Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 16:43, 23 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Widziałam na żywo żywopłot z choin kanadyjskich u Marty/Finki. Jest cudowny zarówno w wyglądzie jak i w dotyku. Mięciutki, puchaty. Sporo podziałałaś.

U mnie nie bedzie to typowy strzyzony zywoplot a luzno rosnace drzewka. Nie znalazlam innych bardziej pasujacych roslin nad bajoro i do polcienia. Jedynie od frontu sa cisy i to takie lubiace słonce. Tam choiny by nie daly rady.
Choina to dobra alternatywa dla innych iglakow. I tak te mieciutkie igly sa super. Juz sobie wyobrazam tam ptaszarnie.
Patrycja_KG_Lu 18:10, 23 mar 2025

Jaka odmiana cisa lepiej znosi słońce co ją posadziłaś od frontu?
TAR 18:23, 23 mar 2025

Znalazlam dzis przy stercie galezi martwego pełzacza, nie wiem co moglo sie stac, nie byl ranny. Moze w cos uderzyl. Troche go szkoda.
Za to dziecioly szaleja jak dzikie. One w ogole sie mnie nie boja. Totalne szalenstwo ganiania sie po drzewach.
Wymyslilam tez co zrobic na dzikiej przy bajorze. Znalazlam fajne pomysly i juz mi sie zaczyna plan krystalizowac.

W głebi, blizej ogrodzenia altanka w cos ten desen, nie za duza, 3x3 lub 4x3

lub w formie wiaty:

przed altana palenisko w odpowiedniej odległosci zeby mozna bylo swobodnie przechodzic

i wokol paleniska kamienno/drewniane siedziska lub takie cos jak na tej fotce, tylko odpowiednio mniejsze proporcje

Luby podchwycil pomysl, tez mu pasuje. Ja nie chce kolejnej rabaty a brakuje mi uporzadkowania tamtego miejsca. To rozwiazanie pasuje nam obojgu.
TAR 18:24, 23 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jaka odmiana cisa lepiej znosi słońce co ją posadziłaś od frontu?

Groenland

Nie rosnie w pelnej patelni, ma troche sosen i brzoz. Ale duza czesc dnia to slonce, jeden osobnik rosnie przy domu i calkiem dobrze sie trzyma.
Basieksp 18:30, 23 mar 2025

Gdybym miała wybierać, to wybrałabym tą pierwszą altanę, bardziej mi się podoba
TAR 18:47, 23 mar 2025

Mnie tez
Basieksp 18:56, 23 mar 2025

TAR napisał(a)
Mnie tez

Chyba bardziej będzie pasować do Waszego ogrodu i całego otoczenia wokół
Judith 19:01, 23 mar 2025

Fajowy pomysł. W temacie wielkości -tu nie ma co zmieniać. Odległość od ogniska musi być odpowiednia, by można było przy nim siedzieć, tym samym wielkość ławki także musi być stosowna.
Z doświadczenia osoby czasem ogniskującej - dobrze, gdy ławki są mobilne. W sensie oddalania się lub przybliżania do ogniska. Gdy wieczory chłodne, a ognisko dogasa - fajnie się przybliżyć, gdy jest większe bo pieczemy kiełbaski - oddalić .
TAR 19:14, 23 mar 2025

Wiem, dlatego wole ruchome kamienno-drewniane, lub betonowo drewniane. My ogniskujemy 2-3 razy w roku. Ławki musza byc solidne. Samo drewno szybko tam zbutwieje.
Znalazlam takie, podobaja mi sie.

Judith 19:31, 23 mar 2025

Ekstra, poduszka pod de i wygodnie