Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 11:49, 23 mar 2025

Rok temu porzadkowalam na koniec marca. A w tym jakos szybko ogarniete choc wiecej byloroznosci na rabatach. I juz sadze. Ta zima mnie dobijala, musialam sie zresetowac ogrodowo. Jutro sypne nawozu pod hortki, rh, klony i iglaki.
Dzis jeszcze raz rodki potraktuje wrotyczem.
Judith 12:21, 23 mar 2025

TARciu, a ten wrotycz na rodki to doglebowo czy dolistnie?
Gruszka_na_w... 13:35, 23 mar 2025

Wrotycz doglebowo, bo pędraki opuchlaków grasują w korzeniach.
Nawozić już można, bo wegetacja ruszyła.
Ogrodowe prace uskuteczniam podobnie jak Mrokasia- tematycznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 15:18, 23 mar 2025

Czy magnolię też już warto nawozić?
Judith 16:00, 23 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wrotycz doglebowo, bo pędraki opuchlaków grasują w korzeniach.
Nawozić już można, bo wegetacja ruszyła.
Ogrodowe prace uskuteczniam podobnie jak Mrokasia- tematycznie.

Dziękuję Haniu. Dzisiaj przejrzałam zasoby nawozowe i dumam czy lepiej zastosować azofoskę czy kupokulki…
Wrotycz muszę nabyć.
Judith 16:01, 23 mar 2025

Wafel napisał(a)
Czy magnolię też już warto nawozić?

No właśnie?
Judith 17:28, 23 mar 2025

Rozpoczęłam rozkminki dotyczące obsadzenia półkola przygotowanego na wisienkę, na którym wisienki nie będzie .

Dla przypomnienia, o czym jest mowa:

Jesienią wysunęłam do przodu jednego świerka (pierwszego z lewej na zdjęciu), zostaje mnóstwo miejsca na obsadzenia, to naprawdę duża rabata.
Chcę odrobinę nawiązać do tego, co jest w pobliżu i tego, co jest sprawdzone w kontekście wytrzymałości na suszę. A zatem będzie tu na pewno conajmniej jedna tawuła Van Houte’a. Będą Anabelki - 3 lub 1. Będą tawuły brzozolostne w liczbie nieustalonej oraz przed ławką krzewuszka cudowna Picobella Rosa sztuk conajmniej 3. Oczywiście wypełniacze w postaci traw czy bylin.

I do tego będzie drzewko. Mam kilka opcji:
Tulipanowiec amerykański Arnold
Grab pospolity Lucas
Buk pospolity Dawyc Gold
Miłorząb dwuklapowy fastigata

Małżonek chce miłorzęba, bo śliczny, z czym się zgadzam w 100%. Ja skłaniam się (ale nie upieram) ku grabowi, bo takowego mam na sąsiedniej rabacie. Z kolei buk ma piękny pokrój .

I tu pytanie do ogrodniczek i ogrodników mających doświadczenie z powyższymi drzewami (poza grabem, którego mam i znam): jak się zachowują te drzewa w obliczu suszy? Jak szybko rosną?

Pomożecie?

EDIT: docelową wysokością drzewa postanowiliśmy się nie martwić stwierdziwszy, że to już nie nasze (ewentualne) zmartwienie .
Wafel 19:47, 23 mar 2025

Ta krzewuszka jest urocza, musiałam sprawdzić Gdybym się nie musiała przejmować miejscem wzięłabym miłorzęba, bardzo lubię te drzewa i swojego małego Marikena na pniu też
mrokasia 20:00, 23 mar 2025

Z drzewek wymienionych przez Ciebie grab będzie chyba najbardziej ekonomiczny w zakupie w stosunku do wielkości drzewa. No i chyba rośnie najszybciej.
Miłorząb rośnie chyba najwolniej i tani nie jest.

Wafel 20:12, 23 mar 2025

To prawda...