Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 11:38, 06 mar 2014

Do góry
Witam. Zajrzałam na forum i widzę że wiosną pachnie u wielu z Was.
Ja także zaczynam prace ogrodowe.
Przenosze ten wątek z projektowania bo chyba tu jest lepsze miejsce na porady i wsparcie Pierwsze kroki mamy za sobą ale bez Waszego wsparcia nie dam rady tego ruszyć dalej
Po przemyśleniu Waszych opinii w październiku zrobiliśmy z mężem pierwsze zakupy do ogrodu. Jest część żywopłotu (od środka ) i nasadzenia z bukszpanu. Pomiędzy cisami są przerwy „technologiczne” puściłam na ogrodzenie bluszcz i posadzę rośliny z płytkim systemem korzeniowym. Wybraliśmy cisa, bo udał się nam kupić w chyba dobrej cenie po 23 zł szt. Nie jest może idealny. W niektórych gołych od spodu miejscach podsadzimy mniejsze sztuki. Bukszpan przytniemy w kulki i obwódki. Chcę zrobić przedogródek. Na początek tę duża część z kwadratową obwódką. Wrzucam 2 pomysły; proszę podpowiedzcie mi czy to ma sens. Generalnie chcę za radą Danusi użyć w całym ogrodzie mało gatunków roślin tj. Cisy i bukszpany już są. Reszta (miskanty, derenie, hortensje)w odcieniach zieleni i bieli; fioletu w lawendzie, szałwii i kocimiętce oraz żółci w listkach roślin( tawuła, trzmielina) . Czy te rośliny użyte w rysunkach pasują do siebie.

Pomyślałam jeszcze jakby w rys. 2 w miejscu derenia dużego dać jakiś inny większy krzew (jaki?) to zamiast tawuły szarej rząd derenia ivory halo przycinanego na wys 70 cm potem tawuła golden princess. Reszta tak samo? Albo w ogóle zrobić dywan z golden princess wokół obwódki z bukszpanu i wystające z niego jakieś trawy wysokie.Jak to wygląda teraz:

Cz ide w dobrym kierunku, czy to bedzie dobrze wyglądało?
Zaczynam od mniejszej i chyba łatwiejszej czesci tył domu zostawiam na pozniej

Dziewczyny czekam na Wasze rady
Magda
Zielone ogrodzenie - tak na poczatek 23:11, 05 mar 2014

Do góry
Witam. Zajrzałam na forum i widzę że wiosną pachnie u wielu z was.
Ja także zaczynam prace ogrodowe.
Po przemyśleniu waszych opinii w październiku zrobiliśmy z mężem pierwsze zakupy do ogrodu. Jest część żywopłotu (od środka ) i nasadzenia z bukszpanu. Pomiędzy cisami są przerwy „technologiczne” puściłam na ogrodzenie bluszcz i posadzę rośliny z płytkim systemem korzeniowym. Wybraliśmy cisa, bo udał się nam kupić w chyba dobrej cenie po 23 zł szt. Nie jest może idealny. W niektórych gołych od spodu miejscach podsadzimy mniejsze sztuki. Bukszpan przytniemy w kulki i obwódki. Chcę zrobić przedogródek. Na początek tę duża część z kwadratową obwódką. Wrzucam 2 pomysły; proszę podpowiedzcie mi czy to ma sens. Generalnie chcę za radą Danusi użyć w całym ogrodzie mało gatunków roślin tj. Cisy i bukszpany już są. Reszta (miskanty, derenie, hortensje)w odcieniach zieleni i bieli; fioletu w lawendzie, szałwii i kocimiętce oraz żółci w listkach roślin( tawuła, trzmielina) . Czy te rośliny użyte w rysunkach pasują do siebie.

Pomyślałam jeszcze jakby w rys. 2 w miejscu derenia dużego dać jakiś inny większy krzew (jaki?) to zamiast tawuły szarej rząd derenia ivory halo przycinanego na wys 70 cm potem tawuła golden princess. Reszta tak samo? Albo w ogóle zrobić dywan z golden princess wokół obwódki z bukszpanu i wystające z niego jakieś trawy wysokie.Jak to wygląda teraz:

Proszeę doradzcie, czy będzie coś z tego ?
Ogród z platanem. 19:32, 05 mar 2014

Do góry
Ja nigdy nie szaleję z jednorocznymi, bo wiem, że nie chce mi się potem biegać z konewką i wyglądają marnie. Przerabiałem to już i wolę posadzić coś z z czym nie mam problemu potem. Na froncie mam funkie później. Teraz będą trzeci rok i chyba już ostatni, bo się nie mieszczą. Muszę kupić mniejsze odmiany.

Tawuły już tak trzeci rok obcinam na wiosnę, bo potem pięknie odbijają mięsistymi pędami. Na kwiatach mi nie zależy.
Ogród z platanem. 17:19, 05 mar 2014

Do góry
Przybiegłam podziwiać bratki i już masz i na dodatek piękne donice. Nie mogę się doczekać na moje bratki może w sobotę kupię. Uwielbiam bratki i zawsze mam ten sam problem bo kupuję dość wcześnie a potem po jakiś 3 tygodniach jest tak niesamowity wybór bratków, że zawsze mi żal że się pospieszyłam

Nisko bardzo ścinałeś tawuły .
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:17, 05 mar 2014

Do góry
I już kończę dzisiejszy raport ogrodowy

hortensja pnąca w pąkach, zaraz eksploduje..

rok temu w te donice wtykałam patyki hortek, wszystkie się przyjęły, w tym powtórzyłam

i ruszają tawuły, jedną sfociłam, już w biegu

idę do was
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 07:59, 05 mar 2014

Do góry
Karolinek napisał(a)

U mnie praca wre, w sobotę dowieźliśmy kolejnych kilka bukszpanów, cis i ostrokrzew, a i jeszcze sporą trzmielinę i tawuły. W niedzielę część posadziłam, a dzisiaj już zdążyłam co nieco poprzesadzać
A poza tym to już za chwilę zakwitną krokusy, trochę dłużej poczekam na narcyzy, hiacynty i tulipany.
Już konwalie wychodzą z ziemi, żurawki, bodziszki i orliki zawiązują śliczne młode listki, pąki na kalinie mocno nabrzmiałe. Ach.....jak to cieszy!!!

No a zdjęcia gdzie ? My tez chcemy się nacieszyć twoją wiosną
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 19:56, 04 mar 2014

Do góry
Ayna, podcięłaś lipę? Ja jabłonki zostawiłam już w spokoju

Eda, pewnie poszalałaś nieźle, tym bardziej że aura sprzyjała.

Nikita, Zawitko, dzięki za odwiedziny i pozdrowienia

U mnie praca wre, w sobotę dowieźliśmy kolejnych kilka bukszpanów, cis i ostrokrzew, a i jeszcze sporą trzmielinę i tawuły. W niedzielę część posadziłam, a dzisiaj już zdążyłam co nieco poprzesadzać
A poza tym to już za chwilę zakwitną krokusy, trochę dłużej poczekam na narcyzy, hiacynty i tulipany.
Już konwalie wychodzą z ziemi, żurawki, bodziszki i orliki zawiązują śliczne młode listki, pąki na kalinie mocno nabrzmiałe. Ach.....jak to cieszy!!!
Lecę w kulki... 20:58, 03 mar 2014

Do góry
Madżen....czują...czują....tylko ja się obawiam....czy to na pewno już...
Czy ta biała się nie wróci...

Madziu... z nieśmiałością przycięłam tawuły....
ale ogólnie ''bojam się'' czy mrozy nie wrócą...dlatego za bardzo nie działam....
Zakątek z fioletową ławeczką 22:08, 02 mar 2014

Do góry
Oj, same krzewy: tawuły, forsycje, bez, jaśmin, pigwowiec. Te krzewy są już stare i przycinanie nie zdaje egzaminu. W sumie to taki bałagan się zrobił.
Hirutkowy raj:)) 20:38, 01 mar 2014

Do góry
Oj narobiłam sie dzisiaj;

-obcięłam częśc hortek i porobiłam potyczki i wsadziłam na razie do wody,
-ciachnęłam berberysy ,palce pokute
- przyciełam trochę trawy,
- pokulkowałam tawuły ,
- uruchomiłam rebak i cześc galęzi zmieliłam ,ale jak M wroci mamy jeszcze inny rebak i on go musi uruchomi to te wieksze galezie zmiele

Rece troche bola ale ciesze sie ,ze juz mozna robic w ogrodzie.Była piekna sloneczna pogoda ,

Słabo u mnie krokusy wychodza ,albo zjadły je nornice ,albo za gleboko wsadziłam.Jutro troche fotek zrobię
Makowo na Kociewiu 08:18, 01 mar 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Jutro mam następujące plany ogrodowe:
do końca prysnąć promanalem , przesadzić śliwę wiśniową, 2 bukszpany, 2 tawuły japońskie, i zostało cięcie traw, tawuł i jałowca..wykarczowanie jałowca groszkowego. A w domu ..przemalowanie raz jeszcze kilku mebli, i kafelek w kuchni i ogarniecie domu po mini remoncie kuchni...napisałam to więc niech się uda
Dobranoc

Kasiu wielkie plany na dzisiaj. Przydałby się jakiś "klonik"- sama wybierz, czy do ogrodu, czy Twój.

My dziś jedziemy na Gardenię. Do samego wieczora nie było wiadomo, ale jedziemy. Nie nastawiam się na wiele, bo miejsca pod roślinki jeszcze nie przygotowane- u mnie dość wilgotno, ale może coś ładnego się trafi.

Buziaki zostawiam
Makowo na Kociewiu 23:53, 28 lut 2014

Do góry
Jutro mam następujące plany ogrodowe:
do końca prysnąć promanalem , przesadzić śliwę wiśniową, 2 bukszpany, 2 tawuły japońskie, i zostało cięcie traw, tawuł i jałowca..wykarczowanie jałowca groszkowego. A w domu ..przemalowanie raz jeszcze kilku mebli, i kafelek w kuchni i ogarniecie domu po mini remoncie kuchni...napisałam to więc niech się uda
Dobranoc
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:54, 28 lut 2014

Do góry
Jestem na bieżąco...nie może być ??? Kujesz wszystkim w oczy tym bogactwem wiosennym - u mnie jeden krokus na razie zakwitł i w dodatku coś go obżarło. W weekend będę przesadzać śliwę wiśniową, bukszpany i tawuły japońskie ...nie ma na co czekać !!!
Uściski dla Muminka
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:17, 28 lut 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Renatko, coś tam porobiłam w ogrodzie. Przycięłam parę iglaków i tawuły, opryskałam Promanalem, z pozostałymi pracami się wstrzymuję bo zimno, a nocami mrozik.
Róże zamówiłam ale wysyłka dopiero po 1 marca.
pozdrawiam

Asiu jakie dopiero Pierwszy marca już jutro! Dla mnie marzec to już wiosna .
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 09:09, 28 lut 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Witam Asiu,wiosennie ,czytam ,że róże zamówiłaś ,ja też kilka ,2 pnące ,2 Leonardo da vinci i coś tam jeszcze ,u mnie w szkółce kupię jeszcze pomponelle i iiiiiiiiiiiiiii nie wiem czy na tym się skończy .Ruszyłaś z pracami ? ja wczoraj obcinałam trawy jeszcze kilka zostało .pozdrawiam

Renatko, coś tam porobiłam w ogrodzie. Przycięłam parę iglaków i tawuły, opryskałam Promanalem, z pozostałymi pracami się wstrzymuję bo zimno, a nocami mrozik.
Róże zamówiłam ale wysyłka dopiero po 1 marca.
pozdrawiam
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 17:37, 27 lut 2014

Do góry
Uff.. dopiero usiadłam po powrocie z pracy.. Padam.
Kto wymyslił tlusty czwartek? Zjadlam dwa paczki, a przede mna góra faworków, podejrzewam, ze tak długo bedę po nie sięgać aż zjem wszystkie

Nie wiem czy juz pisalam, wczoraj przycięłam tawuły. Nie wiem czy dobrzxe mi wyszlo, bo robiłam to pierwszy raz.

Wietrzyku dziekuje Ci za wszelkie sugestie, zapewniłaś mi niezłą lekturę na wieczór. Być może w niektórych ogrodach juz byłam, a nawet nie wiem i nazw nie kojarzę.

Tymczasem zapraszam na popołudniową kawkę.
Na początku jest chaos 13:39, 26 lut 2014

Do góry
Witaj, cudowny ogród, prześliczny obserwuje go już trochę czasu i jest dla mnie niedoścignionym WZOREM. Bardzo podoba mi się połączenie tawuły z żurawkami, jak się sprawdza? Czy mogłabym jej ściągnąć od Ciebie i w przyszłości przenieść do siebie? Jeszcze mam jedno pytanie jaka jest szerokość pasa-rabaty z tujami od frontu?
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 18:16, 24 lut 2014

Do góry
Cleo napisał(a)

Obecnie tez już nie ma. Zdjecia robilam ze dwa tygodnie temu. Mowisz, ze poprzycinalaś. Nie boisz się przymrozków nocnych?

W sumie niewiem, bałam się że nie zdąże, rano jest z -3 więc chyba nic się nei stanie, w sumie to przycięłam tawuły i wierzbe hakuro, i kilka maleńkich bukszpanów, mam nadzieje że nic się nie stanie.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 21:04, 23 lut 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To moze od tej strony gdzie nie masz sąsiadów posadz tawuły np takie jak tu wkleje , sa dośc wysokie a ciąc ich nie trzeba chyba ze sie chce.

Moje własnie rosna w granicy od strony sasiada który zachwaścił działkę więc sie musiałam zasłonic żeby wszystkie mniszki nie wysiewaly sie u mnie.

Ha i to jest myśl! Bogdziu ,tylko czy ta tawułka to dość szeroko rośnie? Bo ja nie mogę mieć za szeroko, no widzisz jak nie urok to s....a z moimi planami...
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 20:45, 23 lut 2014

Do góry
wiunia napisał(a)

Właśnie też o tym Bogdziu myślę, nawet dzis rozmawiałam z zięciami na ten temat, czy thuje czy graby ?A oni na to: a graby to co to? Więc ich uświadomiłam co i jak , bom przecież z eMusiem coraz starsza, a ciąć trzeba będzie sporo,a oni że nie ma problemu jakby co to powyrywają Żarty żartami , a ja mam znowu nocki z głowy ,bo myślę ciągle i coraz to mam inne zdanie na ten temat,niby błaha sprawa, a jednak -och

To moze od tej strony gdzie nie masz sąsiadów posadz tawuły np takie jak tu wkleje , sa dośc wysokie a ciąc ich nie trzeba chyba ze sie chce.

Moje własnie rosna w granicy od strony sasiada który zachwaścił działkę więc sie musiałam zasłonic żeby wszystkie mniszki nie wysiewaly sie u mnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies