Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ginger

Ogród Ginger

gierczusia 20:01, 03 sty 2013

Witaj Dominiko zwolenniczko kompostu... Opowieść o tym że walczysz z kompostem znalazłam u Gosi od igiełek zdradz proszę parę sekretów .. Bo ja mam kompostownik plastikowy , jeszcze żadnego podłoża nie udało mi się z niego uzyskać , czyli klapa na całej linii.. A ogródeczek mam malusi ... Zajrzyj , jeśli masz ochotę - zapraszam serdecznie nie mam jak więc tego kompostu przerzucać
Ginger 20:55, 03 sty 2013

Witaj Elu , mój kompostownik a raczej dwa powstały w tym roku w sumie po to ,żeby trafiała tam skoszona trawa , a jak już tam trafiła to stwierdziłam ,że wykorzystam ją w przyszłości jak powstanie to złoto ogrodników. Mam drewniane kompostowniki każdą wrzuconą warstwę przesypuję tzw przyśpieszaczem kompostowania (pomaga w rozkładzie i neutralizuje zapach) i na to znów warstwa trawy itd. Do kompostowników trafia tylko popiół z kominka i ww. trawa nie wrzucam resztek jedzenia ,żeby nie zwabiać zwierzaków. Jak jest gorąco podlewam kompost wodą i napowietrzam widłami . Teraz chciałam sprawdzić jak mu to dojrzewanie idzie i stwierdziłam ,że całkiem ok jak go rozgrzebałam przyjemnie pachniał świeżą ziemią więc chyba coś z tego będzie . Moje kompostowniki nie mają dna ani pokryw i pomiędzy deseczkami są spore przerwy ,żeby był swobodny dostęp powietrza. Na wiosnę jak coś z tego będzie każdy z kompostowników dostanie rodzinkę dżdżownic kalifornijskich , które podobno bardzo dobrze sprawdzają się jako pracownice kompostowników Elu na 15 stronie na zdjęciu z huśtawką widać część jednego kompostownika. Mam dorobione w nich takie jakby drzwiczki ,żeby można było wybrać już dojrzały kompost z dołu.
gierczusia 08:39, 04 sty 2013

Ojjjj z tego co przeczytałam , to lista moich grzeszków będzie długa : brak napowietrzania, zamknięta pokrywa, brak przesypywania preparatem, brak nawiżania latem......nooo i cząstki jedzenia, typu :skorupki jajek ... Tak szybko to mi się to nie rozłoży a tak mi był potrzebny.. Bo u mnie glina jak pański byk , a ja nie wymieniłam ziemi po budowie jak to radzi Danusia nooo ale jak zwykle , mądry Polak po szkodzie ... Wielkie dzięki za wyczerpujące informacje... . Też nie okryłam traw ... Ciekawe jak przezimują ?? pozdrowionka
Gabrysia_ 09:12, 04 sty 2013

Dominika już wątek cały zobaczyłam.
Ale jakoś skromnie dawkujesz te fotki...
Oj to obie na wiosnę startujemy z ogrodami,razem raźniej
Pozdrawiam.
Ginger 12:18, 04 sty 2013

Gabrysia_ napisał(a)
Dominika już wątek cały zobaczyłam.
Ale jakoś skromnie dawkujesz te fotki...
Oj to obie na wiosnę startujemy z ogrodami,razem raźniej
Pozdrawiam.

Gabrysiu skromnie bo ja to marny fotograf jestem i nie potrafię zrobić ładnej foty, a dwa że trochę też z braku czasu , tutaj startujących i takich którzy wystartowali i nie potrafią się zatrzymać jest wielu
Gabrysia_ 12:20, 04 sty 2013

Oj...to tak jak ja,też nie potrafie ładnych fotek robić,bo ja zasze w biegu,jak złapie za aparat tak cykam,nic nie ustawiam!
Ginger 12:37, 04 sty 2013

gierczusia napisał(a)
Ojjjj z tego co przeczytałam , to lista moich grzeszków będzie długa : brak napowietrzania, zamknięta pokrywa, brak przesypywania preparatem, brak nawiżania latem......nooo i cząstki jedzenia, typu :skorupki jajek ... Tak szybko to mi się to nie rozłoży a tak mi był potrzebny.. Bo u mnie glina jak pański byk , a ja nie wymieniłam ziemi po budowie jak to radzi Danusia nooo ale jak zwykle , mądry Polak po szkodzie ... Wielkie dzięki za wyczerpujące informacje... . Też nie okryłam traw ... Ciekawe jak przezimują ?? pozdrowionka

Elu ja resztek jedzenia nie wyrzucam , żeby zwierzaków nie przyciągać ,ale generalnie to resztki jak najbardziej na kompost pasują .
Ginger 12:40, 04 sty 2013

Gosiniak napisał(a)
U mnie pod mostkiem też będzie żwirek, choć marzy mi się prawdziwa woda, ale ja taka zosia-samosia, a tego to już nie umiem zrobić. Jakie masz wymiary mostka? Bo ja chyba trochę za duży kupiłam. Lecę wszystko od początku u Ciebie zobaczyć

Gosiu mój mostek ma : dł . 205 cm, wys. 90, szer 90 .
Gosiniak 13:40, 04 sty 2013

Uspokoiłaś mnie- to mój wcale taki duży nie jest, może na tej mojej rabatce tak wygląda bo pusta jeszcze, mój ma 250 długości i 80 szerokości Zobacz wrzuciłam fotki
Gosiniak 14:05, 04 sty 2013

Musisz koniecznie więcej fotek na wiosnę zrobić i koło mostka dużo, dużo fotek poproszę