzyj , jeśli masz ochotę - zapraszam serdecznie nie mam jak więc tego kompostu przerzucać
Igiełkowy ogródeczek 18:10, 03 sty 2013

Do góry
Dorotko- witaj na liście ogrodowariatów i bierz się jak najszybciej za ten kompostownik
Ogród - Moje spełnione marzenie 12:56, 03 sty 2013

Do góry
Witajcie...
Mam wiele do zrobienia w ogrodzie, rozciągam go dalej, zmieniam zupełnie jego funkcje... Jak sobie dziś pomyślę co mam do zrobienia, to chyba mi czasu braknie w tym roku...

Tu ma być nowa rabata, nie pamiętam ile metrów, jakieś 20 chyba... Wsadziłam tam Smaragdy, dalej róże na ścianie, dalej miszmasz, ale taki troszkę planowany... To jedna zmiana...

Tu mam zamiar wprowadzić zupełne zmiany, posadziłam na jesieni brzozy, z boku, tu nie widać, jest kompostownik, taki dziki, muszę go przenieść, bo to ma być brzozowy zagajnik...

I kolejna zmiana, którą robię co roku, bo pomysł wiosną, jest zły na jesieni... I tak już tracę chęci, do robienia tego nieszczęsnego przed ogródka... wiem, pomysły jakieś dziewczyny pisały, trawki kupione, Hortensja też, Bluszcz już rośnie, obwódka z Bukszpanu, już wiem, że do usunięcia, Kosodrzewina tam rośnie,chyba zostanie, jeszcze nie wiem... No, do pasji mnie to miejsce doprowadza...

Od czego zacząć? 22:16, 02 sty 2013

Do góry
Mam pytanie czy ja mogę już założyć ten kompostownik ?
Strasznie chciałabym już coś zrobić,ale nie wiem czy zimą ma to sens?
Atelier Ogrodowe... 22:05, 02 sty 2013

Do góry
I tyły za szklarnią kompostownik i warzywnik. W tym roku nie będzie chyba wrzywnika tylko sam kompostownik

A to moje rośliki przetrzymywane w pomieszczeniach

Hortensja ogrodowa

i trawa rozplenica "Rubrum"

a i jeszcze spiralka, ale taka lichawa ma dopiero rok
Dżdżownice kalifornijskie 06:57, 02 sty 2013

Do góry
Aby dżdżownice kalifornijskie przezimowały bezproblemowo w kompostowniku musi być spełniony podstawowy warunek - w miarę duży kompostownik ( np. taki zrobiony z palet minimum dwukomorowy) najlepiej ustawiony na wybranej spod niego ziemi na ok. 30cm. Co roku na jesieni na dnie kompostownika układam 2-4 podziurkowane worki obornika. W tych workach dżdżownice znajduja ciepło, jedzenie i schronienie (przed gryzoniami) kiedy temperatury bardzo spadają, a kompostownik zaczyna przemarzać. Worki przysypuję świeżym kompostem. Na wierzchu nakrywam liśćmi i kartonami dla ocieplenia. Czasami zwłaszcza dól kompostownika obkładam naokoło workami z obornikiem (dla osłony od mroźnego wiatru). Odradzam okrywanie kompostownika słomą lub styropianem, bo to zaproszenie dla myszy - dodatkowo styropian potrafi być przez myszy niemiłosiernie pocięty i potem trudno go wysprzątać z ogrodu. Sprawdzone empirycznie
Dodam jeszcze, że przez okres zimy cały czas dorzucam na wierzch kompostownika odpady kuchenne.
Witajcie w Wyżełkowie 18:14, 01 sty 2013

Do góry
I kolejna psia rozróba znikają wieczorami na dłużej...

tak to kiedyś był pięknie zrobiony przez mojego M kompostownik, jak się okazało po "niewielkim psim remoncie" służy im za szwedzki stół a ja się dziwię czemu ostatnio tak przytyły
Od czego zacząć? 14:26, 01 sty 2013

Do góry
Oczywiście tradycyjnie powinnaś zapoznać się z artykułami o planowaniu ogrodu. Czyli ustalić program ogrodu, co Ci jest w n im potrzebne.

Grill, taras, kompostownik, element wodny, zaciszne miejsce, warzywnik czy inne. Zastanów się nad tym także.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/99-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-5-modernizacja-starego-lub-zaniedbanego-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja

Od czego zacząć? 14:23, 01 sty 2013

Do góry
Witaj u nas, wstydzić się nie trzeba, jesteśmy jak lekarz

Musisz chyba rozpocząć od poprawy stanu gleby, skoro jest zbita i nieprzepuszczalna. Od tego zależy powodzenie w uprawie roślin, które posadzisz i to Cię będzie najbardziej cieszyć, jak będą bujnie rosły jak u mnie.

Na końcu działki, gdzieś za iglakami, wygospodaruj kawałek zasłonięty ścianą iglaków na kompostownik. To podstawa, a ogród jest dość duży, to na pewno takie miejsce się znajdzie. Zobaczysz potem jakie to ważne.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Następny etap to poprawa zdrowotności gleby, skoro wiesz, że jest kwaśna to albo zdecyduj się na rośliny kwaśnolubne (wrzosowate), tutaj masz jakie to rośliny

https://www.ogrodowisko.pl/forum/42-wrzosowate

Jeszcze można dopisać hortensje ogrodowe i inne (gleba lekko kwaśna).

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Na gleby kwaśne pasują uniesione wyżej rabaty - wrzosowiska z sosnami, iglakami, świerkami, brzozami, bukami. Plus różaneczniki, azalie, pierisy itp.

Czyli dobór roślin. Jeśli chcesz uprawiać natomiast rośliny wymagające obojętnego stanowiska, trzeba sprawić żeby gleba zmieniła odczyn, czyli wapnowanie i duże dawki kompostu.

Jak napiszesz co Ci się bardziej podoba, odpowiem co trzeba dalej robić.

Dodaj także plan działki z podanymi wymiarami i gdzie jest północ.

Ogród Dominiki 19:35, 30 gru 2012

Do góry
Dominiko kiedy stawiałem tu pierwsze kroki trafiłam na Twój ogród, potem było wiele innych... Wszystkie ładne , w ten lub inny sposób... Twój zapadł mi głęboko w pamięć a nie potrafiłam go znaleźć.. aż znalazłam ... jest prześliczny , piękne kolory , spore , wyglądające zdrowo roślinki... III... Te rh..aaa ... Zazdroszczę mam te same lampy ogrodowe... Urzekły mnie tym swoim subtelnym światłem ... Ciebie pewnie też ... I teź mam glinę- niech ją piorun strzeli, i też nie wymieniłam ... Zasiałam wprawdzie zielony nawóz , ale czy to coś dało... Nie wiem ... Ogólnie jestem zwolennikiem naturalnej uprawy... Kompostownik, deszczówka itd
Dżdżownice kalifornijskie 17:12, 30 gru 2012

Do góry
Super dzięki Sonka, o takie informacje mi chodziło, praktyków.
Czyli robale zimują sobie w gruncie.Rozważałam już wprawdzie przenoszenie części wyłapanej populacji do garażu lub piwnicy zimą, ku ogólnemu protestowi pozostałych domowników. Chyba tak zresztą pierwszej zimy zrobię bo działka trochę na wschód i zimniej niż w opolskim i nie wiem czy im nie zaszkodzi.
Czyli reasumując- kompostownik masz taki standardowy tylko "zaszczepiony" dżdżownica kalifornijską?
Rododendronowy ogród II. 16:12, 29 gru 2012

Do góry
Zeta napisał(a)
Przepraszam że się panoszę z tymi zdjęciami ale takiiiii widok. No ,.......ŁAŁ!!!!!!
A ten żywopłot to co to za cudo??? Ten zielony na końcu???

to najzwyklejszy żywopłot z thui. Jest podwójny tzn dwa rzędy jeden za drugim w odległości ok 2m a miedzy zywopłotami jest kompostownik, pojemnik na piach i miejsce na worki z torfem czy ziemią . Ani z ogrodu ani z ulicy nie widac tych gospodarczych zaułków.
Blaski i cienie nowego życia 20:44, 28 gru 2012

Do góry
8. Odnowiłam rabatę piwoniową

9. Inne drobiazgowe nasadzenia niewidocze w tym roku ...mam nadzieję że pokażą swoje piękno za rok.

PLANY na rok 2013 nie są bardzo wielkie.....bo muszę małymi krokami zagospodarowywać ogród...:
1. szczególnie zależy mi wykonać widok z tarasu a ogród...jest to dość duży obszar trawnika, który będzie otoczony hortensjami
2. M. obiecał zbić kompostownik własnego pomysłu
jeżeli zrobię coś ponad te plany będzie fantastycznie.
Blaski i cienie nowego życia 20:34, 28 gru 2012

Do góry
6. Założyłam kompostownik
7. Powstała rabata jukowo- trawowa

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:24, 27 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko. a Ty jakie szykujesz niespodziewanki w ogrodzie na wiosnę i lato?

Danusiu:
1.na pewno pergola na taras kuchenny.
2. Wymiana donic przed wejściem do domu- na jasno szare zamiast białych
3. Posadznie kolejnych bambusów do wielkich donic - będą stanowiły ażurową przeslonę
4. W miejsce bambusow graby lub trawy - nadal nie wiem, ale pomyśle o tym jutro
5. Ławeczka przed wejscie
6 wymiana mebli na tarasie kuchennym...
7. Dosadzenie topairu za ścianą wodną...
8. Przesadzeni buka tricolor
9. Założenie warzywnika
10 . Kompostownik
Ufff i to by było na tyle

I może jeśli mi zrobią drogę to przemaluję elewację na białą i ewlewację drewnianą na szary ale to chyba nastąpi dopiero w 2014 Niech się pospieszą bo elwwacja drewniana wymaga konserwacji

Jedyne co jest pewne to punkt 1-4. Reszta zobaczymy czy środków i czasu wysatrczy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies