Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Marcin89 10:01, 23 mar 2025

Daria, tyle wpisów świadczy o intensywności ostatnich dni

Kanty to czasochłonne zadanie, będziesz miała trochę już z głowy. Mycie szklarni też do najprzyjemniejszych nie należy.

Co do kształtu rabaty, to wygląda ok Jeśli chodzi o zmniejszenie zawijasa, to chyba tam przy drzewie? Spokojnie można tak poprowadzić linię, by zgrała się prawie z obecnym kołem wokół drzewa. Ale tak jak na rysunku mi się podoba i ile miejsca
LIDKA 10:26, 23 mar 2025

Jesteś utalentowana literacko. Powinnas pisać powieści a tymczasem uwielbiam Twoje opowiadania z ogrodu.

Działasz ogrodowo znaczy wiosenny power już jest. ❤️
antracyt 10:30, 23 mar 2025

Trawnik niknie w oczach i bardzo dobrze! Niezłe wywijasy
Wam wychodzą

Mycie szklarni i mnie czeka... wyjątkowo tego nie lubię. Poczekam jeszcze trochę na wenę i mniejsze wiatry. Dzisiaj dmucha strasznie, a słońce to dla zmyłki chyba
sylwia_slomc... 11:16, 23 mar 2025

Darecka napisał(a)
Nie jestem pewna, czy gustujesz Sylwio w tematyce z pogranicza science fiction i fantasy, niemniej mnie ten 4 tomowy cykl pochłonął do reszty. Akcja rozgrywa się na planecie, która stopniem rozwoju cywilizacyjnego jest na etapie wczesnego średniowiecza, są nawiązania do mitologii nordyckiej, więc może warto spróbować? Grzędowicz był wielokrotnie nagradzany za swoją twórczość, jak dla mnie w pełni zasłużenie. Żeby jednak nie ryzykować wtopy, spróbuj sobie może najpierw małą próbkę tutaj:

https://doci.pl/kakarota/grzdowicz-1-pan-lodowego-ogrodu+fe1mc1

Miechunkę sieje się tak, jak pomidory, więc trzeba lekko przysypać ziemią . Kiełkuje po jakimś tygodniu.

Dzięki
sylwia_slomc... 11:21, 23 mar 2025

Darecka napisał(a)
Szklarnia pozazdrościła czystości meblom ogrodowym, więc zastosowała szantaż emocjonalny, aby nakłonić mnie do jej umycia, patrząc na mnie psim wzrokiem z niemym wyrzutem- przydałby się dłuższy wąż, żeby można było użyć karchera, bo mycie szczotką, przy akompaniamencie targanego za sobą mikrego wiadereczka z wodą to marny spektakl z równie marnym rezultatem

Mycie szklarni nie było zbyt inspirującym zadaniem, więc czas przenieść się do przedogródka, a tam.. łopatowanie

Pocieszę Cię, nasza szklarnia jest foliowa i mycie ręcznikami papierowymi i płynem do szyb też było niezłym wyzwaniem. Bo folia się jeszcze uciąga , a była mega zagloniona po zeszłym sezonie.
Kordina 12:21, 23 mar 2025

Darecka napisał(a)
Wybaczcie poniższy bohomaz, ale chcę się a Wami podzielić taką luźną koncepcją zmian, jakie się u nas szykują, mniej więcej widzę to tak (na razie chodzi mi bardziej o nowy kształt rabaty, niż same nasadzenia):

O!! Jak fajnie, podobają mi się Twoje nowe plany Powodzenia w nasadzeniach Dario
Twoja mam to utalentowana osoba, ściągnę sobie od niej te ładne bukieto-konstrukcje
Gruszka_na_w... 14:01, 23 mar 2025

Bardzo mnie uszczęśliwiły plany wciągnięcia drzewek w zarys rabat. Staraj się jak najbardziej złagodzić falistą linię rabat (unikamy efektu herbatniczków ), tak aby koszenie trawnika kosiarką było jak najbardziej płynne.

Efekt prac wiosennych imponujący.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Darecka 19:59, 24 mar 2025

Dziękuję Wam wszystkim i każdemu z osobna za miłe wpisy

Linia rabaty zdecydowanie zbyt pierniczkowa, szczególnie dobrze to widać z okna w salonie, zrobię tak, jak radzi Hania
Darecka 07:47, 06 kwi 2025

Witam Was w ten (nie)cudnie mroźny niedzielny poranek- kto to słyszał, żeby amplituda w 2 kolejne następujące po sobie dni wynosiła aż 20 stopni? Wnoszę do uprzejmej rady nadzorczej (tej, co prezeską jest Bożenka, może ma jakieś wtyki u tej rozkapryszonej panny Wiosny, kto wie? ) o rozpatrzenie mojej petycji o natychmiastowe zaprzestanie takich działań dywersyjnych! Trzeba nie mieć pomidora w sercu, aby się dopuszczać takich bezeceństw!

Temperatura temperaturą, nie ma zmiłuj, trzeba ino łopatować (albo pikować rozsady, bo jak powiada nasz prezydent: "Nie ma miękkiej gry, musisz być twardy, Andrzej" ). Poprzedni weekend 29-30 marca upłynął właśnie na takich przegrzebkach w rozsadniku. Na pierwszy ogień poszły sałaty: crimson i rzymska oraz miechunki, bo już się zaczęły wiercić w swoich zatłoczonych pojemniczkach:

Darecka 07:50, 06 kwi 2025

Po napapraniu ziemią pod altaną pierwsze pikowańce wróciły w cieplutkie domowe pielesze:

A tymczasem do ogrodu przywiodły mnie za nos uwodzicielskie hiacynty i nie mniej urokliwe prymulki: