Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:30, 18 lut 2014

Do góry
Faktycznie ,przy takiej ilości byłaby to syzyfowa praca co do traw to przy takiej pogodzie trza sie za nie brać jak i za tawuły nożyce w ręce i do ogrodu
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:39, 17 lut 2014

Do góry
Wróciliśmy wczoraj ok.19, ja szybciutko do kompa, żeby Ani za spotkanko podziękować, a tu neta nie ma nadrabiam dzisiaj Anuś, dzięki dzięki dzięki!!! Bardzo się cieszę, że udało nam się z Wami troszkę pobyć, jesteście super!
Ania mnie odebrala z miasta, przywiozla do siebie i mówi: teraz będzie wielkie rozczarowanie
chyba oszalała ta Mała Mi, ogród mimo pory roku wspaniały, tyle się już w nim dzieje, kwitną krokusy, ranniki, oczary, tawuły mają małe listeczki, wszystko się budzi do życia, cudnie! I te wielkie kępy traw.... marzenie Mój mąż był zachwycony (powiem Wam w tajemnicy, że nie tylko ogrodem , cytat: Ania to świetna babka ) a ja ten pogląd całkowicie podzielam
No i mam marzenie ...zobaczyć ten ogród w rozkwicie, to musi być raj

Widzieliście co wyprawiał nasz Endo, żeby tylko zostać jeszcze chwilkę ... nam nie wypadało leżeć pod drzwiami, ale nie chciało się odjeżdżać
A, zapomniałam... szłam po nowych schodach i miałam przyjemność obejrzeć co Ania nawyczyniała ze strychem Anuś, Kazek... dobra robota! Wyszło naprawdę fajnie

Jeszcze raz wielkie dzięki a Rzeszów wcale nie tak daleko od Kielc..... i bardzo dobrze!!!
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 13:40, 17 lut 2014

Do góry
W tym tygodniu koniecznie muszę:
1. spryskać drzewka Promanalem z mydłem
2. sprawdzić bulwy dalii i kanny

Do końca miesiąca chciałabym:
1. przyciąć derenie, pięciorniki, budleje, tawuły japońskie, hortensje bukietową nad 3 i 4 pąkiem
2. przyciąć drzewka owocowe: grusze i jabłonie
3. jak pogoda dopisze przesadzić to i owo

Cieszę się na te prace A słońce cały czas świeci. Szkoda tylko, że i tak za szybko zachodzi.
Gabisiowy ogród...początki....:-) 11:55, 16 lut 2014

Do góry
Zaglądam do starych znajomych . Nieźle się tobie rozrosły Iwonki. Zostaw może na tej rabacie ze 3 krzewy, które tam najlepiej się czują ( po tempie wzrostu można się domyślać że ten cyprysik, ale on rośnie przy ścianie, za blisko). Do tego zrób dywan z jakichś zadarniających (zależy czy tam dużo słońca czy cień) - sztandarowa na Ogrodowisku runianka, żurawka, ale mogą być bodziszki, bluszcz (jak dużo cienia, trzeba go ciąć jak się rozrośnie i uważać żeby nie zagłuszył słabszych roślin), barwinek (też ekspansywny). Jeżeli lubisz żwir i chciałabyś go zostawić, to można posadzić w skupiskach po kilka efektownych bylin, małe krzewy (np tawuły).
Blaski i cienie nowego życia 17:42, 15 lut 2014

Do góry
U mnie Ula nawet powojniki pąki mają tawuły listki pokazują powoli tak jak wiciokrzewy no a krokusy jeszcze dwa dni sloneczka i zakwitną PIekna pogoda u nas i tak slonecznie Pachnie oj pachnie juz wiosną Pozdrawiam serdecznie
Moje trudne początki, domek przy lesie. 10:32, 15 lut 2014

Do góry
Luckaa napisał(a)
Hej Cleo, a Ty skąd jesteś, kupowałaś jakieś fajne roslinkki na pchlim? Jak tylko zrobi się cieplej napawno zawitam.

Ja jestem właśnie z Włocławka i mieszkam niedaleko pchlego targu Rewelacja! Tylu przedstawicieli szkółek w jednym miejscu!
Część swoich roślin kupowałam na pchlim m.in. bukszpany, trzmielinę na pniu, tawuły, wrzosy, tuje rózne, natomiast część w szkółce w Bądkowie.
Pozdrowionka
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:55, 13 lut 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Zobacz żywopłot z tawuły

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1670-ogrodowy-spektakl-trwa?page=38

Co mi radzisz jodłę koreańska, czy sosnę himalajską ?

Bardzo piękny żywopłot tawuły też może sobie strzelę kiedyś, bo zachwycająco wygląda jak kwitnie

Uważam, że i jedną i drugą powinnaś mieć w ogrodzie a na tej rabacie z brzozami jeszcze widziałabym derenie te biało obrzeżone przy tej brzózce z bordowymi listkami i choinę kanadyjską
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:47, 13 lut 2014

Do góry
Zobacz żywopłot z tawuły

Co mi radzisz jodłę koreańska, czy sosnę himalajską ?
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 17:34, 12 lut 2014

Do góry
Pytałaś co dosadzić do żywopłotu. Zobacz tu, jest żywopłot z tawuły, kwitnący, fajnie to może wyglądać w połączeniu z tują

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:03, 12 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

"Murek" z roślin to nic innego jak właśnie żywopłot Murek buduje się z kamienia, betonu itp

Na żywopłot nieformalny czyli swobodnie rosnący polecę albo jeden gatunek krzewów, albo kilka gatunków jako kompozycję.

Jednogatunkowy np. derenie białe Elegantissima, tawuły wczesne, inne dowolne krzewy kwitnące lub ozdobne z liści. Mogą też być piękne hortensje bukietowe, nie ma nic piękniejszego niż pas kwitnących hortensji Limelight.

Dla mnie żywopłot z hortensji jako tło dla sadu byłby przepiękny. A w sadzie łany kwitnących narcyzów lub przebiśniegów.

A polecisz jakąś kompozycje? Z drzew i krzewów liściasty, która zajmowałaby tak około 1,5 m?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:22, 12 lut 2014

Do góry
jachos napisał(a)
Hej : )
Pomożesz mi?
Mam problem. Pomożesz mi doradzić jak zrobić murek z drzew i krzewów. Za moim ogrodem jest sad (niezbyt estetyczny) oraz budynki gospodarcze. Chciałbym to jakoś przysłonić. Takimi roślinami coby urosły na 2 m. Nie chce żywopłotu gdyż według mnie jest monotonny i nudny. Co poradzisz?

"Murek" z roślin to nic innego jak właśnie żywopłot Murek buduje się z kamienia, betonu itp

Na żywopłot nieformalny czyli swobodnie rosnący polecę albo jeden gatunek krzewów, albo kilka gatunków jako kompozycję.

Jednogatunkowy np. derenie białe Elegantissima, tawuły wczesne, inne dowolne krzewy kwitnące lub ozdobne z liści. Mogą też być piękne hortensje bukietowe, nie ma nic piękniejszego niż pas kwitnących hortensji Limelight.

Dla mnie żywopłot z hortensji jako tło dla sadu byłby przepiękny. A w sadzie łany kwitnących narcyzów lub przebiśniegów.
Zakochana w ogrodach 21:25, 11 lut 2014

Do góry
Ayna napisał(a)
Co do żywopłotów, to ja preferuję zimozielone... z tych co napisałaś to chyba bym wybrała ligustra, ale... myślę, że ktoś na pewno ma w swoim ogrodzie pozostałe rośliny i będzie bardziej kompetentny jeśli chodzi i informacje na ich temat... aaa jeszcze istotny szczegół, co do żywopłotu - ma być strzyżony czy nieformowany?
lilie, irysy i piwonie - moje ulubione klimaty

Mam kilka tui, część myślałam z nich. Tutaj nie muszę się za bardzo odgradzać od sąsiadów, to dalej rozmnażam pęcherzyce, derenie, krzewuszki i tawuły.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 19:24, 11 lut 2014

Do góry
Danusiu, w tym artykule piszesz też, że nie należy ciąć w lutym m.in. glicynii. Wielokrotnie czytałam, że takie cięcie jest zalecane, nad 2-3 pąkiem, podczas gdy lipcowe cięcie przeprowadzamy nad 4-5. Coś pomieszałam, czy może znasz inne techniki cięcia?

Aha, znalazłam też takie zdanie z innego artykułu ("co robimy w ogrodzie w marcu"): "możemy w tym miesiącu ciąć krzewy liściaste kwitnące latem na pędach tegorocznych np. budleje, wajgele, jaśminowce wonne, tawuły japońskie. Tniemy również u podstawy derenie, aby wydały - większą ilość kolorowych pędów oraz powojniki (Clematis)". Ale wajgele... chyba jednak nie?
Ogródkowy chaos u monitki 21:14, 10 lut 2014

Do góry
Alinko znowu mi się te berberysy pochrzaniły...bagatelle mam już u siebie a chodziło mi właśnie o admiration...ot gapa. Tawuły mam i lubię. Sporo ich rozmnożyłam więc na pewno znajdą tam miejsce.
Atelier Ogrodowe... 18:39, 08 lut 2014

Do góry
u mnie już też cieplutko, to są zdjęcia z przed 2 tygodni prawie

teraz fajnie widać jak tawuły są strzyżone

oblodzony cis

Pszczelarnia 19:22, 07 lut 2014

Do góry
Wiosennie u Ciebie, róże, plany - ach
Na rabatę do zagospodarowania może derenie, akceptują suche stanowiska, nad wodą, - alba aurea, kaliny, śnieguliczki, tawuły, krzewuszki o ciemnych liściach... zależy od upodobań i gatunków już posiadanych Pozdrawiam.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:27, 06 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gabiś, to chętnie: mam ich do rozdania. Mam też tawuły. Agniecha się zarzeka, że wszystkiego nie weźmie.
Tam gdzie masz słońce i mokro dam Ci dereni alba.

To dobry początek.

To super Pszczółko!
O dereniach w Polanicy marzę od dawna i mam je w planach
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:19, 06 lut 2014

Do góry
Gabiś, to chętnie: mam ich do rozdania. Mam też tawuły. Agniecha się zarzeka, że wszystkiego nie weźmie.
Tam gdzie masz słońce i mokro dam Ci dereni alba.

To dobry początek.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:15, 05 lut 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marta, połapiesz się z tego rysunku? Róże mają się zaczynać od suchej rzeki na górze, w 1/3 długości od prawej strony. tam jest początek tego obszaru nie pokolorowany na żaden kolor. A tawuły są w tym różowym pasie. Część będzie całkiem blisko, nie?

czyli to gdzie urywa się szary pas i nad nim, tak?
Tak myślę że nagorsze dla mnie zestawienie to żółty z takim różem majtkowym, bardzo rozbielonym. Z mocnym lepiej
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:00, 05 lut 2014

Do góry
Marta, połapiesz się z tego rysunku? Róże mają się zaczynać od suchej rzeki na górze, w 1/3 długości od prawej strony. tam jest początek tego obszaru nie pokolorowany na żaden kolor. A tawuły są w tym różowym pasie. Część będzie całkiem blisko, nie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies