Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:15, 23 mar 2025

Do góry

Ogrod nad bajorkiem 19:14, 23 mar 2025

Do góry
Wiem, dlatego wole ruchome kamienno-drewniane, lub betonowo drewniane. My ogniskujemy 2-3 razy w roku. Ławki musza byc solidne. Samo drewno szybko tam zbutwieje.
Znalazlam takie, podobaja mi sie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:14, 23 mar 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:12, 23 mar 2025

Do góry
No to mam chwilkę i mogę coś pokazać

Ogród prawie wymarzony … 18:28, 23 mar 2025

Do góry
Mój chodnik

Ogrod nad bajorkiem 18:23, 23 mar 2025

Do góry
Znalazlam dzis przy stercie galezi martwego pełzacza, nie wiem co moglo sie stac, nie byl ranny. Moze w cos uderzyl. Troche go szkoda.
Za to dziecioly szaleja jak dzikie. One w ogole sie mnie nie boja. Totalne szalenstwo ganiania sie po drzewach.
Wymyslilam tez co zrobic na dzikiej przy bajorze. Znalazlam fajne pomysly i juz mi sie zaczyna plan krystalizowac.

W głebi, blizej ogrodzenia altanka w cos ten desen, nie za duza, 3x3 lub 4x3

lub w formie wiaty:

przed altana palenisko w odpowiedniej odległosci zeby mozna bylo swobodnie przechodzic

i wokol paleniska kamienno/drewniane siedziska lub takie cos jak na tej fotce, tylko odpowiednio mniejsze proporcje

Luby podchwycil pomysl, tez mu pasuje. Ja nie chce kolejnej rabaty a brakuje mi uporzadkowania tamtego miejsca. To rozwiazanie pasuje nam obojgu.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:28, 23 mar 2025

Do góry
Rozpoczęłam rozkminki dotyczące obsadzenia półkola przygotowanego na wisienkę, na którym wisienki nie będzie .

Dla przypomnienia, o czym jest mowa:

Jesienią wysunęłam do przodu jednego świerka (pierwszego z lewej na zdjęciu), zostaje mnóstwo miejsca na obsadzenia, to naprawdę duża rabata.
Chcę odrobinę nawiązać do tego, co jest w pobliżu i tego, co jest sprawdzone w kontekście wytrzymałości na suszę. A zatem będzie tu na pewno conajmniej jedna tawuła Van Houte’a. Będą Anabelki - 3 lub 1. Będą tawuły brzozolostne w liczbie nieustalonej oraz przed ławką krzewuszka cudowna Picobella Rosa sztuk conajmniej 3. Oczywiście wypełniacze w postaci traw czy bylin.

I do tego będzie drzewko. Mam kilka opcji:
Tulipanowiec amerykański Arnold
Grab pospolity Lucas
Buk pospolity Dawyc Gold
Miłorząb dwuklapowy fastigata

Małżonek chce miłorzęba, bo śliczny, z czym się zgadzam w 100%. Ja skłaniam się (ale nie upieram) ku grabowi, bo takowego mam na sąsiedniej rabacie. Z kolei buk ma piękny pokrój .

I tu pytanie do ogrodniczek i ogrodników mających doświadczenie z powyższymi drzewami (poza grabem, którego mam i znam): jak się zachowują te drzewa w obliczu suszy? Jak szybko rosną?

Pomożecie?

EDIT: docelową wysokością drzewa postanowiliśmy się nie martwić stwierdziwszy, że to już nie nasze (ewentualne) zmartwienie .
Ogród z koniczynką 17:10, 23 mar 2025

Do góry
Rumianka napisał(a)

Od razu jakaś dekoracja się stworzyła i chyba wiszą budki dla ptaków? I coś co mi wygląda na kompostownik.
Ogród z koniczynką 16:49, 23 mar 2025

Do góry
Drewutnia z drugiej strony, ta dostawiona część jest na końcu

przy okazji wzmocniona kratka, pnie się tu trzmielina

troche słońca i rozwinęły się krokusy
Ogród z koniczynką 16:41, 23 mar 2025

Do góry
Dziękuję wszystkim za utulające słowa...ciężko jest wyzbyć się kołatających złych myśli, które jak ciasna obręcz oplatają głowę, od których nie sposób się uwolnić w takich trudnych chwilach. Myśli uparcie wracają i nie dają funkcjonować, a sen to też loteria...zasnąć trudno, a jak się uda, to i tak na krótko i znów to samo.
Była duża różnica wiekowa między moją najstarszą siostrą, a mną, ale mimo to, byłyśmy zżyte ze sobą najbardziej...

Em ostatnio wywiózł mnie na działkę, by chociaż trochę zmienić myśli, zaangażował mnie do pomocy przy budowaniu zaplanowanej drewutni...no powiem, że chwilowa ulga odrobinę pomogła.
Jakoś trzeba będzie powoli próbować godzić się z sytuacją i wrócić w miarę do codziennych prac, bo życie toczy się dalej...a pęknięte serce jeszcze dłuuuugo będzie bolało.

