Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród z platanem. 14:23, 20 mar 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Ja nigdy nie szaleję z jednorocznymi, bo wiem, że nie chce mi się potem biegać z konewką i wyglądają marnie. Przerabiałem to już i wolę posadzić coś z z czym nie mam problemu potem. Na froncie mam funkie później. Teraz będą trzeci rok i chyba już ostatni, bo się nie mieszczą. Muszę kupić mniejsze odmiany.

Tawuły już tak trzeci rok obcinam na wiosnę, bo potem pięknie odbijają mięsistymi pędami. Na kwiatach mi nie zależy.

I słusznie. Podzielam Twoją opinię. Tawuły są bardziej ozdobne ze swoich pędów i liści niż kwiatów, chociaż mam jedną o bardzo mocno różowych kwiatach i jej nie tnę tak bardzo, bo kwitnie pięknie. Ale to wyjątek.
Jednorocznych unikam, bo nie mam aż tyle czasu, żeby się zajmować regularnym nadsadzaniem. I tak mam co robić. Jednoroczne tylko w doniczkach.
A budki lęgowe oczywiście już wiszą. Codziennie rano obserwuję z okna walki o nie. Zwłaszcza szpaki, które za wszelką cenę chcą się zmieścić do budek dla sikorek
Wiosna jest piękna. Czekam jeszcze na przylot bocianów
Pozdrawiam.
Dwa światy 22:29, 19 mar 2014

Do góry
Pięknie kwitną Ci kwiaty a te tawuły prawie z listkami podziwiam , u mnie śpią jeszcze .Wiosenne pozdrówka zostawiam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:11, 19 mar 2014

Do góry
Witam ponownie. Tym razem proszę Was o pomoc w przeprojektowaniu frontowej rabaty. Na obecną chwilę na obrzeżach rabaty rosną tawuły japońskie Gold Flame oraz bliżej ogrodzenia świerk serbski omorika. W środku rabaty w ubiegłym roku rosły 2 hortensje, ale z uwagi na duże nasłonecznienie nie utrzymały się w tym miejscu. Chciałabym na tej rabacie posadzić coś zimozielonego ponieważ w zimę ta rabata wygląda bardzo ubogo(świerk mogę przesadzić w inne miejsce, gorzej z tawułami ). Z góry dziękuję za pomoc.
Kiedyś będzie tu pięknie 23:42, 18 mar 2014

Do góry
moze tak?

- żółe tawuły japońskie
- czerwone - berberysy thunberga
- małe czerwone - berberysy bagatelle
Ogródek Anity 15:04, 18 mar 2014

Do góry
To jest taka rabata przy wejściu, ale nie centralnie,,tylko z boku, zimą mąż tam odegrania śnieg...dam obwódkę z tawuły golden princes bo ją sie przycina na wiosnę, więc nie zniszczy jej śnieg.
Róże są trochę dalej, zaraz wkleję zdjęcie tej rabaty...
Ogród z łezką 12:22, 18 mar 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
A co rośnie między bukami ?

Zupełnie z przodu? Przechowalnik Jest tam młodzież tawuły i niebieskie irysy, też do przesadzenia na drugą stronę ogrodu. Aaaa, jeszcze białe odętki są
Te kostrzewy, które po lewej stronie rosną tez do eksmisji. Jak się z tym uporam dopiero bedę myśleć co by tam dalej dosadzić...
Za umbrą są hortusie i trawy.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:50, 17 mar 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
widać już oznaki wiosny w przyszłym tygodniu będzie się działo

Tak, forsycje kwitły rok temu o miesiąc później, tak samo tawuły, a w tym już mi hakone źdźbła pokazała

bergenia z pąkiem i skimmia zaraz zapachnie

moje ulubione tulipany, ich liście są sliczne
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 23:02, 16 mar 2014

Do góry
Nikita napisał(a)

Ja w poniedziałek jadę po bukszpany kopane z gruntu...planowałam od razu posadzić, ale w taką pogodę...też nie wiem czy będą mogły poczekać do następnego weekendu.....
Pozdrawiam słoneczka życząc

Dzisiaj bylam u tej samej pani, u ktorej tydzień temu bralam tawuły i zapytalam, czy mogą stać w wodzie do posadzenia, to mowila, ze nie bardzo, lepiej zraszac i owinąć reklamówką, a jeszcze lepiej przysypac. ziemia. Stojac w wodzie przyzwyczajaja sie do dobrego i w ziemi w razie suszy moga sie buntowac.
Leśne Wzgórze 20:59, 16 mar 2014

Do góry
Spróbuj ją teraz przyciąć... tawuły japońskie tnie się na wiosnę, żeby min. pobudzić kwitnienie... no i oczywiście lepiej kwitnie w słoneczku
Zakątek z fioletową ławeczką 20:05, 16 mar 2014

Do góry
Witaj Bogusiu Pod łopatę poszły już stare krzewy. Rosły tam już 10 lat i mimo przycinania nie kwitły tak obficie. Były tam tawuły, bez, forsycja, pigwowiec, jaśmin bezwonny. Rosła też piwonia, ale ją przesadziłam w inne miejsce. Teraz chcę tam posadzić thuje i na pewno od Ciebie hortensje
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 11:30, 16 mar 2014

Do góry
Sąsiad rozebrał drewutnię, która tyłem przylegała do naszej działki, nic do niego nie mam ale niekoniecznie chcę wiedzieć co jada na obiad na tarasie. Trzeba było poszukać szybkiego rozwiązania i właśnie zasadziliśmy z mężem cały róg działki tujami szmaragdowymi. Są duże ok. 2,5 m i wąskie. Pozostało nam czekać aż się trochę zagęszczą bo z wysokości to już trochę sprawę załatwiły. Wcześniej w tym rogu miałam spontaniczną rabatę. Wszystko pięknie rosło mimo, że sadzone jak popadło, co kto mi dał albo co mi się w sklepie podobało. Trzeba teraz tę rabatę zaplanować od nowa i może już mniej spontanicznie. Nie chcę kupować nowych roślinek bo swoich mam sporo i mi ich szkoda. Dokupię tylko niezbędne. Czy mogę liczyć na pomoc??? pleassse?
Wygląda to tak: róg działki kąt prosty, boki po 6 m - obsadzony tujami. Mam 3 kalmie wąskolistne, 4 kiścień /wawrzynowy/, 3 duże tawuły japońskie /szerokie i spore/, 4 pięciorniki, 7 żurawek, mam też gdzieś ze 2 berberysy zielone i 3 czerwone, forsycję zieloną i jakiegoś szczepionego klona /zielonego o drobnych listkach/. Podpowiecie coś? Są bidy wykopane i czekają na miejsce /dobrze że deszcz pada/.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 11:03, 16 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ja Ci powiem Kasiu...i buczki piękne i wredziok też piękny...trudna decyzja...kiedyś za mną chodził buk rohan weeping, bardzo go namiętnie szukałam, bez rezultatu. A takiego drzewka przez internet się bałam. Potem o kłopotach z buczkami poczytałam i mi przeszło...aż mnie znowu Zbysiu zaraził...i kupiłam, wprawdzie inne, ale też cieszą

Miłej niedzieli, u nas przestało padać

Kasia temat jest do przemyślenia. Wszystkiego na raz kupić się nie da. Bartek namawia mnie na magnolię YELLOW RIVER i pewnie ją kupimy, bo jak tu nie spełnić prośby syncia., ja bym chciała Susan, a jeszcze powojniki , róże, tawuły japońskie, berberysy- te co u Ciebie, rozplenice i jeszcze jakieś "wypełniacze".
Troszkę kaski muszę zostawić na jednoroczne- mam ich zawsze dużo- no i rozejdzie się kupka przeznaczona na tegoroczne zakupy.
Ania i róże i cała reszta :) 16:39, 15 mar 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Aniu pozdrówka

Wzajemnie Aneczko

barbara_krajewska napisał(a)
No, to zadowoliłaś wszystkich pytających.
Ja też będę miała pytanie, ale nieco później jak się okaże, że patyczki od Vivy ukorzeniły się. Na razie wygląda to obiecująco, bo większość jest żywa, nawet pączkuje

Gratuluję Basiu, mnie nie udało się jeszcze żadnej róży ukorzenić z patyczka.
Czekam na pytania .

Anita1978 napisał(a)
Hej Aniu!
Ja też jeszcze nie przycięłam róż, kopczyków jeszcze nie odgarnęłam...ale zamówiłam nowe- bo jak tu nie kupić, gdy wszystkie piękne??? Mam taka rabatę bez róż jeszcze ( dasz wiarę!? ) ale tam właśnie je posadzę. Cytrynowe (solero )i taki róż lila (novalis). Masz te róże? Zamówiłam u ćwika- to raczej dobra szkółka. Zamawiałam zawsze w rosarium, ale myślę, ze te też będą ok
Wklejęnfotki, bo wiem , że się nie obrażasz, bo kochasz róże wszelkie
Solero

Novalis

Anitko, nie mam tych róż, ale myślę, że możesz je śmiało brać, sama mam na nie ochotę .
Piękne obie.
U Ćwika robię od czasu do czasu zamówienia, jestem zadowolona .

Anita1978 napisał(a)
Do tego dam obwódkę z tawuły golden princess- ona ma takie ładne seledynowo-żółte listki, kwitnie na różowo jasno, mozna ją formować dowolnie i ciachać na wiosnę, a to na tą rabatę mąż zawsze ogarnia śnieg...
Do tego jeszcze powojniki bylinowe, jako zadarniające, ciemno niebieskie, prawie granatowe, ładnie będzie?
Przesyłam jeszcze uściski
P.s. Spryskałam róże miedzianem, bo w tamtym roku walczyłam z plamistością - dobrze? Może powtórzyć jeszcze ten oprysk? A jeśli tak to kiedy?

Nie jestem pewna, czy te powojniki się sprawdzą, ale można spróbować. Ja bym była jednak za ciemną szałwią, ona pięknie podkreśliłaby i żółty i ten lawendowy odcień róż.
Miedzian już wystarczy, nie trzeba powtórki, oprysk tym preparatem zwalcza grzyby, które przezimowały na krzewach lub na glebie, ale nie ma wpływu na to, co będzie w lecie. Swego czasu też robiłam nim opryski, ale po kilku latach zrezygnowałam.
Plamistość i tak będzie, trzeba z nią walczyć jak zajdzie potrzeba, aby ograniczyć jej rozwój wystarczy odpowiednio dbać o krzewy - podlewać pod krzewy a nie lać po nich, zapewnić przewiew i od razu usuwać porażone liście.
Makowo na Kociewiu 20:44, 14 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Kasiu, wiele przesadzałaś, gratuluję odwagi, mnie tej odwagi brakuje, wiesz w glinie przesadzanie nie wychodzi, trzeba 10 razy się zastanowić, żeby przesadzić, ale rezultaty na plus, wiśnia widać ma się dobrze pokażesz jak zakwitnie wiosenne niebieskości super..... takie lubię

buziak

Taaa właśnie o tą śliwę najbardziej drżę oby dała radę - bo o buksiki i tawuły jestem spokojna
ściskam i lecę do Ciebie
Makowo na Kociewiu 16:53, 14 mar 2014

Do góry
Tawuły japońskie przeniosłam na przód ...pewnie tymczasowo - to było jedyne wolne miejsce bo wykopałam wrzosy tutaj je widać przed bukszpanem

Wrzosy są na rabacie witającej - tak jak radziłyście podcięłam jałowiec i posadziłam przed nim wrzosy
Ogród z łezką 13:27, 13 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Czasami tak bywa, ale wart
no to teraz kolejna zagwozdka, co na przód?

Bladego pojęcia nie mam...posadzę najpierw, potem będziemy dumać...jeszcze tam mam na samym brzegu tawuły japońskie. Rosną sobie na razie. W zeszłym roku malusieńkie sadzoneczki od Elizy przywiozłam. Już je widać, chcę je przenieść przed furtkę, mam tam takie dobre dla nich miejsce (powstał sobie taki pas z 60 cm szeroki po zabudowaniu ogrodzenia u sąsiada, a prowadzi do mojej furtki), muszę go przygotować i wtedy przesadzę.
Moje trudne początki, domek przy lesie. 19:40, 12 mar 2014

Do góry
Lucynko zaglądam a tu sadzonkowanie na całegotrzmielina tawuły dereń pęcherznica wierzba hakuro to są rośliny które się super ukorzeniają.Z nich robiłam sadzonki ale bezpośredni w gruncie na działce jeszcze lepszy efekt niż w doniczkach W niedzielę jadę na działkę to pofocę trochę i pokarzę
Po prostu ogród... 19:19, 12 mar 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Piękne są, białe mają w sobie to "coś" Mam szklarnie koło szkoły i na pewno jak co roku mają też bratki....Chyba muszę się tam przejść

Dla mnie bratki to pierwszy wiosenny zakup, od nich rozpoczynam sezon zakupów ogrodowych

Ewa napisał(a)
Sylwuś, co nowego w ogrodzie?

W ogrodzie niewiele się dzieje - tawuły przycięte, trawy również, hortensje także, jeszcze została lawenda do ciachania, żurawki do czyszczenia.

baraga1904 napisał(a)
...widzę że idziesz w biel... będzie elegancko... pozdrawiam Sylwia...

Biel coś w sobie ma

Wszystko o czym ... Marzysz 19:08, 12 mar 2014

Do góry
Hej, dziewczynki, Asiulek, Kasiku, Anek dzięki Wam za odzew. Mówcie szczerze, jak na spowiedzi , ja się przecież nie obrażę, sama wiem, że zmiany są konieczne

Ania, masz rację, ma być elegancko, bo to front i kamyczki, a jest bałagan. Tam są berberysy admiration, tawuły golden princess cięte w kulki, no i oczywiście dołożylam zielone żurawki tylko nie pytajcie po co, bo nie wiem... tak dodalam zielonego
Różaneczników mam ponad 20 z tylu, to chyba już wystarczy, a tutaj chciałabym coś, co będzie ladne zimą i nie będzie brudzić kamyków, bo sprzątanie tego balaganu mnie przerasta wolalabym chyba doły kopać Myslicie, że w takim ogrodzie pod lasem kulki bukszpanowe bedą ok? czy to głupi pomysl? do tego dużo traw... sama już nie wiem, gamoń do projektowania jestem i już
Jak macie jakieś pomysły, podzielcie się ze mną, będę baaaardzo wdzięczna

Donice z kwiatuchami będą, zawsze są, tylko poszly do garażu się czyścić i będą mialy nowe nasadzenia
Wszystkie Wasze uwagi sa dla mnie bardzo cenne, dziekuję
Wszystko o czym ... Marzysz 19:08, 12 mar 2014

Do góry
Hej, dziewczynki, Asiulek, Kasiku, Anek dzięki Wam za odzew. Mówcie szczerze, jak na spowiedzi , ja się przecież nie obrażę, sama wiem, że zmiany są konieczne

Ania, masz rację, ma być elegancko, bo to front i kamyczki, a jest bałagan. Tam są berberysy admiration, tawuły golden princess cięte w kulki, no i oczywiście dołożylam zielone żurawki tylko nie pytajcie po co, bo nie wiem... tak dodalam zielonego
Różaneczników mam ponad 20 z tylu, to chyba już wystarczy, a tutaj chciałabym coś, co będzie ladne zimą i nie będzie brudzić kamyków, bo sprzątanie tego balaganu mnie przerasta wolalabym chyba doły kopać Myslicie, że w takim ogrodzie pod lasem kulki bukszpanowe bedą ok? czy to głupi pomysl? do tego dużo traw... sama już nie wiem, gamoń do projektowania jestem i już
Jak macie jakieś pomysły, podzielcie się ze mną, będę baaaardzo wdzięczna

Donice z kwiatuchami będą, zawsze są, tylko poszly do garażu się czyścić i będą mialy nowe nasadzenia
Wszystkie Wasze uwagi sa dla mnie bardzo cenne, dziekuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies