Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 11:15, 22 mar 2025

Jesienią, w szale zakupów cebulowych, nabyłam w znanych sieciach spożywczych około 750 różnych tulipanów i krokusów.
Większość trafiła na docelowe miejsca, część jednak z konieczności trafiła do donic.

I tu mam pytanie - czy one w tych donicach się zachowają, w sensie czy będzie co wykopywać jesienią, czy jednak mają za mało miejsca i po kwitnieniu zaginą?
Kilka krokusików zakwitło, ale większość niestety nie, może jeszcze się poprawią, bo liście są.

Polon 11:24, 22 mar 2025

Idąc za ciosem z betonowaniem ogrodu, miałam nadzieję na skrzynie warzywne z płyt ogrodzeniowych, ale mój ślubny odmówił działań w tym zakresie i zaprosił do współpracy panów z zagranicy. Tym sposobem mamy … nie do końca to co chciałam, ale jakoś to przeżyję.
Niestety panom się poziomy rozjechały, więc grządki są mniej „wyniesione” niż było w planie. Do tego robili baaardzo solidnie, więc teraz mój musi trochę tej solidności w postaci betonu wykuć z grządek.
No cóż, życie
Polon 11:26, 22 mar 2025

A tu obrazek pokazujący co mnie czeka w tym sezonie - to jest ziemia wybrana spod ścieżek

Mam nadzieję, że do zimy to rozplanuję
Roocika 15:13, 22 mar 2025

O hej, macham, dużo chyba zrobione, pokazuj dalej
Polon 17:08, 22 mar 2025

Roocika napisał(a)
O hej, macham, dużo chyba zrobione, pokazuj dalej

Chciałabym, żeby było dużo zrobione, ale niestety same rozgrzebane miejsca. Coś co przed epoką ścieżek jakoś, lepiej lub gorzej, ale rosło, teraz trzeba odratowywać.
I mamy niestety lokatora, a może nawet dwóch. Kret wlazł nam w szkodę i zrył całą rabatę, świeżo w zeszłym roku założoną, jeszcze nawet nie skończoną.

Magara 23:18, 22 mar 2025

Kreta współczuć

Ale dużo zrobione jest

Ścieżki zazdroszczę - sama mam potrzebę ścieżki, ale zero pomysłów

Sezon się dopiero zaczyna - ogarniesz rozgardiasz
LIDKA 10:23, 23 mar 2025

Fajne te skrzynki betonowe i ścieżki też.

Całkiem dobrze Ci idzie to ogródkowanie.

I pomocnice masz przemiłą.
Polon 13:22, 23 mar 2025

Dzięki dziewczyny
Ścieżka początkowo miała być z kamieni polnych, ale u nas jest lekki spadek terenu od domu do ogrodzenia, więc zeby ścieka była prosta, to trzeba było jednak dać obrzeże, więc zwykła kostka u nas okazała się być najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Dziękuję za opinię o skrzyniach, bo prawdę mówiąc to mnie załamały, ale że nic z tym już nie zrobimy, to wysiałam rzodkiewkę, marchewkę i szpinak i udaję, że wszystko jest ok

No i mam pytanko - pod wiśnią Kojou no mai nic mi nie rośnie, jest bardzo sucho, mimo, że zaraz obok, poza obrysem korony, już jest powiedziałabym „normalnie”. Wymyśliłam tam kostrzewę, tą zimozieloną poduchę - da radę? Obok chce liliowce (everyday lilly kremowe), a dalej żurawki (Lime rickey)
Namazałam palcem na zdjęciu: zielone koło drzewa to Kostrzewa, dalej jasne to liliowce, i kolejne zielone - Żurawka.

To suche z lewej strony to pozostałości zawilca, krzaczki to azalie, doniczki są tymczasowo

Może tak być?????
MagdaLenka 18:12, 23 mar 2025

Melduję się i ja.
Zdjęć jest nadal stanowczo za mało. Przydałby się jeszcze plan działki, jakieś szersze kadry...
LIDKA 20:04, 23 mar 2025

Jak magda jestem ciekawa układu działki.

Ja nie lubie kostrzew. Seslerii tez by pasowała i dobrze znosi suche miejsca u mnie.