Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Agacia 08:29, 23 mar 2014

popcarol napisał(a)
Agatko, przybywaj, nocleg i opierunek zapewniam Tylko żadnej gwarancji nie ma, że akurat w ten czwartek coś będzie... czasem tygodniami nie kupię nic, a czasem tydzień w tydzień jakiś złom zwożę (słowami mojego M

hehe, dzięki, to wezmę męża, znajdzie z Twoim wspólny język

Miłego i słonecznego!
ANIA 08:30, 23 mar 2014

Karola pozdrawiam w niedzielny poranek. Sobota widzę, że u wszystkich była pracowita. Ale Ty masz wyjatkowo duzo planów warzywno-kwiatowych.
popcorn 08:38, 23 mar 2014

Agatko, już to widzę, będą na nas patrzyli jak na wariatki, gdy wstaniemy przed 7mą żeby grzebać "w śmieciach" z własnej nieprzymuszonej woli
Miłego! Na słonko chyba nie ma co liczyć, ale żeby było w miarę ciepło i nie padało, to skończę rozpoczęte prace I pomidorki wypadałoby popikować...

Aniu, pogoda była super, u nas też wszyscy się krzątali dookoła, aż miło było patrzeć
U Teściów posadziliśmy wiśnię i czereśnię którą im kupiłam, mam nadzieję urosną i będą mieli jakieś owoce, a nie tylko szyszki z tej działki

Miłego dnia!
popcorn 10:13, 23 mar 2014

Wyskoczyłam zrobić parę zdjęć. Żeby coś porobić, będę musiała się ciepło ubrać, deszczyk kropi, no i w dłonie zimno (rękawiczki koniecznie!). Ptaki śpiewają aż miło

Hiacynty z marketu posadziłam do gruntu, bo ciągle więdły (w mini doniczkach nie było prawie ziemi):

Tym w gruncie niewiele brakuje:

Nowe ciemierniki:

popcorn 10:18, 23 mar 2014

I stare:

Kwiatostany zielenieją, może nasiona będą i nowe siewki??

Przy okazji widać przycięte lawendy:

Te -ubiegłoroczne z biedronki - różowieją:

Te - to samo źródło - jeszcze nie:

Na ubiegłorocznej rabatce coraz więcej cebulowych:

Żonkile w żurawkach już mają duże pączki:

Irysków koniecznie muszę dokupić:

Niektóre tulipany mają już pączki, a tawuły coraz wyraźniejsze listki:
Anita1978 10:31, 23 mar 2014

U mnie ptaszki tez śpiewają od rana! I widać że budują sobie gniazdka w tujach! Akurat wczoraj M robił wertykulację, więc zbierają sobie źdźbła suche , noszą w dzióbkach i wiją gniazdka
U ciebie już kropi? U nas pochmurnie, chyba też będzie padać...
popcorn 12:05, 23 mar 2014

Tak, kropi, wszystko mokre. Ale chyba się w końcu wezmę i wybiorę na dwór. Wyczyściłam filtr w akwarium i ogarnęłam kuchnię, wraz z myciem podłogi. Czas się przewietrzyć
buziaki!!
AniaDS 12:52, 23 mar 2014

Sporo tych ciemierników, śliczne
popcorn 14:19, 23 mar 2014

Aniu, większość to ubiegłoroczny biedronkowy zakup Dzięki, uwielbiam je. Szkoda że w pełnym słońcu nie mogą rosnąć, bo przed domem bym je sobie nasadziła.

Zmokłam trochę. Posiałam bób i dymkę. Napełniłam skrzynki ziemią, nawiozłam starym obornikiem i posiałam bób i dymkę Jeszcze trochę bobu i dymki mi zostało, nie mam pomysłu gdzie je wcisnąć
Pozostała część wzdłuż podjazdu jeszcze nie odtrawnikowana Mogłam jednak bardziej się postarać jesienią, byłoby już zrobione. Może w następny weekend

Obcięłam trzmieliny. Rozgarnęłam ostatnie kopczyki różane i te róże przycięłam.
W zasadzie to by było na tyle.

Następny plan - odtrawnikowanie reszty wzdłuż podjazdu. Wygarnięcie starych liści i obcięcie suchych resztek truskawkom. Przykryłam je włókniną jakiś czas temu. ale nie zrobiłam tego co wyżej.
Zakup worka 50 kilo nawozu wieloskładnikowego w GS-sie, któregoś razu, gdy zdążę wszystkich rozwieźć przed 8mą rano (GS czynny od 6 bodajże do 14tej, więc tylko rano mogę ten nawóz kupić). W zasadzie jakiś market w tym celu mogłabym odwiedzić, ale w wielkim worku wychodzi taniej. A starczy na jakiś czas. Trawnik nadal nie ruszony.
Idę chwilę odsapnąć i poczytać i jakiś obiad trzeba zrobić
Gabriela 14:55, 23 mar 2014

popcarol napisał(a)
[b]U Teściów posadziliśmy wiśnię i czereśnię którą im kupiłam, mam nadzieję urosną i będą mieli jakieś owoce, a nie tylko szyszki z tej działki

Ubawiłam się jak to przeczytałam. Teraz dużo ludzi ma tylko szyszki w ramach pożytków z ogrodu.

Ależ masz wyfikane ciemierniki. Piękne odmiany posadziłaś Ja mam masę siewek mojego białego i zamierzam to wykorzystać, choć trochę trzeba będzie poczekać.