Mam nawet kilka fotek z etapów budowy drewutni.
najpierw konstrukcja, jeszcze bez końcowych pionów

następnie stawianie masywnych "ścian" ( z drewnianych drzwi z odzysku, Em otrzymał je z remontowanego ośrodka )

no i skończone, pozostało tylko wstawienie drzwi wejściowych i domalowanie fragmentów.

a tu już częściowo zagospodarowane wnętrze drewutni.
Wiejski ogród Magdy 16:08, 23 mar 2025

Do góry
W blasku zachodzącego słońca:

Wiejski ogród Magdy 15:57, 23 mar 2025

Do góry
Na rabacie, którą zaczynam nazywać leśną, ze względu na jej półdziki charakter, dosadziłam kilka kępek przebiśniegów i śnieżyc wiosennych.

Posadziłam grujecznik japoński.

Z ziemi wychodzi coraz więcej cebulowych...

...i pojawiły się kiełki piwonii.

Wszystko wokół przebudziło się do życia. Gdyby nie sprawa z karczownikami naprawdę cieszyłabym się wiosną.
Wiejski ogród Magdy 15:41, 23 mar 2025

Do góry
Żeby nie pisać tylko o "szczurach" i się nie dołować, wstawię trochę zdjęć z czwartkowego wyjazdu.

Kwitnie coraz więcej krokusów, choć jeszcze nie wszystkie.

Zielony Chram 14:01, 23 mar 2025

Do góry
Bardzo mnie uszczęśliwiły plany wciągnięcia drzewek w zarys rabat. Staraj się jak najbardziej złagodzić falistą linię rabat (unikamy efektu herbatniczków ), tak aby koszenie trawnika kosiarką było jak najbardziej płynne.

Efekt prac wiosennych imponujący.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 13:46, 23 mar 2025

Do góry
Dziś zrobiłam małą rewolucję w donicy. Wywaliłam z niej berberysy i wrośnięty w nie bluszcz. Resztę bluszczu znacznie ograniczyłam ale i tak zastanawiam się czy go całkiem stąd nie wywalić… Jednak zimą i wczesną wiosną fajnie wygląda zwieszający się z murku.
Efekt mi się podoba. Mam tam teraz sporo wolnego miejsca, chyba dosadzę niebieskie i białe dzwonki poszarskiego.
Przed (z daleka nie wygląda tak źle jak z bliska, berberysy to te kłębowiska na rogach donicy)

I po

A tak wyglądały berberysy poprzerastane bluszczem. Masakra.

Teraz się chmurzy, idę rozsypać nawóz na trawnik bo ma padać.
U Polon 13:22, 23 mar 2025

Do góry
Dzięki dziewczyny
Ścieżka początkowo miała być z kamieni polnych, ale u nas jest lekki spadek terenu od domu do ogrodzenia, więc zeby ścieka była prosta, to trzeba było jednak dać obrzeże, więc zwykła kostka u nas okazała się być najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Dziękuję za opinię o skrzyniach, bo prawdę mówiąc to mnie załamały, ale że nic z tym już nie zrobimy, to wysiałam rzodkiewkę, marchewkę i szpinak i udaję, że wszystko jest ok

No i mam pytanko - pod wiśnią Kojou no mai nic mi nie rośnie, jest bardzo sucho, mimo, że zaraz obok, poza obrysem korony, już jest powiedziałabym „normalnie”. Wymyśliłam tam kostrzewę, tą zimozieloną poduchę - da radę? Obok chce liliowce (everyday lilly kremowe), a dalej żurawki (Lime rickey)
Namazałam palcem na zdjęciu: zielone koło drzewa to Kostrzewa, dalej jasne to liliowce, i kolejne zielone - Żurawka.

To suche z lewej strony to pozostałości zawilca, krzaczki to azalie, doniczki są tymczasowo

Może tak być?????
Ogród Basi i Romka 13:15, 23 mar 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

Te fiolety są cudowne
Grzebiuszka ziemna 13:14, 23 mar 2025

Do góry
Dziękuję Koleżanki

Papryczki wyszły na spacer:

Pierwiosnki białe od Urszulli zaczynają kwitnąć, bardzo lubię te białe:

Od strony północnej jakaś póżniejsza odmiana krokusików dopiero zaczyna, a w ogrodzie już przekwitają

Cieszą mnie 3 zakupione w ubiegłym roku cebule czosnku Alwus Maxima, mają już ze 20 cm wysokości

Pierwsze kwitnienie miodunki a wyżej mój cudny mak bylinowy, ma rozmnóżkę, próbowałam go z nasionek rozmnożyć, jakoś trudno było, musi sam z własnego wyboru widać:

Ogród Basi i Romka 13:02, 23 mar 2025

Do góry
Ogród Basi i Romka 13:01, 23 mar 2025

Do góry
Żółte pierwiosnki też zaczynają.
No i krokusy i ciemierniki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies