Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

eda 00:12, 23 mar 2025

Wszystkio pięknie pcha się do góry wiosna na całego tak tak u mnie też tulipany nieśmiało było widać i nagle trzask kępy liści o hiacynt już jeden widać kwiecie zapąkowane miłego Bożenko.
Kordina 13:14, 23 mar 2025

Dziękuję Koleżanki

Papryczki wyszły na spacer:

Pierwiosnki białe od Urszulli zaczynają kwitnąć, bardzo lubię te białe:

Od strony północnej jakaś póżniejsza odmiana krokusików dopiero zaczyna, a w ogrodzie już przekwitają

Cieszą mnie 3 zakupione w ubiegłym roku cebule czosnku Alwus Maxima, mają już ze 20 cm wysokości

Pierwsze kwitnienie miodunki a wyżej mój cudny mak bylinowy, ma rozmnóżkę, próbowałam go z nasionek rozmnożyć, jakoś trudno było, musi sam z własnego wyboru widać:

Ewa777 13:37, 24 mar 2025

Ładnie wszystko ruszyło Więcej słońca, wyższe temperatury i są efekty.
Tulipany i czosnki mkną ku górze.
ElzbietaFranka 22:00, 24 mar 2025

Kordina napisał(a)

Różyczki Sibelius i Ballerina zeszłoroczny zakup, zabezpieczyłam na zimę wkładając do większych donic i obsypując dookoła konopnymi wiórami z Kombinatu Konopnego, stąd te jasne widoczne wiórki przetrwały w super formie, z resztą wszystkie różyczki widzę, że opączone a to zawdzięczam Panu Hyżemu, którego posłuchałam i ciachała róże w chyba lutym dość zasadniczo.

Mam balerinę przepiękna róża. Kupiłam w 2023 roku w zeszłym roku kwitła. Nie zmarzła mimo -10 jeszcze ma zeszłoroczne liście. I woda. Oczka obok liści. Zobaczę jak w tym roku będzie kwitła.
Ja każdej jesieni przycinam róże na wys 20 cm wiosna robię kosmetykę. Róże już nawiozlam wczoraj.
Mam jeszcze kilka róż zadołowanych muszę je posadzić w tym tygodniu.
Pokaże fotkę mojej Baleriny u mnie.
Margo2 22:18, 24 mar 2025

A ja mam Minervę, jest przepiękna, ale u mnie kaprysi. Ledwo żyje.
Trzymam kciuki za Twoje
vita 19:13, 26 mar 2025

U mnie pierwiosnki jeszcze nie kwitną, ale białe też bardzo lubię
Róże kupiłaś piękne, miałam Sibeliusa, o Balerinie marzyłam, to dawne czasy już
Duże siewki papryk, wiem, że trzeba siać je wcześnie, ale jak to jest? Kiedy wysadzisz je do szklarni? Nie trzeba będzie ich dogrzewać, jak temperatury majowe będą niskie?

Kordina 12:16, 27 mar 2025

Dzięki Ewo

Elu - dziękuję, widziałam, śliczna jest

Małgosiu - a może jeszcze się odrodzi? Muszę spryskać je w/g Pana Hyżego na czarną plamistość, bo w zeszłym roku miałam problem z jedną różą, konkretnie z Rose de Tolbiac

Wiktoria jeśli chodzi o papryki, to potem będę je trzymać w mojej mobilnej na kółkach szklarence W zeszłym roku wsadzałam byle gdzie i na rabaty między kwiatami Lato było ciepłe i papryki ładnie obrodziły na zewnątrz. Dużo rozdałam.

Namoczyłam szpinak malabarski, zobaczymy co z tego wyniknie
jak lubię te najtańsze białe ciemierniki, tak ładnie się w miarę upływu czasu wybarwiają

Bardzo ładnie (chyba już 3 rok) przechowały się bulwki kalii różowej (to są te moje z nasionek ) w torebeczkach w popiele, wszystkie kilkanaście żywotne, nawet kiełki wypuściły już wsadzone do ziemi, ale wynoszone na dzień do ogrodu:

Trochę naprawiłam mój stojak na truskawki pnące, da radę w następnym sezonie też musiałam przenieść 4 pojemniki z okien, bo pomimo wbicia patyków i innych zabezpieczeń, koty ciągle się rozkładały na roślinkach

Kordina 12:23, 27 mar 2025

Wiosenne dywaniki z cebulicy syberyjskiej, jak co roku powtarzają spektakl:

Pierwszy żonkilek cieszy

Miodunka ładnie się rozrasta po podziale:

i moje ulubione hiacynty

Patrycja_KG_Lu 14:32, 27 mar 2025

Zaawansowana wiosna u Ciebie. Miałam nawet wybrane odmiany narcyzów na rabatę na froncie, ale tak się szybko jesień potoczyła, że ich nie zakupiłam. Muszę nadrobić w tym roku.
Miskantowo 15:26, 27 mar 2025

Kalie chyba muszę kupić. Może sobie w donicy posadzę.
W Irlandii zimowały mi w skrzyniach na zewnątrz…
Piękna wiosna u Ciebie!